Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-04-05 10:19

Gästinlägg: Mindre makt åt folket!

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren.

Jag försöker följa med hjälpligt i svensk massmedia och har noterat i dagarna att regeringen först ville försöka skaffa sig mer makt men sen kunde tänka sig att gå med på att riksdagen även fortsättningsvis ska få bestämma - det var ju strålande att man landade i den tanken, även om det tydligen krävde att Vänsterpartiet och Moderaterna gjorde gemensam sak.
Blå korset.


Att man i bistra tider ropar efter maktcentrering är nog väldigt vanligt, och det är klart att den som redan har lite makt gärna skaffar mer med fagra löften. Varken Lenin, Hitler eller Mao sa väl (offentligt) innan de fått makten att “bara jag får bestämma, då jävlar ska ni få se på koncentrationsläger!”, och då kan man ändå misstänka att de alla tre möjligen hade en eller annan baktanke. Och det tror jag inte att SMP-regeringen har, inte i den riktningen i alla fall.

Här på bloggen har det påpekats att det aldrig är en bra idé att ge någon typ av makt till de som är som en själv, om man inte också kan tänka sig att de som inte alls är som en själv ska ha den makten efter nästa val. Det är förstås en god tanke. Samtidigt har man bland annat gjort en del mediepolitiska val i Sverige som gör att det kan bli, ska vi säga lattjo, om maktbalansen ändras varaktigt efter nästa val.

Det finns dock en väldigt enkel lösning på många av Sveriges problem, och den ligger helt i linje med att minska folkets demokratiska påverkansmöjligheter. Dock ska vi inte vända oss söderut, och vi ska inte heller ägna oss åt någon halvmesyr.

Strax öster om oss ligger ett fantastiskt land som heter Finland. Många av oss har aldrig varit nyktra där, och det gäller väl i och för sig vissa av urinvånarna också. Kulturellt så tänker vi först på M A Numminen och i andra hand på Lordi, och sen slutar vi tänka på Finland. Det är dumt.

För drygt hundra år sedan var både Sverige och Finland fattiga utkanter av Europa. Nästan inget av vikt hände här, och inga andra än de som bodde i länderna brydde sig. Alla hade fortfarande släktingar i livet som mindes svält och armod som var så hemskt att hundratusentals flydde landen.

Det som har hänt sedan dess i Sverige tycker vi att vi är väl förtrogna med. En fantastisk expansion som gjort att vi är “världens bästa land”, som ska vara en “moralisk stormakt” och diverse annat speciellt. Ingen kan dock ta ifrån oss att vi har haft en rent fantastisk utveckling. Världsledande teknikföretag som (framför allt per capita) exporterat rent otroliga mängder varor och komponenter, vars intäkter kunnat omsättas i en samhällsutveckling som oavsett vad man tycker om dess riktning ändå imponerar i sin omfattning. Vi tenderar förstås att glömma att halva vårt välstånd har vi Hitler att tacka för, för när resten av Europa tappat halva sin arbetsföra befolkning och dessutom var tvungna att lägga all sin energi på att bygga upp det som förstörts i kriget, så kunde vi bara fortsätta rulla ut kullager till höger och vänster. Men likväl, få hade, med sin samtids aktning i behåll, kunnat förutse för drygt hundra år sedan var vi skulle vara idag. Jämfört med många andra ställen på jorden är Sverige en bra plats att bo på.

Men: Titta på Finland. På samma tid som vi har tagit oss dit vi är idag, så har Finland tagit sig hit och mycket mycket längre. Det började uppmärksammas när deras skola hade så pinsamt bra resultat. Sen insåg många att de även hade ett militärt försvar värt namnet. Sen kom de plötsligt högst upp på en massa lycklighetsindex. Och nu senast har det visat sig att de både har totalförsvar, pandemiberedskap och beslutslusta, ovanpå ett välfungerande samhälle som på inget enda vis står det svenska efter.

