Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-18 08:06

Positiv avslutning på positiv börsvecka

Börsveckan avslutades positivt, med samtliga index jag följer på plus på freddagen. Några europeiska index slutade dock hela veckan på minus, trots uppgången igår.
Index jag följer.
Trots att Euronext 100 gick +2.98% igår så stängde indexet hela veckan med -0.52%. Indexet innehåller mycket franska aktier, men helfrarnska CAC-40 gick bara -0.17% på veckan. Sämst var britternas FTSE-100 som gick -0.95%. 

Alla andra gick plus på hela vecka, och förstås även igår.

Annars utmärkte sig tekniktunga Nasdaq-börsen under gårdagen, med svaga uppgångar, efter en vecka med mycket kraftiga uppgångar och Nasdaq Composite gick +7.21% på en vecka.

Guldpriset föll tillbaka något och avslutade på 546:16 SEK per gram.

29 kommentarer:

 1. Är det bara jag som provoceras över att Volvo betalar ut bonusar till anställda och chefer för 2019 samtidigt som de mjölkar staten genom permitteringar? Nu borde Maggan ryta ifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju del av lön enligt avtal? Varför skulle anställda på Volvo betala större del än andra anställda. Det finns ju inget krav att man är konkurs färdig för att permitera.

   Radera
  2. Precis bonusar är lön enligt avtal, inget som man företaget kan välja bort. Däremot kan man kritisera aktieutdelning och samtidigt dia pengar av staten. I det fallet kan man tycka att företagets ägare också skall bjuda till.

   Radera
  3. Fördröjd utdelning är ett billigt pris att betala kan man tycka för att blidka opinion,det är ju inte fråga om inställd utdelning.

   Radera
  4. Jo, men jag tycker bara det är märkligt att man som anställd ska sitta och spela playstation på nästan full lön, betald av staten, samtidigt ska denne få en fet bonus. Jaja, fattar att det är ett avtal men provocerande likaväl...

   Radera
  5. Ett annat exempel är personer som jobbar 40% men och får grundlön men har bonusgrundad inkomst beroende på vad de presterar. Om någon enstaka då trots mindre arbetstid och Corona ändå lyckas prestera, exempelvis sälja något, ska de då inte få sin lönebonus enligt avtal?

   Radera
  6. Generellt har börsföretagen behandlat ovanstående fråga bra.
   Sen finns det vissa företag som inte har behandlat ovanstående fråga bra och tydligen är Volvo ett av dessa företag om Dinos uppgifter stämmer.
   Lite fascinerande att det genast dyker upp kommentatorer som enbart ser frågan ur ett löntagarperspektiv. Är det kris så är det och då hyvlar man av överallt oavsett om det är löntagare, chefer eller aktieägare.

   Radera
  7. Vad gäller bonusar har företaget inget val. Det är ett avtal mellan företaget och den anställde, VD eller andra anställda som ingicks innan Corona, kanske för ett år sedan. Är villkoren för bonus uppfyllda skall de betalas ut. Så enkelt är det. Om man vill ändra avtalen så kan det förstås göras för framtiden, men ingångna avtal gäller tills de löper ut.

   Radera
  8. Mina pensionsfonder vill erhålla utdelning hoppas jag,
   lista dom som inte vill så jag kan välja bort dessa fonder.

   Radera
  9. Tur man inte har dig som anställd med den rigida hållningen.
   De flesta fattar att det är allvar nu och ställer upp.

   Radera
  10. @Svinto.
   Det är många olika ingångna avtal som kan falla vid en kris. Är marknaden stängd och produktionen stoppad så är omständigheterna inte riktigt normala. Vad händer ex med ingångna avtal vid en konkurs.
   I slutändan måste det ju ändå finnas pengar att betala ut i både lön och bonusar.

   Radera
  11. Hur ska man hålla igång ekonomin om inte ens mycket lönsamma företag får lämna utdelning eller hålla ingångna avtal, är vi överens om att den enda stimulans av ekonomin ska gå via affärsbankernas direktörer.

   Radera
  12. @M.M
   Hålla igång ekonomier. Då måste Coronasmittan komma under kontroll och att människor kan börja återgå till sina jobb och normala leverne igen. Nämn gärna dessa mycket lönsamma privata företag just nu som har full försäljning och framtidstro. Getinge och några till undantaget.
   Det är inte bonus och utdelningar som är smörjmedlet i ekonomier. Det är vanlig hederlig lön.

   Radera
  13. Vad talar för att det skulle vara bra för ekonomin om alla sitter på pengarna, företagen kan själv bäst bedöma vilken utdelning man kan ge, dilemmat kan bli bankerna som tankas med pengar från Riksbanken.

   Radera
  14. De flesta börsföretagen är smartare än så.
   De indragna utdelningarna beror till viss del på Covid-19 och till viss del på att de inte vill stöta sig med allmänheten. Det ser riktigt illa ut om de ska få hjälp med exempelvis permitteringar från staten och samtidigt dela ut stålar.

   Radera
  15. Nils, det är en utmärkt tid för annan konsumtion nu när man inte kan resa, folk är betydligt mer uppfinningsrika över hur man kan spendera sina pengar än du tror.

   Försäljningen i nivå med förra året. Ökningen sker framför allt på mindre orter.

   https://www.di.se/nyheter/ingen-kris-for-vitvarukedjan-de-som-kommer-har-verkligen-bestamt-sig/

   Radera
  16. Borde inte den där artikeln klassas som reklam?
   Exakt allt tyder på minskad total konsumtion.
   Sen är det ju så att på landet rullar det på ungefär som vanligt vilket det inte gör i våra "storstäder" där tjänstesektorn tar stryk.

