Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-04-17

Fredagsmys: Loftbygge i maskinhallen

Dags för lite fredagsmys. I väntan på port, fönster och elektriker, så fortgår arbetet med totalrenoveringen av maskinhallen. Idag byggde vi ett loft inne i hörnet för att öka golvytan.
Överdimensionerat bygge pågår.
Gamla hallen stod i cirka nittio år, så man får ha lite respekt för detta och överbygga lite. Innerst i hörnet, dit det inte går att komma med några större fordon pga mittstolpen uppförde vi nu ett loft. Som gammalt torp under en större gård, fram till skiftesreformens avstyckning till egen fastighet istället för dränginkomst, är utrymmet totalt dryga trettio m2. Ursprungligen antagligen utedass och gödselplatta, sedermera maskinhall, kanske vagnslider innan dess. 
Golvläggning. C-c 600, 28 mm råspont har jag för mig. Golvet blev stabilt.
Ytan blir cirka fem kvadratmeter och kommer användas som varmförråd, då maskinhallen kommer vara uppvärmd. Utan kontakt med den oisolerade gamla betongplattan eller granitväggen så blir det nog stabilt varmt här uppe året runt.
Färdigt.
Därtill blir det enklare att måla de sista bitarna i taket drygt fyra meter upp, samt att man kan lagra lite större grejer ur vägen. Annars kommer förstås den höga väggen att få hyllplan hela vägen fyra meter upp, men på loftet får man plats med lite mer.
Klart.
Under blir det förstås mer förvaring, inklusive ett separat mindre rum som avskiljt förråd med dörr, och arbetsbänkar.

Nu bör först fönster dyka upp från Skånska Byggvaror, sedan elektrikern och sist porten, också den från Skånska.

Och när in- och utvändig målning (och listerna invändigt) är klar så kanske bygget är klart också...

Förhoppningsvis står denna nya version av byggnaden ytterligare nittio år, givet underhåll.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys!

24 kommentarer:

 1. Svar
  1. Mycket jobb med höns! Skaffa inga höns av rasen Leghorn, om ni håller på att rekrytera till hönshuset. De värpte ett ägg om dagen under exakt ett år och sedan ingenting, utom när de ruggade och såg alltför jävliga ut och la ingenting. De är avlade till äggfabriker, där de blir halshuggna efter värpningens slut, när det är dags att nyrekrytera unga höns. De har dessutom dålig motståndskraft och får lätt diverse smittsamma sjukdomar. Det ordnas hönsbytardagar på marknaden, där man kan hitta någon robust lanthöna.

   Det är mycket passning med höns också, öppna på morgonen, stänga på kvällen, värmelampa, belysning, färskt vatten varje dag som inte får frysa till is och hönsfoder från Granngården. Rovdjur som rävar, rovfåglar och vilda fåglar med salmonella måste utestängas och bajs måste skrapas av och nytt sågspån läggas på golvet. Svårt att få hönsvakt när man reser bort.

   Radera
 2. Inget problem ett sekel är är ingen ålder på ett hus eller ekonomibyggnad om man håller efter taket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste nyligen om hur skadliga de numera så vanliga milda vintrarna är för husfasader, som inte får torka ut ordentligt. Ingen vinter med minusgrader och krispig, torr luft längre. Dessutom det nya modet med typ 10 cm takfots-utsprång, som gör att regnet piskar mot fasaden, om det blåser det minsta samtidigt. Min kommun tillåter 50 cm takfots-utsprång, men för gäststugan valde jag 40 cm, annars kan det se konstigt ut.

   Radera
  2. Kör typ 50cm, men jordbruksfastighet utanför detaljplan och ekonomibyggnad utan grannar inom synhåll, så kommunen har noll att säga till om.

   Radera
  3. Det finns ett hus i Stavsnäs sommarhamn (Värmdö) med ca 2 m takfot, det är ett under att det håller när det är tungt med snö eller is på taket.

