Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-10 17:01

FHM: Mellan 33 000 och 100 000 stockholmare uppskattas varit smittade av coronaviruset runt månadsskiftet

Folkhälsomyndigheten (FHM) har nu presenterat resultaten av de slumpmässiga tester för smitta av SARS-CoV-2 som genomfördes i den hårt drabbade region Stockholm mellan den 27:e mars och 3:e april. Resultatet visar på att cirka 2.5% av de boende i Stor-Stockholm var smittade av viruset, eller cirka 59 000 personer. Konfidensintervallet är 1.4% - 4.2%, eller mellan 33 000 och 100 000 personer. Bekräftade fall den 1:a april var annars 2224 i region Stockholm, dvs sjukdomsspridningen verkar vara över 25x så stor som de bekräftade siffrorna, vilket visar på hur få som faktiskt blir sjuka eller dör av sjukdomen.
Någonstans i Sverige.
Resultatet från slumpstudien har hamnat lite i skymundan, men finns publicerad hos Folkhälsomyndigheten. Kanske beror det på att resultatet inte passar in i medianarrativet om en livsvarlig sjukdom.

Totalt sett hade 149 stockholmare dött i sjukdomen per den första april, eller mitt i intervallet då undresökningen genomfördes. Det skulle i så fall vara 149/59000=0.0025 eller 2.5 promille av de smittade1.2., vilket förstås är tragiskt för de anhöriga, liksom alla dödsfall oavsett orsak. Beklagar om du som anhörig eller närstående är drabbad! 

Däremot talar det inte för att SARS-CoV-2 är ett enormt farligt virus utanför riskgrupperna, samt visar på att smittspridningen redan är mycket utbredd.

Har man nu bröstat upp sig över hur farligt viruset är kanske man inte vill föra fram att 33 000 - 100 000 stockholmare var smittade runt månadsskiftet. Notera också att det var smittade som mättes. Inte de som varit smittade och återhämtat sig och bär på antikroppar. Dessa är rimligtvis ännu fler.

Faran ligger förstås i att sjukvården kan bli överbelastad, eftersom ingen hade immunitet och det inte finns några vaccin vare sig för sjukvårdspersonal eller för riskgrupperna, och ska inte viftas bort. Men 2.5 promille dödsfall är inte direkt att betrakta som jordens undergång.

Vi får i slutändan se hur stor överdödligheten blir när askan lagt sig. Med 82.20 års medelslivslängd borde cirka 1.22% av svenskarna dö varje år. Om 2.5 promille dödsfall slår igenom helt på dödsfallen skulle det således innebära att 1.47% av svenskarna dör i år, och innebära en ökad belastning på de delarna av samhället (bårhus, begravningsbyråer, begravningsplatser) med 20%. Å andra sidan kan en del av de som dör i Covid-19 varit dödligt sjuka i annat, vilket gör att viruset inte slår igenom helt i överdödlighet. På dagens presskonferens visade FHM också hur smittspridningen av vinterkräksjukan, säsongsinfluensan och RS-virus kraftigt minskat på grund av åtgärderna mot coronaviruset. Därmed kommer många liv att räddas, som normalt hade dött i dessa smittor.

"Baserat på resultatet uppskattas att 2,5 procent av befolkningen i region Stockholm bar på SARS-CoV-2 i de övre luftvägarna mellan 27:e mars och 3:e april (95 % konfidensintervall 1,4 – 4,2 %)."
FHM rekommenderar fortsatt att stanna hemma om man är sjuk, hålla avstånd till andra och följa övriga rekommendationer för att bromsa takten i spridningen, och i första hand skydda folk i riskgrupperna, särskilt äldre.

1. De smittade i slumpstudien smittades rimtligtvis någon gång de senaste tre veckorna, och inte den första april. Jag jämför den siffran smittade med summan döda i regionen fram till och med den första april, inte antalet personer som dog just första april. Således är mina 2.5 promille fullt realistiska trots eventuell fördröjning, men kommer förstås inte vara korrekt. Facit kanske i slutändan blir 1.4 promille, 3.7 promille eller 5 promille. Eller något annat. Jag vet inte. Bara den som sitter på Mount Stupid tror sig veta facit. Jag redovisade bara en uträkning. Siffrorna ser ut att ligga i linje med den kontrollerade miljön Diamond Princess, dvs på promillenivå, vilket bloggen påtalat tidigare som ett realistiskt utfall. Eftersom vi aldrig kommer få facit på exakt antal smittade kommer vi antagligen inte heller få facit på faktisk andel döda. I slutändan får vi titta på överdödligheten på helåret.

2. Om man vill hävda att 59 000 blev smittade den 27:e mars i Region Stockholm då undersökningen skickades ut, och det tar två veckor till man dör, så dog 13 personer i Region Stockholm den 11:e april enligt c19.se, fjorton dagar senare. Då blir dödsfallen 13/59000=0.00022, dvs 0.22 promille, eller mindre än en tiondel av de 0.25 promille som nämns i blogginlägget. Argumentationen att bloggens beräkning är felaktig verkar i så fall vara att bloggen överdriver dödligheten, så som kritiken formuleras.

188 kommentarer:

 1. Dessa siffror (2,5% ) skulle ju enligt Tegnell igår stoppas in i statistiska modeller för att bli användbara. Kan inte se att så skett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man jobbar på det. Står t ex "Resultatet från denna undersökning kommer bland annat användas som underlag för de modelleringar av smittspridning som Folkhälsomyndigheten gör" i pressmeddelandet.

   Till skillnad mot expertepidemiologerna på Internet så tar det lite tid att göra saker på riktigt.

   Radera
  2. Lite tid? Man kan ju tycka att de som är proffs och har lön för jobbet kunde ha gjort modellerna färdiga medans de väntar på data att stoppa in i modellerna.

   Radera
  3. Ändå är det de som är proffsen och inte du. Du får höra av dig till dem med detta råd.

   Radera
  4. Intressant att bloggaren vet vad läsarna har för professioner.

   Radera
  5. "Prediction models are built to persuade the public toward expert consensus. They are not snapshots of the future. Debating the accuracy of models misses the point of them."

   Scott Adams, 9/4

   En modell är ett beslutsunderlag och kan aldrig bevisas vara rätt eller fel. Jämför med klimatförutsägelsemodellerna, finns ingen av dem som kan lova att den är helt korrekt, och i den mån någon visar sig träffa bättre än andra råder så kallad "survivor bias", utan åtgärder alls kanske någon annan modell hade förutspått framtiden bättre.

   Radera
  6. Bra att referera till auktoriteter som serietecknare. De vet ju alla att de vet bäst om allt.

