Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-04-27 12:33

SCB: Överdödligheten fortsätter stiga - högsta dödstalet enskild vecka på tjugo år

Överdödligheten i Sverige ser ut att fortsätta stiga på grund av coronaviruset. SCB skriver även att man mätt upp "årtusendets högsta dödstal", varför man nu väljer en sådan rubriksättning när det handlar om de senaste 20 åren.
Antal döda per månad i Sverige 2017 - 2020. Preliminär skattning för april via extrapolering, som kommer vara felaktig. 
SCB går alltså från att vara objektivt neutrala och faktabaserade till att bre på med rubriker som kan missuppfattas grovt för att få klickbete. Likväl var dödstalen under veckan femton de högsta sedan vecka 1 år 2000.

Datat släpar som vanligt efter något, och antalet döda i mars har nu också reviderats upp marginellt.

Snittdödstalen 2017 - 2019 var 7634. I april 2020 har än så länge 7287 dödsfall rapporterats in. I grafen ovan har detta extrapolerats i bästa linjärekonomiska mattesnilllestil via 7287*30/24=9109 dödsfall som preliminär skattning för april. Denna siffra är preliminär, förenklad värdig en Handelsutbildad och kommer garanterat vara fel, men kan ses som indikativ.

2017 - 2019 var antalet snittdöda i mars 8492. Årets inrapporterade 8316 bryter visserligen den normalt fallande trenden under våren, men var i sig inte uppseendeväckande. Marssiffrorna de senaste åren drogs dock entydigt upp av den hårda säsongsinfluensan.

Skattningen för april enligt ovan visar på överdödlighet. Snittet 2017 - 2019 var alltså 7364 döda och april månads skattning landar på en överdödilghet på 1745. C19.se rapporterar 2206 officiellt bekräftade dödsfall i Covid-19.

Dessa siffror visar att det inte verkar finnas någon dold dödlighet på grund av Covid-19, alternativt att en ganska stor andel av de döda i Covid-19 skulle hamnat i dödsfallstatistiken ändå under perioden, alternativt att skydden mot smittspridning gjort att färre dör i t ex säsongsinflluensa, RS-virus eller vinterkräksjuka och kompenserar därmed för dödsfall på grund av infektion med SARS-CoV-2.

Sedan är förstås dödstalen klart över normalt i Region Stockholm, siffrorna ovan hanterar bara Sverige som helhet och regionerna lämnas som övning åt begåvade läsare.

Värt att notera är att preliminär siffra för april inte når upp till säsongsinfluensans mars 2018. April ska dock normalt ha lägre dödstal än februari, så inget konstigt i sig kanske. Men förenklat var säsongsinfluensan för två år sedan värre än Covid-19. Hade man dock inte vidtagit pandemiåtgärder mot Covid-19 så hade det antagligen sett annorlunda ut.

Men högst på tjugo år är alltså inte högst på tusen år, om nu någon missuppfattar SCB:s oseriösa rubriksättning. Oseriösa rubriker ska Dagens Industri, Aftonbladet och bloggar som denna ha ensamrätt till.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Men båda har ju rätt. "Årtusendets högsta dödstal uppmätt i Sverige". Och vi är nu 20 år in på det nuvarande tusentalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man brukar på sin höjd tala om århundradets i så fall.

   Radera
  2. Hade Rom nollställt årsräkningen tjugo år senare hade det definitivt inte varit årtusendets högsta. Det är ett sensationsval av rubrik, helt ovärdigt SCB.

   Radera
  3. Killgissar (bryr mig inte om att kollgissa) att siffran samtidigt är den högsta på 10000 år, nej 15000 ...
   Fråga till SCB: Varför inte dra till med nåt sånt när ni ändå höll på?

   Radera
  4. Frågan är om det stämmer. Digerdöden borde kunna konkurrera, även fast mindre befolkning.

