Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-19 22:02

Söndagsenkät: Har du haft användning av dina preps under coronakrisen?

Dags för en kort söndagsenkät. Har du haft användning av dina preps under coronakrisen? Eller har livet bara gått på som vanligt? Svara nedan.
Läkemedelsförråd.
Så kom preppingen till användning under coronakrisen? Svara nedan.

57 kommentarer:

 1. Indirekt eftersom man inte behöver oroa sig för det basala. Toapapper finns så att säga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Mentalt har vetskapen att det finns ett förråd hjälpt mycket. Praktiskt har förrådet ännu inte rörts.

   Radera
 2. Det som jag mest upptäckte var att det inte gick att köpa ersättare för det man använde av lagret. Normalt lagrar jag sådant som jag lite då och då använder ändå. Soldatens ärtsoppa gick fan inte att få tag på här, (förutom i vegansk version...) så när man gick under en viss nivå så började man se till att inte ta av lagret. Jag kommer definitivt överväga ett att lägga ett större rotationsalger än tidigare av de produkter jag använder.

  SvaraRadera
 3. Inte använt dem, men trots att det inte var mycket var det en trygghet att det fans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan visade krisen på allt man inte kunde förutsäga. Tex hade jag lagt upp ett mindre lager ipren sedan visade sig att det var Alvedon som gällde.

   Radera
  2. Varför är paracetamol att föredra framför ibuprofen för närvarande?

   Radera
  3. Finns tydligen vissa indikationer på att ibuprofen kan ha en förvärrande effekt på sjukdomsförloppen för just detta virus.

   Radera
 4. I Göteborg är det ingen brist på soldatens ärtsoppa, eller inte på mitt lokala Willys i alla fall:-)

  SvaraRadera
 5. Generellt är jag förvånad att inte mer var slut efter skriverier om hamstring, Det enda jag tror varit slut är handsprit. Jag har ändå handlat tvål, pasta, toalett papper och febernedsättande medicin i alla de fallen så har urvalet varit begränsat men inget slut. Heinz vita bönor enda konserv som varit intressant för mig som varit slut, fanns även där alternativ men fick gå till Coop då. Inga vita bönor som konserv på Willys

  SvaraRadera
 6. Det var ngn jävel i kommentarsfältet som tipsade om att ha blåbärskräm och grädde hemma som ngn slags enkel näringskälla &"läskande måltid" vid händelse av sjukdom. Har naturligtvis ätit upp alla förråd, +4 kg redan och vi är bara i början av denna kris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-D :-D
   Det finns risker med att lagra allt för goda saker.

   Radera
  2. Haha! Samma här, köpte hem saftsoppa och blåbärssoppa för sjukdom och kris. Dom andra korparna hemma smaskade i sig allt direkt.

   Radera
 7. Egentligen inte men det finns ifall man blir tvungen/inte kan tas sig ut på ett antal veckor.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GGLLAJ/sapos-varning-till-varden-frammande-makt-utnyttjar-coronakrisen

  ”Främmande makt utnyttjar denna situation genom olika former av erbjudanden, lån och donationer som kan vara förenade med villkor om framtida samarbeten eller inflytande”, skriver befattningshavaren på Säpo som undertecknat brevet.

  Ska vi gissa på Kina?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sjukt mycket troll på Twitter som försöker smutskasta regering och ffa FHM. Jag har fullt upp med att kalla dem idioter. Antar att åtminstone 10-20 procent av dem är någon form av påverkansoperatörer. Resten är nyttiga idioter eller panikslagna svenskar ur begåvningsreserven, typ antivaxxare och strålkärringar.

   Radera
  2. Eller hur. Konspirationsnötter överallt. Är det inte Corona så är det 5G. Jag blir matt. Här i Skåne skulle vi haft en krigszon sen två veckor tillbaka, men det blev inte så (kanske kommer). Hursomhelst, jag är imponerad av FHM väg genom detta, vilken väg typ samtliga grannländer nu tar. Skillnaden är att Sverige kan fortsätta sätta in restriktioner, medans länder som backar får det svårt.

   Radera
  3. Måste säga tvärtom. Har noll förtroende FHM och alla jag har talat med tycker Tegnell mer eller mindre är en idiot. Det är bara på nätet jag hittar de som hyllar honom.

