Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-04-07 09:27

Mer än var fjärde bloggläsare tror sig ha smittats av coronaviruset

Ta denna enkäts resultat för vad den är - till största del en nischad grupp bloggläsares självskattning. Den är inte vetenskaplig även med 2 588 respondenter eller grovt räknat var tjugonde till trettionde veckoliga bloggläsare.

Mer än var fjärde bloggläsare tror sig ha smittats av coronaviruset, mestadels med milda symptom som inte bekräftats via test. Hela 27% av läsarna anser sig obekräftat ha blivit smittade, med 3% som fått svåra symptom och resten med milda symptom. Faktiska bekräftade fall i läsekretsen uppges vara 10x så höga som hos befolkningen i stort, kanske på grund av välavlönade tjänstemän som ofta varit på semester i alperna. Siffror nedan.
Smittförande ämnen på en plats i Sverige.
En stor del av bloggläsarna anser sig alltså blivit smittade av corona. Denna bedömning är subjektiv, men kan förstås vara väl underbyggd. Har man t ex fått coronaliknande besvär men är vaccinerad mot influensorna, så kan det nog anses vara rätt sannolikt att det är corona. Samtidigt kommer allt mer uppgifter om att de flesta får mycket milda eller inga symptom alls.

Specifikt uppger 26.74% av läsarna att de utan bekräftelse via test haft coronasmittan. 23.49% med endast milda symptom, 3.25% med de tydligare svåra symptomen.

0.77% av läsarna har bekräftat via test haft coronaviruset. Åtminstone enligt enkätsvaren. Det är dock 10x så mycket som hela Sveriges befolkning, där 7 345 bekräftats, eller cirka 0.7 promille, inte procent. Antingen ljuger läsarna, eller så är de som drabbats överrepresenterade i sin vilja att svara på enkäten, eller så är det demografiska och socioekonomia faktorer. Bloggläsarna är generellt (75%) högavlönade tjänstemän, chefer eller egna företagare. Dessa bör oftare vara de som reste till Alperna och blev smittade i den första vågen.

FHM har för övrigt nu en egen fin visualisering av corona i Sverige. Tittar man på den geografiska smittspridningen så är det Stockholm och Östergötland som är hårdast drabbade, och Dalarna-Härjedalen-Jämtland, dvs skidorterna. Stockholmarnas utskällda skidresor har gett tydligt avtryck. Tjänsten visar också tydligt att antalet fall dippar lördagar och söndagar, antagligen relaterat till hur inrapportering och/eller testning sker. Man kan annars anse att det pågår en utplaning av nya fall, men siffror kommer likt tidigare revideras i efterhand i takt med att de kommer in. Det är inte en brist, utan det är en styrka i att man medger fel.

Bland samtliga läsare som anser sig vara smittade - bekräftat eller ej - så uppger 12.92% att de hade svåra symptom. Bland de som fått sin diagnos bekräftad hade 40% svåra symptom och 25% blev inlagda. Dock så testas numera bara de som har svåra symptom. Svåra och milda symptom är en självbedömning.

0.58% av läsarna har via test bekräftats inte vara smittade. Det är dessa som antagligen testades initialt medan vi fortfarande smittspårade.

Tydligt är - rätt eller fel - att mer än var fjärde anser sig ha blivit smittade av corona. Antingen stämmer detta och vi är snabbt på väg mot flockimmunitet, eller så är detta en risk om folk falskeligen tror sig vara immuna och tar risker som gör att de smittas på riktigt.

Jag brukar inte redovisa rådatat, men för att ni själva ska kunna titta exakt på siffrorna från enkäten gör jag ett undantag och redovisar dessa nedan.

Summa 2588
Antal Procent
1. Nej, ej bekräftat 1861 71,91%
2. Nej, bekräftat via test 15 0,58%
3. Ja, milda symptom, ej bekräftat via test 608 23,49%
4. Ja, milda symptom, bekräftat via test 12 0,46%
5. Ja, svåra symptom, ej bekräftat via test 63 2,43%
6. Ja, svåra symptom, besökt sjukvården, men ej testad 20 0,77%
7. Ja, svåra symptom, bekräftat via test 3 0,12%
8. Ja, svåra symptom, inlagd, ej testad 1 0,04%
9. Ja, svåra symptom, inlagd, bekräftat via test 5 0,19%

Testade positivt procent 0,77%
Testade positivt antal 20

Andel svåra symptom 12,92%
Andel svåra symptom bekräftat 40,00%
Andel inlagda bekräftat 25,00%

Anser sig haft, obekräftat 26,74%
Anser sig haft, obekräftat milt 23,49%
Anser sig haft obekräftat svårt 3,25%

Bekräftat haft 0,77%
Bekräftat haft milt 0,46%
Bekärftat haft svårt 0,31%
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Anders Tegnell sa igår att vi kan nå toppen på antalet (nya) smittade den här veckan. Det betyder att vi är på den brantaste delen av kurvan på en graf över hur många som är smittade i samhället, vilket borde vara ungefär mitt emellan 0% och 60%. Så det stämmer ju ganska bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är smitspridningen exponentiell så är det bara 50% som är sjuk på måndag men 100% på tisdag.