   Radera
  7. När det gäller modellering måste jag hör anmäla avvikande uppfattning. När det gäller komplexa fenomen med många okända variabler så är min uppfattning att resultatet av enkla tumregler med väl tilltagna osäkerhetsintervall ofta ger hyfsade resultat. Om avancerade modeller byggs upp för att kompensera för osäkerheten är risken stor att man hamnar ordentligt fel. Vidare har man vid det laget ofta lurat sig själv när det gäller modellens tillämplighet. Med det vill jag ha sagt räkna på att 1,4 – 4,2 % har haft sjukdomen titta på det effekter det hade på vården och gå vidare därifrån, ytterligare modellering kommer antagligen bara leda till förvirring.
   PS
   Nej jag är ingen expert när det gäller epidemiologi men jag har den här uppfattningen ändå.

   Radera
  8. Ja, exempelvis Tegnell tycker att trenden på kurvan är bättre än matematiska tal som R0 eller Re för att säga något om vart man är på väg. Och han är ju ändå proffs. Lustigt att politiker i grannländerna hänvisar till R, kanske är det för att slå dunster i befolkningen och obfuskera sina misstag.

   Radera
  9. Här tangerar du den lömska mätbarhetsfällan.
   Går det inte att mäta så existerar det inte?
   Vanligt felslut, nu som förr, antar jag. Men omätbart ...

   Radera
  10. Det här kan väl knappast röra sig om en ny modell utan det borde handla om att stoppa in mätvärden i en befintlig dito, aka regression. Man lär dock behöva ett par mätningar över tiden för att få ut något vettigt. Möjligen kan man vikta in övrig statistik, tex antal intensivvårdade som ju inte har något mätfel, i modellen för att täcka upp tidslagget mellan mätningen och nutid.

   Radera
  11. Ja, Tegnell har ju ett bra track record för sina prognoser.

   Radera
  12. Mitt svar 18.49 var till Erik Holmberg.

   Radera
  13. Ja visst har Tegnell en del brister vad gäller framtoning och uttalanden. Tycker det är rätt befriande ändå att han inte har kostym och trycker ner saker i halsen på mig. Hans prognoser har dock inte så mycket att göra med den linje som vi anammat i Sverige. Det är en ovanligt sund linje. Och om journalister ställer spekulativa frågor svarar han spekulativt.

   Han är en ledarfigur på FHM. Man kan bli ledarfigur på många sätt. Exempelvis att alltid ha rätt, eller att säga vad folk vill höra och sen vara en jävel på att bortförklara och säga nästa sak folk vill höra: Viruset stannar i Kina, det finns inget virus i alperna, de som blev sjuka i alperna har vi koll på, det finns ingen allmän spridning i Sverige, etc.

   Jag tycker att han är riktigt underhållande och följer deras presskonferenser med största nöje. Det är faktiskt underhållning på hög nivå blandat med dödligt allvar. Kan inte bli bättre.

   Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  15. Scott Adams är alltså universitetsutbildad ekonom - har jobbat inom både banksektorn, försäkringssektorn, telekomsektorn samt skrivit bästsäljande böcker om först bussinespsykologi och sedan politisk kampanjpsykologi.

   Dilbert är bara vad han råkat bli känd för. Han betraktar själv serietecknadet som en hobby som är för lönsam att sluta med. :-)

   Radera
  16. Han har dessutom både ett intelligent twitterflöde med massor av dagliga uppdatering samt en video/mp3-blog med nya avsnitt dagligen. Lika produktiv som Lars här, om inte mer.

   https://twitter.com/ScottAdamsSays

   https://www.scottadamssays.com/

   Radera
  17. Har faktiskt läst hans blogg några gånger, och han framstår som rätt extrem, en bra bit till höger om Trump (om vi skall sätta ribban på hans åsikter)

   Radera
  18. Men visst, för att kunna rita roliga ironiska tecknade serier måste man förmodligen vara rätt intelligent. Men det betyder inte att man har rätt, eller ens har vettiga eller rumsrena åsikter.

   Radera
  19. Det är ju en jävla tur för oss andra att ni inte jobbar för FHM.

   Radera
  20. Hörni, ni behöver faktiskt inte spekulera om vad en matematisk modell är. Det finns många lättillgängliga webplatser som beskriver vad en matematiskt modell är och hur den brukar användas.

   Radera
  21. @ Svinto

   Han står till höger om de svenska moderaterna, men till vänster om Bernie Sanders. Gör inte misstaget att applicera de skalor som tutas av t.ex SVT. Här utvecklar han själv:

   https://twitter.com/ScottAdamsSays/status/1248638605842505730

   Radera
  22. Kvittrandet är Adams egen beskrivning av sig själv som vänster, men det mesta av det är inte vänster i svensk bemärkelse. Det är mest liberalt (vilket i USA betyder nån slags vänster, men som sagt inte svensk vänster).

   Radera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Är djupt imponerad över hur Sverige har på det hela har hanterat det här hittills. Från politiskt håll att inte agera överilat, utan lyssna på experterna, till experterna som står på sig, till folket som i stort tagit till sig och följer alla rekommendationer, till sjukvården som ställer om och öppnar nya intesivvårdsplatser i rasande takt, till personal som anmäler sig frivilligt, till företag som ställer till förfogande sin logistik, etc, etc. Sverige har verkligen visat sig från sin bästa decentraliserade sida. Vi är helt enkelt bäst i världen som samhälle när det gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svinto: Och kan Du tänka Dig Svinto .... Vi som vanligtvis inte är överens på speciellt många punkter tycks här vara av exakt samma åsikt!

   Radera
  2. Haha, men det betyder inte att du har rätt i andra frågor! ;-)

   Radera
  3. Lagom är ganska bra egentligen!

   Radera
  4. Jag måste ändå klaga på bristen på skyddsutrustning.
   Alla vi som jobbar exponerat mot corona lider av det.
   Där har i något att lära, igen...

   Radera
  5. "Vår beredskap var god, innan vi eldade opp den" ...

   Radera
  6. Ja, beredskapen med utdaterad materiel kanske såg god ut på papperet, medan den i verkligheten var oanvändbar. Det gäller att rotera lagren som i FInland. Men det vi ser nu är att Sverige spänner musklerna på alla nivåer och faktiskt producerar helt utan jämförelse på en nivå som de flesta optimister inte ens kunde tänka sig. Utländska media har refererat till det som "laissez faire", men det handlar om något helt annat, något i vår kultur där alla som kan hjälper till som en helt egen organism.

