Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-04-24 12:18

Regeringen: Utvecklingen värre än huvudscenariot

Regeringen med finansminister Magdalena Andersson (S) konstaterade på en pressträff idag att deras huvudscenario för utvecklingen av svensk ekonomi redan spruckit. Man är dock inte riktigt nere på regeringens värstascenario än, men på god väg.
"Så här mycket högre är arbetsösheten redan."
Regeringens tidigare huvudscenario för svensk ekonomi var -4.2% i BNP och 9.0% i arbetslöshet för år 2020.

Man konstaterade på en pressträff att detta redan misslyckats. Man tror nu att arbetslösheten redan är 11%, och därmed mer än halvvägs till regeringens värstascenario på 13.5% arbetslöshet och -10.0% i BNP. Indikatorerna talar i alla fall för "en djupare nedgång än Finansdepartementets huvudscenario".

En förenklad uträkning skulle i så fall vara att svensk BNP är på väg mot -7% för år 2020.

Det finns sammantaget inget positivt att säga alls. Inte ens börsen stiger idag.

Regeringen vill vidta ytterligare åtgärder för att begränsa skadorna på ekonomin. Att prata om att rädda ekonomin är nog redan överspelat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

77 kommentarer:

  1. Jag har hört avv värstascenariot är en combo av "Fast, pussycat! Kill! Kill! och "It came from the desert", så jag känner mig ändå rätt bekväm med utvecklingen.

    In other news:

    https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.11.20062133v1.full.pdf

    Hur fel hade inte dom här som totade ihop den här studien? Att förutsäga framtiden är, uppenbarligen, svårt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Desert - tevespelet eller filmen?

      Radera
    2. Vi är inte inne i maj än, så det får vi väl se.. Förhoppningsvis har de fel om utvecklingen. Fascinerande att de skissade på en sämre utveckling med stängda arbetsplatser (och utan social distansiering) än helt oreglerat!

      Radera
    3. En fråga, om jag blir av med jobbet till en gigantisk arbetsmyra, har jag rätt till ersättning från A-kassan?

      Radera
    4. Just det, den där studien ja. Tom Britton sågade den rätt hårt härom dan. Det visar att där är många ivriga nyblivna epidemiologer som bygger modeller... trots att man är kemist eller ingenjör eller biolog.

      Tom Brittons och FoHMs modeller är betydligt ljusare. Men nu behövs lite mer data än den enda punkt vi har att estimera från ("2,5% i Stockholm var infekterade..."). Det är helt säkert på gång.

      I sakfrågan, vilken överraskning att grundscenariot var för optimistiskt, verkligen.....

      Radera
    5. Visst var det så att i den nu korrigerade och omsläppta rapporten så räknade man med 75 icke konstaterade fall per kobstaterat? Är det planerat att göra fler tester snart?

      Radera
    6. Jag menar naturligtvis filmen "It came from the desert".

      @whirren: Den aktuella studien är rejält av banan redan så vi behöver egentligen inte vänta och se för att konstatera att den var fel. Den säger att vi ska ha ca tjugo gånger fler Coronapatienter i behov av intensivvård än vad vi har idag. Sedan kan den naturligtvis få mer fel än en faktor 20 om ett par veckor, men men.

      @gbdcrvx: Jobbar du med IT kan du vara berättigad till stack-ersättning.

      @Joakim: Men dessa var ju iaf anknutna till Karolinska och sånt.      Radera
    7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    8. @Ben Dover - filmen heter väl Them! och spelet som är löst baserat på filmen It Came From the Desert. Klassiskt Amigalir.

      Radera
    9. @gbdcrvx: Det stämmer. Jag förutsätter att fler sådana mätningar kommer ske.

      De borde frågat mer om detta på presskonferenserna istället för dumma frågor som "när tror ni smittan peakar i Värmland?" (inget kan säga säkert ändå) eller "vi får inte fira valborg som vanligt, men får vi fira midsommar" eller nån annan variant på "när är det över?!?!?".

