Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2020-04-23 11:48

Blodbadet - konjunkturbarometern enskilda sektorer

Konjunkturbarometern för enskilda sektorer enligt tvåsiffrig SNI-kod kan bara beskrivas som ett blodbad. Endast tre sektorer är positiva. Alla andra är negativa, och endast elva upplever det som kan beskrivas som normal lågkonjunktur.
Konjunkturläget enskilda sektorer. Data: Konjunkturinsitutet
Dagligvaruhandeln, dvs våra mataffärer upplever överhettning på rekordnivåer. Äen SNI32 övrig tillverkningsindustri upplever överhettning, och det kan sannolikt härledas till 32.5 tillverkning av medicinsk och dental utrustning. Industri för elapparatur är även i marginell högkonjunktur.

På nedsidan är det alltså extremt. 

Värst är det för bensinmackar, hotell och restauranger, men också landtransporter (t ex bussbolag som Netbuss etc) och IT-konsulter på otroliga -49.9. Det senare är ju en rätt vanlig yrkessektor hos bloggläsarna. Nu har ju inte alltid den enskilde konsulten överblick, utan svaren ovan är från företagsledningarna.

Kanske dyker den gamla tiggarskylten "Will code HTML for food" från IT-kraschrens dagar upp igen?

Intressant är också att bank- och finans nu uppger sig ligga i djup lågkonjunktur med -21.8, även om det inte är lika illa som för fastighetsmäklarna med sina -44.1. Man ska nog inte direkt tro att det är glödhett på bolånedesken, och med det lär nog det fortsätta vara press på bostadspriserna. Särskilt som de tidigare högavlönade och heltrygga IT-konsulterna nu fått en rejäl smäll på historiska nivåer. Per sektor finns inte historiskt data längre än 2003, och då låg IT-konsulterna bara på -20 när misären efter IT-kraschen bottnade.

Klicka på bilden ovan och kisa med ögonen för att titta på de enskilda sektorerna, om du inte nöjer dig med helhetsbilden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Jag har lagt märke till att det i princip bara är mycket exklusiva hus till salu i vår ankdamm. Inget under 5,5 miljoner. Hur kan det komma sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det var aför att helt vanliga människor inte är sugna på att flytta under rådande omständigheter?

   Exklusiva hus börjar dock inte på låga 5 miljoner.

   Radera
  2. Kan väl bero lite på var du bor, kolla priser på småorter så får du mycket för 5mille.

   Radera
  3. Exklusiva hus för 5 miljoner :)

   Radera
  4. Samtidigt:
   "Sedan coronautbrottet har utbudet av bostadsrätter gått upp relativt mycket i Sverige, och särskilt i storstadsområdena. Utbudet ligger samtidigt så här långt ungefär på samma nivåer som under föregående år."
   https://www.booli.se/blogg/bostadsmarknaden-star-emot-coronakrisen-val

   Radera
  5. Hur är efterfrågan?

   Radera
 2. Blir intressant att se hur rapporterna kommer påverka marknaden kring Maj.

  Som någon tidigare sagt: börsen ligger på samma nivå som början av 2019, men precis allting är mycket sämre...

  SvaraRadera
 3. Herregud skriver jag här.

  Man lär sig ju äldre man blir, negativt oljepris, negativa räntor och jag är rätt övertygad om att denna kollaps kommer bjuda på ett par fina överraskningar.

  Någon har skrivit, kanske cornu, att bostadsrätter fick negativt värde under 90-tals krisen.

  Räntorna stack upp så avgifterna skenade samtidigt som priserna gick ned kraftigt och BLT fick till sist betala ett par månaders avgift för att någon skulle vara villig att ta över.

  Låter det som ett troligt scenario denna gång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. *de olyckliga BLT som hamnade på obestånd.

   Radera
  2. Eftersom BLT alltid bara kan lämna tillbaka en BR till föreningen. Varför skulle de då betala några månaders avgifter för att någon annan ska ta över?!? Eller är BLT föreningen i detta fall?

