Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-04-01 07:29

Stabilt nedåt i Asien

Börserna är stabilt nedåt i Asien på japanska konjnktursiffror och amerikansk börsnedgång. Det mesta talar för att börsen öppnar nedåt även i Europa och att tjurfällan fortsätter slå igen.
ASX-200 går -2.02%
Börsnedgångarna är stabila, men inte panikartade längre.

S&P-500 gick -1.60% i USA igår, och Asien hänger på.

Australiens ASX 200 går -2.02%, Hong Kongs Hang Seng -0.91%, japanska Nikkei 225 -1.77% på de sämsta konjunktursiffrorna sedan finanskrisen och Singapores Straits Times -1.30%.

S&P 500-terminen pekar på fortsatt nedgång, så det kan bli en ordentlig nedskjuts i Europa, beroende på hur man räknar. OMXSPI gick +2.74% igår, S&P-500 -1.60% och terminen är ner ytterligare -2.20%. Förenklat betyder det att Stockholmsbörsen ska krascha och gå -6.54% vid öppningen, men den som har kapital kvar får se.
Dagschart Nikkei 225
Börserna har som tidigare påtalat börjat spreta allt mer och individuella bedömningar och värderingar börjar slå igenom gradvis, så ta ovanstående beräkning med en nypa salt.

Tjurfällan fortsätter utvecklas som väntat, vilket är rätt tydligt i Nikkei-charten ovan. De som varit positiva har nu fått en vecka på sig att köpa in sig på högre kursnivåer, men snart är det slut på positiva och köpare, och då tar det fart nedåt igen.

Kom ihåg att de som bränner sig på förluster inte bara kastar sig in på marknaderna direkt igen. Bränt barn skyr elden, och det tar ett tag innan man glömmer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Dödskorset på OMX måste vara fullbordat idag, precis lagom med att indexkurvorna börjar se ut att fullborda toppformationer.

  SvaraRadera
 2. ASX är väl plus nästan 4%? De har gått tvärtemot alla andra hela veckan. Beror dels på tidszonen dels på ett gigantiskt räddningspaket från Australiens riksbank i måndags med massor av corporate bond köp köp av bad assets och lite qe. Skulle vi sett botten förförra veckan skulle vi haft 3 veckor lång bearmarket på coronanyheten

  SvaraRadera
 3. Ska bli intressant att se kvartalsrapporterna

  SvaraRadera
 4. Mars månad slutade med 651 konkurser att jämföra med 528 st under 2019.
  Källa: https://kreditrapporten.se/konkurser

  Jag tror april blir värre, för än så länge har det väl främst tagit företag som redan innan låg på gränsen till konkurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt går alltså åt käpprätt ned i källaren?
   Rationellt sett borde du ha rätt. Frågan är om du underskattar stimulanspaketen.
   Tycker börsen stretar emot ganska bra, upprekylen på ca 15 % under den s.k. tjurfällan har iallafall imponerat på mig.

   Radera
  2. Det finns starka krafter där, fast över tid måste det gå ned. För den långsiktige kan man lungt vara kort

   Radera
  3. Imperfect, Den rationelle borde köpa guld när stimulanspaketen driver på inflationen samtidigt som företagens vinster rasar.

   Men du har en poäng i att pengar på bankkontot är inte vad man vill ha när riksbankerna ökar penningmängden.

   Några företag som inte drabbas av problemen kommer naturligtvis gå bra men knappast index.

   Radera
  4. Enron hade stark kreditvärdighet, fyra dagar innan de var bankrupt.

   Visserligen finns stimulanspaket, men de når inte ut till hela näringskedjan.
   Kassaflöden måste ändå vara någorlunda i balans för att man ska kunna bedriva en verksamhet. Samhällen och länder stänger ned. Få har i ladorna att klara situationen. Varsel är på gång.

   Den reala ekonomin eller verkligheten, påstås ha en koppling till börsen. Men tittar vi på hur det sett ut med uppblåsta värderingar, insiderhandel, p/e-tal osv., är det svårt att se att börsen är rationell och har en tight fit med verkligheten. Den håller bara livhanken på valutaförsvagningar/QE.

   Den här uppgången verkar mer vara till för de som vill hämta igen några kraftiga ras och flytta sitt kapital, för att raset sedan ska fortsätta. Återigen... vem kan undfly verkligheten när räkningarna ska betalas?

   Det är nog en klassisk tjurfälla enligt den teori Lars presenterat. Det här blir långt värre, innan det blir bättre, är i alla fall min gissning.

   Radera
  5. jordnära:
   Jag säger inte emot dig, allt pekar mot en tjurfälla. Men jag ställer mig ändå frågan till om de här enorma stimulanspaketen ändå kan motverka en del av fallet.

   Radera
  6. Mr Perfect,
   Absolut. Stimulanspaket hjälper såklart börsen, ofta. När man urholkar värdet av sin valuta genom att kraftigt expandera den så ökar "tillgångspriser". Hela systemet är sedan byggt på att manipulera KPI så att denna expandering inte hotar de låga räntorna.

   Fallet hade varit mer korrekt och ärligt, om det fick vara mer ren kapitalism och en ärlig KPI.

   Vad tror du? Ska börsen upp eller ned? Till syvende och sist så måste ändå business ha cash flow, oavsett aktievärderingar.

   Radera
 5. Problemet är ju nu att coronan för mig inte alls är snabbt övergående, restriktioner kommer ligga länge och beteenden ändras
  Mat kommer att gå bra under lång tid. Produktionen kommer puttra igång om ett par veckor. Men puttra... Tror ni folk helt plötsligt är bekväma med trängsel, närhet till folkmassor efter detta?

  Likaså körde ju många på med sjukskrivning direkt det sas så, folk kör korta karantäner för sig själva men direkt de går ur den är det ju ny smittrisk, allt handlar nu om vården och om den finns, i nästa steg är det testningar. Hur ska stimulanserna ge snabb inflation när de lätt ändå överskuggas av förlorad arbetsinkomst även i det ljusaste scenariot för många?

  SvaraRadera