Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-04-02 10:02

Almedalen har fallit för coronaviruset - politikerveckan 2020 inställd

Nu på morgonen kom beskedet att den så kallade politikerveckan i Almedalen, eller Almedalsveckan ställs in helt. De ekonomiska konsekvenserna för Visbys och Gotlands näringsliv, samt för en stor mängd personer runt detta blir förstås omfattande, men en del kostnader och avtal är inte återbetalningsbara. Det hela får väl ses som symptomatiskt för hur omfattande konsekvenser coronakrisen kan ge, och en liten djupdykning följer nedan.
Rosévin under Almedalsveckan.
Huvudarrangörsgruppen för Almedalsveckan gick nu på morgonen ut med beslutet att Almedalsveckan 2020 ställs in. Det kan väl symboliskt ses som det yttersta tecknet på coronakrisens allvar, då det berör inte bara den lokala besöksnäringen och fastighetsägarna, utan också politiker och företag runt hela landet, som i olika omfattning planerat och satsat - ofta rent av betalt i förskott - ett deltagande på Almedalsveckan.

Ska man titta anekdotiskt för egen del så är budgeten femsiffrig, vilket brukar täckas av arvoden för framträdanden under veckan. Därtill blir det ett antal blogginlägg producerade och bildbanken till bloggen fylls på med foton på olika politiker och makthavare. Almedalsveckan ger således mig ett överskott. Därtill knyts kontakter och jag träffar även läsare och följare, ofta spontant och oftast trevligt.
Bildbanksfoto finansmarknadsminister Per Bolund (MP), tillika vice finansminister och partiledare för Miljöpartiet. Bloggen har just inte fått tillfälle att använda detta idolfotot, men man kan här se hur Bolund vänder sig till  bolånekollektivet i samband med att dessa nu ska slippa amortera på sina skulder. För övrigt ett gott exempel på varför jag själv försöker att aldrig le i offentligheten när någon kan ta ett foto. Det kunde varit värre - man kan vara sparekonom på Avanza, en sajt som numera är rent obehaglig att logga in på på grund av leendena.
Fördelningen av kostnaderna är för bloggens del cirka 40% resa 40% boende och 20% övriga utgifter som mat.

Resekostnadernas 40% återbetalas i stort sett helt via avbokningsbara flygbiljetter (förstås klimatkompenserade). Däremot återbetalas inte boendets 40% och eftersom det nu inte blir några framträdanden så blir detta således en ren femsiffrig förlust. 
Personskydd ler aldrig.
För att summera denna anekdot så får alltså fastighetsägaren sina pengar ändå, flygbolagen får ingenting och måste betala tillbaka, och restaurangerna får absolut noll kronor.

Det kan se liknande ut generellt. Enskilda fastigheter eller delar av fastigheter kan kosta sexsiffriga belopp, rent av sjusiffriga att hyra för veckan. Vet en gräsmatta ca 15x20m2 plus intilliggande garage som tar 400 000:- SEK för en vecka. Hur avtalen ser ut kan förstås variera, men en del kommer inte vara avbokningsbart utan bli en ren utgift för arrangören. I den mån arrangemanget hålls i ett separat bolag kan man förstås sätta detta i konkurs.

Särskilt restaurangerna kommer få ett stenhårt slag i Visby, i den mån de inte redan blöder ur alla kroppsöppningar trots lågsäsong. Men det slutar inte där. Taxi får förstärkning från hela landet med åkare, och dessa blir av med även denna intäkten i ett läge när taxiresandet kraschat. En grupp som redan drabbats stenhårt är konferensmoderatorer, ofta egenföretagare, som redan fått avbokningar i mängder på grund av alla inställda konferenser, föreläsningar och paneldebatter. Nu åker även årets kanske lönsammaste vecka ner i soptunnan för dessa. I värsta fall har de ej avbokningsbara kostnader ovanpå det. Eventföretag i mängder tar ännu en smäll, och en lång rad säsongsarbetande ungdomar kommer inte få sommarlön. Mängder med Visbybor hyr ut sina privatbostäder, men kanske tagit betalt i förskott utan möjlighet till återbetalning. Annars kan det bli trist om man räknar med dessa intäkter för att kunna betala lånen.

Almedalsveckan höll ut i det längsta då hoppet är det sista som överger människan. Men till slut höll det inte längre och Almedalen har nu fallit.

Man avser att "kraftsamla inför 2021", men frågan blir om arrangemanget återhämtar sig så fort? Många företag och organisationer kommer upptäcka att de klarade sig utan Almedalsveckan, rent av bättre utan på grund av minskade kostnader men tveksam vinning i ett brus med tusentals arrangemang, där det blir omöjligt att göra sig hörd. Därtill kommer inte arrangörer bada i pengar nästa år på grund av sviterna av coronakrisen, så 2021 blir knappast en revansch. Kanske till 2022, när det ändå är valår igen.

Får väl för egen del kompensera med att istället köra runt och ta foton på myndigheters, företags och organisationer kontor i ett folktomt Stockholm.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Hoppas den aldrig kommer tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Gigantiskt slöseri för inbördes beundran.

   Radera
  2. Kan kanske ses som en av ljusglimtarna i Corona-krisens mörker.

   Radera
  3. Åas är det politikervecka hela tiden under krisen? Maken till att tävla om att visa sig handlingskraftiga har väl aldrig skådats i modern tid. Härligt med yttre fiender som kan mobilisera befolkningen bakom ledarna så slipper de jobba så hårt på att motivera pengarullningen.

