Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-04-08 08:32

Morgan Johansson (S): Vill köra över riksdagen så riksdagen ska slippa ha beredskap hela veckan och dygnet

Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) förklarade igår kväll på Twitter varför regeringen vill kunna härska med dekret utan riksdagens godkännande. Det beror på att riksdagen inte ska behöva ha beredskap för att gå in och rösta "dygnet runt, veckans alla dagar, vardag som helg", "som vi redan gör i regeringen". Själv lade sig sedan Morgan Johansson att sova.
Regeringens Rosenbad och riksdagen.
Riksdagsledamöternas arvode är från 68 400 kronor i månaden före skatt och uppåt. Detta brukar sägas vara för att ledamöterna "utövar sitt uppdrag dygnet runt året runt".

Fast inte enligt Morgan Johansson (S) som twittrade:
"Vi kan behöva fatta ännu snabbare beslut som får direkt effekt de kommande veckorna. Utan bemyndigandelag så måste riksdagen i så fall vara beredd att under hela våren arbeta som vi redan gör i regeringen, dvs dygnet runt, veckans alla dagar, vardag som helg."
Tydligen räcker inte 68 400:- SEK i månaden för att ha beredskap att gå in och rösta på kort varsel. Riksdagen är beslutsfähig på 55 ledamöter. Det finns 349. Det räcker alltså med 55/349*24=3.78 eller fyra timmars beredskap per dygn för riksdagsledamöterna att kunna hålla beredskap dygnet runt, veckans alla dagar, vardag som helg.

Det är intressant att Morgan Johansson (S) prioriterar riksdagsledamöternas ledighet och arbetstider före demokratin och att 68 400:- SEK i månadslön inte räcker för jour. Men vad säger detta om justitieministerns syn på de undersköterskor och sjuksköterskor som riskerar sina liv och sin hälsa i skiftarbete dygnet runt, veckans alla dagar, vardag som helg, fast till halva lönen eller lägre än en riksdagsledamot? Alltså arbete inte beredskap?

Själv kollade jag 02:30 i natt av om Orban Johansson (S) som regeringsmedlem jobbade dygnet runt, veckans alla dagar, vardag som helg, men då svarade han inte på min tweet. Och har i skrivande stund 08:30 fortfarande inte gjort det1..

Man får se det positivt att Morgan Johansson (S) faktiskt interagerar med väljarna. Fortfarande.

Vi får väl se vad för blixtsnabba beslut som regeringen måste ta de närmaste veckorna, som inte kan vänta en halvtimme på att riksdagen säger sitt. Har placerat reservdator på annan geografisk plats om besluten kommer att stänga ner bloggar och via hembesök beslagta datorutrustning i pandemibekämpningens namn.

1. Då skrev jag ändå till honom att jag skulle kolla av honom runt 03 på natten, så han hade chansen att trumfa genom att ställa klockan, svara och lägga sig igen. Utfallet blev dock 0230 för min del, då min interna klocka inte är helt hundra, utan brukar väcka mig lite tidigare än jag vill.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Så du kan alltså bestämma dig för en tid, vilken som helst, då du vill vakna (om än icke finkalibrerat)?

  Fascinerande. Hur har du i så fall övat upp den egenskapen, eller är den medfödd?

  Glad Påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alla olika superkrafter. Gäller bara att upptäcka dem...

   Radera
  2. Själv verkar jag klara detta i enheter om två timmar.
   Vaknar utan problem om ca 2 timmar, så om man är beredd att vakna till två eller tre gåmger på en natt kan man enkelt vakna av sig självt.

   Radera
  3. [TRAMS] Med tanke på att bara ca 1/6 av riksdagen jobbar just nu skulle de ju kunna gå över till 5-skift med den överskjutande sjättedelen agerande som springvikarier [/TRAMS]

   Radera
 2. Inte heller fick de 294 redan permitterade riksdagsmännen/kvinnorna rösta om saken i vanlig ordning eftersom de redan var hemskickade med anledning av riksdagsbranden. De 55 kvarvarande bestämde alltså att det räcker med 55 kvarvarande.