Allt detta välstånd, och det har de skapat på samma tid som vi skapat vårt, men de har gjort det i ett land som inte har samma naturresurser. Och än mer anmärkningsvärt, de har gjort det efter att först utkämpat ett blodigt inbördeskrig, sedan två krig mot Sovjetunionen, och sedan ett mot Nazityskland, och dessutom betalt av ett “krigsskadestånd” till sagda Sovjetunion, och det under oket av VSB-avtalets konsekvenser. Va? Är det inte skamligt att Sverige inte är minst femtio år före Finland i välståndsutveckling, givet detta? Vad gör vi med vår tid och våra pengar, egentligen?

Skrapar man lite mer på djupet, så inser man förstås att under allt detta har de också en mycket rik kulturtradition (Sibelius är inte konstmusikens motsvarighet till Boomfunk MC’s, och har man inte gett sig på Runeberg och Topelius har man inte läst). Och till på köpet är de pålitliga som ett schweiziskt lokaltåg. Säger någon att vi ses i vägaskälet klockan 1835, om 16 år, då blir det så.

“Fan vad du snackar, du kan ju inte vara finne i alla fall”. Nej, det stämmer, förlåt. Jag ska komma till saken:

Istället för att ge den svenska regeringen mer makt i pandemitider, så ger vi all makt åt den finska. Om vi bara kan övertyga dem om att ta den, så kommer allt att lösa sig.

Till att börja med får alla svenska myndighetsanställda, undantaget rättsväsendet och delar av försvaret, sparken dag ett. Det finns inga förhållanden i Sverige som inte också finns i Finland, och de kommer garanterat att klara av att inkorporera det som blir den “västra rikshalvan”. Naturvårdsverket? Icke. Jämställdhetsmyndigheten? Icke. Skolverket? Skojar du - i Finland har de redan vana av att styra upp undervisning på både finska och svenska. Focka hela gänget, samtliga, allihopa. Riksdag, regeringskansliets 4700 anställda, puts väck.

Finsk lag gäller i hela Finland, även västra rikshalvan. Viss övergångsproblematik är att vänta men det löser sig. Polismyndigheten är full av snutar som kommer att älska finskt ledarskap. Försvaret kan göra sig av med diverse tandlöst och inlemma de spetsiga bitarna i befintlig organisation. Svenska arméchefen får bli Chef Västra Fördelningen, och så vidare.

De första fem åren ändras inga skatter i västra rikshalvan. En stor besparing uppstår när alla de svenska myndighetspersonerna går på vad nu a-kassa kan tänkas heta i Finland och, än viktigare, heller inte kan göra någon skada. Hela den besparingen skickas förstås direkt till Helsingfors som tack för hjälpen. Efter fem år har den finländska statsapparaten hittat ett effektivt sätt att inlemma hela västra rikshalvan på nästan lika villkor, och efter dessa fem år är det också tillåtet för förutvarande svenska men sparkade myndighetspersoner att ta jobb i Helsinki, om de håller måttet. Med hålla måttet menas, utöver relevant ämneskompetens, även att kunna finska. Google translate is not your friend.

Alla som föds i det nya och större Finland får förstås rösträtt när de uppnått myndighetsålder. För att inte fullständigt haverera Finland kommer de som innan ruotsin hätäapu var svenska medborgare inte att ha rösträtt, eller få ställa upp i val, i Finland förrän efter 25 år. Det är en stor uppgift att styra upp svenskarna så att de blir lika bra som finnar på bara ett kvartssekel, men om det är några som skulle klara av det så är det finnarna. Nu är det bara att hoppas att den finska barmhärtigheten är så stor att de går med på det här upplägget, för även om den svenska statsapparaten är dyr i drift tror jag inte att finnarna är så intäktslystna att de gör det för pengarnas skull.

Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen uusiin suomalaisiin päälliköihimme.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Läste med ett stilla småleende.
  I de avslutande två styckena kunde noteras några sylvassa nålstick!

