Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-14 06:44

Nedåt i USA - uppåt i Asien - stora konkurstisdagen idag?

Börserna föll måttligt i USA under gårdagen, men stiger i Asien. Samtidigt är det konkurstisdagen i den verkliga ekonomin i Sverige idag, då man måste lämna in konkursansökan senast idag om styrelsen ska kunna ducka företrädaransvarets personliga skattskyldighet. Börsbolag går dock sällan i konkurs över en natt, utan att först försöka sig på nyemissioner eller rekonstruktioner.
Dagschart S&P-500.
Nedåtrörelsern i USA var angenäma -1.01% för S&P-500, vilket är ett gott tecken. Man vill ha just små rörelser för att få en stabiliserad börs. Det kan förstås också betyda att man börjar inleda en ny nedgångsfas, men det går förstås inte att avgöra på en enda dag.

De tekniktunga Nasdaq-indexen steg dock och Nasdaq 100 gick +1.14% och Nasdaq Composite +0.48%. Att marknaden börjar spreta kan också tolks positivt som att köparna börjar leta kvalitet istället för att alla rusar åt samma håll. Eller så betyder det en vändning nedåt, som inte nått tekniksektorn än.

I  Asien stiger kurserna dock. Australiens ASX 200 går +0.65% och är kanske bäst ledtråd för utvecklingen i Europa idag.

Annars är det risk för stora konkurstisdagen idag, där oftast mindre företag (t ex restauranger) försätts i konkkurs innan skatten ska vara betald och styrelsens företrädaransvar träder in. Konkurs skyddar normalt ägarna från fordringsägarna, men det finns ett undantag när det gäller skatteskulder och styrelsen.

Börsbolag går dock sällan i konkurs över en natt, utan även de sämsta zombies brukar ta sig sin tid innan de går omkull - man ska försöka genomföra nyemissioner tills aktieägarna tröttnar, liksom rekonstruktioner (konkursskydd) för att omförhandla sina skulder. Exemplen genom åren är många. Ingen nämnd, ingen glömd. Däremot kan dotterbolag sättas i konkurs, t ex för att komma ur hyreskontrakt.

Så skilj på den verkliga ekonomin och börsen nu. Det är inte börsbolag som kommer gå i konkurs idag. Det är fortfarande för tidigt i krisen.

13 kommentarer:

 1. Skatteverket har gjort ett ställningstagande om undantag ang företrädaransvar nu under Corona-krisen.
  https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/382923.html
  Som jag tolkar det innebär det att man inte kommer hållas ansvarig om det inte är uppenbart att man lurar staten.

  Men tror många ändå väljer att kasta in handduken. Bättre att konka och starta om på nytt från noll isf på minus med uppätet eget kapital och skatteskulder.

  SvaraRadera
 2. "Nedåtrörelsern i USA var angenäma -1.01% för S&P-500"
  Samtidigt gjorde tesla-aktien +14 % !!! Vad hände där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden teknikaktier och börsen generellt, som jag skrev om. Exakt varför Tesla gjorde det skuttet vet jag ej.

   Radera
  2. Jag vet inte heller men kanske bekräftelsen från i torsdags att batteridagen ser ut att bli av någon gång i maj. Med bara någon månads förskjutning från 4/20, mycket hype däri.

   Radera
  3. Tech ser mys ut allt annat är ju bara kostnad egentligen? Tech blir mer och mer effektivt och produktivt och innehåller "mer data". Att allt annat får nog bli återköp, bidrag och skattelättnad...

   Radera
 3. Snart uppe på årsskiftets nivåer igen.
  Detta är galet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, intressant. Man kan spekulera i om 23:e mars då verkligen var botten, men det kan gå precis hur som helst och styrs av utvecklingen i USA. Förra veckan var idel positiva virusnyheter dock, så vi får se hur det går den här veckan. Hur mycket har permanent förstörts ekonomiskt i coronakrisen? Det borde styra den långsiktiga värderingen...

   Känns lite för positivt nu ja.

   Radera
  2. Ja, spontant känns det som lite för positivt om man tar ett steg bakåt och begrundar vad som egentligen händer. Det är en i modern tid massiv påverkan om farten i realekonomin och just nu har Stockholm backat ca 15% sedan årsskiftet. Jag skulle bli förvånad om vi inte ser en ny botten som är något djupare det närmaste året.
   Men jag måste medge att jag blir lite orolig för att det här skulle vara den enda botten. Sitter investerad till ca en tredjedel, förvisso med en rätt diversifierad portfölj som har gått igenom det hela rätt bra. Har dock haft tanken på att entra och inledde det för någon månad sedan genom att dubbla upp månadssparet (vilket skulle innebära fullinvesterad om 1,5år). Tycker dock att vi är upp på så höga nivåer igen att jag funderar på att återigen pausa och bara tugga på med månadsspar med överskottet av mitt förvärvsarbete.

   Men helt klart, jag är lite fundersam själv, men mitt rationella jag tänker att det inte är den sista botten vi ser inom en 12 månaders period.

   Radera
  3. Eller så är det tecken på kommande inflation?
   Om det tolkas som att centralbankerna svämmar över marknaden med pengar är ju aktier en hyfsad värdebevarare.

   Radera
  4. Mmm, har tänkt lite i sådana scenarion också. Så på sätt och vis lite nervös över att sitta på så stor andel cash också så på sätt och vis vill jag fortsätta arbeta mig vidare mot en större del investerad. Framför allt eftersom min portfölj ändå är rätt defensiv.
   Så kanske är så att ma blir hånad av centralbankerna igen som en icke-belånad hållare av cash :)

   Radera
  5. Känner igen det där.
   Ser också att jag haft mer tur än index, så det är ju en bra bit kvar för marknaden i övrigt.

   Radera
  6. Saken är ju att inflationen inte är inflation "som den var" utan ngt annat numer. Pryttlingarna går nog inte upp utan Guld och Tull.

   Radera
 4. Apråpå det här med företag som "zombies", borde inte det inkludera en himla massa serviceföretag som nu gnäller ut i media?

  Resonemang: konstlat låg ränta och undangömd inflation gör att folk känner sig rikare än vad de är och därför går mer på restaurang, sätter hunden på hunddagis, köper "upplevelser", går på krogquiz, köper trendiga italienska råvaror på saluhallar, etc.

  Kanske dags att lansera begreppet zombiekonsumtion?

  SvaraRadera