Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-04-27 09:42

Enkät: Hur går det för dig under krisen?

Dags för en liten enkät, då jag noterat att en del personer i kommentarsfältet blivit väldigt tysta kring de egna förhållandena. Således finns nu en möjlighet att ge besked i en liten enkät nedan.
Taste of Tassie årsskiftet 2019-2020.
Svara nedan. Inget annat än svaren sparas, så de går inte att spåra ens tillbaka till ditt IP-nr (bloggen lagrar sedan GDPR började gälla aldrig IP-nummer oavsett).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

57 kommentarer:

 1. Påverkas inte lönemässigt nu, men som många andra så påverkas man av den ökad osäkerheten.
  Konsulttjänster gick från säljarens till köparens marknad av på två månader vilket kommer få konsekvenser på priser och mängden konsulter.

  SvaraRadera
 2. Går kanon på alla fronter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbar du på Bofors HAGAHAGAHAGAHA OK jag är här hela veckan folks.

   Radera
  2. Ja, skandaler är ju ditt signum, nicht war?

   Handgranater flög i korta bågar...

   Radera
  3. Antingen det eller kyrkomusiker.

   Radera
  4. Stort OT här - någon som kan säga varifrån i Ernst Jüngers texter det ovan (med all sannolikhet) ur Arne Anka hämtade citatet ursprungligen kommer?
   Jag läser precis för andra gången om I Stålstormen och har inte hittat det. Det närmaste jag kommit är "Handgranater flög ned i bågar" och "Handgranater rullade nedför sluttningen", så alla tips emottas tacksamt.
   Det kan förvisso tänkas att citatet är hämtat ur en annan utgåva eller översättning än den jag läser (Urban Lindströms översättning, Atlantis 2008) eller att citatet helt enkelt kommer ur något av hans andra verk som t.ex. Sturm. Med tanke på att Arne Anka-referensen är från 90-talet rör det sig väl dock troligen om en tidigare översättning.

   Radera
  5. Det skulle ju kunna vara så enkelt att Charlie C citerade fritt ur minnet, trots allt så är ju A Anka inte peer-reviewed.

   /Cap Obvious

   Radera
  6. Måhända - samtidigt tror jag dock inte han skulle ta ett litterärt citat ur minnet utan han har säkert bra koll på det. Men som sagt, min översättning är från 2008, och Arne Anka-serien där citatet förekommer är från sent 90-tal om jag minns rätt (eller om den rentav gjordes kring Jüngers 100-årsdag 1995), så troligen kommer det ur en tidigare översättning.
   Nästa utmaning blir att läsa In Stahlgewittern på originalspråk och se om jag kan identifiera det sannolika originalcitatet. Förutsatt förstås att jag läser rätt tyska upplaga då Jünger själv reviderade texten åtskilliga gånger för de olika upplagor som gavs ut från 20-talet och framåt...

   Radera
  7. gbdcrvx, finns många läsare som blir upprörda när någon fiktiv karaktär har fel. Tydligen måste alla i fiktionha 100% rätt i alla sina uttalanden. Jag har medvetet med ett faktafel i Marviken, som nämns i en konversation. Det är ganska rätt, men inte helt, får se hur många som triggas.

   Radera
  8. Dessutom fyller felet en subtil funktion i handlingen för den som orkar med en analys.

   Radera
  9. Stefan, en annan sak är att du inte fritt får citera någons översättning. Den är upphovsrättsligt skyddad, även om ursprungsverket inte är det. Således var mina översättningar av Sun Tzu och Clausewitz i Midvintermörker gjorda av mig själv och inte exakt lika någon "senaste översättning".

   Radera
  10. Finns inga äldre översättningar i runeberg-projektet du kunnat använda?

   Radera
  11. Nej självklart måste man citera korrekt ur en identifierbar översättning, men i Arne Anka-serien säger ju bara Krille Krokodil att Ernst Jünger skrivit den mening som lagt grunden för Krilles eget författarskap - Handgranater flög i korta bågar - utan att ange ur vilket verk, upplaga eller specifik översättning meningen är hämtad.

