Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-30 12:25

Covid-19 är en naturkatastrof - rimligt med företagsstöd

Regeringen offentliggjorde idag ett stöd på beräknat 39 miljarder kronor till företag som tappat minst 30% av sin omsättning under mars och april. Stöden är rimliga, då Covid-19 är en naturkatastrof och inget som företagen själva orsakat. Man kan jämföra med exempelvis stöden till skogsägare efter stormar som Gudrun och Per.
Storm.
Efter stormen Gudrun fick drabbade skogsägare ett statligt stöd i form av avdragsmöjlighet på eventuella intäkter från försäljning av stormfällt virke. Det var ett klart och tydligt riktat stöd efter en naturkatastrof. Samtidigt är inte stormar något oväntat och delvis berodde effekterna på hur skogsbruket bedrivits sedan stormen 69, och effekterna hade kunnat dämpas om man inte kört monokultureella granplantage i södra Sverige. Men likväl utgick statligt stöd.

Regeringen offentliggjorde idag ett stödpaket för ersättning för fasta kostnader (t ex hyror, leasing av fordon, etc) till företag som drabbats av minst 30% omsättningstapp under mars och april 2020, jämfört med samma månader 2019. Löner är inte att betrakta som fasta kostnader här, då man där har permitteringsalternativet.

Man ansöker hos Skatteverket - som nog mer än gärna får in detaljuppgifter från bolagens bokföring, något de annars bara får vid begärd skatterevision - och får ersättning för fasta kostnader motsvarande omsättningstappet. Har man t ex 100 000 i fasta kostnader och tappade 75% av omsättningen så får man 75 000 i stöd. Det finns även ett tak på högst 150 MSEK i stöd, och totalt räknar regeringen med att 39 GSEK kostar det hela. Man måste omsatt minst 250 000:- SEK om året normalt, så även många av de mindre företagen kan få stöden.

Annars ser jag problem med utformningen. På presskonferensen menade man att mars och april redan varit och att företagen därmed inte kan göra något åt saken i efterskott, men bokföringen för april är inte gjord än. Således öppnar det för olika bokföringsmässiga metoder att sänka omsättningen. Ett annat är att även ansvarsfulla bolag som har lagt upp en buffert har rätt till stöden. Bolag som har säsongsmässiga intäkter där mars-april är lågsäsong men man får 90% av intäkterna andra månader kan också lätt kvalificiera, då låga intäkter utanför säsong mycket väl kan drabbats extra hårt. Detta trots att helåret inte egentligen påverkats.

Regeringen kallar stödet omställningsstöd, dvs inget som ska permanentas utan lätta på bördan mars-april. Om man nu hinner få ut stöden innan konkursen är ett faktum.

33 kommentarer:

 1. Liten rättning för den som vill räkna lite på det för egen verksamhet: Du får inte 75% stöd av fasta kostnader vid 75% omsättningstapp, utan något i stil med 55%. Se Presentationsbilder från pressträffen.

  "Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020."

  100% tapp ger däremot 75% stöd.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara nyfiken på hur medborgarlön räddar ett enda företag...?

   Radera
  2. För att försiktiga företagare har inte stora fasta kostnader men behöver ändå mat på bordet och för att stor del folket kommer använda sin medborgarlön till konsumtion. Och största anledningen till den ekonomiska krisen är just pga minskad konsumtion.

   Radera
  3. Fel. Rädda människor sparar pengarna. Medborgarlön hjälper inte, inte heller helikopterperspektiv. Enda som får folk att konsumera är om de är trygga i att jobbet finns kvar.

   Radera
  4. Och vad ska du köpa när du inte får lämna hemmet?

   Radera
  5. Man skulle kunna sätta ett sista relativt kort förbrukningsdatum eller hög inflation på medborgarpengen.

   Radera
  6. Då sparar man sina vanliga pengar istället.

   Radera
  7. Skit också, då får man göra samma sak med dom,

   Radera
  8. Kent no1: Vilken konsumtion talar du om?
   Mat på bordet?

   Radera
  9. Öh, Kent, att konsumtionen minskat har ju orsaker, bara så du vet.

   Radera
 3. Förstår att man gör det på detta sättet, enda någorlunda enkla sättet. Skatteverket kan ju lägga in detta som en utökning i momsredovisning eller dylikt.

  För egen del så kommer intäktstappet för Corona att synas i bokföringen först i maj månad på grund av fakturering i efterskott och kontantmetoden. Min första månad med tapp sett till fakturering är april.

