Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-16 15:21

Butiksdöden: MQ i konkurs - ger upp nyemissionsförsöket

Den börsnoterade klädkedjan MQ ansökte idag om konkurs enligt ett pressmeddelande. Man ger därmed även upp försöken att göra en nyemission, då ledningen anser att inte ens ett kapitaltillskott kan rädda bolaget. Det kan nog börja bli riktigt svettigt även för börsens fastighetsbolag när butikskedja efter butikskedja kastar in handduken.
HM kräver lägre hyror, Lindex i rekonstruktion, Brothers och RNB-kedjans butiker i rekonstruktion, MQ i konkurs. Lysande tider för fastighetsägare, kort sagt.
MQ kastade alltså in handduken och ger upp den nyemission man annonserade för en månad sedan. Nu anser man att det inte ens duger med kapitaltillskott för att få bolaget lönsamt framöver, utan i praktiken förklarar man affärsidén att sälja märkeskläder i butik som död.

Citat ur pressmeddelandet:
"Det förändrade konsumtionsbeteende med minskad trafik till butikerna slår hårt mot koncernen då försäljningen på bolagets e-handel inte kan väga upp för den minskade försäljningen i butikerna. Det bedöms heller inte vara möjligt att erhålla ytterligare finansiering som krävs inom ramen för ett rekonstruktionsförfarande. Företrädesemissionen kommer därför att avbrytas och den tidigare utfärdade extra bolagsstämman ställs in."
Bolagets VD säger vidaret:
"Det är ett djupt beklagligt besked som styrelsen tvingats fatta, inte minst för vår personal, våra leverantörer och samarbetspartners. Vi har gjort allt vi kunnat för att möjliggöra en fortsättning av verksamheten men under rådande omständigheter får vi inse att det tyvärr inte är möjligt.”
I praktiken dödförklarade MQ just märkeskläder i butik. Det är ett moget erkännande och vuxet att inte välja att ändra affärsidé från att sälja märkeskläder till att leva på aktieägarnas pengar via nyemissioner. Men det är också en dödförklaring av fastighetsägare med fokus på butiker i premiumlägen.

Och mycket riktigt - Atrium Ljungberg drar tillbaka sin tidigare prognos för helhåret och skriver ner värdet på sina fastigheter med 1 500 MSEK, eller en och en halv miljard kronor. Småsummor i sammanhanget kanske, men bolaget ger nu inte längre några prognoser efter att tidigare haft prognosen om +1 200 MSEK i värdeförändringar för 2020, men som nu blev -1 500 MSEK på bara ett kvartal. Ur kvartalsrapporten:
"Av våra hyresintäkter består cirka 30 procent av sällanköp (kläder, skor m.m.) samt restauranger och kaféer. Dessa verksamheter har tappat upp till 70 procent av sin omsätt­ning. [...] Även om en liten del, endast en procent, av våra hyresintäkter är relaterade till ett omsättningsutfall så kommer vi att påverkas av att hyresgäster inte har möjlighet att betala sina hyreskostnader. Vi ser också ett ökat antal rekonstruktioner och konkurser inom handelssegmentet."
Om just Atrium Ljungberg ovanpå detta dessutom hyrde ut till MQ låter jag vara osagt, men det kan gå fort nu. Kom ihåg att den svenska 90-talskrisen i mycket handlade om en krasch i belånade kommersiella fastighetsbestånd. Med hävstång via belåning så går det fort när det vänder...

Ser ut som belåningssnurran hos fastighetsbolag där man skriver upp värdet på sina fastigheter, bokför detta som en vinst, och sedan tar lån mot det uppskrivna värdet för att dela ut den så kallade vinsten till aktieägarna eller köpa ännu fler fastigheter nu tar ända i förskräckelse.

67 kommentarer:

 1. Men vad fan, både HM och Brothers. Måste man handla på Dressman i fortsättningen?

  Eller någon jävla preppingstore?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är hårda bud i Mellerud.

   Radera
  2. Nu spricker all överetablering i sömmarna. Bara de starka blir kvar.

   Radera
  3. Blåställ, flanellskjorta och Norrlandskavaj, kläderna håller minst 10 år, rent av 20 år om man struntar att tvätta dom vid julbadet.

