Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-04-21

Hårt ner i USA och Asien - och jag hade fel

Börserna faller hårt ner i Asien efter hårda nedgångar i USA på kraschen i det amerikanska oljepriset. Och jag ska erkänna att jag haft fel nedan.
Freedom Tower, New York
De amerikanska börserna föll hårt under gårdagen, då oljesektorn inte direkt är obetydlig för inte bara amerikansk börs utan också amerikansk ekonomi. S&P-500 stängde på -1.79%.

Nedgångarna fortsätter i Asien med -1.48% på SSE Composite, -1.98% på råvarutunga Australienbörsens ASX-200, Hang Seng -2.27%, Nikkei -2.25% och Straits Times -1.49%.

Guldpriset rör sig inte särskilt, så det råder inte panik för stunden. 

Oljepriskraschen i den utgående majterminen för den nordamerikanska finoljan WTI igår gick som lägst till -40:32 USD per fat och stängde på -37:63. Oljan öppnade på -14:00 USD och är nu positiv på 1:57 USD. Har jag förstått rätt är det nu junikontraktet som handlas. Konsekvenserrna är dock omfattande och illavarslande, vilket bloggen återkommer till i ett senare inlägg.

Och så ska jag erkänna att jag haft fel.

Inte om peak oil - peak oil kommer fortfarande inträffa, dvs den punkt i världshistorien där det produceras mest olja, på en nivå som sedan aldrig kommer inträffa igen. Oljepriset har inte med peak oil att göra kortsiktigt, och dessutom är vi i den negtiva delen av Rogers råvarucykel pga överinvesteringar i sektorn, så vi bör inte få se kris och panik igen förrän framåt slutet av decenniet. Bland annat drivet av den utslagning som kommer ske nu. Oavsett är att dra upp denna händelse i oljepriset som ett bevis på att peak oil aldrig kan inträffa (dvs att oljeproduktionen kan stiga i all evighet) är som att säga att "jag har inte feber, alltså existerar inte coronaviruset".

Nej, jag hade fel i uttalanden som "nedsidan är fortfarande begränsad till 100%". Det var fel. Gårdagens krasch i terminen var en nedgång på "minus 200%".

28 kommentarer:

 1. Oljeindustrin hinner förstås inte parera en sån snabb nerstängning av konsumtionen, det handlar om flera månaders tröghet i systemet, där en stor del av oljan befinner sig i transit på tankers.

  Intressant är att även elproducenterna börjar klaga nu när energikonsumtionen i allmänhet har sjunkit. Elpriset har varit rekordlågt sedan krisen startade. Betalade 16öre/kWh på räkningen för Mars. Elpriset hovrar på senare tid runt 5öre/kWh stora delar av dygnet i hela landet. Såna priser kommer inte att gå oförmärkt förbi. Någon form av utslagning kan väntas.

  Exempelvis vindkraftens aktörer har förmodligen stora lån som skall betalas, men utan intäkter kan det bli dålig stämning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har redan börjat:
   "I ett brev till sina leverantörsföretag kräver helstatliga Vattenfall en omedelbar prissänkning med 20 procent fram till slutet av 2020 – i befintliga avtal. Anledningen uppges vara följdverkningarna av coronakrisen. Vidare hotar de med att dra sin hand från de företag som inte ställer upp på prissänkningen."

   Radera
  2. Jo, lånen skall betalas. Ägarbolagen går i konkurs.
   Kommer vindkraftverken sluta snurra för det och generera el? Jo, om konkursförfarandet blir så omständigt att tillräckligt mycket underhåll inte utförs och det rasar ihop.

   Annars kommer någon köpa upp dem billigt och producera väldigt billig el. Det är ett rent finansiellt problem. Möjligen att ny vindkraft inte är lika intressant att investera i men det är nog mest Nanotec som lider av det.

   Radera
 2. Detta som kallas click-bait? Alltid tyckt det är så konstigt att folk älskar då du har fel =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev definitivt baitad. Skål för klimatet.