  SvaraRadera
 3. Jag förstår inte problemet, när behöver Regeringen runda Riksdagen egentligen? Om riksdagen behöver jobba dygnet runt för att ta ställning till Regeringens förslag då kan väl partier och riksdagsledamöter ställa upp på det, många yrkesgrupper jobbar 24/7. Exvis inom vården. Detta är ett Lyxproblem i mina ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk alla deltidsbrandmän som har dyngsjour utöver sina vanliga jobb.


   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Nu har de ju koll på allt hela tiden så det tro jag inte händer.

  SvaraRadera
 6. Det hela är lite underligt. Det jag tycker är hittils inte förklarat vad exakt den skall ge befogenhet till i praktiken vad gäller nivån på besluten.
  I vanliga fall har vi att
  Regering och Riksdag sköter nationella saker
  Regionerna beslutar om regionala frågor
  Kommuner om kommunala (frågor).

  I de argument som framförts till Media står det "stänga ned köpcentrum, hamnar, flygplats" osv.
  Men dessa är alltid även lokala och regionala saker. OK att Arlanda tex är en nationell angelägenhet.
  Men Regeringen kan inte förmodas ha koll på hur det ser ut på den kommunala och regionala nivån med den precision Regioner och kommuner har. Så hur är det att fungera?

  Utan stöd system och utan samarbete med Regioner och kommuner blir det ändå lite oprecist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde skriva att Regioner och Kommuner kan väl redan besluta om att stänga ner allt från cafeér på Södermalm till köpcentrum om så behövs?

   Radera
 7. Jag har aldrig någonsin sett Orban Johansson svara på någon kommentar på Twitter. Det verkar vara mest en envägskommunikation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle inte han likt de flesta andra blocka personer med avvikande uppfattningar?

   Radera
  2. Han brukar svara på mig. Men jag har ett officiellt verifierat konto.

   Radera
  3. @Cornu:
   Han kanske har flyttat över dig till facket "fiskmåshögern" ;-)

   Radera
  4. Han har inte twittrat på typ 12 timmar nu. Corona eller sovmorgon?

   Radera
 8. Det finns all anledning att oroa sig över vilka beslut som kan fattas av personer som arbetar dygnet runt. Alla som exempelvis har gjort lumpen och varit tvugna att vara vakna mer än 24 timmar i sträck vet hur bristfälligt intellektet då fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du medveten om att läkare även i vanliga fall kan vara i tjänst 36 timmar i sträck? Dag-Nattjour-Dag. Sova på natten bara om möjlighet finns.

   Radera
  2. Vilka initiativ har läkarförbundet tagit för att avskaffa jourtjänstgöring för att införa schemalagda arbetstider som är brukligt för de som arbetar inom verksamheter som måste pågå dygnet runt 7 dagar i veckan?

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Morgan Johansson är statsministerns ställföreträdare ...
  (Efter Johansson är det Ibrahim Baylan).

  SvaraRadera
 11. Tack Lars för att du skriver sånt här! Som en liten människa med svag röst värmer det i själen att du inte vilar utan ligger på. Satan vilket förtroende politikerna har. När hela landet knäar inför tyngden av epidemin är det högst oklädsamt om de inte är beredda att slita hund för vartenda öre av de där lönerna...

  SvaraRadera
 12. ja de flesta viktiga beslut är nog viktigt att man är utsövd innan beslut fattas.
  Om man fattar beslut mitt i natten kanske man dagen efter inte ens minns vad man har beslutat.

  SvaraRadera
 13. Det intressanta är att befrielsen från beredskap tydligen bara gäller specifikt för smittskydd och under en begränsad tid.

  Jag antar att inget oväntat kan hända inom något annat område och inte efter juni 2020. Bra att veta.

  Sen kan man också fråga sig vad för något oväntat som skall hända så att de måste ta såna häringa beslut hastigt och lustigt en söndagskväll. Hittils har ju de beslut som fattats skett dagtid på vardagar, och inte speciellt hastigt heller.

  SvaraRadera
 14. Orbanisering kanske kan bli nästa svenska ord? Funkar på engelska också, Orbanization

  SvaraRadera
 15. Fantastiskt bra gjort herr Wilderäng.

  SvaraRadera
 16. Orban Johansson - mycket fyndigt av skribent Wilderäng :) :) :)

  SvaraRadera