   Går man in på amerikanska forum, så verkar kunskapsläget vara betydligt sämre. Där kan man hitta de mest konstiga åsikter, tänk 5G, Soros etc.

   Radera
  4. Jag respekterar alla som har genomtänkta argument för eller emot.
   Värre är det med 5G aktivisterna och de är många.
   "artläggningen visar att över hälften av användarna som kommenterat på Ygemans inlägg också är medlemmar i ”WIFI STRÅLNING HÄLSORISKER STOPPA 5G” där gruppens administratör skickat ut instruktioner till sina nära 15 000 medlemmar", leds av en mormor från Södermalm. Det visar väl hur lätt en alternativ åsikt får fäste men det handlar mest om aktivism och att sätta käppar i hjulet för samhället där man hittar en infallsvinkel.

   Radera
  5. Granskningen av kommentarerna på ygemans 5g inlägg började ju dock med att han själv beskyllde alla negativa kommentarer för att vara "ryska bottar". Men så var det alltså inte enligt granskning utan det verkar ha varit 100% svenska foliehattar.

   Radera
  6. Narrativet om 5G har aktivt stöd från Ryssland, som hejar på för fullt via sina propagandasajter och troll. Så även om det inte var bottar, så har de gått på en konspiration understödd från Kreml för att så splittring och konflikt i väst.

   Så Ygeman borde sagt "nyttiga idioter" istället för bottar.

   Radera
  7. Ja precis, det handlar om en grupp på ca 15k svenska foliehattar som på på uppmaning från gruppadmin och medlemmar kommenterat på vissa grejer. Så skillnaden på rena bottar och nyttiga idioter blir ju till resultatet sett hårfin

   Radera
  8. Ryssarna är duktiga på att utnyttja aningslösa människor. T.ex. så var Svenska Fredskomittén länge ett instrument för Moskva under kalla kriget.

   Det bästa för KGB (eller vad de heter nuförtiden) är om det finns stora tvivel om vem som agerar.
   Maskirovka.

   Radera
 8. Inte privat, men på arbetet!

  SvaraRadera
 9. Hela jordklotet, dammsuger världen efter P3 klassade andningsskydd. Sjukvården översvämmas av P2 klassade skydd, just nu. Förvisso klassade mot aerosoler, men inte mot virus. Som P3 klassning innebär.

  På NKS fick vi reda på, veckan som var. Att FFP3 inte gick att beställa längre. Ffp3 Som har tidigare varit prioriterat, till vissa verksamheter!. Exempelvis intensivvården!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa dig inte. Många som kommenterar här är jätte nöjda med situatiinen.

   Radera
 10. Det fattades jäst i butiken under en vecka, så då blev jag tvungen att äta bröd ifrån bageriet som en hedning. I övrigt har jag inte märkt någon brist på någonting.

  På lite längre sikt är man ju lite mer fundersam över vissa varors tillgänglighet, med pga brist på personal för skörd av vissa jordbruksprodukter och något glesare logistikkedjor. Vissa importvaror kommer säkert bli rejält dyra framåt hösten. Men eftersom det är färskvaror i de flesta fall, så går det ju inte att bunkra på dem oavsett.

  SvaraRadera
 11. Mitt lager av jordnötter har tyvärr gått åt, känns som ett bra substitut till popcorn när man beskådar eländet. Får åka och bunkra nya. Tyvärr har det lagt sig runt magen istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen fenomenet. Har samma problem.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Vi kör efter metoden ”Working Pantry” så vi plockar av vissa saker hela tiden. Varje gång vi tar något i bruk så sätter vi upp på inköpslistan.

  Lärdomen hittills är att vissa saker går åt mer än beräknat och vice versa. Vi har tex har säkerhetslager på tre veckor men detta har vi ökat på för vissa saker.

  När det gäller läkemedel har vi ökat på från 3 mån till 12 mån.

  Andningsskydd och skyddskläder har hittills förblivit orörda medan handskar har gått mer. Innan krisen slog till så hade vi relativt gott om FFP2 eftersom vi använder dessa i vardagen. När vi insåg att FFP3 var att föredra map viruspartiklarnas storlek så var det ganska svårt att få tag i men det gick. Var så långt gånget då att vi inte villa köpa upp för mycket så har en mindre kvantitet. Till våra halv- och helmasker har vi dock P3 filter.