   Radera
  7. Svenska professionella experter och svensk professionell sjukvårdspersonal är mycket bra, enligt min åsikt. Problemet har varit att det inte är dessa som har styrt svensk beredskapsplanering, varken direkt eller indirekt genom att välja poitiker för att göra den. Det finns massor av icke-experter som väljer politiker också och politikerna måste ju ta hänsyn till det.

   Radera
  8. Svinto, problemet var väl att beredskapen just inte upprätthölls medelst rotation utan lagren ruttnade så de måste destrueras när de behövdes. Och det är väl detta som är MSB:s myndighetsansvar. Vilket i vanlig svensk anda togs av exakt Inga. Och Justin Time icke att förglömma.

   Finns det inte högskolekurser i sånt? :p

   Radera
  9. Jag antar att tyckarna I denna tråd är ironiska eller trollar eller rökt någon kul svamp?
   Sverige bäst i världen etc...

   Radera
  10. Svinto vilka vackra ord !
   Synd bara att det inte riktigt märks
   Som sagt skyddsutrustning är fortfarande brist. Det är säkert jätte acceptabelt för alla som det inte berör. Inte lika kul för oss som exponeras i arbetet.   Radera
  11. Tack för era värmande ord, att jag tycker rätt. Sverige är fantastiskt, och vi behöver alla negativister vi kan hitta så att vi kan bli bättre. Vad är bättre än osakligt gnäll och infantil oförrätt för att ta till sig imaginära oförätter och bättra sig.

   Ta sjukvården som exempel, som agerar i verkligheten. Eftersom jag har insikt i det innersta kan jag säga att varje dag synkar alla sjukhus i regionen med varandra. Man gör omplanering på minuten där hela avdelningar flyttar hit eller dit, ren krisgsplanering på minuten. Lite senare på dagen stegar Tegnell in med en ny tröja och gällivarehäng in på scenen tillsammans med sina compadres och håller audiens med den information de fått från första linjens krigare några timmar tidigare.

   Jag tror säkert att sjukvården är svältfödd på råd från tyckare på nätet. De sitter ju trots allt bara och väntar på nya order från ovan, eller...

   Snarare är det så att ute i löven sker nu en frenetisk aktivitet för att hålla stången och inte hamna efter. Sveriges styrka är att fatta de beslut som behövs av de som kan fatta och förstå dem, längst ute i löven av organisationen.
   Icke att förringa, alla andra nivåer däremellan som också agerar på sin nivå. Imponerande!

   Radera
  12. Svinto jag vill ha samma sort som du röker på!
   Sverige följer just nu samma kurva som Italien gjorde efter ca 30 dagar från första dödsfall. Relaterat till befolkningsstorlek givetvis.
   Att folk i sjukvården kämpar hårt gäller både här som där. Men vad hjälper det när sjukvården inte är dimensionerad för massiva plötsliga dödliga sjukdomsfall. Det kommer att fördela sig geografiskt ojämnt även
   i Sverige. Stockholm ser ut att bli epicentrum nu.
   Ev kan regeringen tvingas lämna sin originella linje och utlysa lockdown om några veckor.
   Om det inte redan är för sent då.
   Att be till Gud kanske vore det bästa, såsom Islands president gjorde för en del år sedan.

   Radera
  13. @fortune, du borde förstå att rökning är riktigt dåligt i Coronatider, rökare är överrepresenterade vad gäller död.

   Dubblingsfrekvensen på smittade enligt Tegnell är 6-7 dagar nu. Målet är att sakta ner spridningen så att inte sjukvården packar ihop. Den enda utgången på lång sikt är flockimmunitet eller vaccin. Vaccin ligger alldeles för långt bort, så det är vad vi har att förhålla oss till.

   Med tanke på det kan du ju ta ditt ansvar om du är stark, ta smittan och gå vidare med ditt liv. Att nedvärdera eller förringa det Sverige gör som du gör är oförlåtligt, på gränsen till högförräderi.

   Radera
  14. @Svinto 2020-04-10 21:20
   Ja, folk i sjukvården riskerar livet för oss andra. Om det funnes någon slags utmärkelse för "tapperhet i fält" för sjukvårdspersonal så känner jag sådan som är värd en sån medalj.

   Radera
  15. Svinto
   Högförräderi var väl ändå en löjlig överdrift?
   Det som är högförräderi är att inte respektera de rekommendationer om att undvika smittspridning som utges
   Många svenskar struntar i detta och det är därför som tvångsåtgärder med sanktioner måste införas. För att hålla ordning på förrädarna
   Du har fått förräderi om bakfoten antagligen en sidoeffekt av svampen du röker.

   Radera
  16. Hur många? Försumbart många? Tillräckligt många?

   Radera
  17. Svinto
   Se hur IHME har prognostiserar för Sverige framöver och jämför med andra nordiska länder
   USA baserar sina prognoser på data från IHME https://covid19.healthdata.org/sweden?fbclid=IwAR2aTAo4c8yQtKXWGOV7-VKSB1SnyajnhRwookfJWPVWMJgVddddVloPKp8

   Radera
  18. Ser ju rätt bra ut. Sjukvårdsresurserna kommer att räcka till enligt den prognosen.

   Men vad har det med högförräderi att göra?

   Radera
  19. @fortune, det enda du gör är att framhålla allt som är dåligt. Du förstår inget alls i att samhället förändras för att möta svårigheter och att vi gör det tillsammans.

   Exempelvis sjukvården, igen, har massivt anpassat sig efter nya förhållanden. I din statiska värld är allt dåligt. Men i verkligheten, som inte du lever i, anpassar man sig efter förhållandena runtomkring. Man gör det med fantasi och framåtanda som du inte förstår, för du är statiskt inlåst i diin din verklighet.

   Du vill att andra skall svara på dina referenser som är utdaterade i samma ögonblick som du refererar till dem.

   Ta nu och väx upp och ta ditt ansvar som vuxen. Du kommer att dö precis som vi andra. Gör nu ditt bästa, sluta att gnälla och börja bidra istället för att bara gnälla.

   Radera
  20. Fortuneteller, enl IHME har vi 79 intensivvårdplatser. Det är långt under vad vi skramlat fram nu (just nu är 495 ungefär inlagda på IVA) så jag vet inte riktigt hur de har räknat.

   Grannländerna ser ut att ha kommit längre, i t ex Danmark minskar antalet IVA-patienter stadigt (113 inlagda just nu). Men det har ändå, det eländiga till trots, varit idel goda nyheter den här veckan även i Sverige. Även hårdast drabbade Stockholm planar ut, det accelerar inte mer. Vårt stora misslyckande så långt har såklart varit äldreboendena, men vi har inte fått slut på IVA-platser.

