Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-25 14:23

Första negativa börsveckan för Stockholm på fem veckor

Börsveckan var svagt negativt generellt, och för Stockholmsbörsen den första negativa veckan sedan botten för fem veckor sedan. Överlag känns det som att kraften i tjurfällans upprekyl för stunden har tappat kraft. 
Dagschart OMXSPI.
Veckan bjöd alltså på den första negativa börsveckan sedan botten i mars. Den kraftiga upprekylen har lugnat ner sig något, vilket kan vara ett tecken på att tjurfällan nu är på väg att stängas och börsen vänder ner igen.
Dagschart S&P-500.
Även de amerikanska börserna vände ner, men det var tre veckor sedan sist och är därmed inte lika mycket värt att notera. Allt annat lika bör varannan börsvecka vara negativ förutsatt random walk och att var tredje är det är inget att höja på ögonbrynen för.

Veckan innebar -4.46% för Australiens ASX 200, -1.93% för Dow Jones Industrial Averagei, -2.35% för franska CAC 40, -0.60% för brittiska FTSE 100, -2.73% för tyska DAX, -1.32% för S&P-500, -0.18% för Nasdaq Composite, -0.29% för OMXSPI och -1.33% för svenska storbolagsindexet OMXS30 och -3.19% för Nikkei 225. Stockholmsbörsen klarade sig förvånansvärt bra, trots usla rapporter och prognoser, som t ex AB Volvos besked om negativ orderingång - alltså avbeställningar netto, inte bara svagare ordrar.

15 kommentarer:

 1. FED drog ner på köpande av obligationer och då väger fundamenta tyngre än köptryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stängde min korta position på OMX när beslutet om 2 biljoner dollar stödköp från FED kom, för att sen utökas till QE infinity, funderar på om man vågar gå kort igen, frågan är om pengatryckandet någonsin tar slut. Får känslan att om USA börserna faller med 5-10% så kommer FED in igen med sin pengaprinter, och OMX kommer inte gå ner så länge som USA börserna inte går ner.
   Sevärd graf.
   https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

   Radera
  2. Mer intressant att se köp per dag om man vill tajma marknaden. Se graf med köp per dag nästa vecka.

   https://finanz.dk/fed-cuts-pace-of-treasury-qe-to-just-10-billion-per-day/page/3894/

   Radera
  3. Köp guld.

   Om man under dessa omständigheter inte har åtminstone 10% guld i portföljen då kommer man aldrig överväga guld.

   Jag är en gold bug och har noga följt den marknaden sedan kraschen 08 och fundamenta för guld har aldrig varit bättre. TA ser också bra ut i USD, ATH i de flesta andra valutor.

   Köp guld, och några guldbolag.

   Radera
  4. Är ingen gold bug, och har inte haft guld i porföljen de senaste fem åren, men mycket som talar för uppgång där nu:

   1) Empiri. Vid tidigare lågkonjunkturer har guldet stuckit kraftigt i pris.

   2) Inflation. Hela världen (inte bara FED) pumpar ut krediter.

   3) Utbud/efterfrågan. Brist på fysiskt guld, vilket inte hjälps av nedstängning.

   4) Förbättrad lönsamhet för guldbolag vid låga energipriser.

   5) Säker hamn i oroliga tider.

   Radera
  5. Japp, nu är det 1 och 5 som gäller, dvs främst en kontracyklisk fear trade. När det gäller 2 så är det currency debasement snarare än KPI-inflation. Guld brukar ej överprestera vid det senare.

   Bolagen börjar vakna till liv värderingsmässigt, främst jättarna Barrick och Newmont (+50% YTD) vilket är logiskt. Många bolag kommer med resultat för q1 kommande 1-2 veckor, vilket bör leda till att fler får upp ögonen för sektorn. Sedan börjar pengarna trickle down till midtiers och juniorer.

   Radera
  6. Även om 2 inte urholkar värdet så mycket så skapar det ett narrativ.

   Alla stora bubblor behöver det.

   Vid IT-bubblan var det ny ekonomi och största uppfinningen sedan tryckpressen. Vid uranbubblan så var det översvämning och minskat utbud. Vid bitcoin-bubblan var det en helt ny världsvaluta. Vid cannabisbubblan var det legalisering.

   Det fanns substans, men man överdrev det hela.

   Troligtvis likadant vid guldbubblan.

   Radera
  7. Vi hade senaste guldbubblan (topp ca 1920 USD) typ 2011/12 (minns ej exakt) när amerikanska statspapper nergraderades och det rådde mer inflation. Det var då sell the news och guldet underpresterade sedan aktier och mycket annat eftersom guld går dåligt i de miljöer vi hade 2012-2018, undantag H1 2016. Nu är makrot det omvända.

   Radera
  8. Alla ska har 5% guld..., guld gå till 3000$, jag har intryck det är bra marketing av människor som har redan köpt guld och sitter egentligen på säljknapp.

   Radera
 2. Det bästa med läget på börsen är de magiska memesen som kommer ur r/wsb

  SvaraRadera
 3. För min del, omx30 är på samma nivå som 2016, hela samhälle få stöd, kronan tappade 10-15% sedan 2015 emot dollar/euro, jag tycker sverige är undervärderad men svag kronan är bra och hoppas vi få minusränta igen för at få kickstart till konsum. Ingves vill inte riktigt tror jag men folk har idag för mycket pengar och vänta. Vi ska starta med konsum innan inflation startar sen kan vi få lite högre ränta igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P/E-talet internationellt börjar närma sig ATH innan dotcom smällde.

   Radera
  2. Klart, vilken E ska det bli ? Det är ett stor experiment at frysa ekonomi. Det bli ingen E i år och P är från 2016. Frysa man ekonomi ska E bli oändligt. Detta år är kört, pengar finns, pengar tillföras.

   Radera
  3. Man bör nog ta alla index och nyckeltal med en stor nypa salt just nu och en tid framöver. Nu är det hjältarnas marknad en tid framöver.

   Radera
 4. P/E talet justerat för hur dåligt 2020 tillsammans med dagens värderingar blir kul att motivera

  SvaraRadera