Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-04-14 17:40

SCB: Tydlig ökad dödlighet i mars 2020

SCB har släppt nya preliminära siffror över antalet döda i Sverige. Mars månad 2020 visar nu med i princip färdiga siffror en tydlig ökad dödlighet jämfört med året innan, även om den hårda säsongsinfluensan 2017 - 2018 fortfarande var värre i mars månad.
Antal döda i Sverige per månad 2017 - 2020. April endast nio preliminära dagar. Data: SCB
I mars månad 2020 dog det 8219 personer när SCB:s siffror för månaden är någorlunda färdiga. Det är en ökning med 428 personer mot föregående år och ett brott mot den normala trend med allt färre döda per månad under våren, med en tydlig ökning mot månaden innan, tvärt emot normal trend.

Siffran är fortfarande lägre än medlet för åren 2017 - 2020, och mars månad 2018 var värre på grund av den relativt hårda säsongsinfluensan det året.

Datat från SCB är preliminärt och släpar efter, så preliminärt data för vecka 14 är fortfarande osäkert. Framför allt är det då Stockholm och Södermanland som har ökad dödlighet, medan flera län inte visar upp någon nämnvärd skillnad ännu. 

SCB påtalar att trots coronapandemin är det bara januari - mars 2019 som det sedan 2015 rapporterats in färre dödsfall än samma månader 2020.

SCB:s pressrelease och data hittas här. Äldre data från februari 2020 och tidigare är hämtat från SCB:s definitiva statistik, och har inte reviderats av bloggen sedan tidigare. Möjligt att det tillkommit enstaka dödsfall i januari-februari.

Det ser alltså ut som att coronapandemin innebar några hundra ökade dödsfall i mars månad, jämfört med 2019. Officiell summa döda till och med 31:a mars var 199, vilket talar för att den ökade siffran 428 visar på mörkertal bland dödsfallen.

Enligt uppgifter till bloggen är inte coronatesten helt tillförlitliga, och personer som fått negativa provsvar trots tydliga Covid 19-symptom och sedan dött kommer inte redovisas som coronadödsfall. Däremot syns de som överdödlighet ovan. Dödsfallen är i så fall liksom antalet smittade fler än de officiella bekräftade siffrorna. Samtidigt har smittspridningen enligt FHM minskat för de också dödliga smittorna vinterkräksjukan, säsongsinfluensan och RS-virus, tack vare åtgärderna mot corona. Det är inte orimligt att dödsfallen i dessa sjukdomar därmed har minskat mot tidigare år. Å andra sidan kan stress och oro för coronaviruset i sig orsaka dödsfall hos personer med hjärtproblem. Vad folk faktiskt officiellt dött av framgår inte av statistiken, utan får i efterhand hämtas ur socialstyrelsens dödsorsaksregister, där data nog bara finns på årsbasis.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

66 kommentarer:

 1. Så.. Av de senaste 4 åren var 2020 på plats 3 av 4. "Tydligt ökad dödlighet" min stjärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de regioner som corona härjar som värst så är det DUBBELT jämfört med genomsnittet för samma region. Att jämföra för hela landets ökning med hela landets genomsnitt; när det bara är stockholm som krisar blir ju inte lika tydlig ökning. Alltså dog nästan dubbelt så många i stockholm i mars som genomsnittet för mars senate 5 åren. Om vi kikar på första veckan i april så var det 584 döda i stockholm, jämfört med snittet på 313. Södermanland hade 103 dödsfall jämfört med snittet på 57 för 2015-2019. Vad som låter lite "min stjärt" (eller kanske Tegnells stjärt?) är att detta inte skulle vara värre än vanliga årliga influensan.

   Om den bara vore lika dödlig som vanlig influensa, och vi nu ligger på i princip dubbla siffror jämfört med normalt, så skulle det ju leda till att hela den andra hälften (=alla som dör ordinarie i genomsnitt) dör av influensa, så att 50% dör av vanlig influenase och 50% av corona, nu när det är dubbelt så mycket dödsfall.

   Det skulle förvåna mig om stockholms ordinarie dödsfall skulle bestå till 100% av influensa, men det är ju så klart möjligt. Vad vet jag...

