Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-04-28 07:30

Relativt lugna börser

Det finns inte direkt något utmärkande att säga om börsutvecklingen senaste dygnet. Det fortsatte generellt uppåt, generellt i en bra, men generellt inte extrem takt, och generellt fortsätter det uppåt i APAC under morgonen. Även en diskussion om fonder och långsamheten i dessas placeringar nedan.
Dagschart S&P-500.
Börserna steg alltså i Europa med exempelvis DAX på +3.13%, vilket väl får ses som extremt med normala mått mätt, och OMXSPI med +1.29%. Amerikanska S&P-500 ovan gick +1.47% medan teknikjättarna i Nasdaq-100 gick +0.58%. På morgonen går ASX 200 -0.53% och Hang Seng +0.44%, medan Nikkei backar 0.25%.

Oljepriserna för finoljorna WTI och Brent är ner 13.22% respektive 4.15%.

Guldpriset i SEK per gram är ner 1.09%.

Vad som sägs i rapporterna, mikro, makro och prognoser är även fortsättningsvis helt ointressant, då marknaderna nu är hållna under armarna av centralbankerna. Nu är det inte bara storfinansen som ska räddas, utan förstås även pensionskapitalet som vi alla sitter på.

För egen del närmar sig månadsskiftet och med det dags att gå in med ytterligare tio procentenheter av likviderna. Känns inte direkt akut att köpa, och inte särskilt prisvärt, men strategi är strategi och har inget med känslor att göra.

Förra månadens inköp har gått exempelvis +5.15% i fallet Robur-portföljen, där globalfonden gått bäst med +7.07% och Europa sämst med +3.31%. Exakt utfall för de olika portföljerna beror på fördröjningen i köpen och jag klickade inte på köpknappen exakt samtidigt i dem alla. Långsammast var PPM där Länsförsäkringars indexnära  aktiefonder gått +1.62%. Bäst har Avanza-portföljerna gått på grund av snabbheten i köpen via Avanzas indexfonder. Där har utvecklilngen varit +7.58%, där globalfonden gått bäst med +9.97%.

Värt att noterar att aktiefonderna även påverkas av kronans rörelser, så svenska indexfonder går inte som USD-noterade index, utan som index*USDSEK.

Köper man vid rätt tillfälle ä snabbheten i fonderna således viktig, jmf +7.07% för Robur Access Global med +9.97% för Avanza Global. Order lades samtidigt, men Robur var saktfärdig med att genomföra, vilket innebar tio års förvaltningsavgifter i utebliven uppgång.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Intressant med fördröjningar vid fondköp. Verkar som att fondbolagen kan tjäna några extra promille genom att styra NAV som de behagar. Någon som vet om Finansonspektionen tittat på detta?

  SvaraRadera
 2. Ett exempel på hur hysteriskt optimistisk investerarkollektivet är: Ferrariaktien (RACE) noteras endast 10% under sin all time high-kurs. Detta vid tröskeln inför modern tids kraftigaste ekonomiska nedgång. Helt galet! Många kommer att bränna sig på börsen det närmaste året.

  SvaraRadera
 3. Oki. Är guldruschen över för denna gång eller är ett köpläge nära? Många länder börjar så smått att öppna upp vilket skulle kunna leda till minskad oro för "dåliga tider" varav guldet "normaliseras"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guld går inte upp p.g.a. Corona viruset. Det går upp på felriktade stödåtgärder som ger inflationsförväntningar.
   Så guldet kommer att gå upp minst i 1,5 år.

   Radera