   Radera
  3. Det var väl ett handfull BF som konkade i slutändan. Bodde då själv i en förening där vi gav bort ett par lägenheter på 90-talet men idag går dessa för ca 1.5 miljoner.

   Radera
  4. Med inskränkning på 2år efter första upplåtelse och med 3mån uppsägningstid så ja. Så det negativa värdet på en BR bör ju bli på sin höjd marginellt (Måste vara extremt få fall, däremot har en del föreningar gått i konkurs historiskt). Villor kan nog vara svårare då.

   Radera
 4. toalett papper och ris verkar ha lyft dagligvaruhandeln :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns gott om toapapper och ris nu så haussen är nog över eftersom alla har överfullt med dessa varor hemma och säkert av pasta också.
   Tror dagligvaruhandeln kommer att gå till mera normala nivåer i maj.

   Radera
  2. Jest och alchohol (for hender) saknas her i Spanien

   Radera
  3. Jest och alchohol (for hender) saknas her i Spanien

   Radera
  4. Ja, såvida inte människor plötsligt börjat äta ansenligt många fler kalorier så kommer antalet kr/år spenderat på matvaror att vara mer eller mindre detsamma för 2020 som det var 2019.

   Radera
  5. En ansenlig mängd kalorier har ju flyttat från resturang grossister till ICA mfl

   Radera
  6. Partihandel med livsmedel, antar jag är de som tappat till rest i diagrammet

   Radera
  7. Det märks bl a i den lokala COOP-butiken här där plötsligt gigantiska grossistförpackningar av diverse matprodukter dykt upp. Pasta i 5 kg säck, bacon i 2 kg rullpack. Dessa har åtminstone jag aldrig sett i butiken tidigare.

   Radera
 5. Då är ändå grupperingen av "tillverkning av medicinsk och dental utrustning" missvisande då exempelvis tillverkning av dental utrustning hos en stor leverantör i Mölndal i princip står helt still pga inga ordrar i coronatider. Dvs några inom grupperingen går dåligt och andra delar extremt bra.

  SvaraRadera
 6. Jag passerade en s.k återvinningscentral sent igår eftermiddag. Massor av privatbilar med kärror fulla av byggvirke o.d. Verkar vara många som är hemma och rustar hus och uthus. Å andra sidan är det lite säsong för det ändå, t.ex så har ju bloggaren här rustat något slags maskinhall.

  Men byggnadsmaterialfirmorna kan nog hålla sig flytande ett tag.

  SvaraRadera
 7. Som IT-konsult är det ju skönt att åtminstone husera inom dagligvarusfären. Här bedrivs projekt och småutveckling i, hittills, oförminskad takt.

  SvaraRadera
 8. Jobbar som IT-konsultchef för EMEA så jag har hyfsad insyn i det regionala marknadsläget. Som vanligt klarar sig specialisterna bra, men smör och brödkonsulter åker ut på löpande band. Vi jobbar med IT-säkerhet och i den nischen är det relativt stabilt, och har varit så sedan jag började under 90-talskrisen. Det som brukar hända efter ett tag är att kunderna anställer de som är duktiga, till lägre lön men med tryggare villkor. Gissar att den som har relevanta kunskaper inom t. ex. molnet, ai och automatisering nog hittar något annat innna året är slut. Många andra lär få det tufft, men på sikt överförs manuell arbetskraft till automatiseringsarbetare (ex IT) så IT-jobben kommer tillbaka.

  SvaraRadera
 9. I lokaltidningen rapporterar en färghandel att de säljer som aldrig förr. Hemmafixarna har inte bara säsong utan även extra mycket tid som kan bero på antingen permittering eller att vederbörande jobbar hemma och därför har mer tid när pendlingstiden är så mycket kortare. Då har jag inte räknat med dem som "jobbar" hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så konstigt att det är full fart på renoveringar i hemmet. Permitteringar, fint väder och pengar som kanske är undanlagda för sommarens utlandsresa går till ny altan i stället.. Uthyrningsfirman på orten har full fart. Liftar och maskiner.

   Radera