Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-03 08:55

Allt färre döda per månad i Sverige

Denna artikel avser statistik till och med januari 2020, och inkluderar därmed inte utbrottet av sjukdomen Covid-19 i Sverige. 

Antalet döda per månad i Sverige har varit fallande de senaste åren, trots en stigande befolkningsmängd.
Antal döda i Sverige per månad 201701 - 202001. Data: SCB
Allt färre dör alltså i Sverige, trots landets stigande befolkning, åtminstone sedan 2017. 

Generellt dör flest under vinterhalvåret, när t ex säsongsinfluensan och vinterkräksjukan härjar bland riskgrupper. Mer inomhusvistelse ökar också smittspridningen av sjukdomar och frånvaron av solljus kanske även påverkar det psykologiska välmåendet vilket leder till stress för kroppen. Dödsfallen planar ut juni - september och börjar stiga igen i oktober.

De senaste åren visar en tydlig trend i minskat antal döda per månad.

Siffrorna är intressanta då de sätter fingret på överdödlighet på grund av sjukdomsutbrott. Om det främst är riskgrupper som dör av t ex årsinfluensan hur mycket överdödlighet leder det till? 

Det samma gäller även coronaviruset SARS-CoV-2 och tillhörande sjukdomen Covid-19. Dödsfall leder en definitivt till, men kommer det innebära överdödlighet likt man såg för något i mars 2018, och även juli 2018. Juli 2018 var extremt varmt, vilket antagligen är förklaringen där. Därtill kan skogsbränderna orsakat stress hos drabbade individer.

 Varför stack dödstalen i höjden i mars 2018, och även februari 2018? Sjukdomsutbrott sannolikt. Säsongsinfluensan 2017 - 2018 var extra svår, och är antagligen förklaringen till uppgångarna i dödsfall februari - mars (och även lite i april) 2018. Säsongsinfluensan 2017 - 2019 dödade 1 012 personer (Folkhälsomyndigheten PDF).

Då Covid-19 främst dödar människor från kända riskgrupper så innebär inte alla dödsfall överdödlighet. I den mån Covid-19 dödar cancerpatienter så hade en andel av dessa dessvärre inte överlevt cancern.

Jag publicerar dödsfallstatistiken per månad ovan, för att vi ska kunna följa utvecklingen framöver och se hur stor spiken i dödsfall blir på grund av Covid-19. Varje dödsfall i Covid-19 är inte överdödlighet när äldre och redan sjuka drabbas. Därtill har allmän smittspridning minskat, t ex vinterkräksjukan nedan, en sjukdom som orsakar 200 000 dödsfall om året enligt Wikipedias källor.
Vinterrkräksjukan 2019-2020 som gröna staplar ovan. Källa: FHM
Lägre allmän smittspridning på grund av åtgärderna mot Covid-19 kan rent av leda till lägre total dödlighet i Sverige. Även dödsfall i trafiken kanske minskar på grund av minskat jobbpendlanse. Å andra sidan kan utvecklingen på börsen leda till för dödsfall via hjärtattacker, stress och självmord.

Statistiken för dödligheten släpar efter två månader, så för mars månad kommer vi först se hur det ser ut i maj. Först då kan vi se om de totala dödsfallen stiger mer än för en säsongsinfluensa som 2017 - 2018.

73 kommentarer:

 1. I Italien har väl antalet döda ökad med 10ggr i vissa områden varav många inte registrerats som Covid19? Ett inte oväsentligt antal lär väl stryka under pga sämre vård för andra sjukdomar eller skador.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://twitter.com/kjelljorner/status/1246178791736606720?s=09

   Radera
 2. Man kan väl också tänka sig att man ser en uppgång nu när viruset tar kål på gamlingar något i förtid, men att vi sedan ser en nedgång under det vanliga då många av de svagaste redan sollats bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får man titta på årsstatistiken. Det dröjer längre.

   Radera
  2. Mycket intressant blir det att se årsstatistiken...men det blir även rejält intressant att se månadsstatistik för April, hur mycket kommer den att avvika från det 'normala'?
   De flesta som dör har en eller flera svåra underliggande sjukdomar, det är egentligen det de dör av men allihopa bakas ihop som att dödsorsaken är Covid-19.

   Radera
  3. Jämför raden över hur mycket pengar från döda som tillförts i orangea kuvertet 2020 vs 2021 blir intressant också.

