Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-30 08:11

Bullen är tillbaka - alla börser rusar

Alla börser rusar och tjuren verkar ha brutit sig loss ur tjurfällan. Gårdagens förklaring var att ett läkemedel visat sig ge effekt på återhämtningen från Covid-19, men en studie publicrerad i Lancet motsäger detta och stoppades då 12% av patienterna fick allvarliga bieffekter mot 4% i placebogruppen. Men vem bryr sig om det när Federal Reserve köpt upp tillgångar för 2000 miljarder USD på några veckor? Upp, UPP, UPP!
Möö.
Den i Lancet publicerade studien av Remdisivir säger att det inte fanns någon statistisk signifikans i snabbare tillfrisknande även om medlet var lägre för de som fick medicinen än i placebogruppen. Det behövs studier med fler patienter för att kunna få vetenskaplig signifikans. Däremot avbröts studien då patienterna fick allvarliga bieffekter av medicinen. 12% av de som fick medicinen drabbades, mot 4% i placebogruppen som används som jämförelse och inte får riktig medicin. Lancet-artikeln finns på denna icke-länk www.thelancet.com/lancet/article/s0140673620310229.

En varningens finger är att igår haussades börserna upp på en studie, men det kan nu gå åt andra hållet när blankarna börjar trycka ut den andra studien.

Men vem bryr sig? Federal Reserves köp av tillgångar ska tydligen nu vara uppe på 2000 miljarder USD, och inte 1700 miljarder som jag skrev igår. Så börsen kan bara gå åt ett håll, samtidigt som direktavkastning även på aktiemarknaden kommer gå mot noll på grund av de därmed uppblåsta värderingarna - samma öde som drabbat obligationerna. Till slut finns det ingenstans att få avkastning på kapital. En form av kapitalets död, om än inte kapitalismens.

Halvdag på Stockholmsbörsen idag, sedan stängt i morgon på första maj. Mycket som kan hända innan måndag således. Ta hand om varandra, och krama någon du älskar lite extra.

Just det, index var det.

Index Day% W% YTD% 12M%
ASX 200 2.66% 6.13% -17.17% -12.47%
Dow Jones Industrial Average 2.21% 4.93% -13.68% -7.23%
CAC 40 2.22% 5.88% -21.86% -16.30%
FTSE 100 2.63% 5.97% -18.92% -17.81%
DAX 2.89% 6.65% -16.16% -9.90%
S&P 500 Index 2.66% 5.01% -9.02% -0.12%
Hang Seng Index 0.28% 3.14% -12.58% -17.56%
NASDAQ Composite 3.57% 4.94% -0.65% 9.22%
EURONEXT 100 2.12% 5.65% -19.61% -15.15%
Nikkei 225 2.41% 4.21% -14.41% -9.03%
NASDAQ 100 3.52% 3.67% 2.86% 14.59%
Stockholm OMXS30 2.06% 4.79% -9.65% -5.46%
OMX Stockholm PI 2.03% 4.78% -10.63% -3.01%
Russell 3000 2.91% 5.88% -9.88% -1.69%
SSE Composite Index 1.32% 0.75% -6.24% -7.34%
Straits Times Index 2.20% 3.50% -18.35% -22.61%

63 kommentarer:

 1. +23.95% i år. Inte illa va? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan botten menar du väl? Fortfarande ned sen årsskiftet.

   Radera
  2. Alla här på bloggen säljer på toppen och köper på botten, alltid med perfekt timing. Det är sen gammalt.

   Radera
  3. Jasså, bara jag som är sämst då...

   Radera
  4. @Cornu: Självklart. Varför skulle man vilja göra fel? Själv sålde jag på botten och har inte köpt tillbaka. Nu är bostadsmarknaden på G. Har redan sett artiklar om att man bör slopa amorteringskravet helt och hållet samt ändra på kravet att man måste klara en ränta på 7-8%. Får vi permanent slopat amorteringskrav och en kalkylränta på max. 4% kan det boozta bostadspriserna rejält. Då blir lånelöften högre.

   Radera
  5. Psykologi, man delger gärna framgångar men inte så gärna motgångar. Således ser de flesta ut att vara mer framgångsrika än en själv.

   Radera
  6. Minus i år, men plus på 12 månaders sikt. Hade ju helst sett att börsen fortsatte ned eller sidledes, och inte redan nu börja stiga, för att kommande inköp skulle bli lite billigare, men sån tur har man kanske inte.

   Radera
  7. Det är utmanande för psyket att läsa denna blogg och tycka att Cornu har rätt i sak och sedan köpa en ganska stor post i JM. :-/

   Radera
  8. @Cornu: nja, sålde strax efter toppen, före det stora raset, men kommer nog inte köpa förränn tillbaks på gamla nivåer eller volatiliteten miskat igen.