   Radera
  2. @Erik Att det dog dubbelt så många i Stockholm i mars jämfört med genomsnittet de senaste fem åren stämmer inte. Enligt datan som SCB släppte kan man undersöka hur många som dog i mars i Stockholms län jämfört med tidigare år. Resultatet blir: 2018: 1537, 2019: 1329 och 2020: 1622. Nu gick inte den länsvisa statistiken tillbaka till 2015, men vi snackar knappast om en fördubbling av antalet dödsfall i Stockholms län för mars månad jämfört med genomsnittet. Vad gäller första veckan i april så är det ju just första veckan i april. Det ser ut som att det kan sluta på en nivå av överdödlighet i Stockholm under april men det är svårt att säga nu eftersom vi fortfarande är i april, det kan ju bli så att det inte slutar med överdödlighet. Det vet vi inte än.

   Medan Stockholms och Södermanlands län meddelar överdödlighet första veckan i april är det knappast någon iögonfallande överdödlighet i Östergötland med sina totalt 98 dödsfall för vecka 14 jämfört med 66 år 2019 och 92 år 2018. Detta trots att Östergötland efter Södermanland har flesta antal sjukdomsfall per 100k. Det kan ju även här bli andra resultat vid summering av hela april månad men än så länge reflekterar skillnaderna per län troligtvis att smittan inte infekterat lika många äldre i Östergötland som andra län.

   Radera
  3. Värt att tänka på är att vi har ett helt land som nu är mer försiktiga och gör att dödligheten går ner för vissa sjukdomar och olyckshändelser.

   Sedan har vi Stockholm och Södermanland som har en höjning.

   Hela landet balanserar alltså ner mycket av ökningen i Stockholm och Södermanland.

   I takt med att resten av landet inte längre ligger lite lägre så kommer överdödligheten inte att kompenseras ner på landsnivå.

   Radera
 2. Jag kan inte finna fog för påståendet om ökad dödlighet för mars 2020 efter att ha räknat medelvärden för fyra senast gångna år månad för månad.
  Medelvärde för januari 8688
  Medelvärde för februari uppräknat till 31dagas månad 8635
  Medelvärde för mars 8424

  mars månad 2020 ligger som synes med sina 8219 väl under de angivna medelvärden för perioden 2017-2020.

  Dessutom extrapolerat april månads rapporterade sifror om 9 dagar till en 31dagas månad och hamnar därvid på 7392. Detta dock endast en extrapolation och därmed på sin höjd ett antagande ... om ens det!

  SvaraRadera
 3. Det är alltså så att vår lamslagna regering orsakat ett antal hundra människors död i onödan. I mars. Hur många blir det i april?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är så bra med statistik - man kan an(vända) den hur man vill!

   Radera
 4. Lite förvånad att det syns redan i mars faktiskt. Det är ju i april och maj de stora dödstalen bör synas.

  Mycket positivt just nu dock att inflödet på IVA är stabilt (i stort sett +/- 0 just nu för nu vårdade pat, och konstant inflöde).

  Mycket negativt med folk som dör i förtid på äldreboenden (där visst, återstående livslängd är inte lång i allmänhet, men ändå). Där har man redan i princip erkänt att det gått snett. Exakt vad man gjort fel och vad man ska göra för att skydda övriga äldreboenden där smittan ännu ej finns återstår att se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... notera ur SCB-artikeln just att de av covid-19 hårdast drabbade regionerna också sticker ut riktigt rejält (data för vecka 14):

   "För Stockholm rapporterades totalt 584 dödsfall för vecka 14 2020, vilket är betydligt högre än genomsnittet för 2015-2019 som var 313 dödsfall. Även i Södermanland var skillnaden tydlig, med 103 inrapporterade dödsfall jämfört med i genomsnitt 57 dödsfall i veckan för åren 2015-2019.

   "

   Radera
  2. Hörde reportage idag där man förbereder förvar av döda i ishallar. Det har inte jag hört att man gjort i modern tid så något slags större flöde verkar det finnas ändå?