   Radera
  5. SCB bjuder ju in bloggaren till en gratis post här. Högsta siffran de sista tusen åren borde väl komma från något militärt fältslag i något av kriget mot danskarna? Militärhistoria ligger ju bloggaren varmt om hjärtat väl?

   Radera
  6. Våra kungliga väpnade utflykter under trettioåriga kriget är också kandidater förstås. Eller varför inte Poltava?

   Radera
  7. Osquar & Peter: Sant, tänkte inte på det. Måste ha varit sjuk under trettioåriga kriget. Samt digerdöden då. ;-)

   Å andra sidan är nog mätningarna något osäkra i den delen.

   Radera
  8. De där militära äventyren var på 1000-talet, t ex 1600-talet och 1700-talet. Inte på 2000-talet. Annat årtusende. Därav fick SCB feelling och klämde tilll med "årtusendets".

   Radera
  9. Det var ju rätt många som hade årtusendets värsta baksmälla den 1/1 -00.

   Lite tramsig clickbaitrubrik som kanske inte riktigt anstår en myndighet, men absolut formellt riktig så klart. Förmodligen kan de väl återanvända rubriken när de summerar april månad, kan man tro.

   Radera
 2. Jag vet inte vilken din källa till detta är "Men förenklat var säsongsinfluensan för två år sedan värre än Covid-19. Hade man dock inte vidtagit pandemiåtgärder mot Covid-19 så hade det antagligen sett annorlunda ut." Men inte är det FHM i alla fall. Enligt dem avled säsongen -17/-18 1012 personer bekräftat i säsongsinfluensa. I bifogad länk, har du siffror för både influensasäsongen -17/-18 och -18/-19. I den sistnämnda avled 451 personer.
  https://www.icuregswe.org/globalassets/dokument/influensasasongen-2018-2019-sasongssammanfattning-190620.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avser överdödligheten i grafen ovan. Mars 2018 ser ut att varit värre än april 2020.

   Radera
  2. Alla som dör i influensan rapporteras inte in, då de inte diagnosticeras. Av samma anledning är det intressant att titta på dödstalen under coronapandemin för att fånga upp mörkertalet.

   Radera
  3. Kommentar #1 Jo, det är möjligt, att det var det du avsåg, men inte det du skrev.
   Kommentar #2 Hmm, märkligt, då vi nu tycks vara världsmästare, på att rapportera in dödsfall kopplat till covid-19

   Radera
 3. "C19.se rapporterar 2206 officiellt bekräftade dödsfall i Covid-19"
  Jag funderar lite på detta.. man måste väl skilja på AV Covid-19 och MED Covid-19.
  Och framöver måste väl gruppen 'Avlidna P.G.A. Covid-19' redovisas. Dvs hur stigande arbetslöshet, isolering och rädsla att besöka sjukvården med olika andra icke Covid19 symptom har förkortat medellivslängden.

  SvaraRadera
 4. Skall bli intressant att se efter det värsta är över, om man själv överlever, om vi kan se ett minskat dödstal vilket i så fall skulle indikera att coronaviruset skickade många över gränsen som ändå skulle dö inom en kort framtid.

  SvaraRadera
 5. Covid verkat ju främja bildandet av proppar. Vilket inte är så bra.
  Det KAN öka tex hjärtstopp osv. Blir lurigt i statestik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inom cancerstatistik så mäter man främst överlevnad på fem års sikt. Rimligen bör/borde corona följas upp på samma sätt för att fånga upp eftersläntrande biverkningsdödsfall. Men sådan utvärdering i slutet av 2025 skulle ju göra det till ett slagträ i valet 2026, så det kommer inte att hända om sossarna får bestämma.

   Radera
  2. Eller, tja, det kan ju bli internationellt tryck på att göra det iofs. Såvida inte alla i nuläget sittande demokratiska regeringar blir omvalda och sitter kvar då, vilket är fullt möjligt skulle jag väl tro.