   Radera
  2. Har väl med skadeglädje att göra, och den är universell, och inte begränsad till herr Wilderäng. Själv gläds jag bara åt när domedagsprofeter har fel, och de finns det gott om dessa dagar.

   Radera
  3. Var har jag varit skadeglad? Jag skriver om saker för att vi ska undvika problemen, så jag får fel.

   Radera
  4. Eller iaf dämpar smällen f mina läsare.

   Radera
 3. Assumption is the Mother of All F*** Ups!

  Det vore intressant med en genomgång av olika tillgångsslag för att se vilka eller vid vilka förutsättningar som de kan få negativt värde. Kanske något som går att göra ett inlägg om? :)

  SvaraRadera
 4. Jag var en gång övertygad om att räntan inte kan bli negativ.
  Tills igår var jag övertygad om att oljepriset inte kan blir negativt.
  Skatter har alltid kunnat vara negativa om man varit i rätt branch.

  Finns det något mer som kan bli negativt jag inte inser?


  SvaraRadera
  Svar
  1. svårt att veta vad du vet men få som tänker på att fastigheter kan få negativt pris.
   När kostnaden för att drifta/riva eller miljösanera blir för stor.
   Diselbilar när skatten blir högre än skrotvärdet.
   I stort sett allt som du inte kan dumpa utan kostnad.

   Radera
  2. Ptja.. allt som kostar att stänga ner/inte går att snabbt stänga ner, vars pris är manipulerat eller där omfattande spekulation förekommer?
   Tänk jordbruksråvaror, Sojabönor? USA är beroende av att Kina köper enorma mängder Soja, vad händer om Kina slutar med det, samtidigt som priset nu redan ligger i kraftig utförslöpa. Statliga subventioner skulle kunna hålla jordbruket under armarna, men skörden då? Softs handlas över börsen som allt annat och ofta är handlarna enskilda bönder som försöker trade:a och kan hamna snett där man inväntar ett bättre pris för länge.

   Radera
  3. Gamla nedlagda bensinmackar har man kunnat få gratis, eller fått betalt för att ta emot.

   Radera
 5. "Hårt ner"...

  Snarare märks knappt oljekollapsen på börserna. Att världen står still har visst inget med värderingarna att göra...

  SvaraRadera
 6. Bloggaren får kanske rätt om bostadspriserna istället.. Hoppas det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas inte jag. Vore en total katastrof för svensk ekonomi och svenska folkets välstånd. Hoppas på att priserna kan stå stilla i 15-20 år så obalanserna lugnt kan försvinna med inflationen.

   Radera
  2. Jag tänker bara på mig själv. Tänkte att det skulle vara trevligt att flytta tillbaka in till centrala Sthlm igen i den senare delen av livet. Tittade på husmask och insåg att även om priserna skulle gå ner till nivån av c:a 2013(så långt tillbaks man kan se på husnmask), d.v.s. 60000 per kvm, så blir inte en 2:a på 50 kvm prisvärd. Så det kommer nog inte hända. Men visst är det så att om priserna skulle gå ner till den nivån så blir det en katastrof för Sverige, inte tu tal om det. Varför vi har satt oss i den situationen kan man förstås fundera på. Men så värst mycket har det inte samlats i några lador.

   Radera
  3. Vi och vi.
   Sverige prissätts på en internationell marknad och att vi har låga räntor är ett högt betyg till landet. En av de få saker som är billigt i Sverige är boendet. Dock är det naturligtvis så att boendet prissätts av räntan så den som sitter på den nöten sitter på sanningen. Lite inne på Cornus linje. Det bästa vore typ stillastående priser i 10 år.

   Radera
 7. En nedgång på 200% är väl inget att snacka om. Gick in på DI för att kolla råvarupriser och noterar en uppgång på +213 300% för wti.