   Radera
 3. Blir intressant, tittar man på Folkhälsomyndighetens ålderstatistik över de som är konstaterat smittade så ser det ut som en omvänd ålderspyramid med flest 90-, 80- och 70-åringar. Det kan ju som sagt mycket väl till stor del vara människor som redan var ganska nära dödsbädden.

  Dessutom uppskattar både Imperial College i England och den svenske professorn Tom Britton att nånstans mellan 2-11% av befolkningen redan är smittade.

  Så även om det fortfarande är allvarligt är det förhoppningsvis kanske ändå inte så illa som många inkl mig befarat. De slumpmässiga tester som nu pågår kan ge oss ett svar på det kanske redan nästa vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2-11% av Sverige eller av världen?

   Radera
  2. De har uttalat sig om Sverige resp UK. Men finns väl inte mycket som tyder på ett det inte är rätt lika med någon månads förskjutning runtom i världen. En del länder fick ju då lite mer tid att införa restriktioner det har man ju förvaltat olika..

   Radera
  3. Skulle tagit med referenser men Tom Britton har räknat på Sverige och Imperial College har räknat på 11 europeiska länder; Austria, Belgium, Denmark, France, Germany, Italy, Norway, Spain, Sweden, Switzerland, UK.

   Sen måste man komma ihåg att det är 2-4 veckor från smittotillfälle till eventuell död så det kommer fortfarande blir sämre innan det blir bättre.

   Dr John Campell pratar om rapporten här https://www.youtube.com/watch?v=c1aoULlMpn0

   Rapporten i sig ger 404 nu så dom kanske har ändrat sig.

   Radera
  4. Man kan utgå från dödsfall och cfr för att räkna fram verkligt antal smittade för 2-3 veckor sedan. Jag har slarvigt räknat ut att tar man dödsfallen gånger ~300 får man ut hur många som är eller har varit smittade i ett land i denna stund. Extremt grov uppskattning såklart men en fingervisning.

   Radera
 4. Att antalet dödsfall minskar trots stigande befolkning borde väl främst bero på hur den är åldersfördelad. En inte obetydlig del av ökningen är ju invandrad och oavsett även med en del anhörig invandring så måste det ju totalt gett ett lägre medel. Det enda förutom ändrad ålders sammansättning skulle ju vara ökad livslängd och där är vi förvisso i en positiv trend så det bidrar ju säkert. Men oavsett om dödstalen jämnar ut sig sett på något åt så ställer du ju vården inför en utmaning nu. Kan även konstatera att den förefaller allvarligare än vad jag tidigare trott, jag skyller min bristande analys på att den till stor del var baserad på siffror från Kina som ju verkar vara typ bristande eller så är de inte lika mottagliga.. fru skulle ju även förklara att Singapore och Taiwan klarar sig bra.. och antagligen ett argument för några konspirationsteorier att Kina ligger bakom allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antalet minskar. ntalet minskar. Detta trots åldrande befolkning. Du drar av någon anledning in andelen, som förstås minskar den med.

   Radera
  2. Fokuseringen på antalet döda i förhållande till befolkningen adresserar inte problemet. De döda är inte vårdens problem utan de levande sjuka. I vanliga fall dör folk ganska kvickt, utan att kräva så stora vårdresurser.
   Min fru har omplacerats till IVA. Det är ingen lek. patienter väller in. Många är unga, den yngsta som ligger nedsövd i respirator är en tjej född 1992 och har inga kända underliggande sjukdomar. Vad som framförallt gör personalen förtvivlad är hur våldsamt sjuka alla är. De är vana vid att man behandlar med intensivvård några dagar och sedan blir de flesta patienter bättre, de här ligger i veckor.
   Vården kommer att krascha under trycket, allt annat vore ett under. Då kommer det också hända intressanta saker med dödstalen. Det här krigspsykologi. Det är bara att stålsätta sig och hoppas att man själv inte tillhör den stora majoritet som lamslås av panik.

   Ta hand om er

   Radera
  3. Även antalet påverkas ju av hur fördelningen ser ut, eller egentligen mer direkt av antalet i de intervall som har hög dödlighet. Varierar säkert men ökar markant med ålder. En analys av dödstalen bör ju då ta hänsyn till hur ålders kurvan ser ut. Googlade lite och hittade att du publicerat ett inlägg om befolkningsprofilen 2012. Men kan vi verkligen redan passerat puckeln med 40 talister, tror inte det så antalet dödsfall borde vara trendande uppåt. Ja det är nog något man kan studera mer..