      Radera
    10. @Joakim

      FHM och media spelar riktigt bra på det folkliga pianot. Vi har klarat oss riktigt bra hittills. Är riktigt imponerad.

      I Sverige låter politikerna det självspelande pianot spela som det var tänkt att spela i kris. I utlandet avbryter politiker för att spela något helt annat för att detaljstyra varje falsk ton när skeppet sjunker efter att ha träffat isberget.

      Små detaljer får man ha överseende med, som dumma frågor.

      Det man måste iterera är allvaret i att inte bli smittad. Sjukvårdspersonalen går på knäna, där vissa IVA -personal gör +70 timmar i veckan och går hem såriga av sina ansiktsmasker, efter att ha träffat stödgrupper och psykologer.

      Alla måste ta sitt ansvar och undvika att hamna på IVA för att vi ska kunna säga att vi gjorde allt vi kunde, av ren medmänsklighet.

      Radera
    11. Bra där Svinto, de två nedersta styckena är det bästa du någonsin skrivit.

      Radera
    12. Men vore det inte bättre, i delar av landet, ifall fler blir smittade. Här i Skåne har smittskyddsläkare blivit hemskickade p g a arbetsbrist. Risken är ju annars att man får allt på en gång. Vilket verkar mer troligt nu, då Stockholmsfokuset tar över. Fördelen är förstås att resurser bollas runt, men det verkar ju fungera sådär. I kontexten att flertalet ändå blir sjuka innan gruppimmunitet och vaccin är där. Vilket ändå måste ses som huvudscenariet, iaf enligt expertis.

      Radera
    13. Niklas.
      Nu är vi väl ändå inne på saker som vi inte har en aning om?

      Sjukvården går på knäna, personalen smittas etc.
      Vaccin brukar ju ta ca 18 månader, kan bli mer, kan bli mindre. vi vet helt enkelt inte.
      Låt mig säga så här. Skulle du själv arbeta med detta skulle du definitivt inte önska fler smittade.

      Radera
    14. Man kan ju tycka att det vore bra om smittspridningen minskade i Stockholm, och att den kanske borde öka lite i de delar av landet där den är låg till obefintlig för närvarande. Man bör dock hålla i minnet att det går mycket lätt att öka smittspridning men att det är väldigt svårt att minska den ...

      Radera
  2. När var det UK skulle förhandlar klart. Om Brexit förresten? Och de skulle segla iväg på frihandelns hav och återstarta sin industri och bli dubbelt finansekonomiskt Mecka?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De ska enligt schemat förhandlat klart innan nyår, men de har ju 80 mandats majoritet så de kan nog förlänga om de vill. Om de nu vill det, Corona skulle ju vara en utmärkt syndabock skulle brexit visa sig inte vara så bra som de tänkt sig.

      Radera
    2. ja, det är brexis en sådan sak BoJo kan få för sig att skylla på.

      Radera
    3. Om de förlänger får de betala sin del av EU:s kommande bailouts som ingen anar hur det blir, så det lär inte hända.

      Radera
    4. De har redan gått ur, det är längden på övergångsavtalet som diskuteras.

      Radera
  3. Hehe, den där bilden har du haft mycket nytta av

    SvaraRadera
  4. Inget märkligt i detta med tanke på rådande situation, värre blir det såklart innan det vänder. Skön känsla sen när det börjar vända uppåt igen om några år.

    Börsen ska naturligtvis ner en bra bit till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och bostadsprsierna ner 50%. Minst.

      Radera
    2. Ingen djupare krasch skulle jag tro, regeringen prioriterar detta så att priserna inte dyker för djupt.