   Radera
 2. Jag klev av för tidigt tid (egentligen Brexit) och köpte in mig på botten. Bland annat Byggmax och Scandic, då blir det så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. The botten is nådd. Tack då vet vi.

   Radera
 3. Fauci säger att Remdesivir ser väldigt lovande ut, så jag tror det är upp-upp-upp som gäller ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hydroxiklorokin ser betydligt mer lovande ut. Mycket färre och mindre allvarliga biverkningar och bättre effekt. Gäller självklart vid tidig insättning. Hindrar de flesta från att hamna på akuten. På akuten fungerar varken Hydroxiklorokin eller Remdesivir, där behövs andra behandlingar.

   Radera
  2. ... förutom då att en av studierna med Hydroxiklorokin avbröts eftersom dödligheten var _större_ i gruppen som fick medicinen. Så det finns nog ingen "silver bullet" här vad gäller dessa två preparat.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Skojar du Joakim? Varför fästa någon som helst vikt vid en studie som genomförts på patienter med ena benet i graven när både teori och praktik pekar på att det är en behandling som skall användas tidigt för att UNDVIKA att man hamnar i ett kritiskt tillstånd? Varför orkar folk inte läsa mer än rubriken? Det är extremt allvarligt om sjuka inte får behandling p.g.a. idiotiskt utformade studier och idiotiska analyser av dess resultat. I studien du hänvisar till så var dessutom gruppen som fick hydroxiklorokin sjukare än den grupp som inte fick det vilket troligen förklarar att fler dog.

   Radera
  5. Hur är det med klorin, är det ute ur bilden?

   Radera
  6. Förstår inte varför så mycket resurser läggs på Remdevisir och Hydroxiklorokin, i slutändan är väl effekten man uppnår typ som att ta en ipren mot fas 3 hjärncancer.

   Ingen studie har visat något vettigt överhuvudtaget. Det är bara en desperat jakt av efter casino-stålar hos befintliga medicinbolag som inte har någon användning för preparaten de redan utvecklat.

   Radera
  7. Ja, och det där med att vända ut och in på patienten och använda t ex ett solarium för UV-strålning för att desinficera lungorna?

   Radera
  8. Däremot har sjukvården lärt sig av den inledande katastrofen i Italien att t.ex. administrera bla blodförtunnande i förebyggande syfte för inlagda patienter då många dog av blodproppar i början. Så nu kan man som Karolinska konstaterade rädda 80% av respiratorpatienterna.

   Radera
  9. Skrivit det förr och skriver det igen, Covid 19 bör räknas som en blodsjukdom. Viruset orsakar oxidativ stress. Inte direkt jag som kommit på det.... Ös i er Zink, vitamin D, C m.m. för att motverka dom fria radikalerna. ACE2 används för att motverka fria radikalerna, Sars-2 binder till ACE2 och ger oss stora problem. Det binder även till CD147 och dödar vårt immunförsvar om det är för svagt.
   Vet inte hur sann denna är men rätt talande:
   https://www.grassrootshealth.net/blog/first-data-published-covid-19-severity-vitamin-d-levels/
   Sen är ju frågan om det är Covid som orsakar vitamin D brist eller om man får Covid om man har vitamin D brist från början. Hönan eller ägget.

   Radera
  10. Vitamin D brist orsakar nedsatt immunförsvar, detta är extremt väldokumenterat. Därför mörkhyade i Sverige bör överväga det som supplement, en person med mörk hy behöver ungefär nio gånger så stor mängd UVB-strålning på huden för att bilda samma mängd som en etnisk svensk. Flera landsting har detta som kostråd.

   Däremot är det väldigt lätt att överdosera eftersom det är fettlösligt och inte vattenlösligt som exempelvis vitamin c. Så jag skulle aldrig peta i mig det på måfå utan att rådgöra med sjukvården först. Överdoserar man vitamin D tar njurarna stor skada. Det är vårdslöst att bara kasta ur sig att man ska ösa i sig det utan koll på människors medicinska historik.

   Radera
  11. Överdosering av just D vitamin är rätt ovanligt, över 30000 IU är det inte många som tar, jag tar oftast 5000, vilket ändå är över 10 ggr mer än rekommenderat. Läste nånstans att alla kända överdoseringar har skett genom intag på över 30k IU under längre perioder.

   Radera
  12. Öh, känner i pungen en viss tingeling som indikerar desperation när jag läser det här, ungefär som höjdskräck. Ett gott råd. Ta max Enomdan, det räcker gott och väl för en välgödd svensk. Som anekdot tar jag kanske en i veckan eller så och har inte blivit smittad än. Är förstås osårbar liksom alla andra på den här bloggen, och tillskriver den egenskapen till mitt osunda leverne med mycket alkohol som ju alla vet dödar det mesta. Den som vinner i längden...