   Radera
  21. Fortuneteller:

   Ska vi plocka fram lite gamla inlägg där du förutspår hur extremt kalla vintrarna 2019-2024 ska bli? Hur var den senaste vintern tycker du?

   Du imponerar inte direkt.

   Radera
 3. Bra bloggjournalistik! Intressant fynd, intressanta källor.

  SvaraRadera
 4. I flera delar av världen dör folk i sådan takt att man har svårt att hinna med att begrava liken, ex.v. i New York. Det tycker jag talar sitt tydliga språk. Inte direkt normalläge.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/brist-pa-begravningsplatser-i-new-york

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju så att andelen som dör av covid-19 fortfarande är begränsad jämfört med de som normalt dör en dag. Typ 10 000 dör varje dag i USA och covid-lirarna lägger till ca 2 000.
   Problemet är ju att många begravningar skjuts upp på grund av att folk inte får samlas i samma utsträckning och då slår man ju i taket när det gäller kapaciteten. Detta är inte raketforskning. För 20 år sedan fick jag under planeringsövningar besked om att den lokala ishallen skulle användas som extra bårhus för denna (och andra) typ(er) av händelse(r). Inga konstigheter alls och fullt logiskt. Däremot är det nog ovant för de som tänkt sig att beredskapen förväntades vara god och gratis och att Någon skulle ta bort allt det onda utom synhåll om fläkten fick lite stänk på sig.

   Radera
  2. Något annat som är intressant är den höga dödligheten i Sverige kontra USA. Om USA hade lika hög dödlighet i Corona i förhållande till sin befolkning som Sverige skulle de ha 32.000 döda. Senast jag tittade låg det på drygt 18.000. Vi sticker redan ut jämfört med de flesta andra länder. Men för fan; vi är ändå bäst!

   Radera
 5. "Kanske beror det på att resultatet inte passar in i medianarrativet om en livsvarlig sjukdom" - bra skrivet. Vi har tagit oss igenom flera pandemier tidigare utan nedstängning - är det nedrustningen av sjukvården som orsakar samhällets totala nedstängning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, det är inte sant. Det var nära att fläkten stänkte under förra sars-spidemin, men eftersom det hölls inom Kina och lade sig av i stort sett okänd anledning så hände inget. Svininfluensan löstes tack vare viss immunitet i kombination med vaccinering.

   Det är intressant att se att det finns en samsyn om en ökad skatt till landstingen i framtiden på några kronor per hundring för att få rätt muskler.

   Radera
 6. Just nu finns det bara tre saker som kan sägas med säkerhet:

  1: Vi har en uppskalad nationell intensivvård som faktiskt räddar liv på kort sikt.

  2: Vi har politiker och experter som tar åt sig äran för det (trots att andra samhällssystem och politiker och åtgärder har lyckats minst lika bra eller bättre).

  3: Vi har en hemmasittande del av befolkningen som dödar en stor del av ekonomin istället (men oklart på hur lång sikt).

  Ja, det är en paradox, där nr 1 och nr 3 inte kan fixas parallellt med samma åtgärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. #3 har vi ju mitigerat så gott det går genom att inte införa lockdown i panik som alla andra, utan tagit en sundare medelväg. Våra grannar verkar nu vara på väg åt samma håll genom att öppna skolor etc.

   #2 Alla länder gör vad som funkar efter sina förutsättningar. Tycker inte vi har någon politisk "grandstanding" som i andra länder.

   #1 Imponerande

   Radera
  2. Njae, det man gör i andra länder är att folk sitter hemma ännu mer än här. D.v.s. syftningen i 2 leder till mer 3.

   Radera
 7. Du räknar fel. Det tar ca två veckor att dö efter du har blivit smittad. Så du ska inte jämföra antalet som hade dött den 1 april med gruppen smittade den första april. Du måste veta när i snitt dessa 149 blev smittade. Det kan har varit tre veckor tidigare. Vi vet inte hur många som var smittade den 7 mars.

  Därför måste vi vänta till den ca 20 april och ta den dödssiffran för stockholm och jämföra med antalet smittade 1 april för att få fram risken att dö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så. Rätt tänkt.

   Radera
  2. Den 20 april kan det ha dött ca 800 stockholmare. Då blir uträkningen 800/63000 = 0,0127. Dvs 1.27 procents dödlighet. Det är väl ungefär på den nivå man har hört att dödligheten beräknas av forskare.

   Radera
  3. Ja, det är en valid kommentar. Cornu gör det vanliga felet att i en stigande kurva jämföra liktidiga data.
   Antar vi 10 dagars tid från smitta till dödsfall och likaså 5 dagars inkubationstid och en Ro på 2 skulle det då bli att de 149 avlidna ingår i en kohort av ca 100 000/2/2 =25000 smittade...
   Eller 33000/2/2 om man så vill, eller 8 tusen någonting.

   Alltså mellan 0,6-1,4% dödlighet.

   Jag ser ingen anledning att tro att dödligheten inte avviker så mycket från detta. S

   Säg 0,5% för att vi är optimister :)


   Radera
  4. Säg 1,4% eftersom det är långfredag, din hedning!

   Radera
  5. Ja, fast easy targets är ju de som slås ut först. Att anta siffror utifrån de som kräver vård blir förstås lika fel. Cornus skattning kan mycket väl vara rimlig då det går åt båda hållen.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. @gbdcrvx
   I så fall ska det väl sjunka rejält på söndag? :-)

   Radera
  8. @rickard vilka 149 döda räknar du med då? 1 apr var väl knappt 60 i riket. Snittet döda i samma region som testades med förskjutning för medel tid att dö, 2-3veckor borde väl vara det som är relevant. Inkubationstiden borde ju inte vara relevant de är nu redan sjuka vid test.

   Radera
  9. Gbdcrx, helt rätt. Det är länge sedan jag lämnade Svenska Kyrkan.

   Radera
  10. Nej, de behöver inte ha haft symptom för att hittas i detta slumpmässiga test.

   Radera
  11. @Dan, att vara sjuk vid test eller död vid samma period är lite skillnad. Eller hur?
   Som sagt, jag tror easy targets spelar en stor roll för statistiken i favör till nedsidan.

   Den 1:e April hade 239 dödsfall skett i Sverige enligt statistik ifrån WHO. Så knappast under 60 stycken.

   Radera
  12. Om du tittar på smittade vid rätt tillfälle blir man väl även titta på döda vid ett tillfälle, även om förskjutet i tid. Smittade blir ju efter ett tag antingen friska eller döda. Man bör säkert ta hänsyn även till hur länge man i median är sjuk. Så modellen blir nog inte helt trivial om den ska bli rätt och innehåller variabler som i nuläget är okända. Men det finns ju uppskattningar på inkubationstid, tid från insjuknade till död och antar jag även till frisk även om jag inte sett någon sådan.

