Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-06 14:30

Coronakrisen i en graf: Antalet varsel per månad

Internationella (som IMF) och nationella bedömare menar att coronakrisen är den värsta ekonomiska krisen i modern tid. En graf som kan illustrera detta är grafen över antalet varslade per månad nedan, som sträcker sig tillbaka till januari 1981.
Antal varsel per månad. Data: Ekonomifakta
Japp, coronakrisen gick från normalsvagt tidigt i lågkonjunkturen vad gäller varsel till den värsta spiken i varsel så långt som det finns statistik, någonsin. Vida överträffande 90-talskrisen, IT-kraschen, 9/11, finanskrisen och skuldkrisen.

I mars 2020 lämnades det in 42 415 varsel till myndigheterna. Än så länge i april är siffran 7 118 på fem dagar, vilket skulle innebära ytterligare ca 42 000 även i april om takten håller i sig, och varken stiger eller sjunker.

Det är en totalchock. Det kan bara beskrivas som extremt. Sedan återstår att se hur långvarigt detta blir och om varslen realiseras.

55 kommentarer:

 1. Hur funkar det med nedgången i annonsintäkter? Är det färre som annonserar eller tar Google större del av kakan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklambranschen permitterar hårt. Många kunder drar ner, avbryter, eller skjuter upp kampanjer. Bara statliga och kommunala kunder som fortfarande agerar lite långsamt. Känner flera som blivit permitterade.

   Radera
  2. Flera mediehus uppskattar att intäkterna från annonssidan kommer att minska med 41-50 procent under april månad, jämfört med samma period föregående år.

   Det visar en färsk undersökning som TU – Medier i Sverige har låtit göra bland medlemmarna. Enkäten genomfördes via webben den 26-27 mars 2020 bland tretton av Sveriges största mediehus.

   Radera
 2. Ja, hade nog varit bättre om staten lagt några miljarder direkt på att bygga ett par fältsjukhus istället för denna lockdown...

  Men, nu är vi ju exportberoende, och är på god väg att ta kål på den inhemska ekonomi vi hade...

  SvaraRadera
 3. Nej, suck, vi är inte mer exportberoende än i stort sett valfritt i OECD-land...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, var är väl rätta ordet. Nu har vi snart bara exporten kvar, om den överlever...

   Radera
 4. Wow!
  Relevant och intressant data. Vanliga journalistkåren är inte kapabla till att presentera detta så hatten av till bloggen som istället levererar.

  SvaraRadera
 5. OT: Läser FHM den här bloggen? Tog just ett stort steg mot att leverera bättre statistik av den typ jag efterlyste i morse:

  https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt. Notera att nya fall går ner varje lördag-söndag. Har rimligtvis med försämrad rapportering på helger att göra.

   Radera
  2. Utan att vara så men den där presentationen är iaf 2 veckor gammal.

   Radera
  3. I nedre högra hörnet så ser du att den innefattar "Nya sjukdomsfall 6/4/2020".

   Radera
  4. En märklig sak är att Kalmar län tidigare (i alla fall 1/4, kanske tidigare) rapporterat 3 döda och denna nya statistik nu visar en.

   Radera
  5. Hittade orsak nu, 1 avliden med konstaterad SARS-CoV-2 plus två med sannolikt men ej konstaterad SARS-CoV-2.

   Radera
  6. Ja, det är en bra sammanfattningssida. Vi lider av lite eftersläpning varje dag, och extra så tydligen under helgen, men det är ändå en ganska bra sammanfattning.

   Den nyfikne kan också studera en av de viktigaste flaskhalsarna i systemet, intensivvårdsplatserna, på den här sidan. Cirka 427 verkar i nuläget (klockan 12 idag) vårdas på IVA, och 589 pat har varit på IVA totalt. Ser ut att flöda in cirka 40 om dan just nu.

   Radera
  7. Antar att det finns ett mörkertal av sådana som avlider i hemmet/äldreboende men som aldrig testats för Corona, det borde synas i att det dör fler totalt sett.

   Radera
  8. Ja, det kommer i överdödlighetsstatistiken så småningom (vi skrev lite om det temat igår eller vad det var).

   Detta kan man följa på http://www.euromomo.eu/.

   Notera särskilt 65+ i Frankrike, Italien, Spanien... och jämför med 16-64 som verkar gå ner (på grund av lockdown, mindre utsatthet för olyckor mm?).

   Om hela förloppet vänder nu är detta som en värre influensasäsong, om vi har den stora turen att vi har stor asymptotisk spridning och att en signifikant andel redan är smittade (och att därför "våg nummer ett" vi ser nu också är den största vågen).

   Radera
  9. Notera att sensitiviteten för CoV-2 analyserna, är långt ifrån 100%. Flertalet patienter, har diagnostiserats via lungröntgen. Där mycket utbredda ground-glassinfiltrat, i samtliga lober noterats. Med en sammantagen bild, som vid COVID-19 pneumoni. Trots, ibland flertalet CoV-2 test. Med negativ mikrobiologi, även efter lungröntgen.