   Radera
  4. Dressmann? Jula har numera ett rätt komplett utbud av kläder ;-)

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Handla på nätet, du lär hitta det du vill ha där....

  SvaraRadera
 3. På nätet? Var ligger det? Är det en ny butik!?

  SvaraRadera
 4. Även Jeansbolaget verkar ha ansökt om konkurs. Åtminstone butiken i Kongahälla Center (som därmed tappar si fjärde butik på några veckor).

  Är osäker på om samtliga (>30 st) JB-butiker försvinner, vet inte hur ägarstrukturen ser ut.

  SvaraRadera
 5. Ingen överraskning att detaljhandeln/sällanköp ger upp först, eftersom de redan före pandemin haft en rätt trist trend. Och som nämnts, butikslokaler ingen hit. Inte nytt men accelereras ordentligt nu, lika bra att rensa ut förr snarare än senare, precis som MQ gör. De är inte de sista...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs har köpt 1.200 aktier i bolaget till ett värde av 162.000 kronor."

   Vad gör man inte för att hindra fallet! Känns mer som en panikåtgärd än som ett läge att följa insiders.

   Radera
 6. Butikerna kan knappast ersättas med caféer och gym i någon större utsträckning. I förlängningen får de nog räkna med hyror som faller med 50-60-70% om de inte ska stå med mängder av tomma lokaler. Dessutom måste de undvika tomma lokaler för det drar ner trafiken till omkringliggande verksamheter. Räkna med att en del får hyra ut gratis i vissa fall för att slippa detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, mitt lokala och egentligen inte särskilt stora köpcentrum har nu börjat fylla centrumet med direkt konkurrerande verksamheter, nu har vi snart två av allt.

   två pizzerior, två sushi restauranger, två högrevsburgarställen, två gym, fem matbutiker, två korvkiosker, två tobaksaffärer, och jag har säkert glömt nåt, jo thaihaken också. och nu senast gick friterade kyckling restaurangen i kk och bokhandeln.
   snart är väl bara bingohallen och bowlinghallen som inte har en konkurrent vägg i vägg.

   Finns inte underlag för alla, och nu börjar ju verksamheterna kannibalisera varandra...

   Radera
  2. glömde ju att vi har två cafeer/kondis, två guldbutiker, två mobiltelefonbutiker, två kyrkor, två apotek och jag har säkert glömt nåt mer.

   Radera
  3. De ensamma verksamheterna kan jag numera nog räkna precis på ena handens fingrar.

   Radera
  4. Den som går hungrig därifrån har misslyckats.

   Radera
  5. #Greenious

   Men är det inte pizzerior, sushirestauranger, högrevsburgarställen, korvkiosker och liknande serviceverksamhet som skall lösa problemen med den höga arbetslöshet hos ungdomar och invandrare?

   Radera
  6. "Finns inte underlag för alla, och nu börjar ju verksamheterna kannibalisera varandra..."

   Positivt, konkurrens förbättrar för konsumenten.

   Mat hos företag som har en egen lunchrestaurang är nästan alltid sämre än den som uppstår då flera restuaranger måste konkurrera om lunchgäster.

   Radera
  7. Greenious: Mycket låter som pengatvätt rakt av. Har du provat kebaben i Södertäljes ytterområden? 55 spänn för en portion du kan mata björnarna på Skansen med. Eller för all del Sollentuna Centrums enorma kebabportioner där de dessutom säger "helst kontant".

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. @Carl-Fredrik
   Naturligtvis är det bättre att ungdomarna som förr hängde i centrumet numera står och säljer/lagar mat. Undrar förresten vad som hände med kunskapssamhället...

   @skatt är stöld
   Kortsiktigt är det naturligtvis åtminstone delvis rena rama bingon för mig, åtminstone ett par av etablissemangen använder bra råvaror också.
   Långsiktigt kommer det döda centrumet, dessutom har ju centrumet faktiskt också delvis tappat sin nytta för mig då det sakta förvandlats till food court, behöver jag nåt annat än mat måste jag ju numera ta mig någon annanstans.