   Radera
  4. Ja slutsats blir nog att corona kommer bryta en trend mot längre medel livslängd, kommer nog ta tid innan statistik hämtar sig från det. Då kan man ju fundera på hur stor påverkan avsaknad av kraftigare pandemier kan ha på medellivslängd. Det är väl sen 68 det var någon allvarligare, för något som jag nu glömt vem uppskattar till en 10 års händelse, men då ska nog både svin och fågel influensa räknas även om de hade rätt begränsade dödstal.

   Radera
  5. Ygg - Hoppas verkligen din fru blir bättre snart!

   Patienternas lidande går ju att begränsa med lugnande och nedsövning. Men om/när patienterna blir för många kommer tyvärr många hamna i betydligt mer obehagliga situationer. Gradvis försämrad andningsförmåga är ingen lek. Det är inte för inte som det används just som tortyrmetod.

   Radera
  6. Tack för din omtanke Vansinne. Men min fru har omplacerats som personal till IVA och klarar sig förhoppningsvis från att bli smittad. Ursäkta otydligheten. Man blir ändå lite imponerad när man ser när Landstinget väl börjar sig förtjänt av skattepengarna. Man har dammsugit hela organisationen och kartlagt olika kompetenser, placerat om massor av folk, tredubblat kapaciteten på IVA och ställt in alla semestrar de närmaste 6 månaderna. Men tyvärr kommer det ändå inte räcka för den här stormen.

   Radera
  7. Ygg: Hoppas allt går väl med din hustru.

   Radera
  8. @ Ygg - tack för intressant bild av läget! Instämmer med ovanstående.

   Radera
  9. Och ja, corona kan döda vem som helst, även yngre. MEN, det gör influensan också. utan att pressen bryr sig. det är fortfarande så att 99% är äldre, och 99% redan har andra allvarliga sjukdomar. Men statistik är klen tröst för de som drabbas. Sjukvården skulle dock antagligen klara det här bättre om man fokuserat på att isolera riskgrupperna i första hand.

   Radera
  10. Underliggande sjukdomar, hur många över 50 har inte någon diagnos som skulle kunna klassas som underliggande sjukdom? Hur många har inte något av följande: blodtrycksmedicin, kolestroldämpande, blodförtunnande, har astmabesvär, diabetes, mm. Begreppet känns rätt luddigt.

   Radera
  11. Anekdot. Fyller 50 om drygt två månader. Har inget av detta, men det är som sagt två månader kvar.

   Radera
  12. Ygg, om din fru inte har några riskfaktorer så har hon utmärkta möjligheter att klara sig helskinnad ur detta. Egentligen är det bättre att jobba på IVA eftersom de vet vilken sjukdom patienterna har och de (fortfarande) har skyddsutrustning.... till skillnad mot geriatrik etc mm där det garanterat finns Covid-19-patienter också.

   Radera
  13. Man kan ju ha en dold riskfaktor som man inte vet om....men som likt förbannat Covid-19 hittar :-!

   Radera
  14. @Greenious: Folk dör inte i riktigt samma höga takt i "vanlig" influensa som i Covid-19. Det gör Covid-19 mer spektakulär för pressen och mer påfrestande för vårdapparaten.

   Radera
 5. Trenderna så långt borde innebära att vi ser en tydlig överdödlighet säg april-juni (och detta är också vad nuvarande modeller från FoHM tyder på). Överdödligheten kommer också förvärras av just bristen på IVA-platser, där vi tycks nå taket för Stockholm denna helg eller tidigt nästa vecka. Återstår att se om vi kan balansera tillräckligt mellan regionerna, för så långt ser det ju OK ut i Göteborg och Skåne till exempel...

  Dåligt tecken dock att vi har eller har haft smittan på så pass många äldreboenden redan. Visst, de flesta som bor på äldreboenden har inte särskilt lång återstående livslängd, men det är en klen tröst.

  Antar du sett siffrorna på Italiens överdödlighet redan? Finns en SVT-artikel om detta: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/dodstal-i-italien-kan-vara-underskattade

  "Det första exemplet gäller kommunen Nembro som har drygt 11 000 invånare och ligger några mil nordost om Milano. Ett normalår skulle 35 personer ha avlidit från årsskiftet till den 24 mars, men i år rör det sig om 158 dödsfall.
  "

  "I tre andra kommuner är avvikelserna ännu större, skriver de: I Cernusco och Pesaro är överdödligheten 6,1 gånger så stor som det officiella antalet döda i Covid-19. I Bergamo är kvoten 10,4: 500 personer fler än normalt har avlidit, jämfört med 48 officiellt döda på grund av pandemin.
  "

  Nu blir det förhoppningsvis inte alls lika illa här, men du ser ju också vad som händer i Spanien och Frankrike mm. Avviker våran dödskurva från dessa länder, tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag såg detta häromdagen. Det är starka data om dom håller.