   Radera
  3. Eftersom antalet döda i influensa och vinterkräksjuka bör ha minskat så borde corona ha orsakat fler dödsfall än skillnaden mellan i år och tidigare år. Dels direkt men också indirekt genom undanträngningseffekter i sjukvården.

   Den stora överdödligheten börjar sannolikt först i april.

   Radera
  4. @Joakim, jag tycker det inte är speciellt anmärkningsvärt. Med tanke då att vi/samhället misslyckats rätt fatalt att isolera övre riskgruppsmänniskorna 85 plus på hem alltså där vi ser en väldigt stor frekvens. Helt väntat förstås, då viruset fått fäste men det kan väl knappast beskyllas FHM? Än så länge ingen krigszon eller att vi slagit i taket vad gäller sjukvården vad jag kan se, vilket du befarade för några veckor sedan.

   Radera
  5. Enligt IHME:s modell så kommer peak för Sverige 8 maj med 560 dödsfall per dag (184 till 1416 per dag). De första effekterna av covid-19 borde dyka upp i siffrorna för slutet av mars men före det så borde effekten vara obetydlig.

   Om ingenting mer görs för att stoppa epidemin så kan vi dock räkna med att dödssiffrorna kommer att sticka iväg ordentligt de kommande veckorna.

   IHME beräknar att vi kommer att ha 18 322 dödsfall i covid-19 fram till 4:e augusti (6 780 till 44 694). Skillnaden mot ex. Norge är total, där beräkningarna säger 811 (339 till 1 792) dödsfall.

   http://covid19.healthdata.org/sweden

   Radera
  6. Intressant du nämner Norge, där dödsfallen just idag ökat väldigt kraftigt. Innan var det Danmark som var facit. De ligger ungefär som oss per capita. Vad som var rätt väg, vet ingen här. Däremot har förstås olika länder olika förutsättningar, och man ska kunna leva med inskränkningar under en längre tid. Nu verkar vissa närbelägna länder ge efter... Vi får se vilket strategi som fungerade bäst när tid får ges och gå.

   Radera
  7. Niklas: Ja, läget är betydligt bättre än jag trodde (även om jag nog inte skrivit "krigstillstånd", väl?), och särskilt då förra veckan med idel goda nyheter.

   Sen ska man komma ihåg att man selekterar en del på IVA idag även om det inte skrivs jättemycket om det, så det gör ju att trycket är mindre än det annars hade varit. Detta är ganska förnuftigt i grunden, men gör att det ändå är en del som inte faktiskt har tillgång till vård. Det är inget vidare att jobba där nu kan rapporteras.

   Enorm ljusning förra veckan som sagt, särskilt nu när IVA-inläggningarna planat ut. Återstår att se om det håller i sig, jag hoppas verkligen det.

   Ja, IHMEs modell (som har lite märklig indata men låt gå) pekar mot ett långt värre scenario. Vi får väl se. Väldigt tydligt är i alla fall att Norge och Danmark minskar, medan Sverige fortsätter öka något. Men det är nog för tidigt att analysera åtgärderna, får vänta till långt efterhand.

   Radera
  8. Danmark är intressant för oss i Skåne (som ju än så länge är lindrigt drabbat).

   Talen i Danmark är ganska hyggligt fallande, med minskande antal på sjukhus sedan slutet på mars. De har också en dödlighet som är en god bit under Sveriges.

   Danskarnas siffror kan ses här. 299 döda i Danmark, i Sverige 1033 (och vi tycks ha lite längre eftersläpning), det är rejält mycket högre per capita.

   Radera
  9. Enligt IHMEs modell skulle vi dock redan idag ligga med ett behov av ungefär 1200 IVA-platser med snabbt stigande kurva, i verkligheten har vi sedan en vecka tillbaka sett en tydligt avplanande kurva vad gäller IVA-vårdade patienter på knappt hälften av det. Dessutom står det att det finns 79 tillgängliga IVA-platser i deras projektion, i verkligheten torde det i dagsläget finnas minst 500 lediga IVA-platser på svenska sjukhus med tanke på att alla har öppnat minst en IVA-avdelning till bara för COVID. Även deras siffror vad gäller tillgängliga sjukhussängar är skrattretande låga. Varför de räknar så avvikande vad gäller Sverige är svårt att säga, men sannolikt beror det på att de felaktigt antar att vi låter smittan spridas helt okontrollerat (enligt dem har vi inte vidtagit några som helst åtgärder) och dessutom helt felaktiga data kring tillgängliga vårdresurser. Ute i landet står alla sjukhus beredda med rejält förstärkta resurser och än så länge är vi otroligt långt ifrån ett scenario som New York eller Italien.