   Det går fort på slutet

   Radera
  2. Finns ingen exponentiell utveckling i naturen. När 100% är smittade så upphör smittspridningen, så kurvan var inte exponentiell. Snarare så är det naturligt att den avtar över tiden. Sluta vara som fiskmåshögern, som i februari förklarade att 400 miljoner skulle vara döda och 6 miljarder smittade i början av mars eftersom fiskmåsarna behärskade högstadiematte.

   Radera
  3. Självklart är det en S-kurva, aldrig hör någon säga något annat. Under en ganska lång tid kan den dock beskrivas med en exponentiell kalkyl utan att man hamnar speciellt mycket fel.

   Radera
  4. Väldigt vass tunga, käkat taggtråd till frukos eller haft en dålig natt sömn hos vissa......

   Radera
 2. Jag tror nog de flesta kan förklaras av hypokondri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Det kommer bli intressant när man börjar testa befolkningen slumpmässigt.

   Radera
  2. Behöver nog inte vara hypokondriska faktorer. Men tror också att man överskattar sannolikheten att man drabbats.

   Vid minsta sjukkänning så tänker nog de flesta på viruset, och känner efter lite extra mycket:
   - Är det inte lite mer tryck över bröstet?? Jo, nog är det så...

   Radera
  3. Hypokondri är hemskt i dessa tider. Hälsoångest.

   Radera
 3. Kan nog vara inbillning, man jag var en av dem som svarade att jag tror att jag haft det då jag fick en konstig förkylning som gav mig tryck över bröstet och gjorde mig andfådd av att gå korta sträckor i trappor. Vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade precis samma, en underlig symtombild med lätt feber, märklig andfåddhet och retningar i luftrören. Kändes inte alls som förkylning brukar göra. Skulle gärna betala för ett antikroppstest när det blir tillgängligt. Men utgår givetvis ifrån att jag inte haft smittan tills jag fått motsatsen bevisad.

   Radera
  2. Har också drabbats av ett tryck över bröstet som jag inte kan påminna mig haft förut. Rätt obehagligt. Däremot tror jag inte det var viruset i mitt fall, då vi inte drabbats speciellt hårt här i väster, och sannolikheten talar emot det.

   Flera jag talat med som beskriver samma symptom också. Men det är ju alltid många virus och bakterier i omlopp.

   Radera
  3. Samma här, pågick under ca 3 veckor ink svag feber, tryck över bröstet men ingen snuva. Avskrivet som förkylning men skulle göra testa för symptomen stämmer med lättare coronasymptom

   Radera
 4. Jag hade tryck över bröstet. Sambon sade att det nog är stressrelaterat över att jag inte vill ha corona. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade tryck över bröstet. Det visade sig vara frun som låg ovanpå mig i sängen. :/

   Radera
  2. Styrkekramar. Hoppas det löst sig.

   Radera
  3. Det var en styrkekram visade det sig, men tack ändå. :)

   Radera
 5. Så, när kommer facit? Dvs slumpvis mätningar av antikroppar? Läste någon sådan studie i något asiatisk land där det var betydligt färre än vad många trott (läser så mycket så ingen källa tyvärr).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja, tänk vad folk ska bli besvikna om det framkommer att endast ca 1% av stockholmarna ännu haft viruset.

   Det blir en lååång resa isf!

   Radera
 6. Jag hade lite svårt att förstå frågeställningen om jag ska vara ärlig. I dagsläget så ska man utgå från att om man har symtom som kan vara Covid-19, då ska man anta att det är Covid-19 och bete sig därefter.

  Jag är fullt medveten om att jag antagligen inte har haft det. Ändå isolerade jag mig själv som om jag hade det och svarade utefter det i din undersökning.

  Mina symtom stämde förövrigt med Daniel. Jag fick en förkylning som gav mig symtom jag inte brukar få av en förkylning. Trodde likt cfx77777 att det var stressrelaterat till en början innan symtomen blev fler.

  Min poäng är att din undersökning främst verkar visa hur många av dina läsare som haft symtom som skulle kunna vara Covid-19 sedan smittan nådde Sverige.

  Förhoppningsvis innebär detta att en fjärdedel av dina läsare beter sig ansvarsfullt just nu när de känner sig det minsta sjuka. Jag hoppas att detta inte innebär att tre fjärdedelar av dina läsare beter sig oansvarsfullt vid sjukdom. Vi kan hoppas att tre fjärdedelar av dina läsare helt enkelt inte blivit sjuka de senaste två månaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har isolerat mig efter att haft halsont i 8-9 dar nu. Ingen feber. Ingen hosta. Ingen andfåddhet. Men jag är trött. Jag har tolkat det som Covid-19. Min omivning vill också göra det. Och jag tog upp det som lindrig covid i enkäten.