   Radera
  13. @Dan, ja, jag gjorde en grov uppskattning men poängen är som du skriver att räkna dödligheten på antalet smittade och döda vid samma tidpunkt ger felaktigt resultat när kurvan är stigande.

   Radera
  14. Precis, vad många missa är att det är en fördröjning frän smittotillfälle till död, 2-14 dagars inkubationstid, sen 17 dagar från först symtom till att patienten avlider (statistik från Kina)
   Det som dör idag smittades alltså för runt 19-31 dagar sedan och man måste då jämför med hur utbredd smittan var då jämför med idag för att se hur dödstalen kommer bli i slutet på april och Maj

   Radera
  15. @PD: Precis, och eftersom det är de döda som återuppstår så får vi den zombieapokalyps som vi alla längtat efter.

   Radera
  16. Tyvärr lite som tyder på att ganska tidiga beräkningar av dödligheten skulle vara fel. Räkna med 1-2% med bra sjukvård och uppåt fem med överbelastad vård. Detta gäller som andel av alla smittade. Sen är det bara att ta sifforna gånger de sju miljoner som krävs för flockimmunitet. Sen får vi se hur det blir med immuniteten, verkar inte så lovande.

   Radera
  17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Man kan jämföra coronaviruset med hanteringen av kärnkraften. Där har man flera nivåer av skyddssystem för att undvika en olycka. Man lägger ner mångmiljardbelopp för att öka på säkerheten, och skulle en härdsmälta inträffa (i en innesluten reaktorhärd) så skulle troligtvis ingen dö av radioaktiv strålning i vilket fall.

  Man hade ju trott något liknande fanns för farliga pandemier.

  Nivå 1:
  Stäng gränser ut och in till områden så fort man får höra talas om farlig smitta, dvs runt nyår när det gäller Corona. De som bor i landet får komma hem men sätts i (hem)karantän i 2-3. Alla febertestas och de sätts även i karantän. Bygg upp testkapacitet. Uppmana medborgare att installera app så deras position kan trackas (anonymt) och så de kan meddelas om de varit i närheten av smittad.

  Nivå 2:
  Smittan har kommit in i landet, dvs runt runt 31:a januari. Använd aggressiv smittspårning där personer som har interagerat med smittad sätts i karantän. Gör ordning för att distribuera masker till allmänheten från beredskapslager.

  Nivå 3:
  Man har allmän spridning, dvs början av mars. Dela ut masker och uppmana människor att ha på masker när de är utanför hemmet. Fortsätt med smittspårning. Sätt smittområden i landet i karantän, t.ex. Stockholm.

  Nivå 4:
  Smittan fortsätter att öka. Stäng ner restauaranger, barer, skidanläggning mm. där många människor rör sig, men uppmanna människor att gå till jobbet och arbeta i masker. Fortsätt med smittspårning.

  Nivå 5:
  Smittspridning fortsätter att öka. Stäng ner allt utom samhällsviktiga funktioner. Detta är ungefär det Italien har gjort. Fortsätt med smittspårning.

  SvaraRadera
 9. Det kan också bli intressant att se, när väl röken har lagt sig så att säga, hur många globalt sett som INTE DOG under krisen på grund av bortfallet av luftföroreningar. Se bilder från LA, Beijing och andra städer som under lång tid inte har sett himlen. Där är det säkert rätt många t ex astmatiker som drar en lättad suck just nu.

  Mynt brukar ha mer än en sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forskarna räknar med att det dör 8000 svenskar varje år pga luftföroreningar. Troligen fler än det kommer dö av corona.

   https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sjunkande-halter-av-luftfororeningar-kan-radda-fler-liv-an-coronaviruset-tar

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Förmodligen svårt att se någon impact på dödssiffrorna per år. I världen dör typ 60M per år i världen, och i Sverige 100k. Lite brus på toppen av Corona med några tusen extra.

   Radera
  4. Re. Ante
   Det bör bli 50.000 till 150.000 döda innan flockimmunitet uppnåtts. Förutsatt att vi inte lyckas få till behandling som sänker dödligheten. Hur kom du fram till under 8.000?

   Radera
  5. Re: Du har rätt. Om vi har runt 1 procents dödlighet och vi uppnnår flockuinmunitet vid 60 procent såkommer ca 60 000 dö. Fyfan

   Radera
  6. @Lessmog.
   Enligt euromomo.eu har Sverige ingen överdödlighet så det har förmodligen dött färre än vanligt i andra sjukdomar än Covid-19 den senaste tiden.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  8. Tack, PD. Säkert färre trafikfall också, och krogslagsmål. Men de brukar väl inte vara så många. Corona-coronary och suicid kanske kommer att kompensera.

   Radera
  9. Länka inte till den personen, Svinto.

   Radera
  10. @Cornu, bara en undran. Jag förstår att hen inte är riktigt rumsren i alla sammanhang, men har kvalitativa egenskaper utöver det vanliga ur vissa aspekter, så vad är problemet? Följer förstås din rekommendation liksom jag följer FHM helt oavsett.

   Radera
 10. Det verkar som att industrin har börjat rampa upp och fått igång tillverkningen av skyddsutrustning, handsprit, respiratorer, mm. Tog drygt en månad. Vore ju pinsamt om en av världens ledande industrinationer inte skulle kunna tillverka munskydd och handsprit själva. Läkemedel känns som den trånga sektorn nu, det är kanske mer specialiserad tillverkning där?

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Antal döda i Sth den 1/4 149 personer. Idag den 10/4 510 döda.
  I rest my case :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för case du vilar på?

   Radera
  2. Har du hört talas om idiomatiska uttryck?
   I det här fallet, kan det väl närmast tolkas som, att jag inte har något mer att tillägga.

   Radera
  3. Jag känner till uttrycket men jag förstår inte vad du menar alls. Vad är det som du inte kan tillägga något till? Vad menar du med siffrorna?

   Radera
  4. Jag tror Kenneth menar att det inte blev så farligt trots allt. Trots att Stockholmare har varit ovanligt korkade igenom detta.

   Radera
  5. "igenom detta". Det gäller väl alltid?

   Radera
  6. @BD: Infoga citat av fd partiledare, gift med en skåning.

   Radera
 13. Runt 1750 döda 20/4 då med samma tillväxt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då blir dödligheten ca 2.4 procent.

