Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-05 11:29

Årets vedproduktion - gissa vedsorterna

I skrivande stund färdigproduceras årets ved för torkning. Det blev några årsförbrukningar, vilket kan vara bra att ha. Eller något. Visa din överlägsna vedkunskap genom att gissa vedsorterna utifrån detaljbild i inlägget nedan.
Cirka tre årsförbrukningar. Inte klart än.
I år är det egen ved som gäller, men jag stöder det lokala F-skattande näringslivet i år, och har fått hjälp av Andreas, som tog ner dels stormfällda träd och dels rensade upp sjöutsikten och skottfältsröjningen av uppfarten, vilket resulterade i en fin trave med blandat löv. Plus en stormfälld tall.
Traven och Andreas.
Stockarna processas i skrivande stund om till ved tillsammans med en ytterligare entreprenör med en ordentlig vedprocessor.
Processlinjen.
Ser ut att landa på närmare 60 m3s, eller sex årsförbrukningar vid full eldning. Har fått bygga ytterligare upplag för detta av gamla pallar, även om det saknas tak. Bör dock duga med presenning när det väl är torrt framåt juni och regnet börjar.

En stackars avrundning i form av en tall är nämnd, men vilka tre lövsorter handlar det om? Svara utifrån första fotot nedan. Du har nu chansen att visa din vedkompetens.
Lövträsort A, B och C.
 Om en stund lägger jag ut en bild med vedträna vända, så ni får se barken.

Tillägg: 12:00 lades barken ut, så gissningar efter det baserar sig även på bark (vilket den smarte tittat på även på inläggets första foto, om än inte i detalj).
Lövträsort A, B och C. En del kan nog bli överraskade.
Tillägg: Rätt svar är björk, sälg, asp. Aspen och sälgen var en liten kuggfråga, då asp brukar vara spikrak och sälg lite krokig, och de flesta kanske inte är vana vid att se bark från en fullvuxen asp, då den lite yngre barken nästan är helt slät.

23 kommentarer:

 1. Björk, Asp och Al är det

  SvaraRadera
 2. Huggit tillräckligt mycket ved i mina dagar för att vara tämligen säker på a Björk, b asp men faktiskt osäker på c.

  SvaraRadera
 3. Jävla du förbrinner ved ?
  1000 Människor dö varje år i förtid pga dig!
  Du är ju värre en corona viruset!
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6081939

  Som Batra berättade i morse, vi ska inte förlora humor i corona tider. :)

  SvaraRadera
 4. Hm... A asp, B sälg och C björk...

  SvaraRadera
 5. Vänster till höger: Björk, sälg, asp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror bestämt att Flute var först att ha dem i rätt ordning.

   Radera
 6. Björk är det enda jag känner igen. Är dålig på träd, fåglar, växter osv nu för tiden. Björk är det vi eldar själva utöver Enkeld. Köper säckvis (och påsvis i form av enkeld). Har fjärrvärme och den eldas ju kontinuerligt fast i större skala. Blir ofta för varmt att elda i kaminen så länge det inte är ohemulskt kallt ute eller värme är avslagen (eller utslagen). För myseldning är Enkeld fantastiskt. Har ved för några veckor i krislager.

  SvaraRadera
 7. Detta tilltalar mig väldigt mycket.

  SvaraRadera
 8. A Björk B alm och C asp.

  SvaraRadera
 9. Björk asp och sälg ser det ut som

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rättelse: På A svarar jag jakaranda från Haparanda, på B svarar jag äkta EU-kalyptus och på C svarar jag knastfritt kärnvirke av masonit.

   Radera
 11. Jag gissar på träd.

  Mvh stockholmaren.

  SvaraRadera
 12. Jag hade vedklyvning som syssla i tonåren (vi eldade och hade skog). Min pappa var rädd att jag skulle såga av mig handen om jag använde kapen så den var ”vuxengöra”. Tyckte de olika trädslagen hade olika dofter. Lyckades inte gissa sälgen bland dina bilder. Ganska tillfredställande arbete på det sättet att det är väldigt tydligt att man jobbat - man ser högen växa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste "man ser högern växa". Men det är väl en helt annan syssla det?

   Radera
  2. Du behöver nog läsa mindre om politik : )

   Radera