   Radera
  17. Sen är ju ingen kris för vitvarukedjan en sanning med modifikation.
   ELEC är ner 41% på 3 år vilket är närmare verkligheten än fina ord i DI.

   Radera
  18. Stefan, utifrån börsen går det givetvis med väl valda siffror ge en negativ tolkning,
   Bosch/Siemens vitvaror och ELEC upp 5% sista månaden under epidemin.

   Japan och USA har andra tankar när det gäller stimulans av ekonomin och prioriterar även den enskilda.

   Japan is planning to distribute 300,000 yen to lower income households that have lost pay because of the virus. Households with children will also get aid.

   USA ca.25 tusen kronor i månaden till varje arbetslös i max 6 månader.

   Radera
  19. Nu var jag inte ute efter en vinklad positiv eller negativ hållning. Reagerade mer på skönmålningen av ELEC som är i en mycket svår bransch med marginaler tunnare än en lövbiff.

   Radera
 2. Veckans största börshumor när det kom brutal funda om arbetslöshet, företag konkar, massa företag rapporterade in slaktade vinster. Men sen kom en liten tveksam studie om remdivisir gjort på 125 personer varav 2 dog (1.6% cfr) att den kunde kanske (ingen kontrollgrupp) minska tiden ligger på sjukan från 10 till 6 dagar i snitt. Börsen går bananas, nästan uppe på toppen i jan igen.

  Om detta inte är tjurfällornas tjurfälla ger jag det helt betydelselösa löftet att 10% av mina vinster på björnar i ursprungliga raset doneras till välgörenhet och att jag aldrig ska köpa en aktie igen. Då blir det realtillgångar för hela slanten, skog eller nån hyresfastighet eller nåt.

  Notera att detta ej är ett bittert konstaterande, är helt likvid. Tycker det är humor hur galet börsen beter sig i dessa tider bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Veckans mest bitande kommentar. Tack.

   Radera
  2. Håller helt med angående Gileads preparat, det var galet, dock reagerade robotarna positivt på det och bara att acceptera.

   Sen detta med tjurfälla, björnfälla etc. Kan vi inte bara sluta med det? Sjukt tröttsamt då typ ingen vet vad som är vad i dagsläget men ändå slänger sig med dessa termer för att visa att "jag har koll".

   Punkt 3. Fundamenta. Inget som publicerades igår kan ha förvånat någon som handlar på börsen. Så varför skulle då börsen handlas ner på dessa uppgifter?

   Punkt 4. Underskatta inte FOMO och centralbankerna.

   Radera
  3. Jag tänkte mer på USA tidigare i veckan. Men även MQ är ett bra exempel i Sverige. Rusade 30% på ingenting för att gå i kunkurs dagen efter. I USA var det rusning i Gamestop, en jävla döende skräpkedja för tvspel som ingen använder längre när alla köper på Steam istället. JPM gick upp 2% på slaktad vinst under förväntningarna. Alla negativa besked i veckan var mer negativa än vad som förväntats (vem som nu hittar på dessa förväntningar). Men allt är redan inprisat är förklaringen, oavsett hur kassa och usla siffror som kommer. SPY har nu samma värdering som pre-corona. Är nåt bolag värt mer nu? Nej knappast.

   Men absolut, never fight the FED, dont fight the trend osv. Jag förstår. Men summa summarum är inte en aktie värd en krona mer än vad ett företag presterar finansiellt (även fast folk vill betala mer på framtida förväntningar).

   Jag är fullt medveten om hur det fungerar, ibland blir spreaden mellan min syn på världen och hur folk på börsen funkar så stor att jag inte kan göra annat än skratta åt det.

   Radera
  4. Jag har för övrigt noll koll. Jag sysslar med samma meningslösa gissningslek som alla andra för att få se pengar jag folk inte behöver för att vara lycklig växa. (behöver man pengarna för att vara lycklig bör man ej placera dem på börsen).

   Men det är kul att slänga sig med massa tramsiga begrepp och grupprunka finanstermer med likasinnade. Jag beter mig exakt likadant med mina övriga intressen, massa termer som gör att oinsatta tycker man låter som en fräsig clown.

   Radera
  5. Rusningen i MQ antar jag berodde på FOMO bland småsparare och att robotar rycktes med i uppgången. Dvs trading, inte fundamenta.

   JPM gick väl ner på rapportdagen och studsade upp 9% igår?

   Sen detta med värderingar. Ingen seriös värderar ett företag från en nulägesanalys.

   Om du nu är fullt medveten om hur det fungerar, varför är du då förvånad över det som sker?

   Radera
  6. Sorry på sista meningen, hann inte se din 11.47 kommentar.

   Radera
  7. Förvånad är väl fel ord, men ibland blir det så komiskt uppenbart att aktiepriserna på börsen har noll att göra med finansiella resultat, jag tycker personligen att detta är så fel men accepterar att det är så det är.

   Det är ungefär som att varje kväll när jag sitter och glor på vägens hjältar så blir jag fascinerad över att inte en jävel som får motorstopp äger en varningstriangel. Det är humoristiskt och får mig att skratta lite inombords varje gång. Trots att jag förstår att de flesta är slarviga och tänker noll på sånt.

   Radera
  8. Tim
   Om det nu är så att du har förmågan att inse felprissättningar på marknaden är det bara att gratulera. Då är du miljonär och snart miljardär.
   Vi andra konstaterar att vi inte har en aning om framtiden.

   Radera