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  5. Du har förmodligen redan missat botten Jake men även ca. -15% från ATH är en hyfsad bra möjlighet att gå in på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att tajm marknaden tyvärr men sannolikt har jag missat botten om den inte kommer senare i höst när det blir värre ;)

      Bostadsmarknaden är lättare att tajma men vi får se om det sjunker tillräckligt för att man ska investera där med. Jag är tveksam....

      Radera
    2. @Jake: För att få en större nergång på bostadsmarknaden (menar inte ynka -10% från utgångspriset) krävs väl att permissionerna övergår till arbetslöshet samt att de arbetslösa inte lyckas komma i arbete innan inkomstförsäkringen avtar. I kombination med detta en långvarig börsnedgång och en misstro till systemet där folk går tillbaka till hårdvaluta.

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    4. Trots raset så är ju börsen tillbaka på samma nivåer som under början av 2019 - trots att precis allting är mycket värre.

      Givet omständigheterna så killgissar jag att det är betydligt större risk att marknaden är kraftigt övervärderad, snarare än att marknadens "sanna" värde verkligen har ökat så kraftigt sedan 2019 och *dessutom* kommer att fortsätta tillbaka till ATH..

      Radera
    5. Kan det inte vara så att Tina regerar fortfarande? Alla pengar de printar måste ju parkeras i ngt tillgångsslag, spec som risken för massiv inflation ökar i takt med tryckandet.

      Radera
    6. Samma värdet, vad är det? När regeringat världen fullkomligt öser ut nya pengar är det ju inte konstigt om börsen får en släng. Kanske är t.om börsens värde konstant samtidigt som pengarna på ditt sparkonto blir allt mindre värda?

      Radera
    7. Gillar Ray Dalios principle of the day från idag =)

      When you are closed-minded and form an opinion in an area where you have a blind spot, it can be deadly. So take some time to record the circumstances in which you’ve consistently made bad decisions because you failed to see what others saw. Ask others—especially those who’ve seen what you’ve missed— to help you with this. Write a list, tack it up on the wall, and stare at it. If ever you find yourself about to make a decision (especially a big decision) in one of these areas without consulting others, understand that you’re taking a big risk and that it would be illogical to expect that you’ll get the results you think you will.

      Radera
    8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    9. Som helt vanlig börsimbecill ligger jag sedan detta debacle började kontant i väntan på en signal från ... ovan, ja vem vet, magkänsla. Förlorade 1% innan jag klev av. Har lärt mig allt jag vet av de trapporna på gröna lund. De exemplifierar en djup filosofisk kunskap som genomsyrar snart sagt varje aspekt i livet.

      https://www.youtube.com/watch?v=zn10aErrE7M

      Radera
    10. @Stefan: De väntar väl på att bostadsmarknaden ska falla -10% efter att ha ökat 300% så att de kan hävda att de haft rätt? Eller något...=) Nä det är väl mänskligt att vara "closed-minded". Har man investerat mycket tid, energi och känslor i något är det svårt att vända i sin åsikt och erkänna sig besegrad.
      Jag kan i alla fall erkänna att jag haft fel om bostadsmarknaden.

      Radera
    11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    14. Exempel? Det är dock svårt att veta vad man ska göra framöver. Hur investerar man i en värld där bostadspriser inte kan stiga så mkt mer, där obligationer knappt täcker inflationen till en rätt hög risk, där stockpicking är svårt då centralbanker köper företagsobligationer och snedvrider konkurrensen?

      Radera
    15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    17. Som börsimbecill har jag ingen aning om vad vinsten hade varit om jag spelat vidare. Tycker dock att det är helt ok att inte förlorat mer än 1%. Men i backspegeln hade jag förstås totalinvesterat allt i subkutana klorinijektioner, och klorininhalatorer enligt Trumps rekommendation. Kanske inte är för sent än. Hittar dock inga företag med såna produkter, och nu känner jag att min attention span har tagit slut, så det hela får bero till en annan tidpunkt.

      Radera
    18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    19. Fast Stefan, du har helt rätt, egentligen gjorde jag en vinst på ca 15% om man ser på lite längre tid.

