Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2020-04-07 10:24

Coronakrisen i en graf: Nyanmälda arbetslösa USA

Dags för en graf över coronakrisen, antagligen den värsta ekonomiska krisen i modern tid. Grafen nedan visar nyanmälda arbetslösa (alltså inte varslade - eng initial jobbless claims) i USA.
Nyanmälda arbetslösa i USA per månad. Data: Macrotrends
Antalet nyanmälda arbetslösa i USA var i mars månad 6 648 000 personer, eller mer än hela arbetskraften i Sverige. Siffran är historisk, och ingen enskild månad har i datat tillbaka till 1967 visat på så höga siffror. Värsta enskilda månaden under finanskrisen var mars 2009 med 665 000 nyanmälda arbetslösa, och hela finanskrisen 2008 anmäldes 5 132 000 nya arbetslösa i USA. 2009 var siffran 6 937 000 nyanmälda arbetslösa på tolv månader.

Coronakrisens mars 2020 innebar alltså fler nyanmälda arbetslösa i USA än under hela finanskrisen 2008 och något mindre än finanskrisens hela 2009.

Likt för svenska varsel (som inte är bekräftade arbetslösa) så är detta en total chocksiffra. Avgörande blir förstås hur långvarig krisen blir.

Vad man ska komma ihåg är att världen post-coronakrisen (den första coronakrisen) inte kommer vara den samma. Med i kortleken kommer finnas att en ny pandemi i princip över en natt kan slå ut världsekonomin, vilket är en äkta svart svans långa feta svans av extrem påverkan av osannolik händelse, som därmed blir felviktad i riskviktningen av ekonomi - såväl hushållsekonomi, företagsekonomi och nationalekonomi - och finansmarknader. Ekonomin kommer inte vara den samma när denna risk ska riskviktas korrekt, och det kommer ta tid innan vi normaliserar. Särskilt som det finns en risk för ett andra utbrott igen till hösten.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Vad är SNL-krisen? Gulfkriget? Vad mer hände då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saturday Night Live-krisen.

   Nej, Savings-and-loan-krisen. USA:s 90-talskris. Googla.

   Radera
  2. Gjorde ju det, fick bara träffar på Saturday Nigh Live.

   Radera
  3. SNL-krisen sammanföll ju lite med galna kosjukan också.

   Sen kom det en "influensa" men för kapitalmarknaden:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Long-Term_Capital_Management

   Radera
  4. SNL-krisen var nog tidigt 1980-tal när ABC lanserade TV-showen "Fridays" som gick på fredagar (!) och skulle försöka dra SNL-tittare. SNL red ut krisen och Fridays lades ner efter ett par år.

   Något större intryck på ekonomin tror jag inte den krisen gjorde.

   Radera
 2. Holler med dig Lars. Visst, en snabb utblommning av Corona underlettar, som 1-3 monaders semester men, herregud, skador skapats o implanterats. Ner kommer nesta virus/pandemi, det er tid foer pandemier som denna och troligtvis verre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag vidhåller att den inte är särskilt allvarlig, lite värre än vad de första uppgifterna från Kina verkade tyda på. Så min prognos nu är nog att det blir lite mer än några gånger fler döda en i en vanlig influensa, kanske om vi nu inte tycker att asiaten var en vanlig.. men tänker att liknade utfall verkar troligt. Alltså några miljoner döda, mycket beror ju på om/när man har vaccin

   Radera
  2. Tycker Trump koer detta sansat och utan panik! Hur er det i Ryssland, lite info?!

   Radera
  3. Den mest spännande nyheten är att nästan 10% av Moskvas befolkning verkar ha lämnat staden. Och då lär det inte handla om de miljontals muslimska migrantarbetarna eftersom flyg och tåg är kraftigt reducerat, utan om folk med egna bilar osv. Ryssland är ju redan idag geografiskt fragmenterat och blir så klart ännu mer så när man stänger ner transportmedlen.

   Eller som Putin sa till nån bybo som ringde in till TV-vakan: "Om vägen har regnat bort och staten inte reparerat den, varför har du fortfarande bil då?"

   Radera
  4. Lite "Murphys War"👍

   Radera
  5. Det är inte allena de döda "av Corona" som är viktigt. Folk blir skadade, sjuka, det finns inga platser på sjukhusen etc.

   Radera
  6. Visst, men döda att en objektiv jämförbar siffra. Och i sammanhanget kan man ju också nämna att Italien inte har passerat antal döda i en vanlig influensa än. Men det lär ju komma mer..