   Radera
  10. @Niklas, självklart så bär FHM ett mycket stort ansvar för detta misslyckande. Det är deras felaktiga analys av läget i kombination med att man agerat senfärdigt och otillräckligt som gjort att vi hamnat där vi är.

   Tänk om om FHM hade insätt allvaret i situationen i början av januari istället, då hade man redan då kunnat börja inventera förråden hos regioner/kommuner/stat och beställa ny materiel såsom PPE och desinficeringsmedel. Man hade då också kunnat börja öka kapaciteten att genomföra tester för covid-19. Någon månad extra att göra dessa förberedelser på hade varit värt mycket.

   När man började se smittspridning i bland annat Italien före sportlovet så hade man kunnat avråda resor till dessa områden (Anders Tegnell uppmanade tvärtom till sådana resor) och för de som reser in från dessa områden så hade man kunnat införa en två veckors karantän. Vid den här tiden så fanns det också ett gott underlag om att SARS-CoV-2 kan smitta även om den som är sjuk inte har symtom. Därmed så blir rådet "stanna hemma om du är sjuk" helt otillräcklig. Vid denna tidpunkt hade man således behövt börja sätta in användning av PPE för all personal i vården i kombination med tester samt förstås stänga ålderdomshem för besökare.

   Den asymptomatiska spridningen i kombination med att studier funnit att smitta inom hushållet var mycket vanligt så borde även karantän ha omfattat alla i hushållet, inte enbart den som var sjuk.

   Detta är bara några exempel på de åtgärder som hade kunnat sättas in om FHM i ett tidigare skede gjort en korrekt analys av läget med den information som då fanns tillgänglig samt agerat därefter.

   Nu hävdas förresten att 80% av alla som intensivvårdas överlever, en siffra som i andra länder ligger runt 50%. Detta tyder på att många inte ens får tillgång till intensivvård. Nog måste detta ses som ett tecken på att vårdkapaciteten börjar bli ansträngd, och de värsta veckorna har vi fortfarande framför oss.

   Radera
  11. @Joakim, ja det är nog väldigt för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Speciellt nu när vissa närbelägna länder lättar på reskriktioner, vilket vi Sverige inte behöver göra. Så det handlar till viss del om psykologi förstås.


   Så nej, Edis, jag ser inte detta som ett
   Du har nog inte nämt krigzon, men jag vill minnas det var i en liknande kontext du förfärades över att sjukvården skulle kollapsa? Vilket inte hänt än så länge. Men har du andra källor, så är du välkommen. Såklart en ansträngd situation, men det är väl trots allt det "flatten the curve" handlar om, men alla andra parametrar i samtidig åkanke.

   Så nej edis, jag ser inte detta som ett stort misslyckande ifrån FHM. Att 80% som intensivvårdas här som överlever jämfört med 50% i vissa andra länder. Är det ett misslyckande. I så fall definiera ett lyckat utfall, bortsett ifrån önskningar.

   Radera
  12. @Niklas: Ja, jag var (och är, fast inte lika mycket) bekymrad för att matten inte ser (såg) bra ut.

   Men förra veckans goda nyheter och en förhoppning om att vi har riktigt stora mörkertal kan båda gott. Det är i så fall en mycket bra utveckling. Och det är en svår balans, vi har en bättre uthållighet genom att inte stänga ner lika mycket som övriga Europa, men samtidigt har vi ju oroväckande dödstal pga äldreboenden (samma sak har inträffar i Belgien men inte i Norge, som exempel -- i alla fall inte i samma utsträckning). Men det är alldeles, alldeles för tidigt att dra slutsatser ännu, utan man får vänta länge innan man gör den analysen. Vi har ingen aning om hur kommande vågor kommer slå, till exempel. Det som talar _mot_ strategin att ha lösare restriktioner är att vi till sommaren/hösten kommer ha otroligt mycket mer kunskap om sjukdomen, inklusive möjliga botemedel eller effektiva behandlingsmetoder.

