Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-04-12

Nästan 17 miljoner nya arbetslösa i USA på tre veckor

De senaste tre veckornas statistik från USA visar på nästan 17 miljoner nyanmälda arbetslösa enligt amerikanska Department of Labor.
Så här ser det inte ut vid Times Square längre, sägs det.
Antalet nyanmälda arbetslösa i USA sedan den 21:a mars är enligt senaste statistiken till och med den fjärde april 16 780 000 personer, eller nästan sjutton miljoner människor. Siffrorna är säsongsjusterade. Ej säsongsjusterade siffror, dvs faktiska arbetslösa är 15 138 000 personer, vilket kanske är mer rättvisande eftersom den extrema spiken i arbetslöshet knappast har med säsongen att göra.

Senaste veckan var antalet nyanmälda arbetslösa 6 606 000 säsongsjusterade eller 6 203 000 faktiska personer. Det kan jämföras med 203 000 säsongsjusterade samma datum förra året eller 196 000 faktiska.

Källa för detta är Department of Labor (PDF). Siffrorna för föregående vecka justeardes upp till 6 867 000 från tidigare 6 648 000, vilket redovisats som månadssiffra för mars här på bloggen. Det ser alltså ut som att detta är veckosiffror och inte månadssiffror, så tidigare inlägg verkar vara ett fall av skit in-skit ut.

Datat ska oavsett vara det högsta någonsin i USA.

Eventuellt ska arbetskraften i USA vara 162 913 000 personer. I så fall har drygt 10% blivit arbetslösa på tre veckor om de nya arbetslösa inte hittat nya jobb under perioden eller utgått från arbetskraften. Tidigare var arbetslösheten i USA 4.4% i mars, upp från 3.5% i februari. Tidigare högsta siffran i modern tid var 10.0% och 15 352 000 arbetslösa i oktober 2009 under finanskrisen.

28 kommentarer:

 1. Och börserna stiger på dessa uppgifter... Det finns en stark (över)tro på att Fed:s stimulanser ska pumpa upp börserna även den här gången.

  Gissningsvis har de som sägs upp inte samma generösa villkor som i Sverige vilket bör ge större effekt på den interna efterfrågan och t ex förmågan att betala hyran.

  De som köpt bostäder för att hyra ut via AirBnB ser nog också ett brant fall i efterfrågan.

  Ett annat problem som kanske bubblar upp snart är högt belånade shale oil-bolag som inte kan överleva vid dagens oljepriser. Banker med hög exponering mot dessa bolag kan få det svettigt framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är korrekt att obligationer och aktier får stöd av centralbankerna. Däremot är det en felaktig slutsats att aktier stiger pga högre arbetslöshet. Det talas redan mer om 2021 än kommande rapporter som alla vet kommer vara kassa. Detta medför även att nästa år har förutsättningar att bli bättre än 2020 vilket kan leda till stigande kurser på 1 års sikt.

   Radera
  2. Jo det är sant att alla vet att h1 2020 blir uselt, och det är en rimlig tolkning att börserna inte bara tittar 6 månader framåt utan även långt in i 2021.

   Å andra sidan så är det oklart vad dessa uppsägningar får för konsekvenser i förlängningen, t ex med banker som får stora kreditförluster. Det tycker inte jag är inprisat i dagens marknad, eller snarare anser marknaden detta som en mindre risk eller tro på att Fed och Ecb löser problemen.

   Blir ju intressant att se hur Italiens statsskuld ska hanteras och hur detta påverkar europeiska banker.

   Radera
  3. Håller helt med i att mycket inte är inprisat. Detta blir en dragkamp mellan centralbankerna och den reala ekonomin.

   Radera
  4. Nytt för Corona i USA:

   * Self-employed workers and gig workers to receive unemployment benefits
   * All unemployed workers to receive an extra $600 a week for up to six months
   * Unemployed workers to get an extra 13 weeks of benefits beyond the number a state currently provides

   https://www.usa.gov/unemployment

   Radera
  5. Korrekt. Känns nästan onödigt att påpeka att US/FEDs balansräkning sväller kraftigt.
   Nu är det extremt viktigt att den ökade skuldbördan även ger ökande tillgångar.

   Radera
 2. Hur ser det ut i procent om man jämför med Sverige och Europa,

  Vill vi glömma Europas bekymmer när det alltid fokuseras på USA, troligen passar det bra rikta in sig på den"onda"trump.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-12/ecb-sees-deeper-euro-area-recession-vice-president-says?srnd=premium-europe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som händer i USA påverkar Sverige rätt mycket. Vad som händer i Sverige påverkar USA mycket lite.