  Återstår att se hur detta är utformat i detaljerna för att se hur pass det kommer att hjälpa. Ansökan skulle öppna 1/7 läste jag och då har nog ytterligare ett antal företag kastat in handduken i och med att mycket är oklart kring utformningen. Får kommer att räddas av endast retroaktivt stöd för mars och april misstänker jag. Effekterna av SCM-problem och utebliven efterfrågan pga rädsla att vistas ute och social distansering kommer förmodligen vara tills att det finns effektiv behandling, vaccin eller bättre underlag på hur farligt viruset är på samhällsnivå. Tanken med stödet är nog inte heller att rädda dessa företag utan att minska trycket från oppositionen och sina samarbetspartier.

  För egen del är jag nöjd med om jag får behålla stödet från tillväxtverket då jag har ganska låga fasta kostnader utöver min egen lön. Däremot kan det här hjälpa min uppdragsgivare som har Stockholmshyror för lokaler som är tomma pga distansarbete.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår att regeringen och andra partier vill hjälpa till med stöd och det är ju rätt i det uppkomna läget. Men det kommer ju att bli mycket förskingring i det hela. Omsättningsstödet är väl rätt lätt att kringgå om man gillar att fiffla. Bara att dra på fakturor mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I och med att ingående moms, utgående moms och försäljning redovisas till Skatteverket varje månad så borde de ha ganska god data att använda för analyser. De kan ju ganska enkelt ta fram modeller för att kunna begära in mer underlag.

   Radera
 5. Företagen ska inte ha några pengar. De får teckna en försäkring, spara i ladorna eller helt enkelt gå i konkurs. Skattebetalarna ska inte behöva hålla företag under armarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du samma uppfattning om det är ett företag som kan bota din prostatacancer, och förlänga ditt liv med 10 år eller så?

   Radera
  2. Det skulle jag (och de flesta andra) vara villiga att betala för.

   Det jag vänder mig emot är att de ska få pengar utan att producera något.

   Radera
 6. I efterdyningarna av detta kommer att utvärderas vad som fungerar och inte.

  Vad man kan konstatera redan nu att maskinen Sverige fungerar över förväntan. Den har under många år konstruerats och förfinats.

  Sveriges decentraliserade styrka visar sig nu, att man trycker ut i löven de beslut som måste tas där.

  Sjukvården är inte ett, utan något som är olika över hela Sverige, där den anpassar sig efter omständigheterna snabbare än en amöba. Det är svårt att inte bli djupt imponerad.

  Vissa företag hickar inte ens utan arbetsstyrkan bara stannar hemma och jobbar vidare som vanligt, och producerar bättre än väntat, börsen får glädjerus. Det är svårt att inte bli djupt imponerad.

  Sveriges politiker står tillbaka och låter maskinen köra. De avsedda myndigheterna roddar skutan. Det är svårt att inte bli djupt imponerad.

  Djupt Imponerande!

  Vi kommer ur det här mycket starkare än alla andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svinto: Ja Du Svinto ... Det är ju nästan så man börjar se fram emot att det här snart är överståndet så att vi kan bli av olika uppfattning igen...

   Radera
  2. Det här är inte ironi. Jag är stolt över att vara del i Sveriges storartade respons till detta debacle. Förstår ni inte att vi är helt annorlunda och bäst? precis som vanligt. Vi leder världen in i en nya era. Alla tittar just nu på oss, lev upp till det nu, och sluta att ironisera över hur bra vi är. För Sverige är faktiskt bäst i världen på precis allt. Det är ett odiskutabelt faktum.

   Radera
  3. Vi kan käbbla om detaljer, men i princip så är de flesta överens, det är vår styrka.

   Har genom historien varit med om flera projekt där det handlat om vinna eller försvinna. Och när det drar ihop sig till batalj drar vi alla åt samma håll utan att någon måste beordra, där segern spontant kommit underifrån. Och vi har vunnit, tack vare en mentalitet som genomsyrar allt.

   Radera
  4. Jag är inte ett dugg imponerad över hur det fungerat inom äldrevården och inte heller beredskapen. När det så småningom ska utredas vad som var rätt och fel så önskar jag att det görs helt utan prestige och ärligt.

   Prestigen brukar vara det största hotet mot att det som fungerat dåligt erkänns och därmed rättas till. Tyvärr är jag inte optimistisk i frågan utan ansvariga brukar föredra leta rätt än att leta fel.

   Radera
  5. Troll,
   En situation som den den här kan man inte räkna med att hantera enligt alla önskemål efteråt. Men din synpunkt är säkert värdefull i någon mening. Kanske de läser din kommentar och agerar efter hur missnöjd du är. Jag skulle dock önska att det gjorde en s.k. "root cause analysis" för att kunna undvika problem i framtiden.

   Men nu är det trots allt bara människor, precis som du och jag. Och vi vet att vi inte alltid gör rätt, så lite överseende får man nog ha även med andra människor.