  Som läget är nu så handlar vi (bakluckeleverans) en gång i veckan för att fylla på med färskvaror och annat som konsumerats.

  SvaraRadera
 14. Jag tycker skillnaden mellan 3 och 4 är hårfin om inte obefintlig. Jag menar exakt vad skulle skillnaden vara? Att man normalt kör LIFO istf FIFO på sitt lager eller? För det gör man ju inte normalt, det normala är ju att man tar det äldsta ur lagret och det har man ju gjort nu också (och fyllt på allteftersom, precis som vanligt).

  Tycker det mest är hysteriska foliehattar som gormar om att det råder bristsituation av det mesta. Kanske samma foliehattar som manar till att man måste bunkra kondomer eller vad nu dagens tokiga bud är.

  SvaraRadera
 15. Har haft nytta, på så sätt att vi har aldrig behövt känna någon slags panik och rusa till affären för någonting. Eller ja, ända tills vi insåg att det inte längre gick att få mat levererat från ica till gammelmormor så fick vi ändå börja veckohandla och leverera till henne.

  Men för egen del har vår förråd inneburit att vi har kunnat behålla vår värdighet genom ett par veckor då den övre medelklassen satt och grät i kör på facebook om att vissa varor var slut i affären. Hoppas de lärde sig något av denna extremt milda kris.

  SvaraRadera
 16. Krisen är inte över. Bara det akuta inledningsskedet. Till hösten får vi se vad konsekvenserna blir av allt pengatryckande och konkurser. Nu är ett bra läge att förbereda sig och att fylla på förråd och kompetens.

  SvaraRadera
 17. För att få lite perspektiv. Det dog 501 svenskar, på Estonia. Var åttonde dag, har ett Estonia avlidit till följd av Covid-19.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att få lite perspektiv. I genomsnitt är boendetiden på äldreboenden ungefär 3 månader i Stockholm, sedan dör de eller flyttar vidare (sannolikt till geriatrisk vårdavdelning). Det är liksom inte primärt nybakade studenter som trillar av pinnen av Covid-19.

   Radera
  2. Men skillnaden är, att det faktiskt avlider yngre i Covid-19. Yngre människor blir dessutom, fruktansvärt sjuka. Även om många, av de yngre överlever. Hade du sett, hur fruktansvärt sjuka. Även yngre människor blir. Tror jag din respekt, för viruset hade ökat. Det är många 80, och 90 talister. På intensivårdsavdelningar, just nu.

   Radera
  3. De senaste tjugo åren har cirka 250 personer dött varje dag (i genomsnitt) i Sverige. Ett Estonia varannan dag, alltså.

   Radera
  4. Det är betydligt fler som behöver intensivvård nu än i genomsnitt. Det är där vi har flaskhalsen.

   Radera
  5. PD
   Men till dom 250. Så tillkommer nu 60-70 dagligen, i Covid-19.

   Och hade det inte varit för intensivvården. Så hade det varit betydligt högre siffror. Framförallt bland 70, 80, och 90 talisterna. För dom som ligger på IVA. Gör det, för att dom sannolikt. Inte hade överlevt, utan intensivvård.

   Radera
  6. Visst är det så, men av ditt första inlägg i den här deltråden kan man få intrycket att det dör 500 personer i veckan nu, mot inga alls tidigare.

   De flesta som dör är dock gamla människor med kroniska sjukdomar. Det är alltså inte så att de som dör av covid-19 utgör ett tvärsnitt av befolkningen.

   Radera
  7. Det är inget tvärsnitt, av befolkningen. Som avlider, av Covid-19. Men det avlider 4-500 människor i veckan, i Covid-19. Mot inga avlidna, i Covid-19 i veckan. För 2 månader sen!

   Radera
  8. 60-70 daglien är f.ö. högt räknat. Jag räknade ut det till cirka 38 om dagen i någon annan trådn på den här bloggen för några dagar sen.

   Radera
  9. Inte enligt FHM. Om du räknar bort de senaste 3 dagarna, med stor eftersläpning. Enligt FHM, är sannolikt 90% av dödsfallen rapporterade. Efter 7 dagar!

