Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2020-04-20 18:34

MÖP-måndag: If it bleeds we can kill it!

Dags för MÖP-måndag, i bemärkelsen militärt överintresesrad custommålning av gräsklipparrobot, som fått premiär nu på eftermiddagen efter några timmars felsökning efter vinterns två kabelbrott.
Automower 430X "The Predator"
Dagen har bjudit på topptemperatur på 18.7 C och därmed årets varmaste dag mikrolokalt. Förra rekordet var 18.4 grader den 6:e april.
Dagens utomhustemperatur.
Gräsklipparroboten har för första gången sedan anskaffningen 2016 varit på service över vintern, och då maskrosorna slog ut idag var det hög tid att släppa loss The Predator. Dessvärre var det kabelbrott på den rätt komplexa slingan, vilket krävde lokalisering. Minns inte hur många hundra meter slinga det är, men över 500 m i alla fall.

Första brottet hittades ganska lätt, men hela eftermiddagen har gått åt till att med Civilförsvarsförbundets radio pejla in slingsignal på AM-bandet, vilket inte är så enkelt med den här längden på slingan. Särskilt inte då felet lokalseriades allra längst bort, där signalen var så svag att jag behövde uppnå ett Zen-tillstånd där jag kunde skilja på bruset psss från bruset fsss för att avgöra om det var signal eller ej i slingan.

Men nu är maskrosdödaren ute och gör sitt jobb. Förvånansvärt nog har den inte kört fast än. Kanske på grund av att den varma vintern inte bjudit på allt för mycket tjälrörelser i marken, som kan skapa nya hålor eller gupp att fastna på.

Nästa steg är att utöka området som klipps med övre gårdsplan. Det kommer vara ca 100 m från norr till söder, i en långsmal yta med många smala passager, men det bör gå ändå. Befintlig yta kunde klippas mer än väl dagtid på fem dagar 08 - 23 i veckan, så det finns i princip möjlighet att dubbla ytan.

Lite kul statistik från Husqvarnas app.
Körsträcka.
Gräsklipparen, en Husqvarna Automower 430X har kört 1529 timmar sedan 2016. 92.5% av tiden har gått till klippning och 7.5% till att hitta hem till laddstationen. Otroliga 2422 km har körts, för en medelhastighet på 1.58 km/h. Den har laddat sitt litiumbatteri 635 gånger på totalt 610 timmar, vilket inte räknas till drift tiden.

Och nu har den varit på service för första gången. Förhoppningsvis innebär det också en mjukvaruuppdatering.

Terrängen är rätt tuff, och jag använder mestadels kollissionssystemet istället för slinga för att hantera hindren.

Säger något om kvaliteten på Husqvarnas klippare. Bra grejer helt enkelt.
Dagschart Husqvarnas aktie.
Husqvarnaaktien har väl gått ungefär som börsen underkraschen, så kvaliteten på denna produkt spelar uppenbarligen inte så stor roll. Man ska som sagt inte blanda ihop vad man tycker om ett företags produkter med huruvida bolaget är en bra investering. Funderar ändå på att sätta upp en Cornutech-portföj just för att visa detta - Apple, Google, Tesla, Husqvarna, Storytel, iRobot tänker jag mig.

Målningen av The Predator är förstås ett customjobb utfört av min fru Lena, medelst spreyfärg och masktejp. Ja, det ljusgrågröna är M90:s rotting flesh.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Här kommer lite tips nu när blommorna äntligen tittar ut ur marken och de första insekterna börja surra. Maskrosor likt backskärvfrö, blåstjärna och bl.a. vitsippa tillhör säsongens allra första blommor och dom kan vara viktiga för de första uppvaknade pollinatörerna, både på landsbygden och i städernas villamattor.

  Så vänta med att klippa och låt gärna vårblommorna stå ett par veckor, även maskrosorna som av någon anledning får folk att gå man ur huse för att bli av med?!
  Och ett tips till alla robotgräsklippeoperatörer är att stänga av robotgräsklipparen i gryning och skymning samt nattetid, eftersom igelkotten är som mest aktiv då. Igelkotten är dessvärre rödlistad nu och en teori är att robotgräsklippare kört ihjäl allt för många.

  SvaraRadera
  Svar
  1. [TRAMS]Hört talas om Darwin? Det är tack vare sådana miljömupps-socialister som du som man förhindrar igelkottarna att utveckla en civilisation som kan uppfinna ett vapen mot gräsklipparna eller utveckla ståltaggar [/TRAMS]

   Radera
  2. Finns vad jag vet inga belägg för att robotgräsklippare hotar igelkottar. Möjligen någon obekräftad anekdot, men ingen faktisk forskning. Igelkottar trivs för övrigt bäst i lövskog, inte i villaområden.

   Radera
  3. Snarare är det väl i så fall mördarsnigelgift som dödar igelkottarna.

   Radera
 2. If it weeds we can kill it.

  Ang kabelbrottet hur pejlade du in det egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halveringsmodell, även koppla ur ena slingänden omväxlande, så man kan isolera ner var felet kan ligga. Problemet är att signalen är rätt svag på min radio så rätt svårt att höra när det bara är brus och när det inte är någon signal. Misstänker att slingan även agerar som vanlig AM-antenn, då det blir viss brusförändring även där slingan är bruten.

   Radera
  2. Men brukar man inte kunna skicka en puls i kabeln och beroende på hur och när den kommer tillbaka så kan mam avgöra om och var brottet finns?

   Radera
 3. Du skulle ha passat på att motivera ett inköp av en sån här. :-)
  https://www.dustinhome.se/product/5011178088/cabletool
  (En TDR, alltså).

  SvaraRadera
 4. Maskrosdödare?
  Du är ingen biodlare?

  Vänta gärna tills maskrosorna har blommat över.

  SvaraRadera
 5. Ett litet kanontorn ovanpå klipparen hade varit passande .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker laser. Kopplat till en kamera som detekterar mördarsniglar. Zap.

   Radera
 6. Vår klippare m/billig gav upp förra året. Låter som den du har är värd investeringen. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 7. Så det är så man ska annonsera ut gräsklippare framgent:
  Mätarställning 240 mil

  SvaraRadera