Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-04-06 12:02

BRA i rekonstruktion - kan ej återbetala biljetter - Nef och The Shirt Factory i konkurs

Flygbolaget BRA (Braathens, fd Malmö Aviation) har ansökt om konkursskydd genom företagsrekonstruktion. Under rekonstruktionsperioden kan man inte betala ut pengar för eventuella avbokade biljetter men biljetter står kvar på sina bokningsnummer. Bland övriga konkurser eller rekonstruktioner märks anrika klubben Nef(ertiti) i Göteborg som kastade in handduken i en konkurs. Även The Shirt Factory
Flygintebra.se
BRA hade profilerat sig med en mycket ambitiös miljöprofil, med klimatkompensation av både flyget och all markverksamhet, samt möjlighet till biobränsle. Det hjälpte dock inte när coronakrisen slog till. Bromma flygplats i Stockholm förlorar därmed i princip sin enda reguljära trafikkund (finns några fler), och Miljöpartister land och rike gläds.

BRA skriver på sin hemsida att bokade biljetter står kvar på sina bokningsnummer och kommer kunna användas framöver, men också att man innan ett ackord nåtts med fordringsägarna kan man inte betala ut pengar. Kort sagt kan de som ännu inte avbokat sina flighter drömma om att se röken av pengarna den närmsta tiden, om nu fordringsägarna går med på ett ackord. Bromma Flygplats kan nog tänka sig ett ackord, då hela deras existensberättigande beror på BRA, plus förstås statsflyget åt regeringen, och några mindre privatflyg och ett flygbolag till. Eventuella besked om att biljetter kan användas längre fram gäller förstås tills de inte längre gäller.

Bromma totalrenoverades precis, vilket var en avsevärd standardhöjning för flygplatsen.

Anekdot: Avbokade flyg med BRA till Almedalen och för bokrelease i Stockholm härom dagen. Pengarna dök upp nyss, så det var på håret att de inte skulle utbetalats. Pengarna från avbokningar hos SAS hem från Almedalen har dock inte dykt upp än.

Några andra konkurser är The Shirt Factory, som gick i konkurs i fredags.

I Göteborg har anrika Nef - jazzklubben Nefertiti (har även haft annat än jazz genom tiderna) - gått i konkurs enligt Göteborgs-Posten. Klubben har vad jag vet funnits sedan typ 1980, då jag vet att min väna mor ofta gick dit från och med när vi flyttade till Göteborg det året. Således en insitution av rang som går i graven.

Till saken hör att det just nu kan vara en liten konkursspik innan degen ska in till Magdalena Andersson, för att undvika styrelsens personliga betalningsansvar.

Ganska snart kommer det gå upp för konsumenterna att inte betala något i förskott. Risken för konkurs och att bli av med pengarna är inte försumbar. Egna personliga utlägg som idag är osäkra är biljetter till Rammstein i Göteborg, och förlusterna för bolaget är än så länge femsiffriga i ej återbetalade flygbiljetter och förbetalt boende för Almedalen. En piss i havet kanske, men bra anekdoter. Sedan tidigare hade boende Flädie Mat & Vingård betalats tillbaka, så tillsammans med BRA har enbart jag drabbats av två konkurser från förutbetalda bokningar. Sedan har vi de stackars bokhandlarna, som ofta har flera månaders kredit från förlagen på beställda böcker, där sålda böcker kanske inte ger något till vare sig förlag eller författare om bokhandeln går omkull. Det kunde vara värre - både varsel och arbetslösa ökar i rekordartade volymer enligt färsk statistik. Man får väl vara nöjd så länge man har hälsan i behåll ...

Viljan att handla på nätet kan komma att påverkas, till fördel för att köpa över disk och få produkten i näven - men samtidigt ska vi inte gå till butiker alls ...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Har hittills kört med kort p.g.a. bonus, men det kanske numera är idé att välja fakturaalternativet vid nätköp och bita ihop över de där 49 kr, eller vad det nu brukar kosta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du handlar som privvatperson så gäller konsumentkreditlagen och då är det kortutfärdaren som är din motpart.

   Radera
  2. Och använder kreditkort, förstås. Ett betalkort är inte ett kreditkort.

   Radera
  3. Faktura är ju oftast gratis numera. T.ex. med Klarna som har en stor del av marknaden.

   Radera
 2. Och helt plötsligt är bespottade Klarna med betalning vid leverans inte så dåligt längre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror kanske på hur Klarnas affärsmodell mår av detta.

   Radera
  2. Skulle inte förvåna mig om man ändå blir skyldig Klarna pengar.

