Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-04-15 07:34

Svaga börser i Asien - nytt prisrekord för guldet

Börserna i Asien går svagt under morgonen, trots starka amerikanska börser under gårdagen, som också bjöd på nytt prisrekord för guldet i SEK per gram.
Brandrökfärgat norra Sydney.
De amerikanska börserna gick återigen mycket starkt under gårdagen och S&P-500 stängde på +3.06%, i jämförelse med OMXSPI:s +2.17%.

Utvecklingen i Asien under morgonen är dock svag. Australiens ASX 200 går -0.85%, Hang Seng -0.08%, Nikkei 225 -0.04%, SSE Composite +0.02% och Straits Times +0.09%.

Dock kan vän av ordning påtala att just små börsrörelser är i det här läget oerhört positivt och talar för en normaliserad börs och lugn på marknaderna.

Något som inte är lugnt är dock guldpriset, som slog nytt rekord i svenska kronor igår med 559:09 SEK, även om priset fallit tillbaka till 552:89 i skrivande stund.

En del undrar över priserna på investeringsguld för normala privatpersoner, och tydligen råder det brist på detta, dvs investeringsguldmynt på ett troy uns på 31.1 gram, eller mindre mynt, och 50- och 100-grams tackor. När bloggen hänvisar till guldpriset avses spotpriset på guldmarknaderna, där stora guldtackor i mångmiljonklassen flyttas mellan olika kunders lokala valv. Likviditeten är lite annorlunda där. De två marknadernas priser kommer mötas någonstans igen tids nog, då arbritrage inte kommer existera över tiden - du kan köpa en mångmiljontacka och smälta om den till 100-gramstackor och göra dig en rätt fin förtjänst som det ser ut idag.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Jag hade turen att köpa BGF World Gold A2 30/3. Mer tur än skicklighet. Just nu rätt bra vinst. När ska man sälja av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis, kul! Hade också bra tajming där. Dessvärre gick jag samtidigt in i energi så totalt ingen vinst.

   Du säljer när insiders i guldbolag säljer och tidningarnas rubriker säger att guldet kommer dubblas. ;-)

   Radera
 2. IMF:s senaste prognos för världsekonomin och enskilda länder. Man räknar med en kraftig nedgång i BNP. De ekonomiskt utvecklade länderna förväntas minska med 6,1 procent under 2020. Den största nedgången sedan den stora depressionen på 30-talet.

  Det ser man inte så mycket av på börserna. Är detta hållbart? Ser man på index, både i Sverige och USA så är nedgången i år endast 10-15%. Detta från redan höga nivåer med ATH på många håll.
  Man kan undra varför det är så positivt som det är? Är det signaler att länder är påväg att öppna upp igen. Tror man att det hela redan är över. Risken för bakslag igen när man öppnar upp igen är väl rätt stor.

  Hur påverkas världsekonomierna och dess skuldsättning. Hur påverkas enskilda stora och medelstora företag av det hela. Mycket kommer upp till ytan närmsta veckorna under rapportsäsong.

  Optimisterna är fortfarande många här på börsen efter några fina år. Vi får väl se hur länge?

  På de här nivåerna är åtminstone jag helt ointresserad för köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske vore av intresse att kika på börsens utveckling i en inflationsskyddande tillgång snart - OMX utveckling i guld sista 15 åren?
   Att slå nya rekord i SEK kanske man ska börja fundera över snart.. och jag kanske ska lägga ner min tanke på att hålla SEK.
   Men fortsätter träget att tro på att det kommer fler dalar innan den tjocka damen har sjungit klart denna gång (men det känns inte så nu)..

   Radera
 3. Hur kan börsen gå upp dag ut och dag in när ekonomin är på väg in i ett bottenlöst slukhål. Jag fattar inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer en andra våg. Första reaktionen var panik, sedan kommer andra vågen efter tjurfällan.

   Radera
  2. Ser så ut ja. Kanske började andra fasen idag...

   Radera
 4. Japp vi är snart på väg ner igen

  SvaraRadera
 5. Det är komplicerat det här med arbitraget mellan pappersguld och fysiskt guld. Det är inte bara nuvarande pris som spelar in. Man kan ju bara smälta ner guld som man faktiskt har, och det mesta av guldet som det handlas i finns bara i framtiden, i form av terminskontrakt.

  SvaraRadera
 6. Hur skulle en andra våg påverka BGF World Gold?
  Råkar vara överviktad nu (idag kortvarig glädje) och grunnar på justering inför den osäkra framtiden 1-2 år.

  SvaraRadera