Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2020-04-06 16:17

MÖP-måndag: Coronakrisen chans för Försvarsmaktens rekrytering av GSS/K

Dags för MÖP-måndag igen. Coronakrisen innebär en fantastisk möjlighet för Försvarsmakten att maximera rekryteringen till heltidsanställda gruppchefer, soldater och sjömän (GSS/K). Detta då de värnpliktiga ungdomar som snart muckar därmed får en chans att övervintra den värsta ekonomiska krisen i modern tid i Försvarsmaktens trygga famn.
42:a mekbat på P 4 Skaraborgs Regemente. Rekryt 2012 på fotot, som åtminstone i somras fortfarande var kvar i tjänst.
Möjligheterna att som ungdom som inte etablerat sig på arbetsmarknaden kan just nu anses vara rätt låg, särskilt som klassiska ungdomsjobb inom besöksnäringar och handel är extremt utsatta just nu.

Många söker sig säkert till universitet och högskolor, men högskoleprovet har skjutits på framtiden på grund av coronakrisen och innebär därmed en nackdel för de yngsta som ännu inte gjort provet. Detta gör att kullen direkt från gymnasiet kan missgynnas vid antagningarna till hösten.

De som just nu som värnpliktiga rekryter gör sin militärtjänstutbildning ("lumpen") har ett annat snöre att dra i, nämligen att ta anställning som kontinuerligt tjänstgörande gruppchef, soldat eller sjöman (GSS/K), givet att de klarar kvalitetskraven. 

Coronakrisens ekonomiska och finansiella effekter kommer inte gå över över en natt när sjukdomen träder åt sidan. Dessutom föreligger en sannolikhet för att sjukdomen blossar upp i ett andra utbrott till hösten om den vädras bort av sommarvädret. Detta motsägs dock av att även södra halvklotet med t ex olika länder i Sydamerika liksom Australien drabbats av viruset.

Oavsett kommer inte allt gå tillbaka till som det var i januari över en natt. Att göra 2-3 år som GSS/K i väntan på att komma in på universitetet eller få ett civilt (mer välavlönat) jobb kan vara ett räddningssnöre för de lyckliga få som lyckats få en plats för värnpliktig militärtjänstgöring. Mot detta talar att det är så få som gör värnpliktsutbildning att dessa är de bästa av de bästa, både fysiskt, intellektuellt och mentalt, samt rekorderlighet och välartenhet. Alltså de som oavsett hade allra bäst möjligheter att få ett jobb. Alltså de som minst "behöver göra lumpen för att lära sig lite hyfs" som det gamla bittra gardet av gubbar tror är anledningen till att ha värnplikt.

Prognosen bör oavsett vara att Försvarsmakten nu har en riktigt fin möjlighet till rekrytering. Statens och i synnerhet Försvarsmaktens kaka må vara liten, men det är åtminstone en kaka.

Om nu inte även försvarsbudgeten slaktas i spåren av coronakrisen ...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Finns även risk för anställningsstopp. Att man precis som företag och andra myndigheter hellre avvaktar med att anställa än tvingad sparka folk till hösten.

  SvaraRadera
 2. Snart dags för politik och analys igen?
  Jag har svårt att starta min blogg? Måste det bli blogger?

  SvaraRadera
 3. Wartofta stridsvagnskompani P4 Skövde söker folk nu. ;-) lite smygreklam bara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tack, det där är inget för mig. Jag har pansarskräck.

   Radera
 4. Jo, det kan nog bli en del som söker sig till fm i väntan på något annat och det var väl lite av tanken bakom återinförandet av vpl. Låta folk pröva och hoppas de får smak för det.

  SvaraRadera
 5. Jag hoppas att den politiska makten inte använder den dåliga ekonomin som förevändning att avbryta upprustningen av försvaret. Vi kommer nog att behöva ett försvar då världen troligtvis destabiliseras av pandemin och den ekonomiska kris som följer i dess spår.

  SvaraRadera