   Radera
  2. iofs undslapp sig ngn läkare jag hörde att 50% av de som avlidit i corona sannolikt inte hade levt året ut ändå.

   Radera
  3. ... så hälften fick sitt liv förkortat med mer än ett år...

   Nä, denna sjukdom slår betydligt hårdare än säsongsinfluensan. Rekommenderar att man tittar på hur t ex sjukvårdspersonalen själv drabbats i t ex Italien och Spanien. Detta väntar också svensk vårdpersonal framöver. Även längden på behandlingarna på IVA är rejält oroande.

   Det finns tillräckligt med data från andra länder för att visa på att detta har potential att bli riktigt otäckt.

   Radera
  4. Läkarna som dött i italien tillhörde majoriteten riskgrupper. Italien har överdödlighet senaste veckan enligt euromomo men på helåret får vi se hur mycket det blir. 2003 dog väl en 50000-70000 européer av värmeböljan förövrigt. Hur stor överdödligheten var vet jag dock ej. För tillfället vet vi ju bara hur många som dött med covid-19, inte hur många av covid-19.

   Radera
 6. "Då Covid-19 främst dödar människor från kända riskgrupper så innebär inte alla dödsfall överdödlighet. I den mån Covid-19 dödar cancerpatienter så hade en andel av dessa dessvärre inte överlevt cancern."

  Minst halva Sverige är i någon av riskgrupperna, övervikt, astma, högt blodtryck, 65+ osv. Många vet inte ens om att de tillhör en riskgrupp, då många inte känner till att de har tex. högt blodtryck.

  Det skall bli intressant och se överdödligheten under mars 2020. Jag tror den är rätt hög, då det finns ett stort mörkertal av Coronadödsfall i sverige. I de officiella dödstalen så finns bara de som dött på sjukhus och blivit testade innan. Övriga dödsfall som har coronasymptom men inte blivit testade går som lunginflammationer.

  Jag har hört om flera ex på dödsfall som faller utanför statistiken. Bl.a. en man i 30 årsåldern med coronastymtom, som vården uppmanade att han skulle stanna hemma (pga. att han inte tillhörde riskgrupp) trots att han ringde flera ggr och ville bli inlagd. Till slut svarade han inte i telefon. När föräldrarna åkte dit hittade de honom död.
  Har också hört om ett äldreboende med flera döda i misstänkt corona, men ingen räknas i statistiken, då de inte hann testas innan döden.

  SvaraRadera
 7. Gamla som dör hemma eller i åldringsvården testas normalt inte så det kan bli en betydande diskrepans mellan överdödligheten i år och COVID-19-siffrorna. Bra att hålla ögonen på detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom covid-19 nu är klassad som samhällsfarlig kommer nog alla testas, och bär de på viruset, oavsett om de var sjuka eller inte, kommer de dyka upp i statistiken.

   Radera
 8. Ämnet är ytterst relevant och intressant och bloggen är först att ta upp det - grattis och följ upp!

  Jag tänker sticka ut huvudet och göra förutsägelsen att corona inte kommer att synas i officiell statistik. Dödligheten kommer inte att avvika från standardavvikelsen för de senaste 20 åren.

  Jag är enbart orolig över de ekonomiska effekterna, men det kan mycket väl vara obefogat. Vårt nuvarande ekonomiska system har samlat på sig så många och stora obalanser att det behöver kollapsa för att kunna rensa upp sig. Det som kommer ut på andra sidan kan vara ett mycket friskare och bättre system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sverige sker ca 1300 självmord per år (+ ca 300 dödsfall där man inte kan fastslå detta med säkerhet), vi får väl se hur dessa ökat efter coronans framfart och hur de siffrorna står sig gentemot antalet döda i corona...

   som sagt... att stänga ned hela samhället för ett hundratal döda...

   Radera
  2. Vi har 333 döda nu, och vi är i början av den våg som sköljer över oss nu. FoHM prognosticerar själva att toppen på antal pat i behov av intensivvård kommer vara om två-tre veckor. Det kommer alltså att dö ganska många till.