   Radera
  10. Det är sant att många blir extremt sjuka var Corona, även de som inte är i någon riskgrupp. Dock: 74,3% av de intensivvårdade tillhör någon riskgrupp (d.v.s. över 65 och/eller med kronisk sjukdom). Ungefär ett 50-tal 80-talister och lika många 90-talister har fått IVA-vård p.g.a. Corona, totalt står de för 10% av de IVA-vårdade mot ungefär 20% av befolkningen.

   Förenklat kan man säga att det är 70+ som dör av Covid-19 och medelålders (40-65-åringar) som kräver (och har förutsättningar att överleva) IVA-vård.

   Sen är det ju ungefär 4 gånger så många som är så dåliga så de behöver sjukhusvård men inte behöver/klarar IVA-vård. Men sannolikt ungefär 100 gånger så många som smittas som summan av de som får IVA-vård eller avlider totalt.

   Radera
  11. Om vi räknar från det första dödsfallet (11:e mars) och fram till och med igår så hade 1578 personer dött under 39 dagar. 1578 / 39 ≃ 40.

   Det är rimligt att dra bort mer än en dag under längre helger som påsk, men det behövs kanske inte idag.
   Om vi räknar bort de tre senaste dagarna så får vi dock 1442 / 36 ≃ 40.

   Radera
 18. Sannolikt är det fler, än 60-70 som avlider dagligen i Covid-19. Då endast personer, som bekräftats smittade. Via provtagning, räknas in i statistiken.

  Några, hade sannolikt avlidit ändå. Av ålder, eller sjukdom.

  Men överdödlighet, lär nog synas i statistik för April.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, överdödlighet syns redan här:
   www.euromomo.eu

   Radera
  2. Såg i expressen. Stockholms läns överdödlighet, var 429 personer vecka 15. 727 avlidna v.15, jämfört med snittet på 298.

   Radera
  3. 548 personer mer, än snittet. Totalt i Sverige, under vecka 15.

   Radera
  4. Enligt c19.se dog 487 personer i hela Sverige i covid-19 under vecka 15.
   Vad är genomsnittet för antalet döda vecka 15?

   Radera
  5. 1748 i snitt v.15 2015-2019. 2296 v.15 2020. I hela Sverige.

   Radera
  6. OK, då var det alltså inte bara covid-19 som orsakade höjningen.

   Radera
  7. Och då har ändå folk vårdade, för vanlig influensa sjunkit. Som följd av ökad personlig handhygien, och social distansering. Sannolikt även dödligheten i den. Varför siffrorna för 2020, kanske borde legat ännu lägre än snittet. Men det är något forskarna, får titta på senare.

   Radera
  8. Det kan det vara! Kom ihåg, att bara testade positiva registreras som Covid-19. False negative, kan vara så högt som 25-30%. Och man testar inte för Covid-19, post mortem. Utan det står dödsorsak, lunginflammation!

   Radera
  9. I USA har man kommit fram till, att den säkraste metoden. För att diagnostisera Covid-19. Är via lungröntgen! Vi gör samma även här. Även om det inte är officiellt. Ett flersiffrigt antal, med negativ mikrobiologi. Har blivit diagnosticerad, via lungröntgen. Bara på NKS, där jag arbetar.

   Radera
  10. En Covid-19 pneumoni, ger väldigt speciella lungbilder. Som vi inte sett tidigare. I princip alla, med Covid-19 pneumoni. Som behöver intensivvård, uppvisar liknande lungbilder. Omfattande Ground-glass infiltrat. I samtliga lober, bi-lateralt.

   Så även om provsvar är negativa. Så är det tydligt på bilderna.

   Sen finns det naturligtvis gränsfall. Inte helt tydlig bild, som vid Covid-19 pneumoni. Men trolig, eller mindre trolig!

   Radera
 19. Jag är hallvägs in i öl- och vinkällaren. Om jag nu ändå ska (riskera) dö, så finns det ingen anledning att arvingarna ska ärva mina gamla flaskor, som de inte kommer uppskatta.

  Stallhagen Baltic Porter från 2015 är fantastisk, meddelas endast på detta sätt. Har utvecklats bra på flaskan.

  Klarar mig en månad till innan jag måste fylla på via Systembolaget...

  SvaraRadera