   Radera
  2. Nja, då är ju förstås många fler smittade

   Radera
 14. Stor andel av de insjuknade i covid 19 har en väldigt låg nivå av antikroppar efter att ha tillfrisknat enligt preliminära studier. (vilket gör att det inte har något skydd eller lågt skydd för att återinfekteras)

  Coronavirus: low antibody levels raise questions about reinfection risk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite oklart det där iofs, om dom kanske har en antikropp som är annorlunda än den man testar för. För tidigt för att veta, men man kanske ska agera proaktivt.

   Radera
  2. Fast de de har borde ju ha räckt för att bli av med det första gången..

   Radera
  3. Här är studien i sin helhet om någon har tiden och kunskapen att sätta sig in mer i detaljerna:
   https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20047365v1?fbclid=IwAR1Ei6wbly6IjJDnyd8HwZzQQELAWXvEmgWiAYdJLW6Yx3D616oHjYxuwLQ

   Radera
  4. Som svar på era frågor: "Notably, there were ten recovered patients whose NAb titers were very low, under the detectable level of this study (ID50: <40), suggesting that other immune responses, including T cells or cytokines, may contribute to the recovery of these patients."

   Radera
 15. Det måste också sägas även om det kanske är obekvämt att smittan finns främst i vissa sociala grupper d.v.s det skulle kunna göras väldigt riktade insatser för att isolera och minimera spridningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Somalierna har väl hållit sig för sig själva och dött utan att besvära oss andra?

   Radera
  2. Tycker nog att vuxna människor har ett visst ansvar att hålla sig ajour med vad som händer, även om de flyttat hit från annorstädes.

   Radera
  3. Det är liksom det som hela den svenska modellen bygger på, eget ansvar.

   Radera
  4. Ni tror väl ändå inte att spridningen stannar inom den gruppen utan att spridas vidare till svenska infödingar?

   Radera
  5. Bland dom första som dog i Stockholm var det väl svensksomalier, dvs mkt mörk hy, i Chicago så sägs det att ca 60% av dom som dött var afroamerikaner, men dom motsvarar bara 30% av befolkningen. En del vill koppla ihop detta med D-Vitamin brist, vilket kan vara rätt troligt, då nästan alla mörkhyade som bor på dessa breddgrader har brist.

   Radera
  6. Syrianer är väl annars de som verkar mest överrepresenterade, i sthlm iaf.   Radera
  7. Det är rasism att peka ut etniska grupper. Däremot finns det geografisk koppling näst efter Rinkeby och Södertälje kommer faktiskt Norrmalm. Danderyd. Lidingö mfl övre medelklass kvarter.
   Vilka etniciteter vet vi inte men det har mycket med internationell exponering att göra.

   Radera
  8. Internationell exponering har säkert stor betydelse, liksom analfabetism och kulturella fenomen.
   Det är inte "att peka ut" någon person eller grupp att konstatera detta. Det är viktigt för smittskyddet att ha koll på sånt för att kunna förebygga grasserande smittspridning.

   Radera
  9. Grupper som lever i stora familjebildningar, bor trängre och kulturellt är vana vid att umgås många speciellt över generationsgränser kommer självklart ha per capita fler infekterade och döda. Det är inget rasistiskt eller konstigt med det faktumet. Svenskar är kanske max 15 pers i släkten på julafton. Många andra kulturer som finns i Sverige har det tiodubbla varje vecka.

   Radera
  10. Tim: är det därför så många på Lidingö är smittade?

   Radera
  11. Det har väl spekulerats i att en av förklaringarna till att spridningen varit så stor i både de fattigaste och rikaste delen av Stockholm är att rikingarna har haft råd att ta taxi hem från Arlanda efter en sportlovsresa i alperna. Om det är sant vet jag inte men det låter ju som en plausibel kontaktyta.

   Radera
  12. Ben, du kan inte din statistik. 7:e April bekräftade fall per 10 000 invånare: Lidingö 16, Rinkeby-Kista 47, Spånga-Tensta 37.

   Radera
 16. Jag tycker Cornu ska ändra eller dra tillbaks den här artikeln. Han har räknat helt fel när det gäller dödligheten. Vad har Cornu för agenda? Vill Cornu att folk inte ska ta corona på allvar och skita i att stoppa smittspridningen? Är han ett ryskt troll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur räknar ni troll då?

   Radera
  2. Det tycker inte jag. Dels lade jag ut summan döda till den tidpunkten. Jag tog inte den dagens döda, utan summan dit fram.

   Dessutom gör du tankefelet att alla som testade positivt i slumpstudien blivit smittade den dagen. I själva verket har de blivit smittade de senaste tre veckorna (om det nu är 21 dagar man bör på smittan).

   Men jag förstår att vissa måste måla upp världens kris. Frågan är varför?

   Radera
  3. Nej! Viruset mätbart under ca 5 dygn. Säger inget om du har haft viruset innan.

   Radera
  4. Cornu: Menar du att det var lika många smittade tre veckor tidigare som det var 1 April?

   Radera
  5. Cornu: Jag ser du gjort ett tillägg till artikeln där du tar döda under en dag dividerat med smittade två veckor tidigare som enligt dig bär smittan i 21 dagar. Blir inte det väldigt fel?? Du borde ta antalet döda den 11 april dividerat med antalet som blev smittade under EN dag 2 veckor tidigare. Du dividerar med 21 dagars sammanlagd smitta och får därmed alldeles för låg dödsrisk.

   Radera
 17. Jag tycker att Kent No1 borde söka jobb på FHM. En mer kompetent person inom smittskydd och egentligen allt mellan himmel och jord har iaf jag svårt att föreställa mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så varför ska en sån multitalang slösa sitt liv hos just FHM?

   Radera
  2. Rätt säkra anställningvillkor i dagens tider torde vara rätt värt, eller?

   Radera
  3. Ja, om du känner dig osäker i tillvaron kanske det är platsen för dig då Svinto.

   Radera
  4. Tror inte att min stil passar på FHM. Är anställd på ett globalt privat företag som inte har några problem än. Sitter således relativt säkert för tillfället.

   Radera
  5. @Kent No1, dina inlägg sprudlar inte direkt av intellekt. Du är på Linus planhalva. Hen hade väl iofs en enklare utbildning ifrån LiTH. Men det är liksom ingen garant för förstånd, vilket vi alla som läst här förstått.

   Kent, du får gärna berätta om vad du kan bidra med? Och varför du anse dig stå över FHM? För du är väl expert trots allt?

   Radera
  6. @Niklas: Blir lite förbannad när jag läser ditt inlägg. Det nedvärderande, självgoda påhoppet tycker jag de här kommentarerna klarar sig utan.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Tack, Kent. Då vet vi att du inte kan ett dugg om vare sig medicin eller epidemilogi, utan bara lider av uppblåst självbild. Kram på dig.

