Aktuellt

Medias betalväggar ett hot mot den personliga integriteten - och öppnar för insiderinformation

Bidragsmedias betalväggar för att läsa deras av statens skattepengar delfinansierade artiklar är ett hot mot den personliga integriteten. Dä...

2020-04-04 12:46

S+MP-regeringen vill få despotisk makt

Drivna på hybris från stärkt opinionsstöd vill S+MP-regeringen nu enligt en lagrådsremiss få despotisk makt att kunna fatta beslut utan riksdagens stöd. Man kryddar detta med beskedet om 200 miljoner kronor i akut mediastöd för att slippa mediala protester när man redan de facto har infört demonstrationsförbud. Om regeringen inte kan vänta på riksdagens godkännande så är det rätta att bilda en samlingsregering. Dessutom bör smittskyddslagarna redan ge stöd till långt mer drastiska åtgärder än idag, men det ligger på smittskyddet i regionerna och inte på regeringen.
Där satt den.
Ge inte din egen regering makt som du inte vill att din värsta politiska motståndare ska kunna få händerna på framöver.

Expressen avslöjar att regeringen skickat ett lagförslag på remiss till lagrådet, där regeringen i princip ska få obegränsad despotisk makt att vidta åtgärder mot coronaviruset. Det är en form av undantagslagar som inte existerar i Sverige, och direkt antidemokratiskt oavsett vad som finns i andra länder, där för övrigt smittspridningen inte verkar dämpas relativt Sverige givet tid utbrottet pågått och befolkningsstorleken.

Partier med klen demokratisyn - partier som måste ha demokraterrna i sitt namn - ger sitt stöd, specifikt KD och förstås antidemokraterna i SD. Moderaterna protesterar dock, liksom statsborgarrådet Helldén (MP) i Stockholm. 

Till saken hör att beskedet om förslaget som ska ge regeringen Löfven despotisk makt om man kan skylla något på coronaviruset kommer samtidigt som Socialdemokraterna och Löfven går framåt i opinionen. Inte för att folk ser upp till ledarskapet, utan för att när 100 000-tals ser sina jobb försvinna så vänder man sig förstås vänsterut när man går från arbetstagare till bidragstagare. 

Dessutom kom beskedet från regeringen att man ger 200 miljoner kronor i krisstöd till medierna, som i egenskap av en av alla fågelungar som nu skriker efter den statliga daggmasken som mat därmed ska sluta skrika för stunden. Och inte protestera mot att demokrati börjar avvecklas.

Därtill är ju demonstrationer nu de facto förbjudna i Sverige, annat än för små grupper av foliehattar och haverister på ett tiotal personer, eftersom vi har mötesförbud på fler än 50 i landet. Den som arrangerar en demonstration mot lagförslaget riskerar fängelse idag.

Nej, det enda acceptabla vore en samlingsregering, men MP+S ministrar vill väl sitta kvar vid köttgrytorna och sleva i sig sina skyhöga skattefinansierade löner, istället för att släppa in oppositionspartierna.

Om lagförslaget klubbas igenom och riksdagen avsäger sig sin makt av rädsla för överdödligheten från Covid-19 så är det ett mycket allvarligt prejudikat som kan komma att användas av framtida regeringar för inbillade eller verkliga kriser och för att inskränka demokratin ytterligare. Vad vill regeringen göra som de inte tror att riksdagen skulle godkänna?

Smittskyddslagarna ger redan långtgående möjligheter för smittskyddet, att t ex stänga ner arbetsplatser, kommunikationer, rent av hela stadsdelar eller områden. Men det är på expertmyndigheten smittskyddsläkaren i regionerna att ta de besluten, inte på amatörerna och populisterna i regeringen.

Lagförslaget är inte publikt, men detta är mycket oroväckande. Och det är ett tydligt besked om demokratisynen hos "demokraternapartier" som Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, ungefär som DDR betydde Tyska Demokratiska Republiken. Skyltar man med ordet demokrat verkar man ofta inte vara det. 