   Radera
 4. Drog mig ut lite för tidigt, ligger dock YTD +6 %

  Okulärt borde fler kunnna ha sett Byggmax dra iväg rejält.

  SvaraRadera
 5. Cornu, kan du skapa ett "diskussionsunderlag" i artikelform för hur det här slutar egentligen? Pengar kostar ingenting, generationer är nu bortskämda med att tro att allting bara stiger i värde (framför allt bostäder), inga lågkonjunkturer får ens födas de ska "stimuleras" bort asap. Det börjar bli otäckt på riktigt. Vi är så långt ut på grenen att vi skulle behöva vetskap om vart detta riskerar ta vägen. Vad händer OM t ex förtroendet för valutor och centralbanker havererar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att detta kommer gå åt skogen. Underliggande fundamenta kommer förr eller senare tala sitt tydliga språk. Börsen kanske inte kraschar eftersom det inte finns några begränsningar för hur mycket pengar man kan skjuta in i marknaden. Men vad spelar det för roll om en verkliga ekonomin är i total misär?

   Radera
  2. Men vad fan är vi två Mikael nu.

   Radera
  3. Lägger till en bokstav

   Radera
 6. Jag förstår inte att börsen rusar, vad är det som säger att företagen kommer att leverera pengar nästa år. borde inte konsekvenserna blomma ut fullt senare i år och även påverka nästa år..
  små utdelningar om några alls plus en massa nyemissioner ??
  Jag ska nog inte syssla med aktier då jag inte förstår bättre hur börsen fungerar.........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bara ett års vinster som gäller. Alla vet att 2020 är skit, men många hoppas nog 2022 och framåt är OK. Detta + brist på alternativ + inflöde av kapital kan trycka upp börserna. Men säker kan man verkligen inte vara.

   Utdelningar är inte så viktiga i det här sammanhanget, pengarna stannar ju kvar i företagens kassa -- allt annat lika innebär alltså inställda utdelningar att priset på aktier kommer vara något högre än annars sett på helåret 2020.

   Vi är fortfarande en god bit ned från toppen. Hur mycket är rimligt? Svårt att säga.

   Radera
  2. Intressant hur perspektiven förflyttas. Alla var överens om att Q2! var ett förlorat katastrofkvartal...nu har man avfärdat hela 2020 alltså...;)) Om så verkligen var fallet ska vi ner en rejäl vända till innan det kan börja stiga på allvar.

   Radera
  3. Exakt varför? Det är andra faktorer som driver priserna än _innevarande års_ vinster. Kommande års vinster (egentligen: fria kassaflöden) väger mycket tyngre.

   Radera
  4. Diskonterat nu är att vi alldeles snart är tillbaka till samma välmående i världsekonomin som innan Coronan slog till. Trots rekordarbetslöshet, riskerande omfattande ftgskonkurser etc. Tror du på det själv...?

   Radera
  5. Nej, men vi är inte där än. Det är fortfarande +20% eller nåt sånt till ATH. Däremot som jag skrev nånstans hade jag hellre sett betydligt lägre kurser eller åtminstonde stillastående sådana, för nu tar vi ut rätt mycket segrar i förskott trots att vi inte ligger på ATH. Kan säkert bli bakslag och braka igenom förra årslägsta när vinden vänder.

   Osäkerheten är jättestor, men det gäller åt båda hållen.

   Radera
  6. Nåja. programmatiskt höjde jag insatsen till 20% aktiemarknaden idag, från 10% förra månadsskiftet. En nedgång på 30% från idag innebär i så fall en förlust på 6% av finanskapitalet. Acceptablet. Nästa månadsskifte blir det 30% och potentiell förlust 9%, sedan 40% och potentiell förlust 12% osv.

   Radera
  7. Går du LÅNG nu, Cornu...?? Det var fanimej modigt...

   Radera
  8. Modigt att gå lång nu när vi precis stuckit hål på The Peak Everything Bubble.

   Radera
  9. Nja, mod har inget med saken att göra. Investerar efter konjunkturmodellen som kommer säga köp i slutet av maj. Sprider ut det hela på tio månader, 10% av ursprnungligt kapital per månad, så jag är inte fullinvesterad förrän månadsskiftet januari-februari. Risken är väl en dubbeldip, men menar ni att centralbankerna ska sluta rädda marknaderna och därmed krascha de innehav de nu sitter med i eget bo?

   Radera
  10. Angående mod - jag investerar inte med hjälp av känslor. Därmed kan det inte vara modigt. Eller fegt att stå utanför. Jag har satt upp en modell och en strategi och sedan håller jag mig till den.