   Radera
  3. Just den specifika risken jag tog upp är ju en fara just nu.

   Radera
  4. Hur vet du att det inte är en ännu större fara längre fram och/eller växande risk över tid? Och om corona orsakar sådan risk - vad finns det som säger att ett vaccin inte kommer att göra detsamma? Etc.

   Radera
  5. De som nu inte har underliggande sjukdomar riskerar att få underliggande sjukdomar efter en ordentlig Corona, typ lungskador och proppar.

   Då är hen i facket riskgrupp framledes vilket riskerar hens återstående livslängd. Så Frisk har all anledning att vara försiktig.

   Radera
 6. Något man borde kolla på och som vore intressant är varför antalet inrapporterade fall går ned under helgerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jobbar förmodligen färre personer på sjukhusen under helgerna jämför med i veckorna.

   Radera
 7. Läste (gammal) undersökning med siffror från typ 2012 att ca en femtedel dör inom en månad efter att de lagts in på äldrevård pga de är ofta mycket sjuka vid det laget (och det tar lång tid att få plats). Källa artikel på SvD som utgår från en undersökning gjord i Stockholm.

  Det är ju verkligen katastrofalt att vi fått in covid19 på så många äldreboenden men det blir ju verkligen en intressant uppgift att fastställa dödsorsak när äldre dör och det konstateras via provtagning i efterhand att de var smittade av corona vid dödstillfället. Jag är iaf glad att jag inte jobbar med statistik och fått uppgiften att bearbeta den datan, kan inte vara lätt att dra gränsen för vad som är dödsfall pga anledningar eller dödsfall orsakat av covid19.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja särskilt när så få diagnostiseras, om man hade alla fall kända så vore det ju bara att titta på dödstalen på de med resp utan corona, justerat för ålderfördelning mm då..

   Radera
  2. Instämmer - kan vara svårt att konstatera vad som är dödsorsak. I USA berättade några läkare att de var ålagda att notera Covid19 som orsak även om det var en annan underliggande orsak eller orsaker till dödsfallet.

   Radera
  3. Sådana avvägningar är väl, vad jag förstår, exakt vad epidemiologer arbetar med. Vi har säkert jättebra svar på de frågorna om ett par år och det kommer säkert både en och två doktorsavhandlingar ur detta.

   Just nu gäller väl dock för alla myndigheter att så att säga försöka ta rätt beslut på bristfälligt beslutsunderlag och hålla tummarna, bara.

   Radera
  4. Komplicerat att diagnostisera coronan, dels har vi nasopharynxprovet med 70% säkerhet där 30% riskerar vara falskt negativa, dels lungröntgen med en viss förändring där corona syns ibland och sedan den kliniska bedömningen där både lungröntgen och prov kan vara negativt men kliniskt bedöms det trots detta som positivt fall. Mvh Sjuksköterska arbetandes med Covid 19 patienter

   Radera
 8. Sen är frågan om man få räkna in at vi har haft nån typ av underdödlighet 2019-2020 fram till corona, milda vintrar har detta effekt. Jag gillar at sverige har bra siffror snabbt. Tyskland har inte även 2019 siffor om döda avslutat. Och medelhavet tror jag aldrig.

  SvaraRadera
 9. Med tanke på att man redan lyckats släpa in viruset i 75% av äldreboendena som har överlägset flest i riskgrupperna så tvivlar jag starkt på att det blir värre än så här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är mer än bara Stockholm...

   Radera
 10. Men förenklat var säsongsinfluensan för två år sedan värre än Covid-19.


  Öhh, nej!
  2018 ställde inte sjukvården in all planerad vård. Militären byggde inte fältsjukhus och intensivvårds sköterskor togs inte i tjänst efter en dags introduktion mot 4-6 veckor i normalfallet.  Det finns en viss gråzon mellan liv och död också. Dessutom så kommer vi se fler döda framöver.

  SvaraRadera