Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-29 09:44

Konjunkturinstiutet sänker BNP-prognosen till -7.0% - tidigast återhämtad ekonomi 2022

Myndigheten Konjunkturinstitutet (KI) publicerade på morgonen en reviderad BNP-prognos utifrån aktuellare data inklusive permitteringarna anmälda till Tillväxtverket. Den nya prognosen liggerr nu på -7.0% för i år, och en återhämtning på +4.8% 2021. Svensk ekonomi är därmed tidigast återhämtat år 2022. Även Svenskt Näringsliv har lagt prognoser.
Sargad.
KI:s prognos (PDF) sträcker sig inte till 2022, så det går inte att säga om ekonomin ens har återhämtat sig tills dess.

Den nya kraftiga sänkningen baserar sig bland annat av konjunkturbarometern och pemritterrirngarnra hos tillväxtverket. Under det innevarande andra kvartalet förväntas raset vara 11 procent, och totalt på helåret faller BNP med 7.0%. Återhämtningen påbörjas redan tredje kvartalet, men ekonomin som helhet är inte tillbaka förrän slutet av 2021, så först 2022 kommer svensk ekonomi vara återhämtad på helårsbasis.

Det blir alltså en lång kris, även om det ska börja ljusna till hösten.

Arbetslösheten i år beräkjnas till 10.2% och 11.0% år 2021.

Lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv (SN) har också kommit med prognoser, även om professionalismen i rapporten (PDF) inte riktigt är i linje med KI:s. Känns i mycket som en snabbskriven kopia av IMF:s prognoser. SN har tre scenarion. V:et ger -5% i BNP i år och +8% nästa år. W:et, där krisen och coronapandemin återvänder i vinter ger -9% i BNP i år och +2% nästa år, medan deras U-formade scenario ger -11% i år och -2% nästa år. I V:et tror man på 10% arbetslöshet, i W 15% arbetslöshet och i U:et 17% i arbetslöshet 2021, men då har inte ekonomin vänt upp heller. 

Man kan dock konstatera att både SN:s V-scenario och W-scenarion är mer positiva än KI:s basprognos.

12 kommentarer:

 1. OT:
  Blir det någon "offentlig" utvärdering av din stellar flecce.
  Jag går i köp tankar på en sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar ett blogginlägg längre fram. Hittade en Marmot med äkta vindtäthet som jag kör som gårdsjacka nu, medan Stellar körs som fin-fleece.

   Radera
  2. Fint. Det ser jag fram emot !

   Radera
 2. Volvo passar på att avveckla fossil-verksamheten antar jag. Kommer analys?

  SvaraRadera
 3. Sitter o väntar på krasch boom bang

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför då? En riktig krasch tar oss alla, tar kanske bara lite olika lång tid. Eller vad är din hemlighet som gör dig immun mot kraschen?

   Radera
  2. En krash är en omvälvning som utmanar status quo. Ungefär som en revolution.

   Vissa tjänar på det. De flesta inte.

   Radera
  3. Han kanske tror att kraschen ska fungera jämställande, och att han då får en bättre chans i "nästa omgång"?

   Radera
 4. Tror att de flesta tänkande individer inser att vårt beteende inte kommer att gå tillbaka till pre Corona i ett nafs. Det kommer sannolikt att ta betydligt längre tid än vad konjunkturinstitut och andra prognosmakare basunerar ut. Först ska vi alla bli vaccinerade, därefter kanske majoriteten tycker att det känns bekvämt att börja flyga och handla igen på allvar. Den kris som blir kommer dock att köpas upp av centralbankerna. Det är sedan gammalt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar lite på vad det är för beteende som har ändrats, förutom utlandsresande (vilket jag i och för sig inte heller har gjort på ett par år). Jag handlar på ICA som vanligt en gång i veckan. Kläder köper jag på postorder som vanligt. Vad gäller skor vet jag inte riktigt om mitt beteende kommer att ändras. Skor brukar jag köpa en bunt ungefär vard tionde år och eftersom jag köpte skor för cirka två år sen så kommer förhoppningsvis inte SARS-CoV-2 att påverka nästa skoinköp.

   Vad är det för beteende som ni andra har som har ändrats drastiskt?

   Radera
  2. Kläder på postorder och skor vart tionde år?
   Inte för att låta nedsättande men jag tror inte att det är gängse beteende :).
   Du har nog inte en person som dragit runt konsumtionen varken före, under eller efter krisen :)

   Radera
  3. Du har alldeles rätt, men det finns ju annat att konsumera än kläder. :-)

   Radera