   Radera
  3. Tusental då. Min uppfattning är att fler under 50 kommer gå livet av sig pga detta än Corona självt.
   När allt detta är över och vi står där igen om 20 år kommer ingen bry sig nämnvärt.
   Detta är på gott och ont Boomers sista stund att stå i centrum där allt ska styras utefter deras bästa på alla vis.

   Radera
  4. Ja, verkligen. Jag har själv funderat på detta ett tag men är inte lika disciplinerad som herr bloggaren som gräver fram siffror och sammanfattar dessa. Tänk om övrig media kunde göra ens ett hälften så bra jobb istället för att vräka ut clickbait-rubriker och presentera lösa siffror utan sammanhang.
   Var donerar man?

   Radera
  5. Yea, Greenious - självmorden är en ordentlig rektal termometer på samhället.

   Impulshandlingar under inflytande av alkohol har lättare att leda till omedelbar död om det finns enkel tillgång till medel - i USA i form av skjutvapen och potenta opioider på recept. Då är det ett ögonblicks verk att göra en smärtfri, säker och enkel exit.

   Här har vi inte samma enkla tillgång till medel, och det tror jag är bra. Citat: "Det är dumt att ta livet av sig eftersom man brukar ångra sig inom högst ett halvår".

   Radera
 9. Hej
  Delar Yggs analys. Det kommer bli olidligt att jobba på sjukhusen. totala IVA-behovet tycks vara >10% av CFR dvs många nya platser ska fram varje dag.

  Jämför sydkorea och Sverige. Det finns ett sätt att jobba som funkar, men det verkar inte handla om att skala upp sjukvården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förväntar mig att mammaledig SSK-sambo ska bli inbeordrad när som helst. Ingen har ringt. Skåne. Försöker slipa matningstekniken, men nattningen är en mammasport.

   Radera
 10. schweiz är det land som har flest smittade per capita.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom har garanterat också testat flest per capita.

   Radera
 11. Många individer kommer att avlida som fortfarande har lång tid kvar att leva. Jag tror dessa individ, deras anhöriga och vänner skiter i statistik. För den som får den svårare förloppet av sjukdomen är en fight för livet i respirator den enda chansen, men ingen garanti. Äldre får mer eller mindre med automatik vårdbegränsning just nu och då stupar man ganska fort, lugnade medel och en säng att dö utan farväl. Det rapporteras från många länder att man har många "yngre" i IVA vård och respirator just nu. Den som är intresserad av statistik får nog hålla sig till tåls ett tag. Tyvärr finns det en risk att Kinas populistiska knådande av COVID-19 siffror har vilselett övriga världen.

  SvaraRadera
 12. För de enskilda är dödsfall alltid en katastrof och tragedi.

  Men för samhället i övrigt är några hundra, eller ens ett par tusen, inget större problem.

  Finns massor av andra dödsorsaker som dödar fler än coronan gjort så här långt.

  Med tanke på att ca 90000 dör per år i sverige så är coronan hittills med 166 dödsoffer ingenting. 1300 (drygt) tar livet av sig varje år (och 300 ytterligare är osäkra självmord).

  https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/statistik/2019-9-6298.pdf

  Bortsett från det märkliga i att man:
  1 - inte sett till att isolera riskgrupperna från början.
  2 - inte omedelbart börja jobba på att bygga ut intensivvårdplatser

  så är ju viruset inte riktigt av den dignitet att det känns motiverat att stänga ned hela samhället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. 166? Det är 333 för tillfället. Illustrerar dock bra att många har väldigt svårt att förstå exponentiell tillväxt. Hur kan du tro att det ska sluta på "ett par tusen"? Obegripligt.

   Radera
  2. Nej, det är en balansgång såklart där Sverige väljer att styra med rekommendationer mm. Får se om den strategin var rätt. Nu ligger våra dödsfall per capita en god bit över Norge, Finland och Danmarks nivåer, men vi får göra en analys av det sen.

   Din siffra på 166 dödsoffer är lite gammal vid det här laget. Klockan 14 idag räknar vi till 333 dödsoffer (se data här). De som dör nu smittades för 2-4 veckor sedan. Våra nedstängningar bör om nån vecka ge effekt, men det är ett väldigt inflöde på intensiven i Stockholmsregionen nu. Detta kommer i sin tur innebära överdödlighet när andra grupper som behöver intensivvård och tränger ut de fall med lägre förväntad livslängd som eventuellt kan överleva med 1-2 veckors intensivvård.