  Ekonomin känns som en skräckfilm som är så dålig att den blir komisk

  SvaraRadera
 8. "Den här gången är det annorlunda" hånas i bulltrend men skaldas i kris. Vill hävda att den här gången blir det annorlunda. Sen.

  Med annorlunda menar jag annorlunda för oss som är vana vid ett onormalt tillstånd, man skulle kunna kalla det som kommer sen "efter sen" för ett normaltillstånd. Men först blir det nog tämligen onormalt då pendeln ska svänga åt andra hållet först.

  Man bör även beakta att även om vi idag skulle få fram ett vaccin som magiskt momentant distribuerades globalt så är det en annan värld som skulle starta upp igen. en värld där risk har ett annat pris, globaliseringen ifrågasätts och en miljon andra saker ställs på huvud.

  Ta bara en sådan i sammanhanget liten sak som EU, denna monumentala byråkrati. En konstruktion som på pappret ska hjälpa oss att vara rationellt solidariska vid stressituationer. Men när den väl sattes på prov visade sig vara fullständigt impotent. Vem lämnar/slutar betala härnäst när statsbudgetarnas hål ska fyllas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, vad gäller priset på risk. Fundera på vad som händer nästa gång det kommer en nyhet om "nytt virus hittat i Kina". Pang, krasch.

   Radera
  2. Kan blir svårt att låna till sin korvkiosk när en covid-20 betyder tack och hejdå

   Radera
 9. Jag tror att det mesta kommer att återgå till det sk normala så småningom. Man tror på globaliseringens slut. Man tror att det blir bara närproducerat som gäller och handen blir mer lokal. Nya typer av energisystem där inte längre olja är en del av det. Till sist är det ändå pengarna som styr. Pris och kvalitet. Mat, kläder, bilar andra kapitalvaror, ja allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag också. Det lär återgå till det vi betecknar som hyfsat normalt. Importerat kött och fisk, importerade grönsaker i mängd, stentufft för lantbrukarna i fortsättningen, resande kommer att komma igång igen med thailand etc som mål.. Sverige kommer inte lära sig ett skvatt, tror jag.

   Läste nånstans att finnarna ligger på närmare 90% självförsörjning, Sverige 40%. Säger rätt mycket om hur galet det här landet faktiskt är egentligen. Klimat och miljö och klappa sig för bröstet, smaska på tyska köttet på krogen, med holländska grönsaker, och så vidare. Slit och släng väskor och kläder för instagram som reser jorden runt i bland de värsta miljöbovarna.

   Vi lever i helt sjuk värld, egentligen. Eller så är det bara pyttelandet Sverige som är helt galet.

   Radera
  2. Alexander A: Enligt den här bloggen verkar det inte vara så allvarligt med Sveriges självförsörjning. https://cornucopia.cornubot.se/2018/05/fortsatta-fel-om-svensk-sjalvforsorjning.html

   Radera
  3. Semantik. Jag har själv haft kontakt med flertalet bönder häruppe i norrbotten som tyvärr lägger ner mer och mer. Det går helt enkelt inte längre ihop så de klappar igen och gör annat. Det är en direkt effekt av politiken som vi för. Mindre business för firman jag jobbar åt och också mindre konkurrens för irländskt, danskt, tyskt, brazilianskt, nya zeeländskt, uruguyanskt (sp?), etc.. I de lokala butikerna. Vi har redan anpassat oss och funnit andra marknader men.. En död bondgård är en död bondgård och det är ju bara så det är. Många säger att de vill köpa lokalt, närodlat, klimatvänligt men när politiken gör det alltför svårt så styr plånboken i slutändan. Det är ju så folk fungerar. Corona eller inte.

   Radera
 10. En titt på Flightradar 24 visar en slående frånvaro av flygplan över Sverige, ett gäng över EU men ett stort antal över USA. Flyger de som vanligt där borta eller flyger de tomma av någon anledning?

  SvaraRadera