   När jag läste I Stålstormen första gången (samma exemplar jag just nu snart är färdig med omläsningen av) väntade jag mig därför att citatet skulle dyka upp och blev rentav lite besviken när det inte gjorde det. Även om Jünger var en synnerligen produktiv författare handlar dels större delen av hans produktion inte om kriget, och det är dessutom bara en mindre del som finns översatt till svenska. I Stålstormen är dessutom - jämte På Marmorklipporna och kanske även Psykonauterna - förmodligen hans mest kända verk, så min gissning är att Charlie Christensen helt enkelt låtit Krille Krokodil hämta citatet ur en tidigare översättning, en som fanns tillgänglig när serien ritades vilket min alltså inte gjorde.

   Samtidigt kan man ju tycka att Urban Lindström borde haft koll på sin Arne Anka när han gjorde översättningen; det är garanterat mångdubbelt fler svenskar som tagit del av Jünger-citatet den vägen än genom att verkligen ha läst Jünger ;-)

   Radera
  12. Kan det vara så att Christensen, bosatt i Spanien, har läst en spansk översättning där översättaren fått lite feeling.

   Projekt Runeberg sidan 200 "Handgranaten flogen im Bogen hinunter". Kan ha översatts lite annorlunda till spanska. Men nu gissar jag helt vilt.

   Radera
  13. Så här står det på tyska i den slutliga versionen från 1978 som ligger till grund för den svenska utgåvan från 2008 (In Stahlgewittern reviderades avsevärt i sju olika versioner, men som står ovan har "hinunter" ersatts av "hinab"):
   Geschosse wurden auf wenige Meter gewechselt, Handgranaten flogen im Bogen hinab.
   I den svenska utgåvan (s. 258) står det så här: "Skottväxlingen skedde på några meters avstånd, handgranater flög ned i bågar."
   Arne Anka-citatet torde däremot komma från en översättning av kapitlet "Det stora slaget" från 1964 i antologin Stormcentrum, av Stig Jonasson och Carl-Henning Wijkmark: "Skott växlades på några få meters håll, handgranater flög i korta bågar."
   Ordet "korta" står således inte med i originalet, men det är förstås lite synd att den gamla kopplingen till Arne Anka inte är lika tydlig.

   Radera
 3. Definitionen på kris: När folk har lön för att inte göra någonting, börsen går upp kraftigt och bostadspriserna ligger kvar på ungefär samma nivå och att vi ser fram emot ännu lägre priser på pengar och marknadshyror som kan pusha tillgångspriserna i Sverige ännu högre upp.

  SvaraRadera
 4. Går fint, jobbar ju i säkerhetsbranschen utan att säga för mycket, men i princip så är ju mycket av branschen helt opåverkad eller t o m svagt förbättrad orderingång. Men jag antar att det så småningom viker vid en långvarig kris ändå. Men fy fan vad folk blivit säkerhetsmedvetna helt plötsligt, allt möjligt som folk gått och dragit ut på måste helt plötsligt göras när det blir kris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju wn fin butik du har, vore ju synd om den skulle brinna upp?

   Radera
  2. Har en känsla av att många nu skulle uppskatta om butiken/restaurangen råkade brinna upp, särskilt på kontinenten...

   Radera
  3. Kondomer är väl säkerhetsbranschen?

   Radera
  4. Jag är polis, nästan, jag gör samma sak
   Bara det att dom sitter fram och jag sitter bak.

   Radera
  5. Jag var med om ett misslyckat rånförsök för ett tag sedan. Efter det bär jag alltid kniv. Numer är alla mina rånförsök lyckade.

   Radera
  6. Jobbar i säkerhetbranchen, bli skjutsad av polisen. Jobbar du "utomlands" ibland men får komma hem efter halva tiden vid gott uppförande...

   Radera
 5. Osäker på det mesta just nu bortsett från familj och hem. Gick i början på året från att ha två konsultuppdrag till ett då jag alltid kände att jag inte räckte till till någon av uppdragsgivarna.

  Kort därefter dök Corona-krisen upp på allvar och jobbar nu 40% (16h i veckan).

  Försöker hålla mig sysselsatt med hemmafix, mer motion osv. Ska också ta tag i en kurs som jag har haft på min todo länge.

  Är inte BLT och har större tillgångar än skulder (vi har bara huslån på drygt 700k).

  Har velat i drygt två månader om man ska gå ur marknaden eller inte (21/2 hade jag fingret på sälj).

  Relationen mår fint men känner mig hämmad i mitt största intresse skytte på grund av folk som har svårt att hålla avstånd.