   Radera
  3. Fast de flesta av de 333 hade underliggande sjukdomar som de ändå relativ snart dött av i alla fall. Kanske låter cyniskt...men är egentligen bara realistiskt.
   Det är väldigt få som dör av Covid-19 utan underliggande sjukdomar.
   Men stora siffror ger stora rubriker och många klick.

   Radera
  4. Med "underliggande sjukdomar" menar man egentligen "underliggande riskfaktorer".

   Till exempel högt blodtryck eller diabetes. Båda dessa riskfaktorer kan man leva ett långt liv med i vanliga fall. Men visst, än så länge är det en majoritet 80+:are som dör. Det är utan tvekan så att covid-19 är långt mycket farligare för äldre, därav våra rekommendationer till 70+:are.

   Det jobbiga är att så många, även yngre, behöver sjukhusvård -- upp till 19% av smittade om man ser t ex till vad WHO rapporterat.

   Den belastningen i sin tur tränger undan vårdkapacitet som hade behövts annars. Allt som allt ser jag det som osannolikt att vi inte har en synlig överdödlighet under covid-19-vågorna (den första har vi kanske nu säg april-juni).

   Radera
  5. Angående vårdbehovet så är det väl ändå upp till 19% av de 20% som upplever annat än milda eller inga symptom? Dvs, ca 4% av det totala antalet bekräftade smittade. Lägg sedan till att det totala antalet faktiskt smittade troligen är mångfalt högre så hamnar vi snart på någon enskild procent eller lägre.

   Tyvärr räcker ju även det för att det faktiska antalet patienter ska bli rejält högt.

   Det jag inte förstår är hur en överdödlighet i den storleksordning som hittats i Italien inte har uppmärksammats innan det blev rubriker om Corona. När plötsligt 6-10 gånger fler personer än normalt kroknar på några månader borde väl åtminstone bårhusen reagera?

   Kan det ha avskrivits som 'svår influensa i år, lunginflammation' men nu när det finns ett C-ord så måste vi plötsligt börja bokföra varenda dödsfall?

   Resultatet på årsbasis blir som konstaterats mycket intressant att följa upp.

   Radera
  6. Nej, det är alltså 19% av totalen. Inte 19% av 20%.

   Och ja, om du verkligen vill se något hemskt kan du googla "Italy morgue". Eller, jag bjussar på en länk. Video shows Italian army trucks transporting coffins from Italy's worst-hit city to remote cremation sites because morgues can't cope with more coronavirus deaths

   Detta är på riktigt.

   "The Italian Army has started ferrying dozens of coffins from the northern city of Bergamo, the worst-hit city in Italy's coronavirus crisis, to remote cremation sites because local morgues can't cope with the number of new deaths."

   Radera
  7. @Carmania Antal smittade eller döda pga Corona växer inte exponentiellt utan logistiskt. Första halvan av kurvan är dock approximativt exponentiellt. Inget i naturen växer exponentiellt.

   Radera
  8. Har du en källa på den siffran? Jag hittar inga källor som säger att 19% av totalen behöver sjukhusvård. Däremot att ca 80% inte behöver någon speciell vård. Vad som går utläsa är att övriga behöver någon form av behandling som kan inbegripa hemvård med varma omslag och smärtstillande etc.

   De siffror som rapporteras är väldigt varierande i vad de avser och hur de räknas. Om vi tar Sveriges siffror som exempel så har vi 400 personer som intensivvårdas (eller har vårdats) av de 6000 bekräftade fall vi har. Dvs, 6-7% som andel. Eftersom Sverige uttalat endast testar de som uppsöker vård vid misstanke om smitta samt för smittspårning så lär mörkertalet vara rejält stort så andelen lär sjunka ordentligt. Huruvida det finns människor som vårdas på sjukhus på vanlig avdelning (ej intensivvård) har jag inte sett någon siffra på.

   Det finns gott om andra liknande siffror att finna på nätet men givetvis kan man russinplocka skräckexemplen om ålderdomshem där 20% av de boende avlidit eller platser där demografin gjort att andelen blivit hög men det är inte representativt för helheten.

   Oavsett andelen så lär det faktiska antalet som uppsöker sjukhus för rådgivning/vård komma bli högt den kommande månaden.

   Radera
  9. Källan är WHO. Det finns sammanfattat hos CDC här. Det vi alla önskar är att mörkertalet är otroligt stort, så att andelen sjunker.

