Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-04-14 10:42

Frankrike reviderar ner BNP-prognosen för 2020 till -8%

Frankrike reviderar enligt Bloomberg ner sin tillväxtprognos för 2020 från redan katastrofala -6% till -8% och väntar sig ett budgetunderskott på 9% av BNP, vilket tar upp den franska statliga skuldbubblan till 115% av BNP.
Mörka moln över den franska nationalförsamlingen i Paris.

Det ser alltså allt värre ut för Frankrikes ekonomi, och regeringen sänkte nu sin prognos från -6% till -8%.

Eurozonens skuldkris från 2011 har aldrig försvunnit, och Frankrikes statsskuld väntas nu stiga till 115% av BNP om de nya prognoserna håller och inte revideras.

Frankrike är världens sjunde största ekonomi enligt IMF. Eller var åtminstone 2019. Hur det blir 2020 är en annan sak. Under finanskrisen 2009 föll landets BNP med 2.9%.
Dagschart CAC-40.
Parisbörsen tar det hela med godan ro. Börsindexet CAC-40 stiger i skrivande stund med +0.35%, och reagerade egentligen inte alls på beskedet.

En intressant diskussion man kan ha är påverkan på ekonomin av ett strikt juridiskt utegångsförbud som i Frankrike, kontra frivillig självisolering som i Sverige. Svenska officiella BNP-prognoser för 2020 är betydligt mer positiva än den franska regeringens.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Pensionsåldern upp 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frankrike och dess pensionsproblematik har under lång tid varit en surdeg som tillåtits jäsa bortom kontroll!
   Allaredan för tio år sedan konstaterade DeLoitte att det på årsbasis fattades cirka 7.000 Euro per person och år i pensionspremier för att bibehålla den gången gällande status quo i pensionshänseende.
   Franska regeringar har vid ett flertal tillfällen sedan dess aviserat höjd pensionsålder/sänkta pensionsnivåer och vid varje sådant tillfälle har befolkningen gått man ur huse ut på gator och torg!
   Det hela löper risken ta en ände med förskräckelse...

   För övrigt samma problematik gällande i ett flertal övriga västeuropeiska länder.

   Radera
  2. Läge att passa på nu då landet är nedstängt.

   Radera
  3. Appropå pensioner så såg jag att även i Storbritannien finns det förslag på att minska statspensionernas ökning enligt tripple lock- modellen (Pensionerna ökar alltid med det största av 2,5%, allmäna kostnadsökningar eller allmänna inkomstökningarna till skillnad från det tidigare sustemet som var indexerat mot kostnadsökningarna. Infört 2011 av tory-libdem-regeringen och har medfört att brittiska pensionärers inkomst ökat med ca 22% jämf med kostnadsläget som ökat med ca 12,3% och inkomster som ökat med 7,6%. Det är väl möjligtvis nu man ska passa på att göra det för pensionärer tenderar ju att rösta i högre grad än andra åldersgrupper.

   Radera
  4. @gbdcrvx.. HAHA!! Tack för den...

   Radera
 2. Dow Jones är tillbaka på samma nivå som den 19e januari 2019, lite mer än ett år tillbaka. De ligger rent av över den trendkurva som inleddes iochmed bottennoteringarna 2009. Hur detta inte skulle vara en björnfälla är helt bortom mig.

  Alla verkar stirra sig blinda på vad USA gör, speciellt deras enorma monetära stimulanser. Och man får väl säga att det är tur de var snabba med de kanonerna då vi trots allt verkar undvika en total kollaps av obligationsmarknaderna och den finansiella apokalyps det skulle medföra. Men få verkar nu tro något annat än att de 16+ miljoner nya arbetslösa i USA (eller de 41% arbetsföra som uppgett de blivit uppsagda, permitterade eller fått sänkta timmar) snabbt kommer gå tillbaka till sina tidigare jobb alternativt nya jobb. Det antagandet i sig är... Optimistiskt. De lär dessutom passera 20+ miljoner den här veckan. Vidare är lösningarna för att rädda företag i huvudsak fokuserade på att företagen ska belåna sig ytterligare från befintliga rekordnivåer. Återbetalningen av de lånen kommer bli ytterligare ett sänke på vinsterna.

  Men om man tar ett steg tillbaka och funderar på resten av världen för en stund så har inte alla samma möjligheter att trycka pengar utan att få kraftig inflation. USA och Europa lär inte ha några problem där och Kina... ja, där är väl inflationen vad de säger att den är. Men världen är stor och alla länder drabbas just nu. Det är inte långsökt att se många länder fastnar i en rusande inflation när de försöker stimulera sin ekonomi.

  Jag trodde januari var lugnet före stormen men det här känns om möjligt ännu mer obehagligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får förklara igen. Om det är en björnfälla vi ser just nu. sä år det alltså en temporär nedgång, snart förtsätter det uppåt? Varfär är det då obehagligt?

   Radera
  2. Är det inte en tjurfälla som menas?

   Radera
 3. I Orbaniseringen tid kan man väl enklast bara ange en tillväxtsiffra (varför inte +10%) och sen "isolera" alla som säger emot. Problemet löst.

