Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-04-15 11:33

Morningstar sänker ratingen för räntefonder - Spiltan sänks

Morningsstar sänker sin rating för många av räntefonderna i kategorin SEK obligationer företag, inklusive Spiltan Högräntefond Sverige, som tappar sitt högsta betyg. Tidigare har Morningstar rekommenderat Spiltan Räntefond Sverige till flera av sina PPM-portföljförslag.
Alternativ till dasspapper.
Morningsstar skriver att man sänker Spiltan Högräntefond Sverige från en rating på fem stjärnor till tre stjärnor. Enda fonden i kategorin svenska företagsobligationer som behåller sin högsta rating på fem stjärnor är Nordea Institutionella Företagsobligationer. HuruvidaSpiltan Räntefond Sverige fått sänkt rating nu framgår inte, men nu har den fyra stjärnor.

Kraschen i samband med den värsta coronapaniken på marknaderna innebär att Morningsstar ändrat 62% av ratingen i andelsklassen och 59 av 95 fonder har fått ändringar. 

2014 var Morningsstar "imponerade" av Spiltan Räntefond Sverige och rekommenderade fonden till PPM. Då hette det:
"[J]ag är imponerad av hur väl Spiltan lyckats höja avkastningen med hjälp av företagsobligationer utan att ta onödig ränterisk"
Var tydligen en nödvändig ränterisk man tog, med tanke på hur det gick. Så vad exakt Morningsstars rekommendationer är värda kan man väl diskutera i små grupper. Liksom att det är lite elakt att dra upp en sex år gammal rekommendation.

Vad ratingen från Morningsstar är värd, när den ändras först i efterhand när det redan skitit sig är en annan fråga.

De bättre alternativen Öhman Kort Ränta A och AMF Räntefond Kort har exempelvis inte fått någon rating från Morningsstar, trots att dessa funnits mer än tre år. Pengar kanske behöver flyttas mellan konton för att få en rating?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Hur vore det att läsa på hur ratingen sätts innan man raljerar över att den ändras först i efterhand? Läser man på så framgår det ju att ratingen sätts utifrån historisk utveckling och det brukar ju påpekas att historisk utveckling utgör ingen garanti för framtida utveckling (låter det bekant?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och? En rating med den tillhörande brasklappen att den inte säger något om framtida utveckling är ju rätt värdelös.

   Radera
 2. För övrigt är din illustration en insinuering att folk borde hamstra dessa nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte alla ett årsbehov av statsobligationer på lager redan menar du?

   Radera
 3. Går statsobligationer att äta?

  SvaraRadera