   Då kan den strategin vi har möjligen ha lett till fler dödsfall än annars (återigen: jmf Danmark med färre döda + sjunkande sjukhusinläggningar i denna våg). Men det är för tidigt att säga. Ska också bli intressant att se vad som sker när t ex Österrike, Danmark och Norge (mfl) lättar på sina restriktioner.

   Ang IVA-vård och siffror på överlevare så är det inte så komplicerat. Jämför åldersfördelningen på IVA med åldersfördelningen på dödsfall. Vi vårdar färre i de äldre grupperna för att vi redan på förhand inte tycker det är lönt. Då blir också överlevnaden i IVA-gruppen bättre...

   Radera
  13. Angående IVA-vård - business as usual alltså. Krasst men sant. Men du måste väl ändå hålla med om att FHM haft klockrena svar på vilka som tillhört riskgrupperna? Statistiken talar sitt tydliga språk, förutom enskilda "outliers" som alltid.

   Jag är inte helt överens med dig om Norge. Men som vi alla vet Norge är ett av världens rikaste länder, så där finns förutsättningar. Danmark däremot, går troligen inte mot en bättre utveckling än Sverige. Jmf med Sverige bor de tätare och trängre.

   Men vi får se, min gissning i dagsläget är att Sverige valt en bra väg. Tycker dock vi kunde gjort lite mer i början, som att t ex isolera främst (som hade Sportlov då) Stockholmare ifrån andra Stockholmare. Men det är alltid lätt att klaga i efterhand.

   Radera
  14. Ja, det är för sent att ändra på i efterhand även om jag håller med att man borde varit lite mer aktiv i början just med resenärerna mm. Men inte ens det hjälper -- Israel karantänade _alla_ inresande i 14 dagar, men har ändå en samhällssmitta.

   Mycket intressant nu blir att se Danmarks åtgärder jämfört med Sveriges och vad som händer när det ska öppnas upp lite.

   Det kan vara mycket slump som gjort det hela också. Tror en del på att den asymptomatiska smittan varit betydligt större än anat (ren spekulation), och det skulle i så fall ha lett till personal som ovetandes smittar äldre på äldreboenden och i hemtjänst. Kan vara ren "tur" att detta inte skett i Norge tex.

   Nej, det är inte business as usual på IVA. Det är ett väldigt stretchat läge med förstärkningsläge på många håll och aktiverat kristidsavtal på IVA i region Stockholm med +120% lön, 1h inställelsetid 24/7 och 48h normalveckoarbetstid (ungefär så har jag fått det förklarat inifrån). Ingen rolig arbetsmiljö just nu, får se hur långvarigt det blir.

   Läs gärna Norges senaste dagsrapport, och fundera på var de ligger på kurvan vs Sverige och Danmark. Känns som om restriktionerna i våra grannländer faktiskt gett effekt, om det bara är en fördröjning eller inte återstår att se.

   Radera
  15. Nja business as usual var förstås en överdrift men såhär i efterhand så passar det förstås kurvan bra, då vi inte slått i taket. Men hursomhelst antalet resenärer Arlanda - Kastrup - Gardermoen. Sen har Sverige och Stockholm lite senare sportlov än Danmark. Hur det ser ut på den fronten i Norge kan jag mest gissa, men Svenskar brukar resa extremt mycket jämförelsevis.

   Radera
  16. Min gissning, Norge och Finland klarar sig något bättre än Sverige. Medan Danmark klarar sig något sämre. Verkar för mig iaf fullt logiskt och beror inte så mycket på olika länder approacher. Och nu pratar jag bara dödsfall i procent pga Corona. Där finns så många andra aspekter som dödar människor. Se t ex på brisen/stormen Gudrun.

   Radera
  17. @Edis.
   Tipsade du FHM om allt det där i vid rätt tidpunkt?