   @Faith
   Tar man betalt svart så är det nog inte penningtvätt man ägnar sig åt. Men ja, ett av de nya haken fullkomligt skriker penningtvätt. Komplett med boss med 5 kilos guldkedja runt halsen. Känns lite GTA faktiskt... Är ytterst sällan i södertälje, passerar iofs ofta förbi.

   Radera
 7. Gissar vi att Qviberg matade ut lite falsk inside-info till sina hatobjekt igår? Haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tanke men jag tror ändå inte han skulle våga i och med den uppenbara risken att själv åka dit.

   Förresten, svensk insiderhandel är i princip straffbefriat så kanske.

   Radera
 8. Trängselskatt och höjda parkeringsavgifter är säkert en bidragande orsak att städernas märkesbutiker har det tufft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bygg om till parkeringshus med billig laddning för elbilar?

   Radera
  2. Håller med. Ingen vill bo på bottenplan i stan och plats behövs på gatorna. Parkering måste byggas in i en förtätad stad utan 1900-talsreliker i form av butiker.

   Radera
  3. Söderslätt: Samtliga Europeiska storstäder har problem med att hela konstruktionen är från 1800-talet för att det finns kvar en massa gammalt skit som ofta är skyddade enligt lagar för historiska byggnader, plus massa trams om att bevara skylinen. Seriöst, kolla på huvudstäderna i valfritt Afrikanskt land och nästan alltid ser de ändå bättre ut än vilken Europeisk storstad som helst.

   Radera
  4. Det är regeringens (MP) politik så det är avsedd effekt vi ser nu.
   https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/mp-forslaget-skatt-nar-du-storhandlar-med-bil/
   https://www.mp.se/just-nu/50-miljarder-klimatet

   Radera
  5. Min åsikt är nog mer att bevara mer klassisk byggnadsstil och få en mer levande stad.
   Butikerna funkar fint om inte hyran är hög

   Radera
  6. #Sjunkbomben

   Region Stockholm: Res inte kollektivt och håll två meters avstånd. https://www.dn.se/sthlm/region-stockholm-res-inte-kollektivt-och-hall-tva-meters-avstand/

   Inte populärt hos MP kan man gissa.

   Radera
 9. Vad händer med de som har MQ-aktier. Är de pengarna rökta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med största sannolikhet ja, blir det något över på slutet så går det till ägarna.

   Radera
  2. Intressant att kursen nästan dubblades dagarna innan konkursen. Vad fan håller folk på med, finns det inget roligare att göra med pengarna än att elda upp dem?

   Radera
 10. Slarvigt av MQ att inte ha online och fysisk live-försäljning i två olika dotterbolag, och bara konkursa bort fysiska delen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan väl köpa loss onlineverksamheten ur konkursboet. Lär inte stå köpare på rad...

   Radera
  2. Jovisst, men faktum kvarstår: Via ett AB-upplägg med dotterbolag (och dotterdotter, om man paketerar varje butik i ett eget AB), så hade man till och med kunnat behålla de bästa livebutikerna medan man konkursar bort sig från de butiker som går som sämst. Det man framför allt vill är ju att ta sig bort från dyra långa hyresavtal.

   Alla som bedriver någon verksamhet, vad de än är, bör skydda sig och sina investeringar genom ett litet extra pappersarbete.

   Radera
  3. Ola, det funkar inte alltid i praktiken. Skulle MQ lagt en liten butik i ett dotterbolag, kräver rimligen hyresvärden att moderbolaget ställer ut en garanti för hyran. I a f om det är en hyresvärd som agerar professionellt.

   Radera
 11. I Bålsta centrum (köpcentrum inomhus) har Intersport, Ica och ett lokalt café stängt på kort tid. Det är tvärdött. Brittiska ägare. Det kan dom ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bålsta Centrum kändes som taget ur en skräckfilm redan för fem år sen. Bara ICA Örsundsbro som är värre häromkring.

   Radera
 12. MQ har riktigt fina kläder och en bred kundgrupp. Särskilt gruppen 50 + handlar nog inte nu. Synd.
  Det jag tror skulle gå hem nu är kläder på nätet som inte går till ombud ex Coop utan direkt hem till brevlådan om man betalat i förskott. Jag har själv letat efter det och inte hittat någon som erbjuder det av de större aktörerna. Affärerna stänger provrummen (där jag gick in iallafall) så det finns ingen fördel med affären längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får inte ner paketet med kläder i en normal brevlåda.
   I övrigt håller jag med om MQ.