Lite rädsla är allt som krävs för att kasta ut den demokratiska maktdelningen genom fönstret tydligen. Kan inte säga att jag är förvånad, men att jag är besviken.
DDR

83 kommentarer:

 1. Jag förstår inte vad det är för mer makt de behöver?, vad är det de ska hitta på som de är rädda att övriga partier ska stoppa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur? Har inte varit en enda protest mot regeringens åtgärder så här långt.

   Radera
  2. Handlar om att korta beslutsvägar för vissa frågor.

   Radera
  3. Vilka är dessa vissa frågor?

   När det gäller smittskydd är det väl lämpligt att förlita sig på expertisen, och som bloggaren påpekar är smittskyddlagen riktigt vass. Vad för slags korta beslutsvägar saknas idag på riksnivå?

   Radera
  4. smittskyddlagen -> smittskyddslagen

   Radera
 2. Tror inte M är så pigga på en samlingsregering. Löfven skulle ju vara statsminister. Sen har vi SD problemet. De skulle så klart inte få sitta med, vilket skulle göra dem till enda oppositionsparti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso, men samlingsregering skall vara i de lägen där man får lägga stora delar av politiken åt sidan, vilket man redan verkar ha eller?
   Det skulle se väldigt illa nu om partier även i det här läget nu samtidigt tittar på valet 2022 och skall föra nu samtidigt en politik för att plocka poäng till valet om två år.

   Radera
  2. Vid valet 2022 så kommer regeringen utvärderas och en politik där tiotusentals svenskar har dött (utan motsvarighet i jämförbara länder) kommer belasta den hårt.

   Folk kommer inte komma ihåg exakt hur det var, men en samlingsregering kommer man minnas och då kommer ansvaret delas mellan dessa partier. Att felen begicks redan i februari och mars kommer få komma ihåg. Det stora antal döda kommer ske i april, och eventuellt maj.

   Radera
  3. Vilket val? Det blir väl förstå åtgärden, "Pga rådande omständigheter kan inte en valrörelse genomföras och valet genomförs tidigast 2026. För att underlätta beslutsprocessen kommer statsminister inneha rollen som statschef och överbefälhavare."

   Radera
  4. Statachefen är väl HMK? Inte statsminister.

   Radera
  5. @Teheimar: Ja, men i Sjunkbombens scenario tar statsminister över den posten.

   Radera
  6. @Skatt är Stöld:
   Insiktsfullt av dig (eller aningslöst av mig). Jag var också av åsikten att en samlingsregering kunde ha löst (det påhittade) problemet med snabba beslut bättre, men det är klart att SD inte skulle få vara med. Vänsterpartiet skulle väl kanske inte få vara med heller.

   En reducerad samlingsregering skulle nog ge de partier som skulle stå utanför en hel del möjligheter att öka sina chanser i nästa val.

   Radera
  7. En totalitär stat behöver inga val, man är ju redan (makt)fullkomlig

   Radera
 3. Uppgången i opinionen är ju troligen mest tillfällig eftersom viruset nu härjar vilt inne på boenden för sistagångsväljare i huvudstaden.

  Vad gäller samlingsregering (det enda rätta?) så är alltså sossarnas personliga beröringsrädsla gentemot SD-ledamöter fortfarande högre än rädslan för viruset.

  O Tempora, o Mores!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bygger du ditt påstående om att det skulle vara beröringsrädsla för SD som skulle ligga bakom att man inte bildar samlingsregering på?

   Radera
  2. Du fulciterar, det där är inte hur man använder "å tider ,å seder" ..

   Radera
 4. Vilka åtgärder är det som regeringen inte tror de kan få med 55 riksdagsledamöter på i rimlig tid?
  Känns som ett onödigt och väldigt konstigt steg i fel riktning oavsett huruvida de svenska åtgärderna är bra eller dåliga så här långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väldigt märkligt. Det kanske behövs bättre samordning och styrning, så kan det vara, men då skall man säga det.
   Som det är nu blir det för mycket ett hemligt förslag om mer direkt makt. Aningen förvånad att inte fler partier protesterar.
   Ett första steg vore att vara publik med förslaget.
   Det finns ett otal frågor som dyker upp med detta förslag, liksom vad orsaken är.