   Radera
  18. @PD Jag slutade läsa vid "Tänk om FHM hade...". Fullständigt meningslöst resonemang.

   Jag menar, tänk om vi alla bara hade kunnat låta bli att dö - då hade ju ingen dött!

   Radera
  19. IHMEs beräkningar av döda ger jag inte mycket för... De baseras bland annat på att sverige under hela utbrottet bara skulle ha 79 IVA-platser, medan man i verkligheten redan öppnat flera hundra till, utöver de 526 som redan fanns. De verkar också mata in i sin modell att sverige inte vidtar några åtgärder alls, bara för att en massa saker inte är uttryckligen förbjudna i lag.

   Och de räknar med att utbrottet ska vara över helt i juni, vilket känns föga troligt...

   Radera
  20. Jag såg det nämndes i den här tråden om att vi ligger ungefär som Danmark per capita och Norge ökar kraftigt. Detta stämde bättre för ca två veckor sedan.

   De senaste siffrorna visar tyvärr att Sverige drar iväg mer och mer från sina grannländer.
   Detta kan ni själva se och följa i den här grafen:

   https://ourworldindata.org/grapher/total-deaths-covid-19?time=2020-03-12..&country=DNK+FIN+ISL+NOR+SWE

   Radera
  21. Edis: har du någon källa på att Tegnell uppmanat folk att åka till italien? Jag tycker många påstår att han har sagt något som man sen kritiserar honom får, men sen när man får källa på det så visar det sig att han sagt något helt annat. Är detta bara ytterligare ett exempel på detta?

   Radera
 5. Räkna ut medel och standardavvikelse, lägg på 2 standardavvikelser (95%) på medlet för att få hur många personer som normalt dör på ett år under en 20 årsperiod, bara på grund av slumpvariation. Är antalet döda 2020 högre än det kan man börja tala om överdödlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här kan man bevaka på European monitoring of excess mortality for public health actions hemsida. Vi ser en liten upptick just vecka 14 för Sveriges del, men inget i jämförelse med t ex Belgien, Frankrike, Italien, Spanien och England. Är utan tvekan så att covid-19 ger stora avtryck under den period den härjar.

   Radera
  2. Vi är fortfarande i Q2 så om svårt sjuka dör några månader tidigare pga Covid19 så kan ändå ett årsmedeltal hamna på i stort sätt samma nivå.
   Sedan måste man räkna in samhällets åtgärder som faktiskt fungerar och då håller ned dödstalen bland yngre patienter.

   Radera
  3. På Euromomo ser man också att det verkar ha varit förvånansvärt låg dödlighet i vinter fram till ungefär nu då den totala överdödligheten nästan når upp till samma nivåer som vintern 2016-17. Nästan som om det nya viruset konkurrerat ut den årliga influensan.

   Tittar man däremot på enskilda länder så finns det ett fåtal som nu ser rekordhöga toppar så långt datan sträcker sig (2015) men till och med då är topparna inte extremt mycket högre än tidigare rekord.

   Illa nog, förstås, det är mest kuriöst att det är så mycket uppmärksamhet nu medan det tidigare gått omärkt förbi.

   Radera
 6. Flunsan 2017/2018.. åkte på en riktigt lunginflammation efteråt. Lärde mig att virus kan vara dödligt och då bestämde jag mig för att inte missa den årliga vaccinationen framöver.

  SvaraRadera
 7. Sveriges befolkning ökar och fler äldre då som dör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och befolkningsökningen har varit särskilt stor i grupperna som har avlidit i coronaviruset.

   Radera
  2. Ifall du måste få inte invandring/flyktingar i Corona, så måste du väl ändå kunna svara på varför människor ifrån Irak, Syrien och Somalia är överrepresenterade i Stockholm (enligt FHM). Kan det kanske ha att göra med något annat? Väntar på ditt svar. // Mvh

   Radera
 8. Äldreboende? Vet inte om ni upplevt de där miljöerna men det har jag. Vill *inte* hamna där! En av helvetets förgårdar. När det är min tur vill jag att ni ringer veterinären sen kremering utan kista och minneslund. Molnlagring. Minimal fuzz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla som vill till himlen måste väl molnlagras? :)

   Radera
  2. Kan bara hålla med...

