Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-13 09:16

OPEC sänker oljeproduktione 10 miljoner fat per dag - med sex miljoner fat till april 2022

Kartellbildningar är normalt olagliga, men när det är länder som utgör kartellen så finns det inte direkt något att göra åt saken. Oljekartellen OPEC beslutade igår att sänka oljeproduktionen med 10 miljoner fat per dag under perioden maj - juni 2020. Därefter ska sänkningen vara 8 miljoner fat olja per dag året ut, och sedan sex miljoner fat per dag till april 2022. 
Tankfartyg (?) på redden i New York.
Exakta siffror är 9.7 miljoner fat per dag, 7.7 miljoner fat per dag och 5.9 miljoner fat per dag. Detta är dock i förhållande till produktionen i oktober 2018.

Tanken är att de höjda priserna man hoppas att kartellbildningens beslut medför ska rädda den globala oljeindustrin (läs: rädda oljeberoende diktaturers ekonomi). 


Oljepriset stiger måttligt på nyheten. Amerikanska WTI är upp +2.15%. Nordsjöns Brent är +0.98% i skrivande stund.

Räddar då detta världsekonomin? Nja. Låga oljepriser hade gjort det lättare för resten av världen att återhämta sig från coronakrisen, men nu tänker istället OPEC-länderna rädda sig själva kortsiktigt.

Å andra sidan brukar länderna i kartellbildningen vara experter på att bryta mot sina överenskommelser i en form av allmänningens tragedi, så tills motsatsen bevisats är beskedet bara ett uttalande.

Man kan också konstatera att neddragningen givet ett 1:1-förhållande oljekonsumtion och världekonomin skulle tala för en rejäl global recession...

44 kommentarer:

 1. Det handlar inte primärt om oljepriset utan om att rädda high yield-obligationer ur ett amerikanskt perspektiv.
  Hur Ryssland tänker har vi inte en aning om. Extremt svårlästa. Saudi likaså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dvs det är viktigare för US att få upp oljepriset än för OPEC+. OPEC+ vet precis vad de gör och de startade priskriget frivilligt. Trump fick kalla fötter för han visste vad detta innebar för den lokala oljeindustrin. Så detta avtal var viktigare för omvärlden än OPEC+. Sen om det är tillräckligt för att möta en svag efterfrågan blir nästa fråga.

   Radera
  2. Trafigura har estimerat tappet i efterfrågan till uppemot 35 miljoner fat per dag. Andra skattar tappet till lägre nivåer som ca 15 miljoner fat per dag.

   Energi och drivmedelskostnader utgör i snitt ca 45% av produktionskostnaden för guldbolagen, som dessutom nu gynnas av ett guldpris som nosar på 1700.

   Radera
  3. Vad gäller guldet måste man ställa samma fråga som för alla tillgångar. Vem ska köpa guldet? Vem blir slutkund?

   Radera
  4. Relativt små rörelser idag så svårt att dra några slutsatser efter helgen. Japan equity ner, US Futures equity ner, guld ner, oljan har inte bestämt sig, USD och Yen stark.

   Radera
  5. Sant, antagligen de som idag har låg eller ingen exponering alls.

   Man kan nu se att större aktörer och generalister börjar köpa blue chips som Newmont och Barrick, de som säljer kan då köpa mindre och mer riskfyllda bolag i sektorn.

   Cornu brukar säga att USA har kärnvapenmyntfot men andra länder som vill backa sin valuta som Kina kommer också att köpa.

   Radera
  6. Jag har guldet på 1696 och +0.6%. Bolag som har utgifter i svaga valutor tjänar bra just nu.

   Snart kommer även momentumkillarna när de ser vilka bolag som ökar sina vinster under q1 och q2.

   Radera
  7. Egentligen är det tragiskt att det bränns resurser på att gräva upp guld som sedan göms i valv. Iofs är bitcoin ännu lite mera idiotiskt.

   Radera
  8. I relation till vad?

   Att trycka upp en 100 USD-sedel för en kostnad av säg 1 cent. Det är rätt skumt. Och sedan ska all väldens råvaror handlas i denna valuta. Lite förenklat så klart.

   Radera
  9. Missade Futures gällande guld. Svagt ner där mot junikontrakt. Men absolut inget att bry sig om. Bara brus.

   Radera
  10. Jupp, tha boyz är väl kvar i The Hamptons och då händer inte så mycket.

   Radera
  11. Tar ESG i guldbolag? Oljebolag är ju helt körd där.

   Radera
  12. Vet ej, men skulle inte tro det. Men over there är det inga problem. En större pensionsfond för lärare i Kanada tog nyss en stor position i New Gold.

   Radera
  13. Rimligtvis kommer sektorn inte vara ok i framtiden från ett ESG-perspektiv.

   Radera
  14. Redin inser ju med det han skriver en sanning? Dock, vill man ha politisk ekonomi eller ej? Vi kan ju utvinna extrema mängder guld ur tex havsvatten om det bara är "lönsamt"?
   Lönsamhet är ju det de politiska målen menar är lönsamt?

   Radera
  15. I ena änden har vi stora seriösa bolag som uppfyller strikta miljökrav i tex USA och Kanada. I andra änden har vi små oseriösa och kriminella typer som utvinner guld med cyanid i t ex Amazonas.

   Vet ej om ett seriöst guldbolag är sämre än ett seriöst kopparbolag? Det är svårt att tänka sig en värld utan koppar, eller palladium, som ofta bryts i Sydafrika och Ryssland. För att inte nämna REE och kobolt, med bl a barnarbete och vidhängande miljömässig kollaps.