  På grund av fiskal försiktighet så har jag fått skjuta upp slutförandet av A-kort till nästa år.

  Har flera anhöriga som tillhör många riskgrupper och vare sig frun eller jag själv är direkt riskfria.

  Är dock oerhört trött på ensidiga nyhetsrapporteringen och alarmismen som präglar mycket av media.

  Tack för att du frågade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och extra tråkigt, när alarmisterna på SCB lägger sig i debatten :-/
   https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/artusendets-hogsta-dodstal-uppmatt-i-sverige/

   Radera
  2. Ja, det är som om de vill krascha ekonomin och sprida panik.

   Radera
 6. Hittills precis som vanligt men förväntar mig att bromsen slår till rörande inkomstpensionen inom en inte alltför lång framtid och samma sak med de pensionsdelar som ligger med fri placeringsrätt.

  SvaraRadera
 7. Arbetssituationen är rätt kass, att köra hemifrån själv fungerade bra de tre första veckorna. Vecka 5 blev det rätt utmanande, jag har aldrig tidigare haft problem med att driva mig själv frammåt men nu har det typ tagit stopp även fast goda rutiner o goda vanor.

  Vecka 6, sjukskriven..
  Lärdom; underskatta aldrig vad det sociala samspelet ger för positiva effekter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Största förändringen arbete hemifrån. Vilket betyder inget fritids så helt ostört blir det bara en grundskole dag 8-14. Så lite mer som stör men i totalen nog inte mer än kollegor, vissa upplever det ju som ett plus att man kan sitta med platta eller tv utan att någon gnäller.. I partner relationen så behövdes det efter någon sur kommentar om saker som inte blev gjorda när jag ändå var hemma, ett tydligt att jag tänkte jobba hemifrån och därmed i princip inte göra något hushållsarbete. En sanning med viss modifikation.. kör ju lite tvätt under dagen. I stort fungerar det bra varit förbi kontoret 2 gånger sen corona påbjöd hemarbete totalt 10h ungefär. Vi har snarare mer än mindre att göra.. Jobbar ju med IT och nu ska ju även andra jobba remote och hemifrån det skapar inte mindre jobb.. Men uppenabarligen har jag ju tid att hänga här i allafall :)

  SvaraRadera
 9. Jag får noll i lön om den ska räknas i enkronor... digitala pengar is the shit!

  SvaraRadera
 10. Det vore ju intressant att se om avskaffandet av karensen och skärpt syn på att jobba småsjuk ha småsjuka barn i skolan har påverkat inkomsten/arbetet?

  SvaraRadera
 11. Jag jobbar på sjukhus som tekniker...

  SvaraRadera
 12. Detta är så inåt h-e trist. Någon dag då och då med hemarbete är helt OK och ibland praktiskt. Påbörjar nu min sjätte vecka hemifrån i en liten lägenhet och nu räcker det.

  Visst upprätthålls kontakten med kollegorna via teams men ibland vill man diskutera uppgifterna "in real life", lite fika och ta en gemensam lunch.

  SvaraRadera
 13. Hemarbete, 60 timmar i veckan från sängen. Slipper träffa andra människor - stort plus för livskvaliteten! Efter en dryg månad med coronahosta känner mig som dubbla min ålder. Minus för livskvaliteten.

  SvaraRadera
 14. Det sämsta med att jobba hemifrån är att alla managers har börjat boka möte efter möte om allt möjligt. Det är helt jävla otroligt, sitter halva dagen och diskuterar om allt som ska göras istället för att folk låter mig bara göra det. Remote-möten tar ju som grädde på moset extra lång tid också pga olika anledningar.

  Känns som att jobba hemifrån har slagit hårt mot folk som inte levererar direkt värde i sitt arbetsliv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 Blir ganska tydligt vilka som fyller en viktig funktion, eller ens en funktion.

   Radera
  2. Noterade i början den tendensen med fler möten, och har vid några tillfällen påtalat det ineffektiva med det, så nu verkar okynnesmöten ha minskat i antal. Det går ju bra att göra ett call direkt på teams utan att dra in en massa folk som kanske kan behövas.

   Radera
 15. Ägare av resebyrå som nu har förväntad intäkt på 0 kr. Samtidigt vill vår underleverantör inte betala tillbaka förskottsbetalningar. Summa; mer jobb än någonsin samtidigt som vi får betala för att jobba...

