Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-18 13:40

Foton: Social distansering på köpcentrum

"Det händer att Cornu åker in till stan och går på stadens gator och torg som en vanlig man." - gammalt Cornu-ordspråk
Förmiddagen bjöd på en visit för storhandling bunkring på ICA Kungsmässan. Ett intressant studiebesök i social distansering och första gången på typ sex eller sju veckor som jag faktiskt varit i stan. Till och med bilarna höll social distansering på parkeringen. Kungsmässan och ägaren Aranäs har med perfekt timing öppnat hela sin nya del, där största kedjan redan ansökt om rekonstruktion. Lite foton nedan.
Kungsmässans nya fina huvudentré (?).

Ny fint upplyst rulltrappa.
Nya fina butikslokaler.
Mer nya fina butikslokaler.
Det är inte utan viss beundran man tänker tillbaka till Gamestops nedläggning av sina butiker, där de med perfekt Corona-timing stängde ner i Kungsmässan den sista januari. Inte konkurs, utan en ordnad fin nedläggning.

Även MacForum imponerade med att stänga även de i perfekt timing till coronakrisen.

Andra var kanske inte lika lyckade.

Kungsmässan och ägaren Aranäs slog på stort med att Intersport minsann öppnade i den nya delan av köpcentret. Som typ enda butik.
Intersport.
Intersport är nu i rekonstruktion, dvs konkursskydd. Inte världens bästa timing, direkt.

För oss som bor i en jordkula i skogen och i princip inte lämnat byn på sju veckor (okej, okej, jag har åkt sjuttioelva gångar till grannbyn för att hyra släp och köra byggskräp till tippen), så var besöket på Kungsmässan en fascinerande upplevelse. För att smälta in hade jag både skjorta och finrock på mig, tror inte skyddsmask och CBRN-klädsel hade gått hem helt.

Till en början tillämpades tydligen social distansering på parkeringen. Varannan parkeringsruta tom, istället för att alla tränger ihop sig så nära entrén som möjligt.
Varannan ruta tom. Redaktionens S100D närmast kameran.
På ICA hade man satt upp kroppsvätskeskärmar av genomskinlig hårdplast framför tobaks- och spelkassan, och framför alla bemannade kassor, så personalen inte ska bli hostade eller nysta på. Däremot saknades handsprit. Borde stå i kassorna. Tänk på alla fingrar som petar på kortläsarens knappar. Löses iofs utmärkt med helt kontaktlösa Apple Pay. För att inte tala om handtagen på kundvagnarna. Saneras de, tro?

 Utanför nyss konkursade MQ ringlade kön lång, komplett med social distansering. Personal tillsåg att det inte fick vara för många samtidigt inne i den kursade butiken.
Mqö.
Mer mqö.
Så inte ens under den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talet undviker folk försöken att fynda märkeskläder från ett konkursbo.

Andra butiker hade "25% på nya vårsortimentet" och liknande erbjudanden. Eller förstås halva reapriset som hos Kapp-Ahl.

Annars gapade hyllorna på ICA fulla, inklusive med dasspapper. Glömde kolla om det fanns handsprit dock.

En annan spaning är att det nu finns 3-4 stycke olika blomsteraffärer i Kungsmässan. Svårt beställa snittblommor på nätet antar jag, men känns lite som en överetablering.

26 kommentarer:

 1. Mucho trabajo y poco dinero. Allt är inte en dans i livets bolero

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste alltid uppskatta en dogge-rad

   Radera
 2. Cornus prepping corner, din nya prepping outlet, coming soon.

  SvaraRadera
 3. Flygvärdinna: "Ursäkta Mr. Walker, men vargar är inte tillåtna ombord på planet".
  Mr. Walker: "Det är ingen varg, det är en hund!" :- ).

  Trevlig helg tillönskas Mr. Bloggare med Mrs. Lena och alla läsare!

  SvaraRadera
 4. Var tidigt in på MQ imorse och fyndade, slutsatsen efter att ha dels storhandlat själv för flera somrar framöver och sett andra göra det är att MQ's priser är för höga normalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur mycket är det nedsatt?
   Försökte nå MQ:s hemsida men verkar nedslängd. Krävs någon typ av inlogg.. kan vara så att man one betalar för den längre.

   Radera
  2. Fan, är butikerna öppna? Jag tänkte fynda lite. Läste på hemsidan och tolkade det som att alla butiker var stängda tills inventeringen var klar.
   Brukar köpa Bläck.

   Radera
  3. Halva priset på allt, jag tog allt i t-shirt och piké-väg samt någon skjorta och fintröja i M. Lite lyx med rea i normala storlekar

   Radera
  4. Ja fick mail som sa att det skulle vara öppet lördag/söndag med 50% på ord pris. Och borde ju egentligen gott förbi och kör några t-shirts är ju sista chansen att köpa mina std de senaste åren..

   Radera
  5. Kön (med 2 meters Corona avstånd) på Nova gick runt halva köpcentrumet.

   OK, vem plockar upp Bläck efter detta?