   Radera
 5. Att man inte kan ha 55 riksdagsledamöter 24x7 på plats för att kunna votera med kort varsel under kristid är ju ofattbart. Även fast Stefan Orban vill kunna klubba beslut snabbare måste det väl finnas åtminstone ett halvt A4 att sätta i händerna på knapptryckarkompanierna i Riksdagen för att de inte skall bli diktatur?
  Som sagt - vad blir nästa "nödläge" som kräver detta? Tömma flyktinglägren i Grekland? Anskaffa fossila bränslen?

  Kasta i papperskorgen och må journalisterna ställa Regeringen mot väggen och undra vad i helvete?!?

  SvaraRadera
 6. FHM: Planering för beredskap mot pandemisk influensa

  Lagstiftning i bilaga 4.

  Med stöd av nuvarande lagstiftning kan man med FHM fatta omfattande beslut om att minska smittspridningen utan att köra över riksdagen. Man har redan verktygslådan.

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/p/Planering-for-beredskap-mot-pandemisk-influensa/

  SvaraRadera
 7. Noterar att Wilderäng är besviken! Kanske i lika hög grad besviken som jag är över Wilderäng i och med ovanstående inlägg ... där densamme enligt min mening de senaste veckorna anslagit en mycket balanserad och väl avvägd ton i sina många inlägg rörande den nuvarande situationen.
  Vad hittills känt är då att Regeringen tillställt oppositionspartierna ett förslag till utkast till lagrådsremiss om vissa utökade befogenheter om Förordningar som ersätter Lagstiftning för viss begränsad tid explicit relaterade till den nuvarande pandemin och avseende möjligheten till ett specificerat antal åtgärder.
  Underförstått att, som moderaterna gjort uppmärksam på, infogande av möjlighet för omedelbar granskning och upphävande av sådana Förordningar som Riksdagen finner lämpligt.
  Allt detta då i anledning av att svensk Grundlag inte ger Regeringen möjlighet till vad som närmast kan betecknas som Undantagstillstånd i fredstid.

  Av denna anledning finner jag inläggets antydningar om DDR etc. betydligt överdrivna när hela förslaget om det genomförs som uppfattats endast är en administrativ teknikalitet väl inom ramarna för rådande lagstiftning.

  Samlingsregering finner jag inget som helst argument för med tanke på Regeringens kontinuerliga kontakt med oppositionspartierna i anledning av nuvarande situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ge en regering som gång på gång fått kritik för dåligt förberedda lagförslag dessa befogenheter tycker jag skulle vara väldigt oklokt. Det har ju inte hindrat många kritiserade förslag eftersom de har fått med sig något eller några partier i riksdagen, men har ju i alla fall skapat debatt istället för ett dekret från Rosenbad.

   Radera
  2. Vill du förklara vad denna förenkling skulle innebära rent praktiskt? Med de exempel som anfördes i Expressens artikel igår lät det som Regeringen skulle rätt direkt kunna peka på detaljer och beslut som annars regionerna förmodligen tar.

   Radera
  3. p.s. Samt naturligtvis att min ståndpunkt hade blivit exakt densamma även om vi under samma situation haft en Alliansregering. Även där då inkluderande Riksdagens prövningsrätt och vetorätt.
   Andra regeringsalternativ finner jag ej anledning överhuvudtaget överväga.

   Radera
  4. Hade vi inte haft en Frankenstein-regering så hade detta stolleprov aldrig ens kommit på tal.

   Radera
  5. Så klart att Karlsson på taket skulle flyga ut och försvara sossarna. Hoppas partiet ger dig ob-tillägg när du måste rycka ut på en lördag för att försvara partiet.

   Radera
  6. Det är ganska målande att alla invändningar mot chiefen enbart består av gnäll på regeringen i allmänhet eller rena personangrepp....

   Radera
  7. Mopongo: Det är talande att man alls ska behöva argumentera mot maktfullkomlighet.