      Radera
    20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    21. Stefan, Trump är i så fall en slags satirblogg som återspeglar det värsta i USA. Från utsidan är det fortfarande helt obegripligt att en sån dålig satiriker får leda USA. Alternativet att han är helt cluless är förstås ännu värre, katastrofalt dåligt.

      Radera
    22. Ja, över 45 men nej, det var sen förra sommaren cirkus.

      Radera
    23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    24. Ungefär vad ISK har växt med, inga speciella affärer som märker ut sig. Bara en ganska konstant kurva uppåt.

      Radera
    25. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    26. @Stefan: Ja om man tar alla variabler i beaktande (lönenivå, driftkostnad, subventioner, räntenivå, krav på amortering o.s.v.) är bostäder relativt andra europeiska länder rätt billigt i Sverige med undantaget en del stadsdelar i Stockholm och Göteborg. Vi är väldigt bortskämda när det kommer till bostäder men priserna kan fortfarande falla 10-15% som ett resultat av högre arbetslöshet ett tag men det blir nog lägre volatilitet på den marknaden jämfört med andra marknader och eftersom risk mäts i volatilitet (enligt morningstar) så är bostadsmarknaden minst riskfylld.
      Hur investerar du framöver? Tror du på fortsatt bra utveckling för facebook, amazon, alibaba o.s.v.?

      Radera
    27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    29. @Stefan: Asien har tyvärr inte den lyxen som ECB och FED att ha en reservvaluta man kan trycka och rädda marknaden med.

      Radera
    30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    31. Inte så svårt att slå Europa :P

      Radera
    32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    33. Det är ju ändå flera EU länder som rankas högt på global innovation index (bl.a. Sverige) men det är väl riskkapitalet och förmågan att kapitalisera produkter som är högre i USA.

      Radera
    34. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    35. Tycker nog att magkänsla är rätt överlägset jämfört med teoretiska modeller och resonemang. Men magkänsla kräver dock att man har införskaffat en bra empirisk modell av verkligheten och dess aktörer. Min magkänsla säger att vänta.

      Radera
    36. Vi har ju microcap men det är svårt att hitta guldkornen kan jag tänka mig. Undrar hur Italien tar sig igenom den här krisen.

      Radera
    37. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    38. @Stefan, vad säger du om exempelvis Ericsson som nu rullar ut 5G allt vad det kan i hela världen, är inte det en tech sektor i framkanten. Och som dessutom presterar över förväntning. Eller menar du den lokala mjölkmaskinindustrin söder om sthlm, Alfa Laval?

      Radera
    39. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    40. Vi har ju dock samhällskontraktet Stefan som lovar att vi får världens bästa sjukvård och världens bästa pension. :)

      Radera
    41. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    42. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    43. @Stefan, Ericsson har ju gått kräftgång i takt med nya G sedan 80-talet. Svårt att bedöma för amatörer när business inte syns förrän långt efteråt, långa kontrakt. Dock ett stabilt bolag som överlevt trots dåliga odds. Med 5G är de nu på väg upp, kanske. Dock verkar inte Covid spela någon roll än.

      Radera
    44. Utslagningen i branschen har varit spektakulär. Bara de bästa är nu kvar.

      Radera
    45. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  6. Ännu en butiksdöd. Anrika holmens herrekipering ansöker om rekonstruktion. När inte ens klientelet som handlar där har råd med kläder längre så är det illa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog inte att de inte har råd, det är nog mer att de sitter hemma i karantän för de är i riskgrupp allihop.

      Radera
  7. Nationens problem är skuldmättnad. Även krediter skapade ur luft ska betalas. Kanske kan företagaren klara sig en tid, men killen som tjänar pengar på att hyra ut lokalen borde tas i örat. När det gäller bankerna så låt de ta smällen utan att skulderna socialiseras denna gång.

    SvaraRadera