Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-08 15:02

Kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag - egenföretagare bör ej skjuta upp lön

En av de krisåtgärder som riksdagen klubbat igenom efter förslag från regeringen är kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag under månaderna mars till och med juni. Detta innebär att du som egenföretagare inte bör skjuta upp din lön om medel finns, utan passa på att ta ut lön nu om möjligt.
Deg att spara.
Arbetsgivaravgifterna för upp till 30 anställda sänks från 31.42% till endast ålderspensionsavgiftens 10.21% till pensionssystemet. Detta gäller för löner mars - juni upp till och med 25 000:- SEK i månadslön. Däröver betalas arbetsgivaravgift som vanligt. Skatteverket skriver:
"Sänkningen gäller för upp till 30 anställda och för löner upp till 25 000 kronor per månad. För högre månadslöner gäller den sänkta avgiften upp till 25 000 kronor, därefter är det vanlig arbetsgivaravgift. Sänkningen blir 5 300 kronor per månad och anställd om lönen är 25 000 kronor eller högre."
För att få skattesänkningen måste man kryssa i ruta 062 i aretsgivardeklarationen, vilket alltså kan bli en besparing i form av upp till 30*5300=159 000:- SEK per månad om man har 30 anställda. Ganska bra timpenning på det krysset.

Är du egenföretagare och har funderat på att skjuta upp din egen lön på grund av läget, bör du således tänka om. Tar du ut åtminstone 25 000 kronor i lön nu blir skatten för bolaget 5 300:- SEK lägre än om du väntar till juli. Detta förutsätter förstås att man har flexibiliteten i att välja. Ta ut lönen och lägg åt sidan, istället för att planera att ta ut lönen senare och gå ner under 25 000:- SEK i månadslön.

Nu har inte alla den möjligheten, men värt att uppmärksamma ändå.

Det ser inte ut att finnas någon nedsida på att kryssa ruta 062, det handlar inte om ett lån och högre arbetsgivaravgifter senare. Fast alla krispaket ska förstås betalas, så kanske höjs arbetsgivaravgifterna istället längre fram, men då för alla, oavsett om man är en 062-kryssare eller ej.

19 kommentarer:

 1. Ungefär 500 miljarder - så mycket av framtida utgifter kan regeringen frigöra direkt - genom att lägga ned prestigeprojektet som skall korta restiden med 30 minuter genom snabbtåg mellan Fjollträsk, Feskekörka och Möllevångstorget.

  SvaraRadera
 2. Det var som fan. Så det är inte ett lån från staten som man sen torskar dit på senare?

  SvaraRadera
 3. "Är du egenföretagare och har funderat på att skjuta upp din egen lön på grund av läget, bör du således tänka om. Tar du ut åtminstone 25 000 kronor i lön nu blir skatten för bolaget 5 300:- SEK lägre än om du väntar till juli. Detta förutsätter förstås att man har flexibiliteten i att välja. Ta ut lönen och lägg åt sidan, istället för att planera att ta ut lönen senare och gå ner under 25 000:- SEK i månadslön.

  Nu har inte alla den möjligheten, men värt att uppmärksamma ändå."

  Kan man inte kringgå sådana problem till viss mån genom att ta ut lönen och sätta in pengarna i företaget igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst. Du lånar in pengarna till ditt bolag och debiterar ränta. Denna är avdragsgill för bolaget och du själv får en kapitalinkomst som beskattas med 30%.

   Radera
  2. Likviditetsmässigt kan man ju definitivt göra så, men du måste ju betala den vanliga inkomstskatten likväl.

   Radera
  3. norpan: visst, men tanken var lite om valet stod att ta ut lönen nu eller senare i år. Dessutom så var det väl tal om anstånd med att betala skatter så det bör isf inte vara något hinder.

   Radera
  4. Ja, precis, man bör ju definitivt ta ut 4x25k dessa månader om man kan. Skatten blir ju rekordlåg (om man inte betalar statlig marginalskatt pga andra löneinkomster).

   Radera
 4. Fick en reducering strax under maxtaket för mars vilket ungefär motsvarade det bortfall som de första två veckorna av karantän orsakade. Märker av en viss återhämtning senaste veckan i Stockholms län.
  Lars- Jag väntar fortfarande med spänning om dina erfarenheter av arbetsförmedligen. I dessa tider skulle ett sådant inlägg vara passande!

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. C vill dela ut upp till 60 miljoner per företag. Ge dem till medborgarna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska medborgarna med 60 miljoner till, om det inte finns företag som kan leverera något till medborgarna? Då står medborgarna där med lite papper i handen men inga företag att köpa något av. Kul!

   Radera
  2. Exakt, det er vel endo foretagen som skapar jobb med inkomst, inte bara 60 miljoner att handla foer! Sen do ner dessa 60 er slut, ja, det er slut!

   Radera
  3. Detta var en riktigt korkad kommentar. Om man ger alla pengar så kommer de handla av företagen, som nu helt plötsligt inte längre behöver hjälp ekonomiskt :)

   Radera
  4. Legg ner alla foeratag och lot staten trycka och dela ut, enkelt, utan begrensningar, krav OCH skapande! Vem och vilka fyller "statens kassa", har staten egna pengar?!

   Radera
  5. Ja det är statens pengar, sen kan vi diskutera men det är "statens pengar" defacto.

   Staten utgörs av de som politiskt härskar över denna.

   Radera
 7. Bra inlägg som jag absolut tycker man ska följa tom Juni.

  Men jag tror det finns en chans att det kommer ännu mer framöver. Moderaterna föreslog helt skippade arbetsgivaravgifter och det är inte omöjligt det kommer något sådant från regeringen nu när alla partier tävlar i vem som kan föreslå frikostigast subventioner.

  Så jag vill kontra med följande utökning av rådet:
  Om du har utrymme för det privatekonomiskt ta ut exakt 25tkr inte mer.
  Jag tar som många andra ut lön från företaget på brytgränsen för statlig skatt. Men om det kommer månader framöver med, tex helt slopade arbetsgivare avgifter eller subventionerad lön så vill jag ha så mycket löneutrymme som möjligt att ta ut under de månaderna utan att gå över brytgränsen för statlig skatt.

  Kommer inga mer generösa förslag framöver så tar jag bara ut de sparade pengarna från den tillfälliga sänkningen av min lön som extra lön utan att förlorat något.

  SvaraRadera
 8. Gälde detta enbart aktiebolag eller gäller det enskild firma med?

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felpost. Inlägg avsett för annan rubrik.

   Radera