   Radera
  8. Samma inkompetens som skapat problemen kan svårligen förväntas lösa dem , kris eller ej. Nästan så man vågar dryfta tanken att man (medvetet) medvetet skapat problem för att sen plötsligt hitta en lösning i källaren när huset brinner.

   Problem, reaktion, lösning....

   Radera
  9. Jag tycker det är bra. För är det ett ord i svenskan som vi aldrig kan använda om förhållande i vårt land är ordet regimen.
   Nu kan jag använda detta oavsett om detta förslag går igenom eller inte då det är vad man vill vara, en regim.
   Ge all makt till konungen istället då vi ändå ger upp parlamentarismen.

   Radera
  10. @chief karlsson

   Du skrev: "Samt naturligtvis att min ståndpunkt hade blivit exakt densamma även om vi under samma situation haft en Alliansregering."

   Hade din ståndpunkt blivit exakt densamma även om vi under samma situation haft en SD-regering?

   Radera
  11. PD: Jag skrev explicit i mitt p.s. "Andra regeringsalternativ finner jag ej anledning överhuvudtaget överväga."

   Radera
  12. Det var lite därför jag ställde frågan. En tolkning är att du inte är av samma åsikt för andra regeringsalternativ, men uttalandet kanske kan tolkas annorlunda.

   Radera
  13. PD: Jag ansvarar för min formulering ... inte för Din tolkning. Längre än så behöver ämnet inte diskuteras.

   Radera
  14. Visst, men du kan förtydliga din formulering om den uppfattas som otydlig.

   Min poäng är den som bloggaren påpekade. Nämligen att en inskränkning av demokratin som genomförs av en "snäll" regering också kan utnyttjas av en regering man inte gillar. Speciellt om det finns ett slags prejudikat.

   Sålunda kan man nog räkna med att även en SD-regering i en liknande situation gärma skulle göra som den nuvarande regeringen. Sen har vi en slippery slope.

   En SD-regering är inte helt osannolik, men kanske mer sannolik i närtid än en ren SD-regering är regering där SD har inflytande.

   Radera
  15. gärma -> gärna

   Radera
 8. Ett ”problem” som jag har hört talas om är att ute i regionerna där man nu omplacerar sköterskor och läkare hej vilt och i full fart för att stärka upp på de kliniker där det behövs mer folk jämfört med de som ställer in planerad verksamhet så måste man enligt lagar MBL-förhandla i varje enskilt fall innan personen får sina nya behörigheter och kan skrivas in formellt på ny/ytterligare klinik etc, etc, etc. Regionalt administrativt problem så som bloggaren är inne på - men lagstiftningen som orsakar sådan effektivitetsinfarkt i rådande pandemibekämpning är förstås i botten nationell.

  Detta som anekdotiskt information - ej som försvar vare sig för eller emot föreslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ”Sjukvård” är INTE singularis såsom de flesta debattörer använder ordet, det är pluralis i den mening att det finns över 30 specialiteter du kan bli överläkare inom.

   När det nu som det ser ut framöver kommer att behöva fattas beslut om vem som får leva och vem som får dö på grund av platsbrist så är det antagligen bra att hierarkin är utredd.

   Jämför med det militära, fem korpraler i byggnad A blir inte automatisk generaler bara för att de flyttas över till en sjukskriven generals kontor i byggnad B.

   Radera
 9. Jag kan bara konstatera att de partier som släpper igenom detta och ger den här tokstolleregeringen charte blanche att göra vad de vill aldrig mer kommer få min röst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fick de ju inte innan heller, sluta posera

   Radera
 10. Och här en annan teori. Får de inte igenom dekretlagstiftningen kommer Löfven att avgå. Det håller på att gå helt åt h-e och Löfven vill inte sitta med svarte petter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trams, Löfven tar ju alla chanser att verka statsmannamässig , han kommer utnytja den här till max

   Radera
 11. Det är märkligt att ett av de mest saktfärdiga regeringarna i världen inte kan vänta två-tre dagar på att en bantad riksdag tar beslut angående covid-19 pandemin. Skumt och otäckt tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "en" saktfärdig regering