   Radera
  9. Personangrepp har sedan en längre tid börjat ingå i det normala argumentationsklimatet på den här bloggen och det är väl inte direkt ett signum för intellektuella.

   Radera
  10. Svår kognitionsdysfori heter det faktiskt.

   Radera
  11. All makt åt Niklas, vår befriare....

   #freeJoensson

   Radera
  12. @Megga, lite öm om tårna? Ja, förlåt då. Ibland orkar man helt enkelt inte med panikspridare, som gång på gång haft fel utan att ha förstånd till adaption. Men visst intellektuell dysfori kallas det kanske... Sen att Kent piper om personangrepp, det får man faktiskt ta ifall han är med i leken med en usel hand. Free Joensson, nej tack. Han behöver nog ta sin medicin, ECT eller nåt.

   Radera
  13. Jag har Inga problem med att ta personangreppen, jag försökte bara förklara att de avslöjar din egen intellektuella nivå.
   Och det gäller naturligtvis även andra som tar till personangreppen istället för att lyfta fram sakliga motargument.
   Alla vet vilka tre personer jag syftar på. Ni får gärna fortsätta på det viset, jag roas bara av lyteskomiken.

   Radera
 18. Det tar i genomsnitt runt 3 veckor från smittotillfälle till död.
  Du kan inte räkna på dödligheten utan att ta någon hänsyn till denna lageffekt.
  De flesta experter gissar på runt 1% dödlighet.
  Om 60% av jordens befolkning får smittan och 1% dör så kommer ca 47 miljoner att dö.
  Det är ganska många människoliv och inget att fnysa åt.
  Även om dödligheten är låg jämfört med tex spanska sjukan så är SARS-CoV-2 fruktansvärt smittsamt.

  SvaraRadera
 19. Jag tycker vi ska räkna med att det var 20 döda den 25e mars i Stockholm, och om vi då räknar med att det var ca 60 0000 smittade bara "några dagar" efteråt så får vi den fina siffran 0,033% döda!
  Vill bara påpeka idiotin med att räkna antal döda vare sig det är 5 dagar innan testen utförs eller samma dag som testen utförs. När till och med ens favoritmyndighetsperson Tegnell säger att det är en lagg på ca 3 veckor, så kanske man ska utgå från dennes information och vänta 3 veckor och använda dödstalen som man får fram då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju också anta något om derivatan och beräkna hur många som borde varit smittade när de som dör nu blev smittade.

   Radera
  2. Men det är väl det man gjort när man säger att ca 60k (såg nu jag råkade lägga till en nolla för mkt förut) var smittade vid månadsskiftet.

   Radera
  3. Idioti eller inte så var det 37 döda (ackumulerat) i Stockholm den 25:e mars, enligt c19.se

   Radera
  4. PD, ursäkta att jag tog fel på EN dag, det var 20 dagen innan. Får rätta mig, 24e, är du nöjd nu? Eller orkar du bemöta mig med din expertis? Du har ju hackat på alla som ifrågasatt våra svenska experter.

   Radera
  5. Förmodligen påverkar rättningen av felet inte ditt resonemag så värst mycket, men jag tänkte att du kanske ville ha korrekta fakta som grund.

   Radera
  6. På vilket sätt rättar det inte mitt resonemang? Att jag ändrar siffrorna till en dag bak i tiden? Förstår du ens poängen? Varför inte räkna antal döda 1a januari?

   Radera
  7. Förmodligen, skrev jag. Räkna om så får vi se.

   Radera
  8. PD, jag får be om ursäkt, inser att det är fel av mig att ha resonemanget att man ska jämföra antal smittade mot antal dödsfall 3 veckor efter att folk blivit smittade, jag och många andra idioter, inklusive experter, har fel resonemang.

   Radera
  9. Nu tror jag bestämt att du är ironisk, men det behövs inte. Jag har inte invänt mot ditt resonemang. Jag har bara invänt mot dina siffror. Om du räknar om med korrekta siffror så blir resutatet nog ett annat, men knappast så mycket annorlunda att din poäng ändras.

   Radera
  10. Istället för att vara spydig, så kan du visa vilka siffror jag borde räknat på. Vi alla har olika källor som vi inte vet om dom är korrekta eller inte.

   Radera
  11. Jag är inte spydig. Jag påpekade att du hade använt fel siffror i ditt exempel. Varken mer eller mindre.

   Radera
  12. Jag rättade mig angående en nolla jag skrev för mkt, procent döda var ändå korrekt då det var ett skrivfel i första inlägget. Sen så fick jag rätta mig angående datum, men du skriver att det ändå inte rättar felet av mitt resonemang. Vf ska man säga. Så vad har du för resonemang....

   Radera
  13. Bra att ni tänker och ifrågasätter sättet ni räknar på. Hoppas ni förstår att det är lite mer komplicerat än att dividera två tal längre fram. Ifall ni är ingenjörer så borde ni veta bättre iaf, kritiskt tänkande. Men vad gäller nya skolan så vet jag inte längre...

   Radera
  14. Niklas, det blir mer korrekt att räkna längre fram, då man har mer av ett facit, än att ta två tal man mätt 10 dagar sedan och utgå från dom. Ännu bättre blir det att mäta om ett år. Men låt oss utgå från att alla som dör av COVID19 dör samma dag dom blir smittade, det verkar vara ett bättre resonemang än en del andras.

   Radera
  15. @Trollollo
   Läs noga: "Förmodligen påverkar rättningen av felet inte ditt resonemang" var vad jag skrev.

   Radera
  16. Lol! Underbar konversation.

   PD, du är väl Howard Roarke?

   Radera
  17. Ber om ursäkt, jag läste helt fel.

   Radera
 20. Uppsala Nya Tidning:Var tredje upplänning med luftvägssymtom har covid

  SvaraRadera
 21. Läste precis en notis på Omni att 7% av gravida på KI har testats positivt för corona

  SvaraRadera
  Svar
  1. De borde ju vara en rätt statiskt spridd grupp i övrigt, så borde ju tyda på att det borde ligga i det högre intervallet

   Radera
 22. Det naiva CFR som du räknat ut 149/59000=0.0025 är ganska meningslös och inte alls den verkliga dödligheten. Helt enkelt för att folk inte hunnit dö än. Det tar i medel runt 3 veckor från infektion till död.

