Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2020-04-08 11:06

Norges fastlands-BNP beräknas fallit 14% i mars

Den norska motsvarigheten till SCB, SSB, rapporterar att preliminärt föll norsk BNP med 14% från start till slut på månaden. Detta inkluderar inte rederier och oljesektorn.
Oslofjorden.
Siffrorna skulle normalt publicerats i maj, men på grund av krisen publicerar SSB preliminära siffror redan nu.

Stora delar av Norges näringsliv såväl som offentlig verksamhet har stängts ner. SBB ger 16 000 anställda frisörer som ett exempel.

Nedgången började i mitten av mars månad, och har egentligen skett på en halv månad. Man vill inte säga hur det kommer se ut för april, då ekonomin både kan återhämta sig eller försämras relativt slutet av mars månad. April påverkas även av påskledigheten.

Med reservation för min norsk.

Relaterat så lägger Frankrikes centralbank prognosen att fransk BNP föll 6% under första kvartalet, vilket ska vara det värsta raset ett enskilt kvartal sedan andra världskriget. Frankrike skiljer sig dock mer från Sverige än Norge, och är kanske av mindre intresse för oss svenskar om än en av världens största ekonomier.

Att coronakrisen är den värsta ekonomiska krisen i modern tid borde vara uppenbart vid det här laget. Vad exakt 14% nedgång på en halv månad i Norge egentligen innebär är nog svårare att greppa. Normalt är BNP mer en indikator på hur läget är, och ett prognosverktyg för skatteintäkter åt staten. Kanske bör man mer titta på konkreta indikatorer som arbetslösa, konkurser etc? Trots allt slår den tvära inbromsningen väldigt olika mot olika verksamheter och är svår att jämföra med ett normalläges tiondelars procentenheter hit och dit.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Stora skillnaden mellan Norge och Sverige är att Norge hade redan ett fungerande system på plats för att permittera personal, dock så klubbade man snabbt igenom vissa ändringar i det systemet för att minska arbetsgivarens kostnad när man började inse hur mycket problem corona kommer att skapa. Efter krisen i oljebranschen som började 2014 så är det landet ganska så rutinerade i hur man ska hantera permitteringar.

  Sen var Norge också ganska så snabba på bollen med att stänga ner mer verksamhet än vad vi gjort i Sverige vilket också borde ge ett snabbare fall i BNP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Största skillnaden borde vara att SSB till skillnad från SCB faktiskt kan räkna. Brist på data och analys verkar genomgånde för svenska myndigheter. Att t ex läsa rapporter från Folkehelseinstituttet eller Statens Serum Institut är en fröjd för ögat, med genomarbetad statistik och prognoser, till skillnad från rapporterna från Folkhälsomyndigheten.

   Radera
  2. Exakt hur blev brist på data oförmåga att kunna räkna? Utdata är exakt lika mycket värt som indatan man stoppar in kompis, viktig skillnad där.

   Radera
  3. Achually...så är ju kvaliteten på indatan allra viktigast, då ett räknefel kan revideras och omvärderas men om indata är fel så är det svårt att rädda. (Man kan inte polera en bajskorv *)

   *Även om Mythbusters lyckades genom att frysa ned den i flytande kväve

   Radera
 2. OM nu inte norrmän kan shoppa loss i Sverige så får man ju handla hemma i Norge. Högre bmp i Norge och lägre i Sverige.

  SvaraRadera