   Radera
  2. Instämmer.. det ser mest ut som dom härmar utrikes regeringar

   Radera
 12. Offtopic: kanske lite om solceller, även om jag är ingen fan, tyskland få idag nästan 50% av sin energibehov av solel, finns tyvärr ett lite problem när det finns mycket solel få tysk vindkraft korttidspermitering också med full lön, argument i sverige at solceller hjälper kontinenten emot kolproduktion stämmer inte. Det är lite symptomatiskt at alla andra länder få stor problem pga tyska energiwende.

  https://www.energinyheter.se/20200331/21727/tysklands-maximerade-energinat-orsakar-problem-over-hela-europa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det andra del som jag pratar om i tyskland heter "Redispatch" och där få Kraftverk gå betald i effektreserv när priser bli för lågt.

   Kanske det är ibland bra at tänker om nånting annat än corona :P

   Radera
 13. Är det någon som sett en motivering av regeringen varför de vill ha en fullmaktslagstiftning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det smakar så härligt?

   Radera
  2. Tog mig ungefär 2 minuter att googla fram att regeringen motiverar det med att de vill kunna fatta snabbare beslut. Det framgår i de flesta nyhetsartiklar i ämnet. Sedan kan man ju invända mot motiveringen men det var extremt enkelt att hitta.

   Radera
 14. Tror inte att de tänkt igenom saken ordentligt. Med oinskränkt makt följer också oinskränkt ansvar - de kommer alltså inte att kunna skylla ifrån sig när saker går på arslet för dem! Alla kommer att veta PRECIS var ansvaret skall utkrävas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oinskränkt ansvar gäller också för de ekonomiska följderna av besluten. De som anser sig ha lidit skada av politiken har alltså fakturaadressen klar för sig.

   Radera
  2. Eftersom politiskt ansvarsutkrävande, journalistisk granskning samt minnet hos röstboskapen alla är lika med noll så är det ingen risk. Allt är glömt till 2022.

   Radera
  3. "Allt är glömt till 2022" - Hehe! Säg det till kronofogdeassistenten som ringer på och har papper i handen!

   Radera
  4. Kronofogdeassistent? Lite folkbildning. Den som knackar på är med största sannolikhet kronoinspektör. Är det en gammal uv kan vederbörande eventuellt vara kronokommisarie.

   Radera
  5. Beh... de som ringde på hos grannen såg minsann ut som assistenter. Eller assistentbiträden.

   Radera
  6. Nu rör det sig ju inte om oinskränkt makt så som det har kommunicerat. Inte heller oppositionspartierna påstår att det skulle röra sig om oinskränkt makt.

   Radera
  7. Säker på att det var fogden som knackade på, å inte mormonerna?

   Radera
  8. Gäller undantagslagar så kommer "Force majeure" de facto gälla och ingen behöver ta ansvar för någonting som man tidigare "lovat', försäkringar etc etc

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Det är ju bara om undantagslagarna hindrar att avtalet fullföljs.

   Radera
 15. Ja var fan ska den här krisen sluta egentligen. Gränsen för det orimliga förskjuts dagligen. Läser på andra digitala platser teorier om fallerade monetära system etc. Foliehattsteorier idag, otroliga imorgon, osannolika i övermorgon osv.

  Den här såg i alla fall inte jag komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1
   Interpolera tre månader framåt med samma hastigeht så har vi snart kastat allt vad vett och demokrati kallas överbord.
   Sånt som våra äldre-äldre slogs för på sin tid...

   Ironi i kvadrat.

   Radera
 16. Nästa steg blir nog att MP regeringen kräver inskränkningar i demokratin för att förhindra världens undergång pga vädret .

  SvaraRadera
 17. Bra Lars, både bra argumenterat och bra att det det sägs.

  SvaraRadera
 18. Å hur skulle någon av de 8(7) Klara av att lösa problemet med despotisk makt nu?
  Ingen av dem kan fylla de beredskapslager de en gång tömt medans tid är. De är alla naiva. Men låt gå, ge dem makt och låt demokratin bli inskränkt(are).
  Det verkar inte finnas grader i helvetet oavsett om frågan gäller hanteringen eller lösningar av ekonomi, klimat, migrationen, genus, corona eller valfri fråga. Svaret är lika klart som flickan med cykeln i Sven Melander gamla sketch. Melander är det goda statstyckandets representant och flickan är svenska folket.
  Varför har inget parti föda och försvar som punkt 1 och 2 tror ni?
  Varför är inte barn en del i pensionsfrågan?

