Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-04-13 18:05

Nytt prisrekord för guld 549:- SEK - hur mycket guld har du?

Guldpriset slog nytt rekord nu på kvällen och har handlats för över 549:- SEK per gram. Hur mycket guld har du själv? Undersökning nedan (naturligtvis lagras ingen som helst information om ditt svar annat än själva svaret, och det kan inte spåras tillbaka till dig).

Guldpriset i SEK påer gram de senaste tolv månaderna. Källa: Liberty Silver. Återpublicerad med tillstånd. Liberty Silver är annonsör på bloggen, men detta inlägg är inte reklam.
Guldpriset skog alltså nytt rekord på som högst 549:30 SEK per gram nu på kvällen. Uppgången är +1.77% sedan senaste handelsdag.

Det hela visar tydligt på hur guld agerar hedge i orostider, då de amerikanska börserna faller nu under kvällen och medan börserna inte är på topp så är guldet det, åtminstone för oss svenskar.

Så en kort undersökning, där som vanligt endast era svar lagras - inte ens din IP-adress lagras. Bloggen har över huvud taget inte tillgång till denna information.

Hur mycket guld har du i dina tillgångar, såväl investeringsguld som pappersguld, men inte guldaktier. Svara nedan.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

32 kommentarer:

 1. Frugan har väl en del smyckesguld man ackumulerat över åren men det vore nog inte populärt att likvidera det. Oklart om man över huvud taget kan likvidera det till ens 50% av guldvärdet.

  SvaraRadera
 2. Tandguld räknas inte misstänker jag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på hur lösmynt du är.

   Radera
 3. Nån 10000ing i Lundin Gold. Nu har det väll stuckit i väg. Fysikt avslöjas ej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har haft nån 10000ing i ett guldprospekteringsbolag som verkar i Ryssland i ca 10 års tid är väl nån tusenlapp kvar nu

   Radera
 4. Mycket viktigt att guldbolagsaktierna idag och i fredags visar styrka och stärks med hävstång mot guldet, istället för att falla med övriga aktiemarknaden.

  De som tror att guldet enbart är en hedge mot inflation har anledning att fundera över sin investeringsstrategi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tillägga att guldaktierna i förhållande till guldet är otroligt billiga ur ett historiskt perspektiv, kolla t ex gld:gdx sedan 2005. De prisar inte alls in 1720 i USD eller ath i nästan alla andra valutor.

   Radera
  2. Guldaktierna har kanske inte samma värde som en tacka?

   Radera
  3. Aktierna är mycket mer spekulativa och kan göra dig väldigt rik snabbt, eller fattig än snabbare.

   Guldet är en försäkring som man äger inte för att bli rik utan för att inte bli fattig.

   Nästan två ytterligheter alltså.

   Ett bolag som producerar 1m oz per år bör helst även prospektera fram lika mycket, eller köpa nya fyndigheter.

   Radera
  4. Guld anses fint, gruvindustrin anses ful. Därmed kan man värdera den fina delen högt och den fula delen lågt utan att ägna en tanke åt att delarna sitter ihop.

   Radera
 5. Såld allt mitt fysiskt guld när det sjönk kraftigt.

  SvaraRadera
 6. Höll på ett par år med att köpa på mig små guldmynt och silver i investeringsmynt. Har knappt tio uns guld och cirka 210 uns silver. Detta som en sista reserv om skiten skulle träffa fläkten, vilket den verkar göra nu. Tanken är att papperspengar kommer och går, men silver o guld består.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är nere på din sista reserv snart?

   Radera
 7. 50% av privat sparande i guld/silver
  30% av ppm i guld
  sedan december 2018. Trigger evighetsportfölj tänket och mitt troende att guld funkade som hedge.
  Nu vet jag lite mer om att guld kan dyka men samtidigt tror jag att dess värde ökar under 6-12 månaders sikt.

  SvaraRadera
 8. Hade också varit intressant att se andelen i % av portföljen, eftersom många nog har <5% som andel.

  SvaraRadera
 9. Jag har haft 25% guld i portföljen i USD + lite EUR. Sålde nästan alla innehav förutom guld och långa obligationer i slutet av februari. Sedan dess sålt av guld i EUR men har kvar guld i USD. Så i nuläget drygt 20% guld, 70% likvid och 10% annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är det väl så att allt utom fysiskt guld i handen (eller garanterat ägande i valv) är rätt osäkert. Hela poängen med att äga guld är väl att äga guld, inte fiat?