   Radera
  16. Absolut. Även svårt att tänka sig en värld utan olja och de bolagen är ett big no no enligt ESG oavsett "miljöprofil".

   Radera
  17. Men man vill så klart åtnjuta det välstånd som olja, koppar och REE möjliggör, men det ska bara inte synas.

   Radera
  18. Kan FED köpa MBS, så kan de köpa high yield obligationer i amerikansk shale.

   Radera
 2. Låga oljepriser ger relativt låga bensin och dieselpriser i Sverige. Hur länge dröjer det innan vi i Sverige ser propåer att höja skatten på fossila bränslen som kompensation för de låga oljepriserna? Självklart utan att vi kan förvänta propåer om sänkta skatter då priset stiger kraftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bensinskatten höjdes 2020 sannolikt även 2021 så inget nytt under himlen där. Sen att regeringen skulle hänvisa till låga oljepriser för ytterligare skatter tror jag inte på.

   Radera
  2. Nje, men man kan ju ändå mena att man behöver kassastärkning och bla bla bla? Ofta kan man ju se nyheterna och i stort veta tankar åsikter och planer?
   Man kan ju inte försitta en bra kris oavsett hur man ser det hela? Luisa kommer ju stega fram snart? Vi behöver inte känna fast det är svårt att låta bli olika programmerade reflexer.

   Radera
  3. @Stefan: varför inte? Maggan kan väl hävda att hade folk råd med ett visst bensinpris förra året så har de råd med samma pris nästa år? Om bensinkostnaden sjunker så kommer vi bara att köra mer bensinbil och kanske missar att bli fossilfria 2030.

   Radera
  4. PD. Så kan det naturligtvis bli. Tror dock regeringen fattar att hushållen behöver en "skattelättnad" i dessa svåra tider. Är väl liknande på elmarknaden, uppvärmning av hus med bergvärme etc ger en viss skattelättnad (moms). Att i detta läge hänvisa till låga energipriser för ytterligare höjda skatter utöver de höjningar som sker på årsbasis skulle inte tas emot väl av väljarna.

   Radera
  5. Lövin har väl redan flaggat för ett importstopp för att få upp priserna? Har för mig jag såg något sådant i Expressen för ett tag sedan. 🤔

   Radera
 3. Är väl värt att notera att US är med i kartell för oljepris de har väl hållt sig utanför det tidigare och tyckt att bolagen gott sköta det själva och att det vore olagligt för din att delta.. hur blir det nu, kan Trump verkligen se till att bolag i US följer avtal om produktions begränsningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. US oljeindustri är inte lönsam på nuvarande nivå så det löser sig per automatik.

   Radera
  2. Jo men att ingå i en kartell handlar ju rimligen inte om att de lovat att inte producera om de inte har lust.. inte så att jag tror att Trump bryr sig nämnvärt om att hålla avtal särskilt inte såna lösa och enligt lag i US olagliga.. Men få att ju frågan varför OPEC skulle bry sig om vad han säger från början, men det passar väl nu.

   Radera
  3. @Dan: Är USA medlem i OPEC numera?

   Radera
  4. De har ju ingått något avtal om att begränsa sin oljeproduktion, jag har väl inte hävdat att de är medlemmar. OPEC är väl öppna med vilka de är och vad det här för agenda.

   Radera
  5. OPEC är halvöppen med sin agenda, men det är inte direkt svårt att förstå dess mål. Helt överens sinsemellan är de väl inte heller alltid inom OPEC även om de försöker få det att framstå så.

   Nej, jag påstod inte att du hade hävdat att USA är medlem i OPEC. Min fråga föranleddes av att du verkade antyda att USA var med i kartellen för att begränsa oljeproduktionen. Vad är det för avtal du syftar på?

   Radera
  6. Detta var ju ett svar under ett blogg inlägg, man bör läsa det i den kontexten.

   Radera
 4. Enligt vissa experter tror man en minskad åtgång av olja i världen till 20-30% pga Corona. Den sänkning Opec gör nu är ca 10% av världsproduktionen. Kommer troligtvis inte räcka. Blir nog ytterligare en sväng nedåt 20 USD. Kanske under?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga stora rörelser på avtalet. Wti 23.02 i skrivande stund, dvs svagt upp.

   Radera
 5. Hade USA inte fått till ett avtal hade de säkert infört importtullar på olja för att skydda den inhemska produktionen. Inte för att jag är för tullar generellt men att vara självförsörjande på olja gynnar USAs säkerhetsläge.

  SvaraRadera
 6. offtopic: elpris i danmark är på -33€ per MWH, vi har 2€, jag vill också ta betald! :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag undrar om nån vill rapportera at tyskland hade 100% täckning av förnybart energi idag, problem bara at det kanske bli -80€ elpris samtidigt i tyskland :P

   Radera
  2. https://www.energy-charts.de/price.htm?auction=1h&year=2020&week=16

   Radera
  3. Klen tröst för konsumenterna när deras livsnerv i form av matjord blåser bort lika snabbt.

   Radera
  4. Blåser bort? Menar du bara "av sig självt" eller pga "något mänskligt"?

   Radera
  5. Ryker rätt bra på åkrarna när stormbyar kommer efter tre veckors torka. Det får man nog säga är "av sig självt".

   Radera
 7. Sådana priser på förnybart borde väl locka till att åtminstone investera lite grann i lagringsmöjligheter? Pumpa dammarna fulla med vatten, smälta salt, ladda batterier eller vilka allehanda andra idéer som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strategiska oljereserver och crude tankers har fyllts upp under senaste tid. Man tar leverans och säljer längre fram till hösten till x% högre priser.

   Radera