   Radera
  2. Det borde finnas visst intresse för den delen av världen vi själv bor i för omväxlings skull.

   EU:s ekonomi är större än den amerikanska ekonomin mätt som det totala värdet av alla varor och tjänster som produceras, EU:s BNP 2017. 15,3 biljoner euro.

   Radera
  3. Du har kanske en mer aktuell tabell än jag? Wikipedia säger detta för 2019 (och hänvisar till IMF) i miljoner USD:
   USA, 21,439,453
   EU, 18,705,132

   Radera
  4. Ointressant i sammanhanget, vi kan väl enas om att EU och USA har någorlunda jämförbart stora ekonomier.

   Radera
  5. PD. kan förändringen mellan 2017 och 2019 bero på Europas svaga tillväxt gentemot USA.

   Radera
  6. Det kan också bero på olika sätt att räkna. Ekonomer gillar ju sånt. ;-)

   Radera
 3. Man kan undra hur det går för alla med Walmart och McDonaldsarbeten som lever ur hand i mun.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kan du läsa om villkoren i USA.

   Varje arbetslös får 600 dollar extra i veckan under coronakrisen.

   https://www.usa.gov/unemployment#item-214601

   Radera
  2. Carl-Fredrik, tror du 600 dollar extra för varje arbetslös i veckan för att stimulera ekonomin under coronakrisen skulle vara något för Löfven, eller ca. 25000 tusen extra i månaden omräknat till svensk devalveringskrona.

   Skulle troligen göra för ont i den socialistiska maggropen för att ge enskilda tillgång till ett sådant belopp.

   Radera
  3. Va fan, först nu inser jag att 600 USD är per vecka och inte månad.
   Det är ju långt över vad majoriteten med och utan arbete i US tjänar.

   Radera
  4. Här finns lite statistik löner US.
   Så jag får backa från "långt över majoriteten". Det jag avsåg var dock ersättning från ett arbete, inte den sammanlagda inkomsten från flera arbeten.
   https://www.bls.gov/news.release/wkyeng.t03.htm

   Radera
  5. Sverige har valt stimulera ekonomin via bankdirektörernas goda omdöme på affärsbankerna,
   finns det överhuvudtaget några garantier hur och om dom används i Sverige eller i utlandet.

   Radera
  6. En fördel om pengarna främst hamnar hos de lever ur hand i mun är att de omgående lär sätta sprätt på pengarna. Hamnar de istället hos de mer välbeställda lär dessa lägga pengarna på hög i väntan på bättre tider.

   Radera
  7. Man kan väl anta att det dessutom inte skall betalas skatt på de 600 dollarna per vecka. Så det verkar som ett ganska generöst belopp.

   Radera
  8. Kul när folk skrattade åt en för några år sedan när man nämnde helikopterpengar :O

   Radera
  9. Ännu bättre vore om pengarna även var Gesellpengar.

   Radera
 4. @ Alla kommentarer, mer eller mindre:

  Donald Trump blir alltså den första president i världen som inför UBI / basinkomst / medborgarlön / eller vad man nu väljer att kalla det!

  En separat intressant fråga här är då vilken teknik som används för att organisera utbetalningarna. Traditionellt pengatryckeri leder som bekant till hyperinflation, finns inga kända undantag. Men detta beror/berodde ju i stort på att det försvann många procent i lön till varje led från tryckare till fattigaste mottagare. Med elektronisk UBI kan man (eventuellt) överföra samma summa till samtliga olika mottagare vid samma tidpunkt med en enda knapptryckning. Inga mellanhänder. Inga friktionsytor som skalar av några egna procent.

  Nu tror jag inte att man landar i den tekniken på första försöket - MEN tekniken som används kommer ju dels att patenteras (så att andra länder sedan får betala till USA om de vill använda densamma), dels förfinas med varje iteration, dels (förmodligen) registrera alla mottagare i en gigantisk databas så att staten senare (mer eller mindre lagligt) kan analysera konsumtionsmönster hos mottagarna.

  Go Trump!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta't lugnt andas.

   Glad Påsk.

   Radera
  2. Andrew Yang var alldele för mesig.

   Radera
  3. alldele -> alldeles

   Radera
 5. Kan du inte skriva om stödpaketen/bailouts av flyg och kryssningsbolag. Det har skapats massa nya av dessa bolag för att ta del av kakan.
  Definitionen av moral hazzard

  SvaraRadera