   Radera
 3. Skulle nog valt lite större dimension på den bärande bjälken för det övre golvet, alternativt stöttat upp den med en stolpe på mitten så att den inte börjar sagga när man lastar upp alla preppervattendunkar. Men det beror ju helt på vad man tänkt lägga upp där. Tydligen håller det väl för en utmattad byggare. Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du låter dig nog luras av bilden, det är 4x645+45, alltså 2.6 meter långt. Så det håller nog för ganska många prepperdunkar av husets vin.

   Radera
  2. Menade förstås spenslig bloggare.... Men ändå jävligt bra jobbat. Själv blir jag ofta rejält
   utmattad av att köra skruvdragare :-)

   Radera
  3. Korrekt av Kent. Sedan blir det en vägg i mitten, där de innersta 2x60+ blir ett avskiljt rum, så det kommer ytterligare stöd.

   Radera
  4. Blir lite avundsjuk. Har inget att bygga längre, annat än om jag gör om allt jag redan gjort.

   Radera
  5. Styrkekram. Skaffa en gård, så hinner du börja om i andra ändan när du är klar.

   Nämnde jag att vi byggt två nya trädäck utomhus också, och bygger en tredje för totalt sex uteplatser. Får väl återkomma med foton.

   Radera
  6. ... och nya pallkragar.

   Radera
  7. Det som är så tillfredsställande med att bygga något själv är att det är fysiskt kvar och kan beskådas med alla fel och briser, medan mer eteriskt sublima saker som programvara inte går att ta på, det existerar bara i en annan dimension.

   Radera
  8. Tack för den virtuella kramen Lars. När detta är över kanske vi kan mötas i verkligheten och kramas på riktigt.

   Radera
  9. Man skulle kunna anlita nån annan till jobbet och slippa få karpaltunnelsyndrom: jag läste en finsk nyhet: Centrala Handelskammaren föreslog idag, att man skulle höja ROT- och RUT-avdraget från 40% till 70%, för att återuppliva ekonomin efter corona-krisen.
   Det vore trevligt om svenska husägare kunde få lite mer än 30% i ROT.

   Radera
  10. Verkar som en bra idè med ROT-avdrag för karpattunnelsyndrom. Kan tänka mig att min städerska medan hon städar utför operationer på min kropp. Torde spara en massa pengar att låta amatörer utföra operationer på min kropp. Till och med kan det vara så att mitt bidrag till samhället inte ens behöver operation. Jag kanske bara behöver rådgivning. Mitt bidrag syns inte förrän om kanske 5-10 år, och då är det för sent att politiskt backa ur.

   Marja, du har verkligen fått precis allt om bakfoten.

   Radera
  11. Svinto, vet du ens vad karpaltunnelsyndrom är och hur man får det? Det heter inte karpattunnelsyndrom. Det är vanligt förekommande bland snickare: "studier visar att individer som arbetar mycket med händerna i utsatta positioner och som kräver mycket greppande lider ökad risk. Även arbete med vibrerande redskap såsom borrmaskiner och skruvdragare under lång tid ökar risk för karpaltunnelsyndrom".

   Radera
 4. Snyggt, finns få tillfredsställelser större än när man byggt något själv. Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regel nr 1 på jobbet: skryt aldrig om dina prestationer på fritiden, utifall du skulle få ont i ryggen och din arbetsgivare blir sur, om företaget måste pröjsa sjuklön. De kommer att hävda att du har fått en "fritidsskada" och inte "arbetsskada" och du uppmanas ta semester eller tjänstledigt eller i värsta fall säga upp dig.

   Radera
 5. Snyggt.
  På slätten drömmer man om att få bygga i trä..

  SvaraRadera
 6. Men nu är vi i händerna på en narcissistisk psykopat av den värsta sorten. Vi kan bara fromt hoppas på att vi kommer oskadda ut på andra sidan. Som inbiten ateist kan jag bara säga, Gud hjälpe oss...

  SvaraRadera
 7. På loftet ska du väl ha en massa hö, så du har någonstans att glömma dig själv eller dina nära när Kungens knektar kommer. Det är sen gammalt.

  SvaraRadera