Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-05 18:28

Söndagsenkät: Har du haft Covid-19 eller smittats av SARS-CoV-2?

Dags för en seriös söndagsenkät, och ett helt ovetenskapligt stickprov på huruvida du smittats av coronaviruset SARS-CoV-2 och/eller haft Covid-19. Svaret inkluderar möjlig självskattning, då de flesta som blivit smittade aldrig kommer få det bekräftat via test. Svara nedan.
Fejkad skylt med engelsk särskrivning.
Enkät nedan. Resultaten är naturligtvis helt ovetenskapliga, men kan ge en indikation på hur stor andel av bloggens läsare som tror att de blivit smittade. Det är ändå någon form av övre gräns för smittspridningen som procentandel av respondenterna.

Naturligtvis finns här en survivorship bias, då de av läsarna som dött inte kommer svara, och de som ligger inlagda och kämpar för sina liv i respirator inte heller kommer svara.

38 kommentarer:

 1. Den obligatoriska "Jag saknar..."

  10. Ja, svåra symptom, avliden, bekräftat via dödsorsaksintyg

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2,5 Troligen, jobbar som "essentiell" varje dag, har inte möjlighet att undvika umgänge med potentiellt smittade.

   Radera
  2. Undersökningen kommer att lida av survivorship bias, även om alternativ 10 finns med.

   Radera
 2. Saknar: Nej, inte tänkt bli smittad.

  SvaraRadera
 3. Uppskattningarna av antalet smittade från diverse "experter" spänner över hela spektrumet. Någon killgissade på att halva befolkningen redan var smittad. När kan vi få se slumpvis mätningar av antikroppar för att få lite klarhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej där har du fel tror jag.... Inte antikroppstesten som kommer i veckan.

   Radera
  2. Dom som tror att halva befolkningen är smittad är minst sagt efterblivna, även om jag inte litar på WHO så gick dom ut och sa att det INTE var toppen på isberget gällande antal fall man testat i kina, vilket även jag anser vara skitsnack, problemet kommer däremot när vi kollar på Sydkorea, som iaf i mina ögon är helt tillförlitliga. Deras experter hävdar att ca 20% är helt symptomfria, 20% är tyvärr, en piss i havet. Om man ska vara optimistisk så går denna skit att stoppa. Tro det eller ej men anser att Tegnell är inne på rätt väg.

   Radera
  3. Allt tyder på att man blir immun en längre tid, 0,1% är rent jävla drömscenario, räkna med 2-3% utan kollapsad sjukvård, 5-10% i dom lämnder som kollapsar. Du kan köra upp din retorik nånstans, finns många bra källor på siffror för den som orkar sätta sig in i det.
   Herd immunity är egentligen inte målet, målet är att bromsa skiten för att se om andra länder kommer med lösningar, Sverige är en piss i havet och får förlita sig på att andra lyckas bättre. Men även Italien har ju fattat att man måste lätta på restriktionerna för att annars går samhället under, allt för många har svårt att få in i huvudet att man inte kan driva ett samhälle där alla sitter inlåsta. I Sverige har vi valt att gradvis öka restriktionerna.

   Radera
  4. Trollolol: det är ju inte bara helt symtomfria som testerna missar, de som får lindriga symtom missas också. Inte ens de som får influensasymtom testas, det är ju först när det är så illa att man behöver läggas in som någon test görs.

   Siffror från island tyder på att mörkertalet kan vara betydande. De fick fram att 1% av befolkningen var smittade vid tillfället och det var ett tag sen.

   De som däremot tror att hälften är smittade har nog endel problem att förklara observerat beteende. När hälften är smittad bör man se tydlig avmattning av smittutvecklingen, även om man inte tror på flockimmunitet. Om man tror på flockimmunitet så bör den resultera i att smittan åtminstone är på tillbakagång när hälften är smittade.

   Radera
 4. Saknar: varit sjuk på senare tid, kanske corona men antagligen något annat, vem vet?

  SvaraRadera
 5. Haft rethosta i över en vecka men min bättre hälft som faktiskt har coronapatienter nu säger att jag är tramsig och inte har corona .