  De är inte elaka, de konspirerar inte, de tänker inte - De "är".
  ..."Softar" eller nåt annat modernt i ivrandet efter godhetssignalism.

  Gustav den 2 Adolf planterade ekskog för 400 år sedan så sverige skulle kunna bygga en flotta nu. På tal om beredskap och inskränkt demokrati!
  - invändningen att han var naiv är legitim.

  SvaraRadera
 19. När Intensivvården slår i kaklet och den gamla förklaringsmodellen inte stämmer så behövs någon nytt för att undgå kritik. En nygammal väg är att upplysa folket att det inte finns någon lagstiftning och att ny behövs för att äntligen lösa problemet. Om man samtidigt framstår som handlingskraftig och gör något oväntat, så hoppas man att dölja det tidigare misslyckandet och gå vinnande ur situationen.

  SvaraRadera
 20. Det ligger i politikens natur att politiker vill bestämma. Nu ser S möjligheten att både stärka regeringsmakten och Partiet. Alla andra partier bör hålla emot detta, ty det gynnar inte demokratin och något verkligt behov av att förstärka regeringsmakten föreligger inte heller. Man bör som regel avhålla sig från viktiga konstitutionella reformer när man är mitt i en kris, utan avvakta tills senare då en kallare analys kan göras.

  SvaraRadera
 21. De enda jag nånsin hört tala om "köttgrytorna" är SD-are med foliehattar. Och Wilderäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1893 är det äldsta jag kan hitta. Troligen äldre än så. Lite vanligare för typ 20 30 år sedan.

   Radera
  2. Jag har väldigt svaga minnen från 1893, men du kan ha rätt.

   Radera
 22. What the... De kör en Orban.. Dekretstyrning borde -som minst- endast kunna få förekomma under en samlingsregering, byggd på partiernas representation i Riksdagen. Den MÅSTE också innehålla övertydliga och villkorslösa
  säkerhetsskrivningar som endast kan tolkas på ett enda sätt, i syfte att förhindra beslut som stoppar återgång till normalt parlamentarisk läge där Riksdagen är den lagstiftande församlingen.

  SvaraRadera
 23. Precis som demokraterna i USA, dom står för motsatsen

  SvaraRadera
 24. Nu när det är dags att låsa in Stockholmarna kan man inte förvarna dem så att de kan fly ut i resten av landet....

  SvaraRadera
 25. Tydligen enligt TT har FHM underrapporterat antalet döda med en faktor 2. Istället för runt 370 är det 750. Gissar det är detta som fått Löfven att vilja få despotisk makt så han kan köra över Tegnell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det blir ordning på siffrorna när S får envälde?

   Radera
 26. En ytterligare pikant detalj i detta är att kulturministern motiverar det unika branschstödet till media med att det aldrig har varit större efterfrågan på nyheter...

  SvaraRadera
 27. Smittskyddslagen är i n t e så vass som påstås här. Det går tex inte att förbjuda tex en skidanläggning åt ha öppet. (I Norrbotten har flera stora skidanläggningar öppet trots att smittskyddet i regionen börjar om att de ska stänga inför påsk. Där behöver regeringen snabbt kunna besluta om att stänga anläggningarna. Det hinner man inte ta lagstiftningsvägen via riksdagen)

  SvaraRadera
 28. Vädjar. Inte "börjar".

  SvaraRadera
 29. Att stifta lag tar mycket längre tid än att besluta om en föreskrift. Och smittskyddslagen kan inte användas för att exempelvis stänga privata verksamheter såsom turistföretag och liknande. Om regeringen inte skaffar sig denna möjlighet att agera SKYNDSAMT och behovet uppkommer då kommer ni att anklaga regeringen för det..

  SvaraRadera