   "The largest cohort of >44,000 persons with COVID-19 from China showed that illness severity can range from mild to critical:

   Mild to moderate (mild symptoms up to mild pneumonia): 81%
   Severe (dyspnea, hypoxia, or >50% lung involvement on imaging): 14%
   Critical (respiratory failure, shock, or multiorgan system dysfunction): 5%"

   "Mild" innebär här alltså allt som kan göras hemifrån, inklusive att vara sängliggande i en vecka eller två.

   Ja, det ligger en hel del människor isolerade på sjukhus utanför intensivvårdsavdelningarna. Här i Skåne är 38 inlagda, varav 11 på IVA. Stämmer hyfsat bra med ration ovan.

   Det kan bli bra det här om vi nu har enorma mörkertal så att en stor del redan är eller har varit smittade. Dock finns det en del som antyder att vi då har stor asymptomatisk spridning, och då blir det en ganska elak topp, dvs det vi är på väg att se i Stockholm nu.

   Bästa källorna är WHO, ECDC eller CDC. De pekar alla på nåt i stil med att 5% så långt kräver intensivvård, men vi kan anta att vi då har stora mörkertal, så att det i själva verket bara är 1% som behöver intensivvård. Blir 60% smittade ska då 600 000 personer passera IVA under nån tid. Det tar ett tag och i praktiken kommer många inte åka in på IVA eller annars triageras bort.

   Det stora hoppet är att mörkertalet är riktigt stort och att IVA-andelen i verkligheten är mycket lägre. Återstår att se, finns några rapporter som antyder detta och det ska bli spännande att se vad Folkhälsomyndighetens slumpmässiga prov på 650 personer i Stockholmsområdet visar (resultat kommer nästa vecka).

   Radera
  10. Den länken var inte helt tydlig. Jag tolkar det som att 5% garanterat åker in på sjukhus, 81% inte medan de övriga 14% ev behöver sjukhusvård eller åtminstone tittas på. De 19% som hamnar på sjukhus gäller som jag tolkar det personer som har identifierade riskfaktorer enligt citatet:
   "Among U.S. COVID-19 cases with known disposition, the proportion of persons who were hospitalized was 19%.

   1% av 600'000 personer är 6'000 personer, inte 60'000. Mer intressant information på Vetenskapsradion med flera uppskattningar från folk som är utbildade och jobbar med sådant här (till skillnad från mig).

   https://sverigesradio.se/artikel/7427693

   (Länkar till statsmedia är förhoppningsvis tillåtna utan att äventyra bloggarens ekonomi?)

   Dessa 6000-60'000 fall bör givetvis sättas i relation till antalet tillgängliga vårdplatser, hur lång tid de sprids över samt huruvida de är tillkommande eller drabbar de som redan ligger.

   Hur det blev vet vi inom ett halvår.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Man ska inte pyssla med inlägg samtidigt som man lagar mat... jag blandade siffrorna från Joakims inlägg med de från den länkade artikeln hos Sveriges Radio.

   1% av 6'000'000 blir 60'000, inte 600'000, skulle det stå. De 6'000 personerna kommer från den länkade artikeln hos Sveriges Radio där utbildade professionella uppskattar att det blir mellan 0.1 och 1% som behöver sjukhusvård. 6'000 - 60'000 alltså. Sedan betyder väl inte heller sjukhusvård detsamma som intensivvård även om sjukhus är illa nog.

   Vi får hoppas experterna får rätt - i det nedre spannet!

   Radera
  13. Ja, jag suddade mitt inlägg där ja.

   60% smittade. 6 000 000. Hur många behöva IVA-vård? Nånstans mellan 1% (om vi har stora mörkertal) till 5% (om Kinas och resten av Europas siffror är mer lika verkligheten).

   Men ja, de där 19% som nämns är alltså sjukhusvård, där du kanske behöver syrgas etc pga syrebrist. 5% intensivvård (vi säger 1%). Vid 1% = 60 000 pers som ska slås ut över 1 000 IVA-platser. Eftersom man är inne 1-2 veckor tar det då 60-120 veckor att beta av.

   Kommer alla samtidigt, vilket det finns risk för om vi inte dämpat spridningen snabbt nog, blir det ett par tunga månader nu. Jag tror man kommer se jobbiga saker i Stockholm den veckan som kommer.

   Radera
  14. Njae, de 19% som angavs tolkar jag fortfarande som att 19% av de smittade i USA med riskfaktorer åker in på sjukhus. Dvs, de är en del av de 60'000. Kanske t o m majoriteten av de 60'000. Hur många av dem som behöver IVA är fullständigt oklart. Förhoppningsvis ett litet fåtal.