   Radera
  11. Det verkar inte som vi har någon marknad längre eftersom den inte får krascha. Blir intressant att se hur detta slutar, förmodligen med övervärderade bolag som inte alls speglar verkligheten. Vad händer då?
   Börjar oljebolagen gå omkull kan det bli riktigt "roligt" framöver. Spännande tider helt klart. Ingen vet vad som är rätt eller fel, vi är i outforskade marker.

   Radera
  12. Man brukar säga att börsen ligger 6 månader före ekonomin. Så man räknar med ett grymt bra q3 att det blev ett risigt q1 spelar ingen roll

   Radera
  13. @Mikael: Så länge folk har förtroende för valutor kan man trycka hur mkt som helst.

   Radera
  14. @Goofy: Du har rätt, så är det. Och när man väl börjat trycka pengar så kan man inte sluta. Karusellen slutar först när förtroendet är förbrukat och folk blir arbetslösa och framtidsutsikterna helt plötsligt inte är lika ljusa längre.
   Men vad vet jag. Det kanske går att pengatrycka sig ur alla problem. Pandemier, kommande oljebrist m.m. Allt går att lösa med digitala siffror på våra konton :)

   Radera
  15. @Mikael: Man blir inte rikare för att man trycker pengar. Däremot blir de som redan har pengar fattigare. :)

   Radera
 7. Angående The Lancet Studien: "Patients were permitted concomitant use of lopinavir–ritonavir, interferons, and corticosteroids"
  Man kan undra varför de tillät detta. Bör ju kunna bidra till cocktail-effekter och "adverse events"

  SvaraRadera
 8. Snart gäller väl lagarna om lotteri och nätspel för börsen?

  SvaraRadera
 9. Stått utanför en längre tid och inte vågat gå in än. Borde förstått att centralbankernas stimulanspaket är allt, inte lönsamhet.
  Förstås missat botten och mår alltmer psykiskt dåligt kring vetskapen om alla pengar jag förlorar i takt med stigande kurser. Känner någon till en bra aktieanaly...förlåt psykoanalytiker som kan hjälpa mig ? Eller har Ingves någon ekonomiakut möjligen?.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte tjäna pengar är inte att förlora pengar. Då kan du aldrig må bra, för det finns alltid någon affär som hade varit bättre.

   Radera
  2. @Bengt: Var glad istället över att du bor i ett land där du kan ta på dig skuld och leva livet och slippa ta något som helst personligt ansvar för dina egna handlingar. Det är få generationer som haft den lyxen. Man behöver inte oroa sig över lån i FIAT valuta.

   Radera
  3. Tack för de svaren, tar till mig detta. Det traditionella att konsekvent spara långsiktigt och diversifierat får bli ledord. Och inte minst viktigt, sluta läsa DI med feta rubriker om alla vinnare och köplägen.

   Radera
  4. Bränn stålarna på något roligt som gör dig glad, sluta oroa dig över att lägga mer pengar på hög du aldrig kommer använda ändå. Sålänge som du är skuldfri och har en finansiell trygghet har du det otroligt gott ställ.t

   Radera
  5. @Tim: Ja förutsatt att man äger något är det skönt att vara skuldfri men bor man i hyresrätt och staplar FIAT på hög är man en förlorare. Det är bara när vi har hårdvaluta som det funkar att spara. Nu är det låna så mycket man kan, betala av så lite som möjligt och konsumera så mkt som möjligt som gäller för att bra liv. Pengar är ju ändå inte på riktigt.

   Radera
 10. Vad tror ni om aktiemarknaden närmaste halvåret?
  När vänder det neråt igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om 10 år ungefär vänder det ner -50%. Fram till dess kan vi skriva av oss här på bloggen.

   Radera
 11. Betta aldrig mot en riksbank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Soros vs Bengt Dennis 92 :) ;D ;D Soros bästa affärer o den som gjorde honom till en legend i finanskretsar

   Radera
 12. Jag finner det väldigt svårt att förstå hur de finasiella vindlingarna hänger ihop med varu- och tjänsteekonomin. Det ger mig en känsla av att det finns en stor oförverkligad rationaliseringspotential.

  SvaraRadera
 13. att Remdesivir marknadsförs från vita huset är självklart eftersom preparatet är USA -ägt

  SvaraRadera
 14. Att köpa aktier idag är som att köpa en andelar i centralbankernas balansräkning.

  SvaraRadera
 15. Usch, vilket antiklimax. All tjusning med börsen försvann. Nu ställer jag in automatisk månadssparande och återkommer om 10 år (om bloggen finns då)

  SvaraRadera
 16. Håller på att kliva av nu sedan i måndags, får se om man börjar korta indexerna. Vid en trend vändning. Tror folk är naiva med att det är över...Har jag fel kanske jag går in om någon månad men FED kan inte lösa allt om folk inte jobbar i världen.

  SvaraRadera