   Radera
  7. Jag håller helt med dig Dan. Tyvärr kommer alla medier, politiker m fl tolka detta som att de gjorde helt rätt som stängde ned hela världen så vänta bara till nästa års influensa, då blir det dags igen.

   Radera
 3. ... ska fundera po ditt "prepper" tenkande?!

  SvaraRadera
 4. Tror inte att finansmarknaden ens har ett litet skrapssår kvar efter sommaren. För de stora kapitalägarna är detta ännu en lysande affärsmöjlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I grund o botten so var marknaden redo foer en settning. Tror po ATH inom ett or foer att krascha med tanke po letta pengar under 10-15 or o nu detta som har skapat mer en letta pengar?!

   Radera
  2. Lite po din linje Plassa👍😷

   Radera
 5. Ja, antalet arbetslösa beror ju direkt på krisen. Kan bara staterna hantera detta smidigt med nödlån och bidrag kanske det bara blir ett rejält hack i kurvan.

  Det är annorlunda nu

  SvaraRadera
 6. Tror en ännu värre kris lurar runt hörnet. Det dyker upp fler och fler varningar för att livsmedelsförsörjningen i världen är hotad på grund av alla toknedstängningar av gränser och transporter. I Colombia är årets hela kaffeskörd hotad, på hela norra halvklotet är det brist på arbetskraft för att starta upp odlingssäsongen. Flera länder har stängt sina gränser för export av livsmedel, andra länder tokbunkrar. FAO, WTO och WHO går ut med gemensamma varningar.

  Vad kommer att hända när det blir brist på livsmedel och priserna skjuter i höjden, samtidigt som hundramiljontals är beroende av olika former av statliga understöd? Ska staterna fortsätta att vräka ut pengar så att horderna med arbetslösa åtminstone ska ha råd med en limpa bröd, om den ens finns? Vad händer i ett samhälle där fler och fler fattiga inte har råd att äta sig mätta? Vad händer i ett samhälle där medelklassen får se sina besparingar och pensioner ätas upp av en galopperande inflation som blir följden av staterna fortsätter att ösa ut pengar som blir mindre och mindre värda. Vi riskerar att hamna i en fullständig katastrof.

  Jag tror att nedstängningen av hela världen måste upphöra så snart som möjligt. Kostnaderna för att platta ut kurvan ännu mer är alldeles för hög och konsekvenserna alldeles för ödesdigra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad som händer är väl ovisst och det kan vi inte diskutera.
   Men...
   https://www.youtube.com/watch?v=k_AYOwFY3dQ

   Radera
  2. Det mesta pekar ju på att det värsta snart är över, vad det gäller pandemin här i sverige. Alltså om två-tre veckor. Klarar vi inte oss så länge?

   Radera
 7. Taleb själv anser dock att det inte är en svart svan.

  https://medium.com/incerto/corporate-socialism-the-government-is-bailing-out-investors-managers-not-you-3b31a67bff4a

  SvaraRadera
  Svar
  1. Holler med, rent statistiskt! En kraftig influensa foer att henvisa till Dan ovan!

   Radera
 8. Den högsta arbetslösheten totalt sett under efterkrigstiden låg omkring 11% under Reagans härjningar i den amerikanska ekonomin, 1982-1983. Nu uppskattas den att hamna nånstans mellan 10-15%, vilket ju då är rätt exempellöst.

  SvaraRadera
 9. FT hade en artikel om den undersökning de gjort att 73% av de amerikanska hushållen bedömer att deras ekonomi fått en törn av coronavirusets konsekvenser. Vore intressant att se någon göra detsamma i Sverige.

  SvaraRadera
 10. Twittertråd som beskriver hur familjen Trump, samt individer och företag som ger stora kampanjbidrag till Trump, har profiterat på Corona-viruset. T.ex. sålt av aktier efter fått ta del av hemliga underrättelsedragningar. Köpt upp företag som tillverkar personlig skyddsutrustning, med mera...
  https://twitter.com/RomancingNope/status/1247189603607629825

  SvaraRadera
 11. Själva Covid 19 är inte så farlig, däremot visar den vad samhället är otroligt dåligt på att hantera en pandemi, tänk om nåt riktigt farligt skulle komma? Att fiat ekonomin med total isärkoppling av reellt värde och önskat värde skulle tanka är inte oväntat. Covid stack dessutom hål på ett antal pyramidspel/bubblor som genom centralbankerna sedelpressar blåsts upp rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt ... der har du det stora problemet!

   Radera