  De tyska undersökningarna med antikroppstester har kommit igång. Det är tester där de i princip hittar alla som varit sjuka. Preliminära data hittade 14 % med antikroppar i en liten stad. CFR blev då 0.37. För att räkna ut verklig dödlighet (IFR) så bör de vänta tills alla som nu är sjuka hunnit tillfriskna eller dö. Tyskland har bra sjukvård och en åldersstruktur liknande vår. 0.37 % dödlighet bör ses som ett absolut minimum. (Detta gäller tills det kommer fram betydligt bättre behandlingsmetoder.)

  https://www.land.nrw/sites/default/files/asset/document/zwischenergebnis_covid19_case_study_gangelt_0.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Tyskland ligger inte i Sverige. Förstår du att olika länder har olika förutsättningar?

   Radera
  2. Förklara gärna vilka förutsättningar som vi har som inte tyskarna har.

   Radera
  3. Håller med Martin i kritik mot hur bloggaren beräknar dödlighet. Några veckors fördröjning gör att en annan täljare borde användas. Sum antal döda verkar dubblas ca 2ggr/v i Sverige f.n., se:
   ourworldindata.org/grapher/covid-confirmed-deaths-since-5th-death?time=0..71&country=SWE+DEU

   Radera
  4. Den tyska dödligheten på 3,7 promille ligger ju ganska nära den av Cornu uträknade. Självklart är cornus uträkning inte korrekt, men det många verkar ha missat är att för att virus-DNA konstaterades i en person en viss dag så betyder det inte att den personen smittades eller insjuknade den dagen. Vi vet inte hur länge det går att detektera virus-DNA, men det är under en ganska lång period iaf. Hursomhelst är nog cornus siffror i rätt härad.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Att bara 2,5 promille av de smittade avlider låter lite väl positivt.

   De bästa data som går att så nu är från mindre isolerade miljöer som tex Diamond of Process.
   Det finns (såklart) en del studier från dessa miljöer gällande dödlighet och hur stor del som är asymtomatiska.

   https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.12.2000256

   Radera
  7. Förutsättningar? Färre invånare per yta. Närmre norra polen. Lyssnar du inte till experterna?

   Radera
  8. Nicklas
   Hur många som avlider av de som blir smittade och hur många av dessa som är asymatiska har inte att göra med hur tätt man bor osv.

   De du nog menar är hur många av de på skeppet som blev smittade och det är såklart inte jämförbart med ett glesbyggt land.

   Radera
 23. Och ändå behöver diktatur införas, nu när kanske toppen redan har inträffat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte vi är nära toppen. Hur kan vi vara det 3% smittade?

   Jag är ogillar att vi nu har despotism med svag opposition. Moderaterna verkar ha agerat bättre än övriga oppositionen, SD sämst.

   Radera
 24. Jag undrar om det är absolut utesluten att sars-cov-2 fanns inte redan 2-3år tillbaka, kanske det finns gamla prov i frys nånstans som nån i KTH, det är så konstigt at vi har haft ett så stor överdödlighet 2017-2018, i Tyskland fanns också 25000 döda i detta period.
  Finns nånstans information att det är absolut utesluten ? Och precis med corvid-19 har många haft respiratorisk problem, även jag har haft respiratorisk problem i 2 år tillbaka.
  Det är ett fundering och jag vill bara veta att det kan inte vara så, var finns data ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.welt.de/img/vermischtes/mobile174085114/8151629127-ci23x11-w780/DWO-VM-Grippe-Saison-js-2-jpg.jpg

   Radera
  2. Inte omöjligt, men det tar väl en tid innan sådant kommer fram ur frysen kanske.

   Det äldsta vävnadsprovet med AIDS ska vara från 1959 tydligen.

   Radera
  3. Det är intressant att Sverige hade periodvid högre överdödlighet under vissa veckor 2017-2018 än vad vi har haft hittills i år.
   https://www.euromomo.eu/slices/map_2017_2020.html

   Det är väl tämligen osannolikt att berodde på att SARS-CoV-2 fanns spridd i landet redan då?

   Radera
 25. Skall bli intressant att se hur dödligheten kommer att se ut senare i år då epidemin förhoppningsvis lagt sig. Erfarenheten visar att epidemier till en icke ringa del puttar de över gränsen som ändå skulle avlida kommande året vilket visar sig att dödligheten minskar efter epidemier.

  SvaraRadera
 26. Vi får hoppas att det inte händer ytterligare något ”oväntat” än viruset som belastar sjukvården nu och ett tag framåt.
  Då blir det nog jobbigt!

  SvaraRadera
 27. Cornu, man verkar inte kunna räkna riktigt som du har gjort, att man tar antalet smittade och döda samma dag och räknar ut risken för att avlida. De som avled fram till 1 april hade blivit smittade i genomsnitt tre veckor innan. För att få fram risken för att avlida behöver du alltså räkna baklänges. Ta antal döda 1 april och sedan räkna ut/uppskatta antal smittade tre veckor före 1 april. Då blir dödstalen en annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så lätt att räkna på, nej. Jag tycker han är väldigt öppen med det också. Lite som att derivera S-kurvan då vi inte vet var vi befinner oss.

   Hursomhelst utfallet på Diamond Princess är annars intressant. Vi får här tänka på att många passagerare där tillhörde riskgruppen (+70). En medelålder på 62 år inkl besättning, varav de äldsta var 90+.

   Radera
  2. Drygt 700 blev smittade på Diamond Princess och 12 dog. Så 1,5 procent dog.

   https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_on_cruise_ships

   Radera
  3. Detaljer här: https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_on_Diamond_Princess

   I slutet av mars hade 587 personer tillfrisknat, så det skulle ju ha kunnat dött några fler sen dess.

   Radera
 28. Tyvärr finns det ingen flockimmunitet mot enfald. (Epikurist 2020)

  SvaraRadera
 29. Angående den där krigszonen Linus hade nämnt och som några av er tjatat på honom. Nu verkar i alla fall någon anse sig jobba i nåt som liknar en krigszon.

  https://www.expressen.se/?referrer=header-home
  "Hela situationen går nästan inte att ta in. Det är som att jobba i en krigszon."

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.expressen.se/nyheter/qs/anette-jobbar-i-landets-mest-drabbade-region-krigszon/

   Radera
 30. Cornu: Nu har dom rätta siffrorna för antal döda den 11 april kommit. 61 dog den dagen, inte 13 som du skriver i artikeln. Sedan var det ca 59000 som var smittade två veckor tidigare. Men testet ger utslag upp till 5 dagar gammal smitta så ungefär 12000 blev smittade per dag. Döligheten blir 61/12000 = 0,005 0.5 procents dödlighet. Inte så farligt högt. Allt under 1 procent känns bra trots allt.

  SvaraRadera