   De är ju tydliga på sin sida att deras köparskydd inte gäller flygresor.

   Radera
 3. Finns det inte någon form av (konkurs)skydd om man betalar med kreditkort? Har för mig det iaf.

  SvaraRadera
 4. Drabbats av en hel del löplopp som blivit inställda och några tusenlappar har vaskats hos Marathongruppen, går i.o.f till klubbarna så det är inte så mycket att gråta över. STHLM Challenge ligger pyrt till, men man håller tummarna.

  Professionellt så är det hotell + flyg till Tyskland som vaskats eftersom man dumt nog bokade via Expedia i november. Konferensbiljetten (dryga €2300) återbetalas i alla fall eftersom konferensen ställdes in. Väntar dock oroligt på att eventbolaget skall skicka över pengarna...

  Lesson learned: boka alltid i sista minuten. Den extra tusenlappen är värt det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brukar alltid försöka boka "betala på hotellet", men det är inte alltid det går. Har fortfarande en bokning för bokmässan i september, men den är helt avbokningsbar och bokad direkt med hotellet.

   Radera
  2. De flesta större löp-, cykel-, sim- och triathlontävlingar är framflyttade till hösten - inte inställda för gott.

   Radera
  3. Står på väntelista till Höstrusket för platsen vi hade till Premiärmilen, de övriga erbjudna ersättningsloppen ingår i STHLM Challenge.

   Radera
 5. Precis avbokat semesterresa som legat bokad och betald sedan länge. På totalen gick vi plus ca en femhundring i SEK pga sämre kronkurs när hotellbokningen krediterades. Alltid något. Är glad att vi fick något alls, som branschen mår nu.. :)

  SvaraRadera
 6. Kan The Shirt Factory konkursen tillskrivas Convid 19 eller är det en snygg bortförklaring för att företaget historiskt tycks ha gått på slak lina och att 2019 kanske var ett djupare dyk innan Convid 19 möjligen gav en extra liten knuff?

  SvaraRadera
 7. Elite Hotel betalade utan problem tillbaka för det förskottsbetalada rummet jag bokat för övernattning vid Håkan Hellström-konserten i juni. Tror inte att det blir någon spelning på Ullevi om två månader.

  SvaraRadera
 8. Noterar att elpriset varit extremt lågt den senaste tiden. Undrar vad det får för konsekvenser om det håller i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4,44 öre över hela landet i lördags, det var som fan. https://elen.nu/

   Radera
  2. Det är chickenrace mellan vind och atomkraft snart måste vindkraft räddas men atomkraft få i detta fall tydligen ingen hjälp men effektskatt prata för sig, egentligen ska ett energikälla som sol och vindkraft extrabeskattas med "ickeeffektskatt" eftersom alla som är interesserad i vindkraft/atomkraft/effekt debatt förstår snabbt varför tyskland har europas dyraste el idag, det behövs 2-3gång redundant elproduktion eftersom det inte blåser ibland men alla vill har pengar. I tyskland få vindkraft allt oftare betald permittering för at inte få negativ elpris men faktiskt subventionera vindkraft för icke produktion.
   Detta är vägen sverige också gå idag. Svenska kraftnät har problem at upphandla effektreserv och allt mer vindkraft byggs. Nu har sverge även nästan ett reaktor solenergi, ca 700MW. Igår har tyskland haft stora negativa elpriser pga solel.
   https://www.energy-charts.de/price.htm?auction=1h&year=2020&week=14

   Vindkraft och solkraft behöver effektredundanz! Och det betyder alltid vi måste betala för dubbel infrastruktur, jag fattar inte at sveriges radio bara rapportera ,,hur billigt vindkraft är".

   Dessutom är det solel i sverige betydligt värre än vatten/vind/kärnkraft i co2 per kwh.
   Jag personligen tycker allt skatteförmån ska bort från solenergi och ingen påfyllning till solcellsbidrag.

   Radera
  3. Och det är ingen argument at svensk solenergi hjälper kontinenten. När tysk solel gå för fullt betalas 95% av produktion för at inte producera nånting i tyskland.

   https://www.bundesnetzagentur.de/SharedDocs/Mediathek/Berichte/2020/Quartalsbericht_Q2Q3_2019.pdf?__blob=publicationFile&v=2

   bara i dom 3 första kvartal subventionerades tysk vindkraft och har fått 6-7GSEK för icke produktion!

   Radera
  4. @Svinto
   Med så här billig el kan vi lägga ner ett par till kärnreaktorer i förtid!

   Radera