   Undrar vem som tar över Bläck?

   Radera
  2. Bläck. Min standard svarta t-shirt. So sad.

   Radera
  3. Boozt leverar till instabox vilket för mig är en helt suverän kompromisslösning (kostnad / bekvämlighet)

   Radera
  4. Leverans med budbee/ best direkt till dörren. Ofta med fri frakt? Riktigt bekvämt. Finns nog inte utanför sveriges top 10 städer ännu dock.

   Radera
  5. @Rickard Ohlin "Du får inte ner paketet med kläder i en normal brevlåda."

   Det gör inte de som levererar livsmedel direkt hem heller, men de lyckas på något vis ändå leverera...

   Radera
  6. Jag är rädd att smitta ner folk (och självklart för att bli sjuk själv men jag är inte i någon riskgrupp).
   boozt till instabox - tack Joakim.
   Det blir inget stort paket med några blusar, nån klänning osv så det går utmärkt ner i brevlådan. Det är så jag shoppar nu fast på tradera. Hemleverans känns så onödigt om det bara kan droppas i brevlådan. Jag tog det för Systembolaget (deras ökning på hemleveranser är tydligen helt galet hög). Jag litar inte på att sjuka håller sig från bolaget.

   Radera
 13. Vilka butiker blir kvar i centrum ? i Hässleholm lyckades kommunen t.o.m driva ut systembolaget från centrum .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan Hässlehålaborna gott ha. Dit åker man för att byta till ett tåg som går någon annanstans.

   Radera
  2. Jag som kommer utifrån tycker det blivit bättre men tråkigt för centrum .

   Radera
 14. Näthandeln har slagit ut de fysiska klädbutikerna. Det märkeskläder man inte hade råd att köpa i en fysisk butik hade man råd att köpa i en onlinebutik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det verkligen så mycket billigare på nätet? Jag har inte jämfört - har inte köpt kläder i butik på många år nu, men jag vill ju inte påstå att det är precis billigt online.

   Radera
  2. Näe, samma pris, det är inte så mkt billigare att ha online egentligen, däremot dyrt med många affärer där mest det står en anställd.

   Radera
 15. Äh, e-cigarettbutiker kan väl ta över MQs lokaler?

  SvaraRadera
 16. Har inte vart i butik på en månad. Vad mycket tid och pengar man sparar!

  SvaraRadera
 17. Vi köper i princip alla våra kläder och skor på Lidl, frun handlar en del på Lager 157 och slutligen på XXL. Utav dessa är det väl sämst utsikter för XXL och det vore tråkigt om butikerna fick stänga igen. Har köpt en del ammo där genom tiderna men köper nu allt hos min lokala jaktbutik.

  Just nu handlar jag bara online hos de som har hemleverans gratis eller till låg kostnad eller instabox.

  Matinköpen görs via ICAs drive through sedan en månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, man kan inte anklaga dig för att vara nojjig över vad barnens klasskompisar eller ngn annan ska tycka om era kläder iaf.

   Radera
  2. Jag bryr mig inte om kläder. Vill ha funktionella kläder vare sig det är på fritiden eller på jobbet. Tidigare köpte jag name brands av dessa men Lidls är riktigt bra för en bråkdel av kostnaden.

   Frun får komplimanger för sin klädsel flera gånger i veckan. Stil har inget med prislapp att göra.

   Vad ängsliga Stockholmare tycker om vår klädsel är lika relevant som bokade Thailandsresor just nu.

   Kram.

   Radera
  3. Problemet är ju att Lidl och Jula säljer helt OK trasor om man inte är så kinkig, vilket ärligt talat få verkar vara?

   Radera
 18. ja det är slut-flashat för svensken nu. De rika sållas från de som är för belånade.

  SvaraRadera
 19. Har väldigt svårt att förstå hur man kan köpa kläder och skor utan att kunna prova dem först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns många som köper fem par skor/klädesplagg online och returnerar 4 av dem.

   Radera
 20. Och hur smidigt och hållbart är det?

  SvaraRadera