  Jag ska ju ändå få det förr eller senare, ser dock helst att få det senare , mycket senare.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Är rätt så övertygad om att jag hade det för ett par veckor sedan. Bara en lite snuva, en del torrhosta, men inte så besvärande, men ett tryck i bröstet som jag aldrig varit med om tidigare. Ingen feber, värk eller nedsatt allmäntillstånd. Osäker på vilken av mina häxbrygder som hjälpte, men efter en knapp vecka var jag helt återställd. Hursomhelst känns det bra att ha haft det. Jag ska fortsätta vara försiktig, men jag är klart mindre orolig än tidigare, och tvekar inte att rycka in och handla åt släktingar som hör till riskgrupper, utan skyddsmask. Har också anmält mig till en lokal service för att stötta personer i riskgrupperna, men de har tydligen mängder av volontärer, och inte så många behövande, ännu. I efterhand har det visat sig att jag träffat nån (som också blev sjuk) som träffat några (som också blev sjuka), som rest till Italien...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tegnell har lite efterblivna utspel gällande "jämlikhet", "rättvisa" med mera. I sann socialistisk anda, så ska alla ha det lika jävligt, istället för lika bra.

   Forskning tyder på att vi är smittsamma under upp emot 28 dagar innan vi visar symptom, men främst ca 3 dagar innan, samt ca 7 dagar efter. Efter 9 dagar så kunde inte tyska forskare odla virus ur COVID smittade virala spridningar.

   Radera
  2. Vill förtydliga, 9 dagar efter FÖRSTA symptom man haft.

   Radera
  3. Tegnell samt WHO har alltid sagt att den DRIVANDE smittspridningen inte sker via dessa udda fall, ja, vissa kan smittas 28 dagar innan, MEDIANEN är 7 dagar. Man kan inte fokusera på att bekämpa uddafallen, isf kan man stänga ner hela världen och låta alla svälta ihjäl. Tänk på att denna skiten smittar även Aerosolt, dvs, folk som går på krogen och gapar och skriker smittar.

   Radera
  4. Förnekar inte att masker verkligen hjälper, t ex Tjeckoslovakien uppmuntrat ALLA att tillverka hemmagjorda masker, men dom hemmagjorda maskerna är främst från att smitta andra, att man inte vill att folk går ut och köper upp alla masker är även det korrekt, dom gör mest nytta hos personal på sjukhus. Men fortfarande, det finns "drivande" faktorer som sprider smittan vidare, och så finns det sekundära, man måste i första hand fokusera på de drivande, för att det är i första skedet omöjligt att fokusera på de sekundära då det inte finns masker till hela befolkningen. Men vänta någon vecka eller två så ser du Tegnell uppmuntra alla att trä en t-shirt över nyllet.

   Radera
  5. Väldigt mycket talar för att masker hjälper. Ger förstås inte perfekt skydd men sänker R0 och minskar eventuellt även antalet virus man får i sig vilket sannolikt leder till ett snällare sjukdomsförlopp.

   Nu finns det inte tillräckligt med masker för alla och vårdpersonalen ska ha dom som finns men hemmagjorda masker av dammsugarpåsar, disktrasor eller vanligt tyg verkar vara tillräckligt bra. Hoppas det blir en trend.

   Radera
  6. Trollol: källa på dessa Tegnels utspel?

   Radera
  7. @Trollolol 2020-04-06 00:29
   Tegnell gör utspel av den arten för att utföra det uppdrag som regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i det senaste regleringsbrevet.

   Det första målet som nämns i regleringsbrevet är att FHM ska arbeta för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen.

   Radera
  8. @Nik
   Även om du tror att du har haft Covid-19 så är det en bra idé att agera som om du inte har haft det. Inte bara för din egen skulle, utan kanske mer för din omgivnings skull.

   Radera
  9. Jag har hört och sett honom säga det med mina egna ögon. Jag hörde honom anse att det är problematiskt, alternativt "inte jämlikt" att en del kan jobba hemifrån och andra inte kan.
   Om någon vill jag ska kolla igenom alla framträdanden han gjort igen för att ge en länk så glöm det.
   Ser för övrigt att Linus blev bannad?

   Radera
  10. Det är väl inte fel att säga att det inte är jämlikt? Om alla kunde arbeta hemma skulle det vara bättre för alla.

   Radera
 8. Hur 17 skall jag veta om mina hosta osv var eller är Sars-cov-2?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt så klart, men om man har flera av de rapporterade symptomen så ökar ju sannolikheten och det är väl det som gäller för en självskattande enkät.

   Radera
  2. Det vet du den dagen vi får ett "antibody" test. Sägs kosta 5 pund styck framöver.

   Radera
  3. Det är väl som alla andra år. Vid normal sjukdom. Var det säsongsinfluensa eller en vanlig förkylning.
   Det är inte lätt att veta. Frågeställningen är inte vetenskaplig utan bara vad ni tror.

   Radera
  4. Du tittar riktigtnoga och ser ifall det kommer ut några SARS-virus:)

   Radera
  5. ...och ser du SARS-virus så skall du nog uppsöka vård...