   Radera
  2. Att äga pappersguld är inte riskfritt, men hur osäkert det är kan diskuteras. Men håller med om att även om en börshandlad guldfond äger fysiskt guld som så förutsätter ägandet ett mått av förtroende för banksystemet, fonden och dess förvaringsinstitut. Möjligheten finns ju också att äga fysiskt guld med outsourcad lagring men även där finns ett visst mått av risk. Kan inte enkelt uppskatta hur stor den risken är jämfört med att ha fysiskt guld i hemmet eller i bankfacket.

   Radera
  3. Under IT bubblan blev jag hånad för rådet med 10% guld i grotta. Dör du vet ingen om Guldet utom de som du då berättat för, som du faktiskt då skall kunna dö för.
   Annars bestämmer en krigsherre/politiker, vad ni än vill kalla dessa.

   Radera
 10. Några gram i doktorsringen, det är allt. Har haft större mängder och har känt magin. Är numera fullständigt livrädd för guld! Guldet är mycket mer beständigt än vad en människa någonsin kan bli. Elda upp människan och kratta fram guldet ur askan - perfekt logik om det finns guld därinne! Guldet är milljarder år gammalt, en människa blir sällan mer än 100 år. Där nånstans ligger styrkeförhållandet mellan Människa och Guld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guld är väl ca 10 miljarder år.. Finns astroider o planeter i rent guld så ingen bristmetall utanför moder jord. Jag sålde alla mina aktier i slutet av februari då jag tyckte det blivit för dyrt och gick in tungt igen för 3 veckor sedan då jag tyckte det fallit för mycket. Nu osäker på vart det ska gå

   Radera
  2. Ja, och Jupiters kärna är en diamant lika stor som Jorden. Bara att åka och hämta...
   Man kan tillverka guld i en kärnreaktor. Du börjar med platina...

   Så länge inte en asteroid av guld träffar jorden lär vi få nöja oss med det som redan är uppgrävt eller det som går att gräva upp...

   Radera
  3. När morfar skulle begravas så ville jag att vi skull ta ut hans guldtänder men det vägrade begravningsbyrån med hänvisning till morfars integritet. Jag tror mer på att dom själva ryckt ut tänderna. Jag stod morfar väldigt nära och han var en av Smålands ekonomiskaste människor så jag vet att han hade blivit fly förbannad om han vetat att vi inte skulle ta ut guldet i munnen på han och ge till hans barnbarn

   Radera
 11. Hur är det med konstintresset då? Har vi någonsin fått höra om alla bloggläsande konstexperters tavelfynd?

  SvaraRadera
 12. Har ganska mycket guld och silvergruvor. Vilket inte var frågan här.

  Sneglar på vigselringen. Kanske 2k.

  SvaraRadera
 13. Säljer du själv guld till det priset eller? För Liberty Silver gör det inte. Om ingen säljer guld för 549 SEK per gram, så är det fel att hävda att det är priset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De säljer ju med marginal / spread så att de tjänar pengar på det, så klart. Därför kommer du hitta att deras priser för köp generellt ligger över spotpriset på guld. Kostar 63 422 kr för 100g guldtacka där nu, men du får bara 53 321 kr om du säljer tillbaka samma tacka till dem. Skillnaden där emellan täcker väl frakten (tror jag) + att de tar värderingsrisken under de dagar de transporteras + att de tjänar pengar på det hela som de flesta företag. Vill du köpa till spotpris så är inte små valörer och små företag som liberty silver du ska använda dig av. Då är det riktiga hela 12kg-tackor som gäller, alternativt om du köper det genom någon form av ETF som i själva verket handlar med dessa stora tackor som underliggande.

   Radera
  2. Skillnaden är mellan papperspris och verkligt "fysiskt" pris. Det finns inte en chans att du får tag i en krugerrand för under 20k idag. Dvs >620 kr/gram. Kolla priser på tradera. Däremot kan man köpa pappersguld till spotpris, men papper är inte guld.

   Radera
  3. Du kan köpa fysiskt guld på BullionVault till spotpris minus en pytteliten spread, och du kan få den levererad hem till dig till självkostnadspris. Det blir billigare om du tar en 400oz-tacka, men då ska du ju ha 6 miljoner+. Så klart kommer ni ju inte hitta småvalörer till spotpris. Spotpris gäller de stora tackorna, de mindre kostar så klart mer iom att de är dyrare att tillverka 100 små fina tackor eller mynt än en stor gjuten

   Radera
 14. Tavex sänkte sitt köppris från 55300 - 54500 kr när priset per gram ökade med 6 kr och köper nu för strax under guldpriset.

  SvaraRadera