Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-03 12:40

Försvarsmaktsövningen Aurora 2020 flyttas fram - "fokuserar på stödet till samhället och beredskap"

Försvarsmakten meddelar nu att försvarsmaktsövningen Aurora 2020 skjuts på framtiden, och kommer inte genomföras i år. Istället fokuserar Försvarsmakten nu "på stödet till samhället och att upprätthålla Sveriges beredskap och säkerhet, vilket är än viktigare när samhället är sårbart och utsatt för stor påfrestning".
Arméövning 2015.
Beskedet kan inte sägas vara överraskande och innebär antagligen vissa besparingar för Försvarsmakten, då värnpliktiga inte kommer kallas in för repetitionsutbildning. En lätt gissning är att ej förbrukade medel i sedvanligt ordning kommer gå tillbaka till statskassan. Önskvärt hade varit om pengarna fonderades för att användas längre fram, men som det är nu kan detta innebära reducerade försvarsanslag.

Även Totalförsvarsövning 2020 berörs, då de moment som skulle genomföras som del av Aurora ställs in eller omplaneras.

Beskedet är istället att Försvarsmakten nu fokuserar på stöd till det civila samhället, och landets beredskap och säkerhet. Bland annat har hemvärnsförband använts nu, t ex för byggen av tillfälliga sjukhus.
"Även Hemvärnets deltagande i övningen utgår för att Hemvärnet ska kunna fortsätta upprätthålla beredskap men också för att kunna ge stöd till samhället."
Man kan fundera på formuleringen om beredskap och säkerhet i kontrast mot stöd till samhället. Försvarsmakten kan sitta på underrättelser om förberedande vapenskrammel på andra sidan Östersjön, när västs demokratier är upptagna av coronakrisen.

En annan förklaring kan förstås vara att Försvarsmakten har ökad sjukfrånvaro och VAB just nu på grund av coronautbrottet, vilket gör att en stor försvarsövning ovanpå detta skulle utarma de resurser som behövs varje dag 24/7/365 för att upprätthålla rikets gränser, beredskap och säkerhet.

9 kommentarer:

 1. Men det är väl klokt? Det troliga är ju just att vi är lite upptagna med det riktiga kriget.
  Nog för att man måste vara redo ändå men att öva med tveksamt tillgänglig personal som ska trängas nära varann?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore ju mycket olämpligt att hela Sveriges försvars, och stora delar av grannländernas, insjuknar i corona samtidigt som en diktatur nära dig börjar skramla med vapnen. Ja, så kanske bäst att vänta lite med Aurora, ja.

   Radera
 2. De kanske bara föll för trycket från fredsrörelsen ;)

  SvaraRadera
 3. Västs demokratier skulle kunna svara på en rysk aggression, trots pågående corona-kris.

  Bara för att allt fokus och all media just nu är "all corona, all the time", betyder inte detta att samhället är kollapsat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan nog räkna med att RFs krigsmakt inom kort kommer att fullt upp med att antingen hjälpa till med sitt eget Covid-19-utbrott eller försöka hålla ordningen vid protester mot hur dåligt det skötts.

   Radera
 4. Mediaklimatet är ju just nu sådant att man är en svikare & förrädare & samhällsfara så fort man går ut, så det bidrar nog oxå till beslutet.

  SvaraRadera
 5. Jag har således varit före min tid hela livet, nu är min livsstil med bärs framför dumburken det påbjudna...

  SvaraRadera
 6. Ett väntat och klokt beslut. Att spara Vår operativa förmåga generellt i syfte att bistå civilsamhället och om nödvändigt möta väpnat hot är som sagt klokt.

  SvaraRadera
 7. Så då blir det inget smygande i mörker och kamouflage där halva truppen hostar högt? ;)

  SvaraRadera