  SvaraRadera
 4. Man skulle kunna tänka sig att en affärsidkare stämmer staten för att den tvingar idkaren och kunderna i karantän och kräver ersättning. Men idkaren har förmodligen inget juridiskt kontrakt med staten som staten kan bryta. Staten kan oberopa force majeur, eller snabbt ta ett beslut som gör ett undantag även med retroaktiv verkan. Möjligen om det finns något användbart i grundlagen kanske idkaren skulle kunna få rätt. Dock är det nog svårt för en utblottat affärsidkare att stämma staten. Utsikterna att lyckas är nog närapå obefintliga. Men de skall bli intressant att se, någon kommer förstås att försöka, speciellt i USA där aktörer har som tradition stämma varandra.

  SvaraRadera
 5. Oj, det är nästan som om varufetishismen gått väldigt långt och drivit in ekonomin i en spekulation som har väldigt lite med den reala ekonomin att göra. Om ändå nån skäggig gubbe från 1800-talet förutsett detta och skrivit ner det i någon bok?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla hade ju skägg på 1800,-talet tom kvinnorna, var lite mer specifik, är du snäll. Är det nån av dessa?
   https://bookriot.com/2013/10/18/the-10-best-beards-in-literature/

   Radera
 6. 22 forskare angriper nu på DN debatt FHM att strategin har misslyckats här i Sverige. I Aftonbladet kan man läsa om att isolering och ensamhet är minst lika farligt och dödligt som viruset. Finns stor risk att självmord och psykisk ohälsa kommer att öka.

  Hoppas bara att FHM och andra myndigheter står pall, de måste ju ta hänsyn till alla och helheten. Dessutom, de länder som har stängt ner hela landet, hur länge tror de att de kan göra det innan folket gör uppror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla vet ju att mängden självmord vida överstiger offren från Corona, framförallt här i Sverige som inte har beordrad lockdown.

   Radera
  2. Hur rätt hon Naucler har kan alla syna här:

   https://docs.google.com/document/d/1qorSTd-nfBDiHEZKM7YeeOk15wJVXZd7a4qOLOYbb6c/edit

   Hennes egen förutsägelse om läget var alltså att vi i helgen skulle haft över 1000 inlagda på IVA i Stockholmsområdet bara pga Corona.

   Uppenbarligen var det inte riktigt så av olika skäl, fast hon kan inte erkänna att hon hade fel ens en gång. Verkar vara en duktigt tappad människa trots professorstiteln tyvärr.

   Radera
  3. Naucler, är det hon som på Twitter länkar till Kremls propagandakanal Russia Today och en artikel skriven av Läkare mot mänskliga rättigheter?

   Radera
  4. Appropå RF så har de väl hittils planerat att köra på med 9:e majfirandet enligt planerna? Undrar hur det blir nu när de idag medgivit att de har ett problem med Covid-19.

   Radera
  5. @Cornu

   Hoppsan, det är möjligt att hon har gjort, det har inte jag sett i så fall.

   "Läkare mot mänskliga rättigheter", he he.

   Radera
  6. 1000 på IVA. Bah! Verkar vara amatörmässigt. En ledande representant för fiskmåshögern skrev ju att 400 miljoner skulle vara döda av Covid-19 till slutet av mars, för vederbörande hade upptäckt exponentialfunktionen. Blev inte riktigt så heller.

   Radera
  7. Eller ja, slutet av februari var det visst.

   Radera
 7. Ska bli intressant att följa hur detta blir med ekonomin,,,, börsen går som tåget ialla fall inga problem där att skymta :)
  Sveriges arbetslöshet bör öka rejält nu till sommaren då alla studenter får skriva in sig på arbetsförmedlingen. Eller just det dagens unga brukar ioförsig åka jorden runt först ...
  Helt klart spännande tider.
  inte ens inflationen rör påsig då krona droppar till katastrof nivåer

  SvaraRadera
 8. Enligt Goldman Sachs så kommer ekonomin att krympa 35% andra kvartalet. 35%!!!
  "Advanced economies will shrink about 35 per cent this quarter from the prior three months, four times as much as the previous record set in 2008 during the financial crisis, according to annualized figures from Goldman Sachs Group Inc."

  SvaraRadera
 9. USA:s skuldbubbla då? 112% av BNP nu. Hur blir det efter Corona med ökad skuld och minskad BNP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda vettiga svaret på det är inflation.

   Radera
  2. Nej, förutsätt att det stabiliserar sig så spelar det ju ingen roll om man hittar på fiffiga undantag från regeln om räntan är noll. Deflationen fungerar ju som en ränta för företagen, de måste producera effektivare eller motivera sitt pris i miljön. Istället kan de då ju låna pengar och kanske mer puttra ner?
   I USA betalar man ju också mer ur egen ficka i många fall, inflationen står ju inte still för saker som sjukvård och utbildning, den finns på mat med ok kvalitet, hur det är med dålig kvalitet är ju rätt ointressant.

   Radera