Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-04-06 13:14

Kungligt finbesök hemmavid på kvällskvisten

Igår fick gården kungligt hembesök. Om inte av kungen, så åtminstone två prinsar. En av dem visar upp en skada vars ursprung kan diskuteras. Lite foton nedan.
 Bildvalet här mest för att någon ska kunna bli kränkt, men mycket bättre bilder på kungligheterna hittas nedan.
Herrskapet.
Två ståtliga, men relativt unga, älgtjurar traskade förbi utanför biblioteksfönstret igår kväll, inställda på att mumsa i sig av ängarnas enbuskar, samt idissla i skymningen.
Idissling.
Tyvärr inte det bästa ljuset på grund av kvällens långa skuggor, och inte världens roligaste färger, då det mesta fortfarande är ganska grått efter vintern.
Prinsarna. Skadan på den ena syns här tydligt.
Terrängförhåpllandena med öppen betad ängsmark, och hinderlinjer som inte kan forceras diskret gör att det är svårt att komma närmare utan att skrämma iväg besöket. Fått upp lite nya gärdesgårdar också, som sagt. Sjön skymtar till vänster, alltid kränker det någon.
Del av redaktionen hängde på.
Prinsarna.
Den ene visar upp en tydlig och spektakulär skada på sidan av kroppen.
Här syns skadan tydligt.
Åsikterna om denna går isär. Hypoteser är ett massivt älglusangrepp, läkt trafikskada, byte av vinterpälsen, eller stångskada från höstens brunst. Om det är ett sår från trafikskada eller stångning, så är det imponerande att ha läkt ett så stort sår. Samtidigt är det lite för välordnat och sammanhängande för att vara älglus.

Jag brukar försöka undvika digital inzoomning, utan lägger i princip alltid ut bilder #nofilter, dvs precis som de är tagna, utan efterbehandling för att snygga till dem, klippning eller digital inzoomning. Om inte annat för att jag inte orkar lägga tiden på detta. Annars kunde man t ex fått finare färger.

Jag gör dock ett litet undantag här och lägger ut två utklipp med maximal upplösning på skadan nedan. Fortfarande ingen digital zoom, men maximalt antal pixel på objektet från bild i full upplösning.
Skadan vid idissling.
Skadan stående.
Varsågod med hypoteser eller välgrundade teorier från er som är viltvårdsexperter eller pandemiexperter, som ju vet allt om allt oavsett tidigare bakgrund.

Jag kunde gått närmare, men ville undvika att skrämma bort prinsarna.

Foton ofiltrerade med en Sony A6400 och en billig Sony E 55-210 f/4.5-6.3 OSS (för det var vad som vid inköpstillfället fanns i lager för omedelbar leverans - hade hellre köpt ett både bättre och större telezoomobjektiv, typ 26-300 mm f/3.5-6.3 eller 70-350 mm f/4.5-6.3, men jag skulle till Australien och kunde inte vänta på leveranstider - fotonördar kräks väl oavsett över att jag numer kör Sony (Minolta) istället för Nikon).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Blixtskadad?

  Låter ganska orimligt dock.

  SvaraRadera
 2. Kom de med motorcykel eller varför skulle någon bli kränkt?

  SvaraRadera
 3. Gissar på närkontakt med trasigt vasst stängsel av något slag, kanske med inslag av panik.

  SvaraRadera
 4. Alien som experimenterat på jordlingarna för att se hur de överlever när jorden svämmar över av pestsmittade homosapiens.

  SvaraRadera
 5. Det är ju uppenbart att han led oerhört av sina skador. Jag hoppas verkligen att du tog fram studsaren och befriade honom från sina plågor. :)

  SvaraRadera
 6. Svårt att säga, kanske lite mager, men omöjligt att säga vad som har förorsakat skadan, hade det varit någon parasit så hade nog han varit i sämre skick.

  SvaraRadera
 7. Jag är helt säker att det är Ringorm. Allt vad ni andra skriver är helt fel och jag kommer aldrig att ändra mig.
  Vänligen från ödmjuk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj, aj. Är det samma ringorm över arterna, så kan det bli lite trist när katterna får det...

   Radera
 8. En iPad (Pro 12,9" 4th gen) för en njure?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wi-Fi + Cellular, 1 TB

   Radera
  2. $ 1649 (+ moms, kemikalie- och kopieringsavgift)

   Radera
  3. Plötsligt låter njurhistorierna från Kina inte så främmande.

   Radera
 9. Det är väl Gladiatorspelet med sina konsekvenser.

  SvaraRadera
 10. Som fotonörd vill jag bara påpeka att alla bilder är efterbehandlade. Antingen manuellt eller av kamerans mjukvara.

  Sony a6400 är annars en fin kamera och antagligen bättre än den Nikon du hade (kom inte ihåg vilken modell det var) det har verkligen gått fort framåt på kamerafronten. Speciellt om man bara kör point and shoot.

  SvaraRadera
 11. Vad ÄR det för fjoll-MC? Någon barnleksak i plast hoppas jag...!

  SvaraRadera
 12. Det är svårt att bedöma hur gammal skadan är, men om den är gammal så skulle det kunna vara en skada av att ett rovdjur har försökt fälla älgen när den var yngre.

  Sign. Viltvårdsexpert av första graden med eklöv och guldgaloner

  SvaraRadera
 13. Trafikskada. Har rullat upp på motorhuven och skurit sig på vindruteramen. Ser ut som en BMW 3-serien, troligen 2011..... grön....

  SvaraRadera
 14. Jag är så sjukt kränkt att jag vägrar att kommentera. (Eller gjorda jag jus det?) :p

  SvaraRadera