  SvaraRadera
 16. Fungerar bra, har hela mitt yrkesverksamma liv jobbat på arbetsplatsen varvat med hemifrån så ingen stor förändring. Har turen att jobba på ett företag som inte märkt av någon nedgång ännu i af, så arbetsmängden är densamma. Däremot sätter jag mig inte på lokaltrafiken just nu, det blir bilen när jag skall till jobbet-vilket är någon gång/veckan. Ett nytt moment är att hela familjen sitter hemifrån och att alla inte uppskattar att jag drar igång 0530-0600 med tfnmöten till andra tidzoner än CET.

  SvaraRadera
 17. Som vanligt kommer bloggarjäveln ta bort en del svar ur datamängden, exempelvis de som röstar fel, tjänar för lite, tjänar för mycket, är arbetslösa eller någon annan godtycklig parameter. Jag schiteri.

  SvaraRadera
 18. Driver eget och har flera uppdrag, men jag har dessa på is. Just nu är det 100% fokus på att få bort skulder och lista ut hur i helvete man ska göra med värdeportföljen. Jag tror att om man kan behålla köpkraften genom de närmsta åren. Så har man en jungfrulig marknad framför sig.

  SvaraRadera
 19. Funkar riktigt bra att jobba hemifrån, men den informella sociala biten med kollegor saknar jag lite. Kommer nog att jobba mer hemifrån än tidigare även när detta är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt rikslunchen-kort bara fylls på. Får väl bjuda familjen på restaurang några extra gånger sen...

   Radera
  2. Mitt Sodexo lunchkort fungerar utmärkt i livsmedelsbutiken så det är inga problem att tömma det. Tyvärr fungerar det inte på Systembolaget, men med lite eftertanke är det kanske tur.

   Radera
 20. Mer att göra än någonsin, men det beror på vilka projekt man arbetar i. Koncernen har väl permitterat ca 20% av personalen. Ser bra ut personligen resten av 2020.

  Depån är några procent back ytd, har hämtat igen det mesta av tappet och guldaktierna har gått bra senaste veckorna och många är på 52v ath.

  SvaraRadera
 21. Har ju ändå inget vettigt att tillföra i ämnet, så nu kollar jag i tysthet på era reflektioner över tingens begivenheter.

  SvaraRadera
 22. Stagflation. Köpläge på det mesta importerat.

  SvaraRadera
 23. För en INTJ så är det ingen större skillnad. Trivs nästan bättre nu. Men tråkigt att Skistar stängde efter påsk, hade tänkt fixa en hel del vårskidåkning -:) I sommar hade jag redan planerat en massa camping i Sverige, så det passar ju bra.

  SvaraRadera
 24. Jobbar som IT konsult inom Azure och Office 365. Mer jobb än tidigare! Företagen behöver hjälp att få användarna att jobba på distans så jobb finns det gott om! Den största risken är att någon av kunderna går under eller får svårt att betala men än så länge betalas det i tid.

  SvaraRadera
 25. Jobbar inom vården men har fått MINDRE att göra nu i.o.m corona, arbetar med ickeakut vård och den ligger i stora delar nere nu. Problemet är att det byggs en kö som kommer att bli svår att komma ikapp när detta väl är över. Räknar iskallt med att få arbeta merparten av helgerna/kvällarna i höst för att komma i fas när vården väl börjar komma tillbaka i "normalläge".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Entusiastisk kring när vi återgår till "Normalläge" ser jag

   Radera
 26. Du glömde bort föräldraledig, om det nu inte utelämnats med avsikt

  SvaraRadera
 27. Såsom varande i ett ERP-projekt som är pausat och nu sittande hemma(dock med lön) så är den stora utmaningen att hålla sig vaken under de kurser som man förväntas lyssna på. Interaktivt är att föredra, powerpoint kurser med inspelad röst borde vara den perfekta medicinen för folk som har svårt att sova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stackare! Hålla sig vaken på tråkiga kurser är omöjligt!

   Radera
 28. Extra mycket nu. Det formligen glöder om IP kärnnäten i hela världen nu,och många datacenter har rejält ökad trafik så där växer behovet av mer kommunikations kapacitet också, samma med mobila (LTE) transportnät.

  SvaraRadera