Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-26 10:45

"Hur bygger vi upp ekonomin efter pandemin?" - direktsänt seminarium måndag 27/4 22:00

På måndag deltar jag i ett direktsänt seminarium på Uppsala-regionrådet Stefan Olssons (M) Facebook-sida. Titeln är Hur bygger vi upp ekonomin efter pandemin? och förutom Stefan deltar docenten i ekonomisk historria Henrik Malm Lindberg, och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M).
Wilderäng, Svantesson, Malm Lindberg.
Tiden är klockan 22:00 måndagen den 27/4 och platsen är Stefan Olssons Facebook-sida. Man verkar behöva ett Facebook-konto för att kunna titta, men det går att avregistrera efteråt.

21 kommentarer:

 1. Intressant spörsmål och panel. Ska se till att hålla mig vaken så sent, något som är enklare nu när arbetsresor avskaffats.

  SvaraRadera
 2. "Hur bygger vi upp ekonomin efter pandemin?"
  Vi skrotar fiatvalutor (i alla fall i Sverige). Så länge riksbanker kan sätta priset på pengar kommer system att krascha. Folket kommer vara skuldslavar och får dessutom alltid rädda bankerna, banker som inte producerar något av värde.
  Stefan Ingves mål är inte att Sverige skall må bra, riksbanken agerar "pappa" åt banker så ingen busar som att försöka konkurrera med de andra bankerna. Då kan man maximera vinst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återgå till metallmyntfot?

   Radera
  2. Allt är bättre än leksakspengar

   Radera
  3. På vilket sätt är metallmyntfot bra? Ska tillgången på en viss metall styra ekonomins storlek?

   Radera
  4. Guldmyntfot ger en statisk ekonomi och pappers/digitalpengar ger en dynamisk ekonomi. Guld och silvermynt får folk att hoarda pengar medan förgängliga pengar används. Vad är bäst för samhället, att vi gör saker eller att vi sitter still på vår hög med pengar? Om ekonomin mest består av en begränsad mängd odlingsmark är det såklart hyggligt representabelt, om än väldigt hämmande, med guldmynt. Idag med en automatiserad tillverkning är det det tjänsterna som är folkekonomin. Tjänster kan växa oändligt om man vill. Att sätta ett tak för pengamängden blir en istid i en sån här ekonomi.

   Och nollräntor är otroligt skadliga för bankbranschen, så jag kan inte hålla med om att de skulle gynnas generellt. Vissa banker har varit duktiga på att anpassa sig och har profiterat ändå.

   Radera
  5. På vilket sätt skulle metallmyntfot vara bättre? Det skulle ju högst troligt innebära att mängden metall skulle inskränka på ekonomins storlek.

   Men det är klart om man låter metalltillgången styra så är det ju lätt att "få igång" ekonomin igen. Det är bara att dra åt svångremmen lite extra och så att ekonomin stoppar upp till en "behaglig" takt...

   Radera
  6. >Stor Ek

   Dumheter!
   Leksakspengar ger ingen dynamisk ekonomi, orsaken till att ekonomin ändå växer är att det finns en informell sektor. Den del som man ibland kallar svart. Hur man än försöker förhindra att människor utför tjänster utan att redovisa dem för staten så kommer alltid en stor del av ekonomin ligga utanför statens "ögon".

   Det viktiga är att värdet på en valuta inte kan manipuleras, nu gäller motsatsen. Hela systemet går ut på att man skall manipulera valutor. Det leder till huvudlösa investeringar och mängder med byråkrati. Saker blir många gånger dyrare på grund av alla mellanhänder och politiska beslut.

   Om vi hade haft en valuta som inte går att manipulera hade självklart politiker gråtit, deras makt hade blivit beskuren. Även finansmarknader som idag tar nästan allt överskott från realekonomin.
   Men folket hade kanske bara behövt jobba en tredjedel mot idag och haft bättre livskvalitet och mer råd att göra saker om valutan inte manipuleras.

   Om systemet väljs där man backar upp valutan mot något värdefullt, då behöver man bara backa upp så mycket valuta som cirkulerar i samhället. Idag är leksaksvalutornas uppbackning olja och vapen. inte så att man kan byta valuta mot olja men man måste delta i systemet om man skall kunna köpa olja.

   Radera
  7. Införandet av en metallmyntfot kommer väl inte att hjälpa så värst mycket för att få igång ekonomin?

   Jag tror att Gesellpengar kanske kan kickstarta ekonomin. Det gäller ju i första hand att få igång konsumtionen igen.

   Radera
  8. Vi ersätter centralbankernas politiserade ledningar med ett digitalt automatiskt protokoll för ett globalt transparent, strikt marknadsekonomiskt system med bestämd mängd virtuella pengar som ingen enskild kontrollerar men alla kan konkurrera om driften av och där man riskerar att förlora sin investering om man försöker ändra reglerna, Bitcoin (SV) helt enkelt! Marknadsekonomi kommer igång av sig själv men det kanske inte kommer gå så fort som socialisterna önskar men saknar medel för att själva bidra till.

   Radera
  9. "Det gäller att vi får igång konsumtionen igen"
   Jaha, är detta en inverterad variant av lyxfällan?

   "Jadu, ni har ju maxat krediterna, men nu går landets ekonomi på sparlåga.
   Och det är förstås inte bra, så nu har jag pratat med en bank.
   De har lovat ett nytt lån, mot din pension som säkerhet.
   Så gattis, ta du och köp den där nya bilen och spabadet."

   Radera
  10. Jag förespråkar inte helikopterlån.

   Hur vill du kickstarta ekonomin om inte konsumtionen kommer igång?

   Radera
 3. Den fråga som måhända allra först bör undersökas är om det överhuvudtaget kommer att existera något Efter Pandemin ... eller om situationen är här för att stanna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den är nog här för att stanna men man orkar ju inte med hypen tillslut. Frågan är egentligen hur verksamheter med mycket folk nära varann ska klara sig.

   Radera
  2. Ni som bor i Stockholm kan väl hålla koll på Malmskillnadsgatan åt oss andra - när det blir business as usual där är krisen över.

   Tjejerna som jobbar där kommer ju inte att få någon som helst hjälp från vår feministiska regering att komma igång med sitt företagande - men i det här fallet är det ju bra eftersom de därmed kommer att bli en kontrollgrupp som signalerar faran över när verksamheten rullar på som förr.

   Radera
 4. Låg konjunktur är inte bara dåligt, det ger möjlighet för välskötta och kraftfulla företag. Finns bolag som passar på att komma över attraktiva lokaler personal och köper upp företag under lågkonjunktur.
  Lite segt för en restaurant ägare om det finns fem restauranger i staden och alla ska hållas igång via skattemedel..... Lågkonjunkturen ska resa bort skräpet och gynna de som planerat och tänkt långsiktigt.

  SvaraRadera
 5. Kommer man kunna se det i efterhand?

  SvaraRadera
 6. Det vore bra om det kommer på youtube eller även på bloggarens sida.

  SvaraRadera
 7. Går det att avregistrera Facebook? Tidigare gick det inte, hur man än gjorde så var det bara "vilande", redo att plockas fram igen. Är det GDPR som gör nytta?

  SvaraRadera
 8. Spännande! Det hade varit intressant med en mer nyanserad laguppställning, eller är docenten eller författaren representanter från andra sidan?

  SvaraRadera