  SvaraRadera
 2. Innan vi lägger ned det svenska konkurrensverket bör man väl i alla fall ge Norge och Danmark och kanske Island en chans att lägga matchande anbud?

  Frågan om vems vasallstat vi skall bli får sedan avgöras i en folkomröstning där alla vuxna utan kommunalt, regional eller statligt anställda får deltaga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan väl få Norges glesbygdspolitik då?

   Radera
 3. Sibelius, Topelius och Runeberg? Är inte måhända dessa herrar, trots sin utlokalisering till Finland, svenskar? ;)

  Den finska kulturskatten består just av M A Numminen och Lordi för att inte nämna Arja Sajonmaa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror ingen vill ta över det Svenska konkurs boet utom möjligtvis Kina om dom vill ha inflytande på EU Ryssland har inte råd USA är nog bara intresserad av Gotland som osänkbart hangar fartyg (mellersta Östersjön) För att säkra dom Baltiska NATO länderna

   Radera
  2. Utan finlandssvensken Gustaf Mannerheim hade inte dessa kulturpersonligheters produktion funnits kvar i det som då blivit den "Karelsk-finska Rådsrepubliken" - en del av Sovjetunionen.

   Radera
  3. Nej dom var inte svenskar. Den finska kulturskatten är mycket imponerande. I linje med din sista mening kunde man väl säga att det svenska kulturskatten består av Jockmocksjocke, Sven Ingvars och Kartellen.

   Nulli secundus

   Radera
 4. Svar
  1. Får det till "länsi kansallinen puoli" via Google translate.

   Gissar att det inte är helt korrekt.

   Radera
 5. Vart skriver jag under?

  SvaraRadera
 6. Med den ledning vi har nu skulle jag överlåta styret till valfritt nordiskt land.

  En annan idé är att ansöka om att bli delstat i USA. Grönland i all ära, men Sverige ligger närmare Ryssland och på Gotland kan man montera upp kärnvapen.

  SvaraRadera
 7. Så som delvis finlandsättad så vore det ju lite som att komma hem, men, njaaee:

  https://youtu.be/KpeIpncLlmg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sprid inte detta. Det kommer vara fler som skrattar ihjäl sig än som dör i valfri farsort. Jag överlevde och är nu immun.

   Radera
 8. Om vi kan lära svenskarna att bli lite mer konfliktsökande kan vi nog assimilera er i vår stolta republik. Ni kan t o m få behålla kungahuset som en slags lokal maskot, förutsatt att ni finansierar det på frivillig basis.

  SvaraRadera
 9. Annars kan vi förklara krig mot Norge. När första skottet faller kapitulerar vi så får de ta hand om oss istället. ;-)

  SvaraRadera
 10. Vem la förslaget om "moralisk stormakt"? Retorisk fråga, jag förstår att det kan bli en del översättningsfel mellan ryskan och svenskan.

  Ha en trevlig vårdag i Piter!

  SvaraRadera
 11. De övriga nordiska länderna kunde gärna få gå samman och ta över/invadera Sverige så att vi blir räddade från oss själva. Ett tag stod mitt hopp till att kungen med större delen av försvaret bakom sig skulle kuppa bort regeringen och införa monarki. Men icke. Det verkar inte bättre än att Sverige får betala ett mycket plågsamt pris och gå under med stoltheten i topp.

  SvaraRadera
 12. OT, spaning och uppslag till blogginlägg:

  BRF:er som är beroende av hyresintäkter från kommersiella lokaler, främst inom sällanköpsvaror, kan få kraftigt minskade intäkter mycket snart.

  https://www.di.se/nyheter/svensk-handel-manga-klarar-max-tva-manader/

  SvaraRadera
 13. Senaste försöket att på nytt gifta samman Sverige och Finland var ju ett antal år sedan, så det kanske är dags nu. Jag tänker då på när under kriget det kom trevare från Finland om allt från ett lösare samarbete, via union till ett fullständigt uppgående av den finska republiken i det svenska kungariket. Av detta blev intet. Den andra vägen är inte prövad än.