   Min pappa befinner sig på ett sådant och det var inte roligt innan. Nu är det besöksförbud, alla aktiviteter är inställda och ingen sport på tv (Det enda han tittade på).

   Nu är det lika bra att dö konstaterade han till påsk... ☹

   Radera
  3. Nej men allmänt är ju miljöer där man ska tänka på människan och vårda hemska i onödan pga bristande design. Men alla äldreboenden är inte hemska, saken är bara den att det numer mer är långvård och de sista resterna av servicehustankarna, som ju var rätt bra är borta. Belastningen på personalen är därmed hög och det hela blir lite av ett center för en stund före döden.

   Radera
 9. Det kommer dö många äldre som inte kan försvara sig eftersom personal går och jobbar sjuka.
  Vid en undersökning på ett äldreboende i Göteborg
  ”Sextiofem personer undersöktes och 57 uppgav att de skulle arbeta medan 5 kom in extra för provtagningen men skulle inte arbetat den dagen och 3 svarade inte på frågan. Av de 57 som uppgav att de planerade att arbeta den dagen hade 23 (40%) något av symtomen snuva, halsont, hosta eller feber. Fyra av dessa 57 var PCR-positiva för covid-19. ”
  Människor kommer dö eftersom en del i det här fallet anställda är egoister och uppenbarligen idioter.
  https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/04/covid-19-hos-personal-pa-boende/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är de timanställda och desperata. Stannar de hemma finns inga pengar att få och ekonomisk ruin väntar runt hörnet.

   Men visst verkar det finnas lite av en ohälsosam martyrkultur inom omsorgsyrken, där det ses som att allt kommer rasa om de inte jobbar sjuka. Delvis sant på kort sikt, men på längre sikt hade arbetagivarna säkert anpassat sig till sjukskrivningar.

   Radera
  2. Rånmord kan också ge inkomster för den som är desperat, men inte riktigt lika accepterat.

   Radera
  3. De kan sjukanmäla sig som alla andra. Vi har försäkringskassa och om det totalt skiter sig socialbidrag.

   Radera
  4. @Andromeda: Men är det inte själva kapitalismens bas att man handlar egoistiskt och i egenintresse?

   Radera
  5. De får bara pengar för det de garanterat skulle arbetat. Vilket ofta bara är nästkommande dag, dvs karensdagen. Socialbidrag ska tydligen vara svårt att få om man har jobb, även om det bara är en otillräcklig timanställning.

   Socialförsäkringarna är byggda för kollektivavtalsanslutna och missbrukare. De här arbetarna finns i vakumet emellan. Att de likt alpturister trivialiserat lite snuva i de här tiderna finns det många skäl till. Och det är inte svårt att lura sig själv när det verkligen behövs. Snuva och nys? Säkert pollen. Hosta? Kråka i halsen. "Ska JAG behöva ruinera mig för det?"

   Och jag försvarar det inte. Jag tycker snarare det är ett systemfel som behöver åtgärdas på något sätt.

   Radera
  6. Det är enkelt att sitta och klanka ned på andra när man har sitt på det torra.

   Jag har mitt på det torra, än så länge, men har tillräckligt många bekanta, vänner men framförallt kanske släkt och vänners barn som jobbar i "gigekonomin", för många av dem är det inte ett val att jobba, det är ett måste, och de måste inte bara ta alla pass de får för att få ekonomin att gå ihop, tackar de nej till ett pass halkar de ned i listan, för arbetsgivare vill inte hålla på att jaga folk, de ringer de som de vet ställer upp...

   Radera
  7. Att gå till jobbet med feber kom igen.... De dör inte det gör däremot de äldre. Många är egocentriska och många vill inte tro att det dom ”har” är något annat än pollen/förkylning whatever.
   Det ändrat inte att man hellre tjänar några hundringar trots att man direkt dödar någon annan lika säkert som om man tryckt av en avtryckare.