   Radera
 5. Parkeringsbeteendet är ju bra även utan pandemitider, inga skador, lätt att öppna fullt ut och lite vardagsmotion.

  SvaraRadera
 6. Kom precis från Frölunda Torg. Var där strax innan kl 16 då jag inte hade koll på att de stängde redan kl fyra. Tyckte dock att det var en del folk där. Absolut inte som vanligt men det var absolut inte ödsligt. Jag reagerade dock över att en majoritet var av icke-svenskt ursprung. Nu är det visserligen Frölunda vi talar om men jag har aldrig lagt märke till det förut. Min fru kom med en trolig förklaring. Det är inte nödvändigtvis fler invandrare utan avsaknaden av svenskar som gjorde att jag noterade detta. Kan kanske ha att göra med att informationen till icke svensktalande inte kanske har varit så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja generellt verkar inte de med icke europeiskt utseende lika brydda om corona och social distansering, kan ju kanske vara en del av förklaring till högre andel döda.

   Radera
  2. De personerna är ofta mer sociala än "etniska svenskar", och de har dessutom förmodligen inte nåtts lika bra av budskapet från FHM (och andra myndigheter) om det viktiga i att hålla avstånd till andra människor.

   Radera
  3. Okej att information inte gått ut så bra till invandrare som inte pratar svenska, men borde de inte reagera på att det inte är så många svenskar ute längre?

   Radera
 7. Eftersom jag mest hänger på Södermalm och både slutat storhandla, ätit lunch på krogen och hängt i parker så kan jag meddela att man inte direkt är ensam här. Lite mer avstånd än normalt dock och sjukt mycket lappar med hämtmatserbjudanden.

  Ambulanserna åker lite oftare än vanligt förbi
  Skanstull och ryktena säger att 80% av utryckningarna är coronarelaterade. Men jag tror inte folk uppmärksammar det direkt.

  SvaraRadera
 8. Fullsmockat vid Barkarby Handelsplats idag iaf.

  SvaraRadera
 9. Som bloggare så är det din förbannade uppgift att ta en selfie i full rymddräkt i kassakön på ICA. Det är ju ändå Internet.

  SvaraRadera
 10. Jag noterade också igår på ett köpcentrum i Skåne att varannan parkeringsplats var ledig, tror inte bilar får covid-19, men det är väl bättre att ta det säkra före det osäkra? Tyvärr tog jag ingen bild, men det såg komiskt ut.

  SvaraRadera
 11. Knappar på kortläsare och handtag på kundvagnar utgör inte några problem så länge man inte petar sig i ansiktet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja,du tar på plånboken, bankkortet, matvarorna, mobilen, bilens alla kontaktytor, nycklar... mm.
   Många ytor som blir kontaminerade..
   Och ja, inget pillande i näsa, ögon eller på läpparna.. Omedvetet tar en person sig ca 20 gånger per timme i ansiktet...

   Radera
  2. Virus på de ytorna torde hinna försvinna (som aktiva) tills nästa gång jag åker till snabbköpet för att handla (dvs minst en vecka senare), och som sagt så länge man inte petar sig i ansiktet är det inte något problem.

   Matvarorna är ett större problem eftersom de ska förvaras hemma i preppinghyllan. Jag vet inte hur länge virus på konservburkar kan vara aktiva, men för det mesta står dock det jag har inhandlat "på kö" ganska länge innan det blir aktuellt att konsumera det.

   Jo, ansiktspetande är den stora riskfaktorn. Jag brukar ägna de 10-15 minuterna som min bilfärd till stan tar att aktivt tänka på att inte peta mig i ansiktet. Det ger en ganska god beredskap mot spontanpetande när jag sen går omkring i ett snabbköp. Ibland är det riktigt jobbigt att inte klia sig på hakan eller på örsnibben, men när det känns mycket irriterade vet man också att den mentala förbederelsen har fungerat.

   Radera
 12. Angående dasspapprets tillgång och efterfrågan läste jag en (amerikansk) analys av marknaden, kontentan var att det är inte jättekonstigt om det fortfarande är lite glest på pappershyllan i butiken och det har egentligen inget att göra med hoarding (längre).

  Under normala omständigheter går 60% av allt toalettpapper till B2B marknaden och 40% till hushållen, dvs 60% av marknaden är det papper som säljs till hotell, restauranger, caféer, arbetsplatser etc etc (sånt som till stor del är stängt nu).
  Och det är inte heller samma produkt, hushållens rullar är av annan kvalité på mycket mindre rullar och i helt andra förpackningar så det går inte att skeppa icke-konsumentpapper till konsumentmarknaden. Eftersom stor del av företagsmarknaden är helt borta just nu samtidigt som folk utför en mycket större del av sina toalettbesök än normalt hemma (i många fall 100% av sina toalettbesök) så är det inte så jättekonstigt om pappret går åt i butik - och det har alltså i detta läget mycket lite att göra med att folk skulle hoarda TP.

  En liten skitanalys så här på söndagen.

  SvaraRadera
 13. Skjorta och finrock? Nu vore det ju läge för gammalt helly-hansen underställ och balaklava.

  SvaraRadera