   Radera
 2. Med tanke på hatet mot stockholmare ute i provinserna och önskan att de inte skall komma till påsk så måste detta vara en glädjens dag på Gotland, kanske fram tills dess att de tittar i plånböckerna...
  Diskussionerna i Norrtälje angående stockholmarnas vara eller inte vara är lite annorlunda - vi tillhör ju samma region och betalar samma skatt för sjukvården så det är inte lika enkelt att kategoriskt hata. Att kommunen inte längre tillåter tillfällig hemhjälp för sommarboende över kommungränserna är väl OK med tanke på omständigheterna.
  Kommer personligen inte sakna Almedalsveckan en sekund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte folk att Göteborgare, Malmöiter och andra också åker till fjällen i påsk...

   Radera
  2. Nja, hela "hata stockholmare"-diskursen har ju växt de senaste åren i spåren av ökad polarisering stad-land. Stockholmare är den yttersta symbolen i en onyanserad värld.

   Radera
  3. Stockholmare består ju av lantisar från Trollhättan till Trosa sen 2004..snacka om slänga Sten i glashus

   Radera
  4. Som boende på Gotland är det en stor förlust tycker jag. Jag hyr inte ut min bostad eller är en sådan som profiterar på veckan. Däremot är det en perfekt vecka att gå ned till innerstan och lyssna på politiker, kolla in VW:s nya elbil, träffa gamla kompisar som kommer till ön osv. Tråkigt att det inte blir något.

   När det gäller "Stockholmshatet" så är det inte direkt utbrett här enligt min mening. Alla förstår att Stockholmarnas semesterfirande på ön bidrar till i stort sett allt från längre vårdköer till att man kan ha glassproduktion och en massa fina restauranger här. Sen att det blir längre köer på ICA och att dialekten ändras, tar folk generellt med en klackspark.

   Radera
  5. Och just Gotlänningarna tänker oftast enkelriktat. Ej ok att åka till öjn men det är tystare om att åka från öjn.

   Sjukvården i Stockholm är mist lika ansträngd i Stockholm som på Gotland så det bästa vore om alla försökte hålla sig hemma på bostadsorten om möjligt.

   Radera
  6. Tycker vi kan skicka hem alla bönder i Stockholm till sina hemregioner så vi lättar på belastningen i vår sjukvård. Man hör ju inte en jävel på söder prata ren svenska, bara massa Peter Jihde och Peps Persson-sound-a-likes.

   Radera
 3. Tur att det var en pandemi och inte hybridkrigsföring den föll för...

  Hade detta varit ett inlägg från en parallell verklighet i juli 2020 skulle jag inte skrockat lika mysigt här på mitt hemmakontor.

  Kramar från Södermalm, och gratulerar till att du äntligen fick loss lönen från Spiltan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kramar och mys. Den är inte utbetald än, men säljordrarna verkar fungera iaf.

   Radera
 4. Angående återbetalning av avbokade resor från stort resebolag. Har snart gått 14 arbetsdagar. Är det någon som fått pengarna tillbaka?

  SvaraRadera
 5. Bra att detta slöseri med skattepengar är stoppat. Nu gäller det att stoppa resten av slöseriet.

  SvaraRadera
 6. Jordgubbsodlarna i hela södra Sverige skriker efter nya plockare då de gamla säsongsarbetarna i nuläget inte kommer in i landet.

  Regeringen bör utfärda en allmän rekommendation till alla almedalsföretagare i behov av ersättningsjobb detta år att ta tillfällig anställning där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller varför inte politikerna?

   Radera
  2. Lönen är väl lägre än försörjningsstödet så det blir kajorna som får festa på bären.

   Radera
  3. @ Sjunkbomben:

   Känns det bra tycker du? Vi har alltså en situation där det i värsta fall kommer att råda matbrist i landet nästa vinter - och en regeringen som (förmodligen) inte kommer att lyfta ett finger medan frukt och bär ruttnar bort på marken i vår och sommar.

   Radera
  4. 95 % av bären i svenska skogar plockas aldrig. Men incitamentet med odling och självhushållning ökar när folk får det sämre. Sverige ligger bättre till när det gäller spannmål och mejeriprodukter samt kött så helt mörkt är det inte.

   Radera
 7. Almedalen har fallitt, hö hö hö
  https://www.bokus.com/bok/9789188107084/almedalen-har-fallit/

  SvaraRadera
 8. Det är helt totalt ute med åsiktsposörer när politiker nu tvingats återvända till realpolitik och samhällsbästa. Att skippa Almedalen är ett mycket välkommet initiativ för att sätta punkt för naiva signalpolitiska utspel en gång för alla. Statsbörande realpolitik för nationens bästa är det som gäller nu och framåt. Då kan man skippa Chardonnaysippande politikerbroilers som kokar på vad för tokutspel de kan göra för att få maximal mediaeffekt.

  Att ha en normal och samhällsutvecklande politisk dialog är dock av godo. Cirkus Almedalen har dock inte kännetecknats av det de senaste 20 åren.

  SvaraRadera
 9. Varför tror bloggaren att Stockholm kommer vara folktomt under veckan som i folkmun benämns Almedalsveckan? Vet du nåt som vi andra inte vet?

  SvaraRadera
 10. Konspirationsförslag:
  Politikerna o eliten vet att det är svårt, kanske omöjligt att undvika att bli smittade av C-19 då det skulle ta 2-veckor att testa alla 42-tusen unika besökare, att ha 'distans' kan tolkas exkluderande.
  Kommer Rose-vinet bli det positiva av coronan, rea ? Systemet Gotland förhandsbokade utan återköpsförsäkring !!

  SvaraRadera