   I princip försöker alla människor göra sitt bästa i alla situationer, så att vara imponerad över exempelvis vårdens exempellösa kraftsamling är faktiskt inte svårt. Du behöver bara sätta dig in i deras situation så förstår du hur otillräcklig du är.

   Radera
  6. Stefan Löfven gick årets första golfrunda igår. 18 hole in ones i rad. Bara i Sverige en ledare kan göra detta.

   Radera
  7. Svinto,
   Jag saknar alls inte överseende men är missnöjd med hur vissa delar fungerat ja, men det förstod du säkert.
   Jag håller med om att det finna massor att vara imponerad över.

   Jag syftade givetvis inte över vårdens och de flesta människors fantastiska kraftsamling utan vikten av att vilja ta till sig av de fel som begåtts före pandemin. Givetvis behöver man våga prata om fel som även begås under de oerhört stressade omständigheter som många tvingas arbete under nu.

   Förhoppningsvis blir de som ställer sig upp och påtalar fel också lyssnade på i efterhand och inte bara betraktas som absolut missnöjda och obekväma.

   Det finns säkert fler än du som i efterhand kommer anse att både beredskap och äldrevård fungerat tillfredställande bra. Jag hoppas ändå att man inte bara väljer att se alla rätt utan ser möjligheten att verkligen lyfta fram och lära sig av felen.

   Jag förstår precis hur otillräckliga vi är både Du och Jag och tyvärr är det många gånger prestige som hindrar oss att erkänna våra fel, mycket skulle vara vunnet om vi alla hade mindre av sånt.

   Slutligen, Om alla människor alltid ville göra sitt bästa och rätt så har regeringen absolut inget att oroa över att något företag nyttjar företagsstöden på oriktiga grunder, då behövs inga kontroller. Vi får se......

   Radera
 7. Detta avvägda stöd verkar rimligt - drabbade företag får stöd från "försäkringsbolaget" staten när naturkatastrofen Corona inträffat.

  Ulf Kristersson får nöja sig även om han i flera dagar sagt att "försäkringsbolaget" staten borde betala ut stöd till alla "försäkringstagare" -även de som inte drabbats av skada. Karln bör läsa på kring hur just försäkringar är tänkta att fungera.

  För den som inte tycker att staten skall hålla företag under armarna så hör till saken att alternativet är en betydligt djupare och längre lågkonjunktur vilket är sämre för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så går narrativet, men om staten ökar utgifterna med säg 500 miljarder under denna kris, så blir det vara massa pengar som sen måste tas in i skatt vilket kommer hämma den ekonomiska utvecklingen.

   Det är inte så att hårfrisörskor, pizzabagare och restauranger inte kommer komma tillbaka när efterfrågan återvänder.

   Om man nu ska stöda företag, så vore det ärliga att höja skatten för alla till 50-60% så folk åtministone ser hur mycket pengar som nu slösas bort. De pengar som nu inte spenderas på pizza går då till pizzabagaren via skatten.

   Radera
 8. Jag är extremt kluven till detta stöd. Å ena sidan är det naturligtvis ruskigt synd om alla småföretagare som får se sina livsverk . Å andra sidan finns många företagare som har levt mycket gott och plockat ut stora summor från sina företag under de goda åren som nu ska få ekonomisk hjälp. Pengar som alltså kunde satsas på annat (vård, skola, försvar) eller användas till att sänka skatter för oss vanliga ska användas för att rädda företag.

  Jag har en relativt nyinflyttad granne på gatan som framgångsrikt driver flera populära restauranger i Stockholm. Han köpte fetaste kåken i kvarteret (för över 18 millar) för ett par år sedan och håller fortfarande på att lyxrenoverar kåken med tillhörande pool, poolhus etc. Det står 2 nya lyxbilar på uppfarten, varav den billigaste kostar >1 mille. Det går mao ingen nöd på honom även om Coronan naturligtvis har inneburit en rejäl smäll. Men nu ska alltså jag som (betydligt fattigare) skattebetalare ge ekonomiskt bistånd till honom, vilket inte känns helt rätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra beskrivning.

   I värsta fall går hans företag i konkurs, men det betyder inte att restauranger behöver försvinna. Lokalerna finns kvar och de personer som jobbade där har inte dött. Det går att starta ett nytt företag och anställa personalen på nytt.

   Moderaterna har visat sin värsta sida. De drar ner på stöd till arbetslösa och sjuka, men har inga problem att spendera hundratals miljarder för att hålla företag som inte producerar något under armarna.

   Nej, corona är inte företagens fel, men inte heller skattebetalarna som nu kommer få plocka upp notan.

   Radera
  2. Jag är av samma åsikt och hoppas att det inte går att få ut mer i bidrag (Stöd) än vad som betalats in i skatt.

   Radera