  SvaraRadera
 14. Men hallå... Sverige hade väl ganska stabil beredskap och lager, försvar framförallt flygvapen, osv innan man rustade ner på nittiotalet, så på så vis kan man väl säga att vi ligger före, för vad är det som säger att Finland inte lika gärna kan hamna i samma sits framöver där som behöver avrusta pga orsaker jag inte kan komma på. En tanke jag tycker du missade Lars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett gästinlägg. Jag (Lars) lägger mig inte i vad gästskribenten skriver. Jag bara går med på publilcering utifrån vissa kvalitetskrav och ämnesval.

   Radera
  2. Nästa gång läser jag rubriken innan jag kommenterar

   Radera
 15. Utmärkta förslag. Och för att kultivera Västra rikshalvan så borde gotteutbudet i mataffärerna, inför påsken inte minst, vara bättre: smörbullar, rönnbärskonfekt, finsk lakrits, tjärtabletter och den gudomliga efterrätten mämmi. Slemma dilemma, den som inför påsken ej har memma hemma.

  SvaraRadera
 16. Finland och Sverige valde liknande vägar fram till 90-talet, därifrån valde svenska politiker sin egen "väg" och valde att lägga pengarna från beredskapen på annat. Svenska regeringar har konsekvent lutat sig emot EU/FN och sagt att vi löser frågor som uppstår med dem. Ingenting kunde vara mer fel.... EU visar sig i pandemin vara en papperstiger av byråkrati som inte generat någonting vettigt i denna pandemi, varje medlemsland väljer en egen väg. FN, ja -de gör som vanligt, pratar.... vilket är det enda de kan göra.

  Finland visar att de har lärt sig av historien, Sverige visar att vi inte lärt oss någonting av historien.

  Enda födelen är att nu kommer politikerna slåss om att skapa en beredskap för Sverige, för att sedan begrava den.

  Vår media granskar inte beslutsfattarna tillräckligt hårt i deras beslut, inget ansvarsutkrävande av sittande regering som trots allt haft 5 år på sig att vrida om skutan, vissa indikationer om pandemier/smittor har förekommit, exvis SARS, Ebola, men vad har de gjort-ingenting. Varför kan regeringen inte rakryggat ställa sig upp och medge sitt misstag-alla vet ju iaf om det....Varför tvingar inte journalisterna regeringen löpa gatlopp?

  Jag är rätt säker på att som det skrevs innan stämmer, vem vill egentligen ha Sverige? Till vad? Jag tvivlar på att Finland vill ha oss, under kalla kriget var de glada att ha oss, nu? synnerligen tveksamt, jag skulle inte med glädje bli Finne, men är det vad som behövs för att få en pragmatisk nation så, ja, om än motvilligt, vi borde kunna bättre.

  SvaraRadera
 17. Det är väl ändå ganska uppenbart att regeringens förslag handlar om klassiskt knep för att hålla ryggen fri.

  Nu är Löfven helgarderad: Om de milda åtgärderna var tillräckliga så är han ett Geni, och om de inte räckte så var det oppositionen som bromsade och ledde landet till katastrof. Har man inte fattat detta så har man inte lärt sig något om hur Löfven jobbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde poängtera en viktig sak. Självklart var förslaget utformat så att det omöjligen skulle kunna accepteras, även om oppositionen skulle hållit med om att hårda tag behövdes. Om förslaget hade accepterats så hade det ju inneburit en stor förlust iochmed reträtten från den milda Geni-linjen.

   Radera
 18. Du skriver bra, Blankröstaren! Samma logik är en av anledningarna till att vi självklart ska kvarstå i, och stärka, EU - hdmi enkelt för att minimera okunniga, inkompetenta och ärkemesiga inhemska politikers inflytande.

  SvaraRadera