   Radera
 9. Inget tyder på det, men vem vet, det är ju uppenbarligen fullt möjligt att ha smittats utan att känna av den minsta symptom. Än om jag är rimligt försiktig finns det inga möjligheter i min situation att isolera sig, så risken att ha varit eller bli smittad är ändå ganska hög.

  SvaraRadera
 10. Jag och min flickvän hade samtidigt de typiska symptomen:
  Ont i lungorna/bröstet
  En aning torr i svalget
  Konstig huvudverk från och till
  Viss ledvärk i knäna ( ja vi kände det båda i knäna)

  Ingen feber
  Ingen hosta
  ingen snuva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feber sker i närmare 90% av fallen vid COVID.
   Torrhosta sker i nästan lika hög utsträckning. Är ni unga och lågrisk, kör vitamin D tillskott, zink m.m, så kanske ni sluppit dom vanligaste sympto. Snuva är inte bland de vanligaste.
   Själv har jag haft ont i hjärtat, vilket verkar ha en hel del ACE-2 receptorer, samt huvudvärk. Men så öser jag i mig vitamin D samt multivitaminer och quercetin på löpande band med... Ingen feber samt alltid över 96% syrestättning i blodet. Den dagen det går under 93% så drar jag till sjukhuset och campar där...

   Radera
  2. Har ingen länk men om vi kollar på kineserna så var det en av dom två viktigaste indikatorerna dom kollade på (info som fanns 2 månader sedan), feber + syresättning. Sjukdomen Covid-19 angrep egentligen inte "alveoli" först utan överföringen mellan den och blodkärlen, har tyvärr glömt vad det kallas. Dvs först så skadas syresöverföringen mellan lungorna och blodet, sen så fylls lungorna med slem, "cytokine storm".
   Många läkare från USA som träder fram nu och säger att detta inte alls är som en "vanlig" lunginflammation.

   Har har du en länk till en rätt populär voice of reason läkar som pratar om syressättning.
   https://youtu.be/YyMiSUfZtyU

   Radera
  3. Ja, Linus, det är verkligen deprimerande att info som finns tillgänglig ska behöva "upptäckas" om och om igen.

   Radera
  4. Vad gäller Europas hantering och samarbete, borde inte EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) koordinerat och styrt det?

   Amerikanska CDC har kanske inte gjort ett fantastiskt jobb heller men dom har ju iaf varit synliga. ECDC har jag inte hört ett knyst om eller från och då är de ändå placerade i Stockholm. Dom har förhoppningsvis gjort ett bra jobb men känns märkligt att man glömt bort att dom finns mitt i den största pandemin i mannaminne.

   Radera
  5. Linus och Carmania.
   Om man pratar generellt, alltså inte bara Coronan så har jag också svårt att förstå att alla länder ibland ska göra sina egna utredningar fast samma sak gjorts i flera andra länder och fakta finns.

   Det går att granska utförda utredningar, rapporter och utsagor kritiskt och då kan en ny utredning visa sig vara uppenbart obehövlig, och det även om den grannen så skulle komma från Kina.

   Nu hoppas vi att Sverige har haft den bästa kristallkulan avseende agerande och åtgärder. Eller att vi har mest tur vad gäller ageranden där kunskap eller kristallkulan ger dimmiga svar. Insatsen är stor för många och ännu större för vissa.

   Jag förstår verkligen rädslan hos de som vårdar sjuka anhöriga hemma, eller läraren som utgör riskgrupp som nu står och undervisar i skolan. Det sista man vill är att som riskgruppsperson hamna på sjukhuset snart när det sannolikt kommer bli kölapp till akut- och intensivvård med risken att bli bortvald pga sängkö.

   (Enligt kristallkulan har jag inte ännu haft Corona.)

   Radera
 11. Hela familjen har haft torrhosta och låg* feber. Både jag och frun hade obeskrivlig huvudvärk som gick över på någon dag.

  Minstingen har varit hemma från skolan i två veckor pga. hosta som inte gav sig. De andra några dagar.

  *37,4 inte feber enligt arbetsgivare.

  Anekdotiskt kan nämnas att vår chef var rejält sjuk efter sin skidresa i Italien veckan innan sportlovet, hemma tre dagar. Tog inga tester men hade hög feber och var enligt sig själv helt utslagen. Tillbaka på måndag.

  SvaraRadera
 12. Märkligt! Hade också konstigt tryck över bröstet för några veckor sen, trodde jag hade corona.

  Inte ont i kroppen, halsen eller något annat influensaliknande. Precis som du beskriver, hade aldrig haft något liknande förut.

  SvaraRadera