   Radera
  15. Hm, vad har USA med saken att göra?

   19%-siffran kommer från Kina. Det är 19% av totalt smittade enligt den datan. Inte med riskfaktorer, totalt över hela gruppen. Kina-datan säger 19 procentenheter behöver uppsöka sjukhus, och fem (5) procentenheter behöver intensivvård -- återigen som andel av hela gruppen. Siffrorna från Italien, Spanien och Frankrike pekar om något på en _större_ andel som behöver sjukhusvård, och i förlängningen också (för tillfället) en större dödlighet.

   Låt oss alla hoppas att det fortsatt är gigantiska mörkertal. Men ja, redan nu ser vi från de hårdast drabbade områdena i Italien att vi har en överdödlighet jämfört med business as usual på säg fem till tio gånger.

   Radera
  16. Exakt, vad har USA med saken att göra. Iofs är väl CDC USAs smittskyddsmyndighet så det är det perspektivet det är skrivet utifrån.

   De 5% som behövde intensivvård av bekräftat sjuka i Kina stämmer enligt det underlaget men som sagt så börjar det ju peka på att mörkertalet är minst tio gånger fler. Det varierar ju kraftigt mellan olika områden och demografier så några riktiga slutsatser är svåra att dra än. Ska man försöka gissa eller planera behöver man titta på länder som liknar Sverige avseende förutsättningar, demografi, metodik och system. Osäker på om det finns något relevant fall men detta har säkerligen experterna koll på.

   Tittar man på länken som Yaku presenterade nedan ser man också att överdödligheten även tidigare tidvis legat på 5-10x det normala på olika platser runt om i de länder som ingår så just det är inget nytt. Det nya inträffar ju om det sker över längre tid eller extremt kort tid, förstås.

   Radera
 13. Tyvärr finns nästan bara sverige som har bra statistik om människor och deras dö.
  Nästan alla Länder i Europa har ingen korrekt statistik. Det har även varit konstigt för mig at när man föddes i svergie registreras man på skatteverket och senare i livet bli man avregistrerat det.
  Om ni känna nån tysk fråga honom om man måste registrerar sitt barn på ,,Finanzamt".
  Dom kommer at titta på er konstigt och kanske även skrattar.
  Men jag tror bara sverige har pålitligt statistik.

  SvaraRadera
 14. (Svar till Greenious) Killgissning av totalt antal döda i Sverige av covid-19 under de första vågorna (1-2 år):
  60% smittade. Befolkning 10 miljoner. Dödlighet 0.1% (best case scenario); 1% (worst case scenario):
  Antal döda ligger då mellan 6 000 och 60 000.
  Om toppen (topparna) kommer snabbt och intensivvården inte hinner med kan dödligheten under en begränsad tid ligga betydligt högre (kanske en tiopotens) än intervallet jag killgissade ovan. Om vi å andra sidan lyckas dra ut förloppet så pass att vi hinner få fram t ex ett vaccin innan en stor andel av befolkningen blir smittade ser det betydligt ljusare ut, så klart.

  Allra bäst är naturligtvis att utrusta alla med permanent skyddsdräkt och gasmask (se min avatar för demonstration). Lite obekvämt ibland kan jag erkänna man jag har vant mig rätt bra nu efter ett antal år. Vill inte bli sjuk i onödan. Inte ens noro-virusen slipper igenom ha ha.

  SvaraRadera
 15. Löven försöker göra en Svensk light version av Orbán under 3 månader och vill köra över riksdagen med alla beslut.
  https://www.expressen.se/?referrer=header-home

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad krävs, enligt dig, för att en svensk regering är demokratiskt vald?

   Notera också att vi i Sverige inte väljer regering (och har aldrig gjort det). Vi väljer en riksdag, som sen utser en regering

   Radera
  2. Hm, det där ser förstås lite konstigt ut. Jag kommenterade en kommentar som inte längre finns.

   Radera
  3. Var det temasek så har hen åkt från vitlistan pga upprepade försök använda härskarteknik (på vilket bloggarjävelns enda reaktion är kickning).

   Radera
 16. Det är sådan här statistik jag letat efter. Tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du är kanske också interesserad i detta här.
   Excess mortality.
   http://www.euromomo.eu/

   Radera
  2. Fhm publierar en influensarapport (bara att söka efter) varje år där antal smittade/döda/intensivvårdade redovisas. Denna är väl rimlig att ha som bas när man analyserar corona

   Radera
  3. Tack Yaku. Intressant och relevant sida.

   Radera