   Radera
  10. Sensitiviteten vid CoV-2 analys, bedöms idag ligga på ca 70-75%. Det skulle jag naturligtvis, lagt till ovan.

   Radera
  11. Bara för att förtydliga @peter, jag menade inte att informationen men hemsidan har funnit länge och det är därför inget nytt som dom gjort bra.

   Radera
 6. Den som intresserar sig lite för ämnet inser nu att lösningen på Corona-krisen nu bara handlar om insikt och att agera därefter. Behandling finns men den måste sättas in tidigt i sjukdomsförloppet. Det är inte mer akutvård vi behöver utan fokus på att upptäcka och behandla sjukdomen senast 2-4 dagar efter första symptomen. Tyvärr tar det väl minst en månad för ansvariga i Sverige att inse detta och säkert en månad till för att komma upp på banan. Tyvärr är det nog försent då eftersom vi hamnar sist i kön för att köpa in erforderliga läkemedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är behandlingen?

   Radera
  2. Fråga Trump, han ger läkarna råd i Usa.

   Radera
  3. Så du menar att man skall först testa alla som har minsta förkylning? Jämför den kapacitet vi har att testa.

   Och att man därefter skall sätta in vård för alla dessa. Det har snackats om uppemot miljonen smittade, vi vet inte än den exakta siffran. Vilken vård har kapacitet att erbjuda så många?

   Radera
  4. @Oscar: Knappast klorokin eller hydroxiklorokin åtminstone:
   https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/klorokin-och-hydroxiklorokin-bor-endast-anvandas-for-behandling-av-patienter-med-covid-19-inom-kliniska-studier

   /Väntar spänt på om Carmania har ett annat förslag.

   Radera
  5. Ja. Spännande. Vad är det för behandling som finns. Världsunikt just nu!!

   Radera
 7. Notera att de övriga kriserna har sträckt sig över relativt lång tid. Förhoppningsvis så varar detta bara en kort period, då kan nog endel varsel återkallas och de uppsagda få jobb igen.

  Spiken visar ju att vi inte kan hålla på så här speciellt länge. Det håller inte, ekonomiska konsekvenserna kommer bli för stora helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke. Och börsen går upp så investerare i hela världen räknar med att det snart är över

   Radera
  2. Ja det känns så där när kollegor blir permitterade och deras arbetsuppgifter läggs över på mig då dom inte kan utföra jobbet eftersom de har betald ledighet. Känns inte riktigt rätt men det kanske bara är en känsla.

   Radera
  3. Goofy: godisbordet står uppdukat och då gäller det att ta för sig. Tids nog kommer notan och då vill man ju ha fått valuta för pengarna.

   Radera
  4. @Anonym: Påminner mig lite om FAS 3 där arbetsgivarna fick tillgång till i princip gratis arbetskraft under benämningen arbetsträning.

   Radera
  5. Min tro är att börsen är lite väl optimistisk. Det finns ju lite positiva om att Corona trenden vänt på vissa håll. Men risken är ju stor att trenden vänder igen när man nu ska öppna upp i vissa länder igen. Sen kommer nästa del när bolagen rapporterar sina kvartal och framtidstro. Det är inte över än.

   Radera
  6. Nils: jag tror inte att det är COVID som är största problemet för ekonomin. Det är politruker, hysteri och framörallt hysteriska politruker som är problemet.

   Därför är inte frågan om när pandemin är över utan hur långvarig nedstängningen av ekonomin blir.

   Radera
 8. Tycker inte vi ska kalla den kommande depressionen för coronakrisen. Coronaviruset råkade bara vara det "ekonomiska skottet i Sarajevo ".
  Tycker vi ska kalla en spade för en spade: FIAT-krisen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så om Sverige hade haft guldstandard så hade vi inte haft dödsfall på sjukhusen och utlänningar hade rest hit och bott på våra hotell? Så urbota korkat...

   Radera
  2. @Mr Perfect: Depression har väl redan var femte svensk diagnostiserats för. Sen är väl precis som i fallet COVID-19 mörkertalet antagligen betydligt högre. :)

   Radera
  3. David: varför då FIAT-krisen. Det var väl i lombardiet som smittan fick fäste, ser inte riktigt vad en bilfabrik i turin har med saken att göra.

   Du verkar snarare vara ute efter att kalla en spade för en gaffel.

   Radera
 9. Herregud...

  Jag minns 90-talskrisen som sådan att en bekant som var arkitekt fick dela ut tidningar i några år, dom bodde i en mindre villa en bit ifrån oss och varje gång vi åkte förbi deras hus kom det på tal.

  1999 rök en termins studiemedel i taskig spelande på börsen men i övrigt studier.

  2008 satt jag i en bananrepublik och jobbade mig igenom det, på kontoret i UK fick hälften av ingenjörerna sparken.

  Sitter nu i MENA och är väldigt angelägen om att också jobba mig igenom denna kris, fick nytt jobb 20 Februari och kom hit ett par veckor innan man stängde ned landet.