   Radera
 7. Hela den här pandemin är en jättelik studie i mänsklig psykologi. Det är verkligen intressant att betrakta alla (rädda, arga, osäkra, kritiska) tyckare som fyller sociala medier till bredden med grejer de inte har full koll på, eller kan backa upp med någon form av evidens. I sin rädsla och osäkerhet måste de utse syndabockar, som med fula ord och hot om "riksrätt" ska pucklas på för allt vad tygen håller.

  Det är många där ute som ännu inte fattat att vi inte tar oss genom en dödlig pandemi utan dödsfall. Vad som är "rätt antal dödsfall" finns det inget facit för. FHM gör så gott de kan, med de kunskaper som finns tillgängliga och lösningen är inte så enkel som att totalt stänga ner hela landet, med de följdverkningar det skulle få.

  De som skränar mest borde ta fram en gnutta ödmjukhet inför det faktum att vi just nu hanterar något som vi aldrig någonsin i modern tid ställts inför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men alla kan bära mask och hålla avstånd, ha på sig engångshandskar när de handlar.
   Man kan testa folk som kommer från Världen när de når Ankdammen?
   I Asien är det vanligt med mask till vardags, sen kanske man ska ha en N95 men men..
   Alls som sagt att inte mask hjälper, att djur inte får Corona..
   Är allså dessa lögner evidens på "så gott de kan"?

   Radera
  2. Du tror på fullt allvar att FHM ljuger medvetet?

   Radera
  3. Jag tycker att forskare, läkare och myndigheter har varit superduktiga på att redovisa att man inte vet och att det ofta finns undantagsfall. Så till den milda grad att många upplever kommunikationen som otydlig. Att sedan vissa individer inte kan ta till sig nyanservisar snarare på kognitiva brister hos individer och grupper i stort. Dock viktigt att samhället lär sig hantera dessa också precis som vi måste hantera andra grupper med funktionsvariationer.

   Radera
  4. Tycker det är rätt tydligt att de ljuger när de kategoriskt avvisar att ansiktsmask inte hjälper om man inte fått "rätt träning" att sätta på den. Det är ju naturligtvis trams.

   Skyddet är ju inte binärt på/av. Som tydligt också visas med klassningen av masker: de indikerar hur mycket längre man kan vistas i förorening med mask kontra utan.

   Sedan kan det finnas anledningar att man inte vill att allmänheten ska roffa åt sig alla masker, då de kan användas bättre inom t.ex. sjukvården. Men när man säger att de är verkningslösa så idiotförklarar man mottagaren.

   Radera
  5. Vilken slags mask åsyftades i uttalandet om att behöver utbildning (träna gör man, man får det inte) i att använda?

   Radera
  6. @Fet och fluffig
   Har vi resurser till allt det där?

   Radera
  7. Jo de ljuger ju troligen då många andra inser att mask på hjälper, oavsett om det hjälper helt, vilket det inte gör, är det ju naturligtvis ett skydd för både bäraren och omgivningen. Vi talar kanske om en näsduk för mun och nära under den tid vi är ofrivilligt nära alla andra på t-banor. i affärer, trånga såväl som stormarknader.

   Man måste också inse att masken kommer att bäras flera ggr än den borde vad gäller de mer säkra modellerna, de lever då inte upp till kraven och kontermineras av upprepad av och påtagning. Man behöver en liten "utbildning" men det är klart man kan läsa på och testa.

   Radera
  8. Ja vi har definitivt resurser till näsdukar om vi med det bara lite snabbt kalkylerar in den troliga lägre sjukskrivningsfrekvensen och likaledes förväntade ökande förvärvsfrekvensen, låt oss inte glömma produktivitetsutvecklingen under november-april.

   Radera
  9. Vad är då anledningen till att FHM ljuger? Vad konspirerar de om och med vem?

   Radera
 8. I vår familj gillar vi "försiktighetsprincipen" men så är vi säkert tystlåtna fiskmåsar:-)

  Vi skall skydda våra riskgrupper tex våra äldre och vi vet inte med 100% om Covid-19 kan smitta innan man får symtom så enligt försiktighetsprincipen skulle de som vårdar riskgrupperna ha lite skydd tex munskydd.

  Mina föräldrar är 80+ och tidigare i våras fick de magsjuka av en från hemsjukvården.
  Idag har de infört munskydd och handtvätt precis innanför dörren.

  Någon av personalen har två olika jobb, ambitiöst men ökad risk om en vårdare jobbar i butik med många social möten och sedan vårdar svaga på kvällen....av försiktighetsskäl tackar de nu nej till så många vårdbesök som det går.

  SvaraRadera
 9. Detta stämmer ganska bra med sjukfrånvaron. Verkar vara ungefär 20% som tar rehab från jobbet nu när man är tillåten att göra det utan repressalier. Såna som känner efter extra noga varje gång de vaknar innan de åker till jobbet och stannar hemma om de har 37.2 på termometern.

  Min gissning.

  SvaraRadera