Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-04-22 13:43

Arbetsförmedlingen: Mer än 95 000 nya arbetslösa sedan första mars - på väg mot 10% arbetslöshet

I måndags hade 95 443 nya arbetslösa skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen sedan första mars, vilket är en ökning med drygt 30%. Antalet inskrivna arbetslösa är därmed 409 257 personer. Allt annat lika bör officiell arbetslöshet stigit från 7.2% till 9.4%.
Folk.
Förutom dessa 95 443 nyinskrivna arbetslösa rapporterar Arbetsförmedlingen om att perioden 1:a mars till 19:e april innebar 60 134 nya varsel om uppsägning. Flest varsel var det inom hotell- och restaurang med 16 708. 

Nu kommer inte alla varsel att förvandlas till arbetslösa, men om så sker och inga nya jobb tillkommer skulle arbetslösheten passerar 10%.

SCB:s siffror är dock säsongsjusterade, så officiell arbetslöshet kan bli något annorlunda.

Vad gäller prognoser för arbetslösheten för 2020 så är det på helåret, och en prognos om 10% betyder på grund av ca 7% arbetslöshet fram till mars att arbetslösheten under resten av året i så fall behöver ligga över 10% för att få 10% på helåret, så siffrorna ovan behöver inte motsäga några prognoser. Avgörande blir hur länge folk är arbetslösa.

Ovanpå detta kan finnas arbetslösa som inte skriver in sig, då de ändå inte kommer få någon ersättning, t ex egenföretagare under vissa omständigheter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Galet att 409 257 personer är arbetslösa och att det motsvarar 9,4% av den arbetsföra befolkningen. Det innebär att vi har en arbetsför befolkning om 4 354 797 personer, varav 3 944 270 arbetar. Vilket innebär att 38% arbetar enligt definitionen för va som räknas som arbete.

  Det är en liten del av befolkningen som vid varje given tidpunkt faktiskt arbetar. Börjar man sen räkna av timmar baserat på statistik för sjukdom, föräldraledighet, semester etc blir det etter värre.

  Jag förstår faktiskt inte helt hur man får ihop finanserna trots de enorma skatter vi har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det säger snarare en hel del om att det vi gör är värdefullt, eftersom aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket...

   Radera
  2. Näe, inte jag heller. Fast vi borde kanske räkna det där procenttalet på folk i arbetsför ålder, vilket verkar vara 16-64 år, eller så. Blir väl lite bättre då, men fortfarande ett fåtal som skall förösrja ett flertal.

   Radera
  3. Det är komplext. Många som arbetar skulle göra mer nytta om de inte arbetade

   Radera
  4. Pensionärer och unga på gymnasiet eller yngre, sedan har du högskolestudenter, värnpliktsutbildning mm.

   Radera
  5. M Ström ålder 16-64 gäller bara om man föraktar gymnasieutbildning och högskoleutbilldning, och anser att det är onödigt.

   Radera
  6. Det är ett mått som använts i en del studier. Oavsett om de går på gymnasiet eller högskolan så skall de ju ha försörjning på något sätt.

   Radera
 2. Man kan också fundera på hur många som hade varit arbetslösa utan permitteringsersättningarna. Hur länge som helst kan inte dessa ersättningar betalas ut, förr eller senare blir också dessa arbetslösa, om vi nu inte får den där V-lågkonjunkturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror mer på "senare". Skattebetalarna får säkert betala permitteringsersättningar i minst 1-2 år. Har man kvar sin anställning är man kreditduglig och det är ju kreditdugliga som nyttjar sin möjlighet till lån som bidrar till den ekonomiska tillväxten.

   Radera
  2. Från DI för 2 timmar sen:

   "Lastbilstillverkaren AB Volvo har förlängt avtalet för korttidsarbete till den 22 september. Det bekräftar Volvos presschef Claes Eliasson för Di på onsdagen.

   ”Den finansiella påverkan av coronaviruset och den efterfrågekris som kan komma i kölvattnet av viruset gör att det känns bra att ha ett längre avtal”, säger han."

   Radera
  3. Så frågan är hur länge staten kan betala för dessa permitteringar med lånade pengar på toppen av övriga hundratusentals bidragstagare samt a-kassa för redan arbetslösa. Kan bli intresant.

   Radera
  4. Det kan nog pågå i år. Om staten har råd att betala livslånga bidrag till individer som aldrig någonsin kommer att arbeta så har man nog finansiera permissioner ett tag. Länder med statsskulder på >100% över BNP har ju råd med permissioner så Sverige har väl också det åtminstone under minst lika lång tid. Btw, nu köper Riksbanken kommunobligationer :)

   Radera
 3. Är det någon ide att söka jobb när det är flera hundra sökande till varje utannonserad tjänst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använda kontaktnätet är väl alltid bästa alternativet. Om du inte har en väldigt specifik sällsynt kompetens förstås.

   Radera
  2. @SAAD: Tänk Elektriker....de söker alltid kontakt :)

   Radera