  Är dock ganska orolig för internationellt har jag aldrig sett något liknande, det är tvärstopp överallt och ni som är vana vid börsen måste ju också satt morgon-alvedonen i halsen när det störtdök för någon vecka sedan?

  Finns ju bara ett game just nu, ha ett jobb.

  Framöver gissar jag att skidlägenheter, lägenheter i Spanien och Portugal och vad mer blir prisvärda så man kan köpa på sig några stycken och antingen hyra ut eller sälja när priserna gått upp men det kräver att man inte bränner hela sparkontot i arbetslöshet...

  SvaraRadera
 10. I Finland dog -1 person i dag i corona. Antingen har Jesus återkomst skett i Finland , det är ju påsktider, eller så hittade man en frusen och arg person i kylrummet på morgonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får han bara sin sauna och koskenkorva så är han nog nöjd. Skämt åsido det där med minus 1 baserar du nog på felaktiga data. Siffran från i går är korrigerad så antal döda idag var 0.

   Radera
 11. Boris Johnson inlagd på intensiven enligt BBC.

  Nånting säger mig att han har en och annan livsstilssjukdom, men vad vet jag.

  Frågan är om Dominic Raab får skriva The Letters of last Resort nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Breven är väl redan skrivna med om Boris Johnson avgår (levande eller död) så måste den nya premiärminister förstås skriva nya.

   Det har inte algit mig förrän nu, men om Covid-19 slår ut alltför stora delar av statsapparetn i ett kärnvapenland så ökar nog risken för ett oavsiktligt kärnvapenanfall.

   Radera
  2. algit -> slagit
   statsapparetn -> statsapparaten

   Radera
  3. Ja, Storbritanniens fiender läser nog på om Raab allt de kan just nu.

   Intrycket jag fick när jag såg honom på presskonferens var väl en halvrädd privatskolekille. Jeremy Hunt lär ta över efter Johnson.

   Raab har iaf svart bälte i karate, det hade varit ball om man utmanade Putin - fast han kör väl judo.

   Radera
 12. Tydligen många visselblåsare som hör av sig till skatteverket med information att företag fuskar med permitteringen. Företagen tvingar anställda att jobba 100% trots att de är korttidspermitterade. Staten betalar ut lönen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det minst blir näringsförbud för dessa skurkar cch finkan!

   Radera
  2. Det har de säkert räknat med. Tillväxtverket utlovade väl snabb och generös handläggning...

   Tycker ändå att det är mer ok att tvinga de permitterade jobba 100% än som för mig och Goofy (tror jag).. permittera några (för att en utländsk ägare har fått nys om det hela och därmed kräver action av ledningen) och låta andra jobba dubbelt eftersom vi fortfarande (just nu) har full beläggning. Ägarna kommer då gärna från länder som stängts ner helt.

   Sen kan jag spontant känna att flera visselblåsare (eller potentiella sådana) helt enkelt inte vet vad de snackar om.

   Radera
  3. Dessa typer borde straffas extra hårt, fy fasen.

   Radera
  4. @Gunanr: det låter lite märkligt eftersom det väl trots allt blir en lönesänkning för den anställde. Tror inte det skulle vara så positivt att få gå ner i lön med bibehållen arbetsinsats. Kanske de fuskar lite mer än så?

   Radera
 13. Vad snabbt det ökar, har inte folk någon uppsägningstid eller rör set sig om bara tillfälligt permitterade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spekulerar, men man har ju hört om att man varslar för säkerhets skull. Processen är lång och dyr, lättare att anställa tillbaka ifall det nu lättar t.ex.

   Radera
  2. Det verkar ibland som att cornu glider på begreppen lite, men varsel handlar om att meddela AF om att man befarar att man skall säga upp folk. Det är alltså inte något som fördröjs av uppsägningstid. Permitterad betyder att man arbetsbefrias med bibehållen anställning, ej heller något som behöver dras i långbänk.

   Det är alltså av betydelse hur länge situationen består som har betydelse. Om det bara blir kortvarigt så kan man förvänta sig att många företag övelever och kan återkalla sina varsel, återinsätta permitterade osv. Drar det däremot ut på tiden ökar risken för KK och de varslade och permitterade får försöka se sig om efter ny anställning. Ju längre tid det drar ut på tiden destu större och mer permanenta blir skadorna på ekonomin.

   Radera
 14. Noterar i några av kommentarerna härovan eventuell förekomst av att det tycks förekomma arbetsgivare som "dribblar" med med permitteringsreglerna.
  Detta borde inte kunna vara möjligt eftersom den typ av permittering som här är aktuell enligt gällande regelverk specificerat av Tillväxtverket skall vara förenad med slutet kollektivavtal med facklig motpart.
  D.v.s. lokal eller central facklig organisation har full insyn i processen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. p.s. Samt noterar i anledning av detta att i morgonnyheterna rapporteras att Skattemyndigheten överför 100 utredare till Tillväxtverket för att göra en uppföljning.

   Radera