Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2020-04-28 07:30

Relativt lugna börser

Det finns inte direkt något utmärkande att säga om börsutvecklingen senaste dygnet. Det fortsatte generellt uppåt, generellt i en bra, men generellt inte extrem takt, och generellt fortsätter det uppåt i APAC under morgonen. Även en diskussion om fonder och långsamheten i dessas placeringar nedan.
Dagschart S&P-500.
Börserna steg alltså i Europa med exempelvis DAX på +3.13%, vilket väl får ses som extremt med normala mått mätt, och OMXSPI med +1.29%. Amerikanska S&P-500 ovan gick +1.47% medan teknikjättarna i Nasdaq-100 gick +0.58%. På morgonen går ASX 200 -0.53% och Hang Seng +0.44%, medan Nikkei backar 0.25%.

Oljepriserna för finoljorna WTI och Brent är ner 13.22% respektive 4.15%.

Guldpriset i SEK per gram är ner 1.09%.

Vad som sägs i rapporterna, mikro, makro och prognoser är även fortsättningsvis helt ointressant, då marknaderna nu är hållna under armarna av centralbankerna. Nu är det inte bara storfinansen som ska räddas, utan förstås även pensionskapitalet som vi alla sitter på.

För egen del närmar sig månadsskiftet och med det dags att gå in med ytterligare tio procentenheter av likviderna. Känns inte direkt akut att köpa, och inte särskilt prisvärt, men strategi är strategi och har inget med känslor att göra.

Förra månadens inköp har gått exempelvis +5.15% i fallet Robur-portföljen, där globalfonden gått bäst med +7.07% och Europa sämst med +3.31%. Exakt utfall för de olika portföljerna beror på fördröjningen i köpen och jag klickade inte på köpknappen exakt samtidigt i dem alla. Långsammast var PPM där Länsförsäkringars indexnära  aktiefonder gått +1.62%. Bäst har Avanza-portföljerna gått på grund av snabbheten i köpen via Avanzas indexfonder. Där har utvecklilngen varit +7.58%, där globalfonden gått bäst med +9.97%.

Värt att noterar att aktiefonderna även påverkas av kronans rörelser, så svenska indexfonder går inte som USD-noterade index, utan som index*USDSEK.

Köper man vid rätt tillfälle ä snabbheten i fonderna således viktig, jmf +7.07% för Robur Access Global med +9.97% för Avanza Global. Order lades samtidigt, men Robur var saktfärdig med att genomföra, vilket innebar tio års förvaltningsavgifter i utebliven uppgång.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Intressant med fördröjningar vid fondköp. Verkar som att fondbolagen kan tjäna några extra promille genom att styra NAV som de behagar. Någon som vet om Finansonspektionen tittat på detta?

  SvaraRadera
 2. Ett exempel på hur hysteriskt optimistisk investerarkollektivet är: Ferrariaktien (RACE) noteras endast 10% under sin all time high-kurs. Detta vid tröskeln inför modern tids kraftigaste ekonomiska nedgång. Helt galet! Många kommer att bränna sig på börsen det närmaste året.

  SvaraRadera
 3. Oki. Är guldruschen över för denna gång eller är ett köpläge nära? Många länder börjar så smått att öppna upp vilket skulle kunna leda till minskad oro för "dåliga tider" varav guldet "normaliseras"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guld går inte upp p.g.a. Corona viruset. Det går upp på felriktade stödåtgärder som ger inflationsförväntningar.
   Så guldet kommer att gå upp minst i 1,5 år.

   Radera