   Radera
  8. Ingen uska behöver vara rädd för att inte få fler pass när hon/han är frisk. Det är lätt att få arbete nu. Skulle säga att risken för arbetslöshet nu är helt obefintlig.

   Radera
 10. Titta bara på Stockholm så blir det tydligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför välja ut gruppen som varit mest korkade uppenbarligen i snitt?

   Radera
  2. FHM missade att räkna var tredje dödsfall vecka 14, och det har betydelse för din egen risk att bli en korkad siffra i statistiken. Tack och lov har vi Darwins ande på vår sida.

   Radera
 11. Hemtjänsten är en dödsfälla också. Har just fått reda på att min pappa har Covid-19, högst sannolikt smittad av hemtjänsten. Då har det ändå inte varit honom de har vårdat, utan hans fru, och därmed inte varit så nära personalen. Ändå har han smittats. Det är en väldigt smittsam sjukdom...

  SvaraRadera
 12. För övrigt betyder ju skillnaden i dödssiffror mot föregående år att man missat ungefär hälften av antalet corona-döda.
  April-siffran gäller väl bara första veckan i april med ser oroväckande hög ut. Dubblera den...

  SvaraRadera
 13. Outsourcade äldreboenden, nej tack.
  Min kära mor trillade och skadade sig, låg på sjukhus någon vecka och sedan på "äldreboende".
  På detta outsourcade boende hade man optimerat vinsten dvs minimerat personalen, på natten behöver min mor gå på toaletten (har svårt att hålla tätt). Larmade via högtalartelefon och fick sedan vänta 1-2 timmar. Tips från andra boende var att be om blöja mtp bemanningen.
  Dit vill jag inte när jag blir äldre.

  Försiktighetsprincipen hade inte varit fel, utgå ifrån att en person utan symptom kan smitta och låt personalen ha tex munskydd utöver hög hygienisk standard.
  Om det är brist på PPE så erkänn att det är det som styr FHM rekommendationer om låga skyddsåtgärder. Sedan undrar man varför ingen ansvarig har agerat preventivt eftersom det inom expertisen funnits kunskap om det som nu har skett (FHM, MSB, Socialstyrelsen, mfl).

  I sann svensk anda skall vi utreda och utreda

  SvaraRadera
 14. Om någon vill nörda ner sig i diagram finns det en snubbe som hävdar att 96% inte visar symptom och har jämfört Island (som har kapacitet att testa alla som begär det) med några andra länder.
  https://medium.com/@ali_razavian/covid-19-from-a-data-scientists-perspective-95bd4e84843b

  Enligt hans teori/beräkning blir pandemin kortare i tid än vad jag tidigare har hört från andra, ur ekonomisk synpunkt är hans beräkningar glädjande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beräkningarna har han säkert gjort korrekt. Han har ju publicerat sin metod så det är enkelt att verifiera den.

   Däremot undrar jag över en grundläggande förutsättning: Om det är så att Island testar alla som vill bli testade så är det inte säkert att det blir ett slumpmässigt urval.

   Radera
  2. Jag brukar inte vara den som avfärdar fakta enbart beroende på vilken sajt som publicerat något, men heter sajten "medium.com" så har jag svårt att ta den på allvar...

   Radera
  3. @ylven: Det är lite inskränkt att avfärda något på så enkel grund. Razavian har rätt bakgrund för att göra den här typen av analys.
   https://people.kth.se/~razavian/

   Radera
  4. Jag kom på ytterligare en förutsättning som kan spela roll för resultatet: Såvitt jag begriper hans analys så fötursätter han att befolkningsfördelningen i alla länder är likartad. Om den inte är det (vilket förstås oftast är fallet) så påverkar det väl smittspridningen?

   Radera
  5. fötursätter -> förutsätter

   Radera
  6. Läsvärd, och ja det finns säkert massa felkällor men det räcker ju att man kommer nära nog.. det jag tycker verkar mest oroväckande för hans beräkningar är att Island verkar ha betydligt färre döda per miljon än de flesta andra. Vilket kanske gör det svårt att få rätt om man baserar sin modell på fallen där. Men man har aktivt valt att testa symptomfria islänningar, i samarbete med deCODE

   Radera