Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-04-21 19:01

Affärsutveckling i coronatider - hemkört direkt från butik - hur ser det ut hos dig?

Så här i coronatider erbjuder nu allt fler butiker ofta gratis hemkörning i närområdet, som ett grepp att behålla kunder och intäkter. Tre lokala exempel som en spaning nedan. Hur ser det ut hos dig?
Jaktavdelningen på Skene Järn.
Allt fler butiker - åtminstone här på landet - erbjuder nu gratis hemkörning för att hanterar coronakrisen. Det innebär mycket attraktiva och snabba leveranser, utan att behöva förlita sig på PostNord, DHL, Bring, UPS eller Schenker, som samtliga har lite milt sagt skamfilat rykte när det gäller leveransstabilitet. De är ju inte de som säljer varorna, och har inte ett varumärke och lokala kunder att hantera på samma sätt.
Skene Järn.
Första lokala exemplet är drömbutiken Skene Järn, som nu kör ut två gånger i veckan inom 20 km från butiken. Man har egentligen allt - kläder, profilkläder, skogsutrustning, trädgård, vitvaror, husgeråd, heminredning, jaktbutik, golfbutik, järnaffär och med det allt vad verktyg heter, både för proffs och privatpersoner. Förut hade man rent av båt, men jag vet inte om man fortfarande har det eller om det bara var stängt för säsongen. Fiske finns i alla fall.

Handlar man för åtminstone 100:- SEK får man gratis hemkörning.

Nästa exempel är Fjärås Lantmanna, som kör ut för 100:- SEK, dock max 100 kg per kund och bara på den danska sidan om gränsen (=Kungsbacka kommun). 

Slutligen har vi heminrednings- och blomsterrbutiken Blommigt & Prickigt, vars bageri- och cafédel nu erbjuder hemkörning av en brödpåse nybakt bröd i närområdet, för 100:- SEK inklusive leverans.

Åtgärderna ska än så länge tolkas som en effekt av coronakrisen, men frågan är om detta kan permanentas? Trots allt sparar man som kund både tid och pengar genom att slippa åka till butiken. Därtill sparar det förstås på miljön att köra en runda till kunderna istället för att hundratals kunder ska köra själva fram och tillbaka. Däremot tappar butikerna spontanköp.

Själv ringde jag till Skene Järn för att få en utbyggnadssats till robotgräsklipparen levererad. Då jag redan hade konto hos Skene Järn pga vinterservicen av roboten blir det betalning via faktura, annars är det generellt Swish som gäller.

Vad för butiker har börjat köra ut lokalt hos dig? Är detta ett fenomen på ute på landet, eller är det generellt?

För övrigt ber jag både Fjärås Lantmanna och Blommigt & Prickigt om ursäkt för frånvaron av foton. Var helt övertygad att jag hade foton därifrån, men geolokaliseringen gav noll i resultat underligt nog. Ibland misslyckas min bildbank.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Tidigt ute här var Biltema med
  Bakluckeleverans. Lokala skobutiken erbjuder personlig shopping utanför öppettiderna eller hemleverans. Djuraffären kör ut foder lokalt.

  Jaktbutiken levererar till bilen.

  Landsbygds-Ica ska snart börja med något nytt koncept. De är för övrigt systembolag, apotek, post och så vidare.

  SvaraRadera
 2. Livsmedel, byggbutikerna, bildelar, lantbruksförnödenheter och även några restauranger.
  Lokala datorfixarn hämtar och lämnar. Och radio-tv säljaren har gjort det i flera år redan.

  SvaraRadera
 3. Pizzerian här i Valbo har utkörning.

  SvaraRadera
 4. Försöker leva precis som vanlig under rådande omständigheter. Ifall vi slår/närmar oss taket i regionen så kommer jag ändra mig, annars följer jag råden. Vilket inte är speciellt svårt då flertalet andra är hemma. Hursomhelst, alla drabbas, det handlar bara om kurvan nu för i synnerhet riskgrupper. Att sitta på uteservering ser jag inte som ett problem i dagsläget. Men det kan såklart ändras rätt fort.

  SvaraRadera
 5. Tipsar om instabox som är grymt alternativ till ex PostNord och gör att man slipper utlämning. Använder även budbee som levererar hem och visar vart budet är i realtid.

  Här på landet utanför Stockholm har restauranger börjat med matlådor och flera matbutiker organiserar hemkörning via sociala media samt håller extraöppet för pensionärer då t.ex ICA/COOP i princip inte kan erbjuda hemkörning. En del mäklare börjar med videovisningar och tidsbokning, samma med vissa bilhandlare. Lokaltidningen är full med kreativa speciallösningar och jag gissar att många av dessa blir permanenta. Hemköp anställde för övrigt 500st och fyrdubblade sin kapacitet i Stockholm på drygt en månad. Kommer hädanefter allt mer sällan handla mat i butik.

  SvaraRadera
 6. Landet och landet. Jag bor i jordbruksbygd en dryg mil från en småstad och det finns inte direkt mängder av butiker utanför staden. Varken ICA Maxi eller Coop kör ut utanför staden, så jag måste hämta själv efter beställning på nätet. ICAs nätbutik har dessutom, ska vi säga, viss förbättringspotential (dvs den suger).

  SvaraRadera
 7. Skatteverket kör ut återbäringen och levererar kontant. Han som lämnade av kuvertet berättade att de har blivit inspirerade av det negativa oljepriset så nästa vecka skall de dessutom börja med omvänd löneskatt.

  Sedan vaknade jag ur drömmen...

  SvaraRadera
 8. Frågan är om det alltid är frågan om att behålla intäkter eller om det inte i vissa fall handlar om att enbart behålla kunder.

  Jag menar det kan ju inte alltid vara speciellt lönsamt att bjuda på frakten, men det kan vara vad som krävs för att kunderna skall finnas kvar den dagen detta är över. Hoppet för näringsidkaren skulle då vara att företaget finns kvar.

  SvaraRadera
 9. Har lite svårt att förstå det ökade intresset för hemkörning, även om jag kan förstå att restauranger gör allt för att hålla i gång sin business.

  Att man ska bli smittad i en butik bedömer jag som låg så länge man håller avstånd, (har glasögon,) inte öppnar munnen, inte petar sig i ansiktet och tvättar händerna efteråt. Droplets flyger inte upp i näsan (med hål neråt) direkt. Kan det hända. Ja, men man kan dö i flygplansolyckor också.

  Extra märkligt blir det vid matleverans. Någon annan människa har då petat på maten/förpackningen nyligen. Det är inte helt optimalt att stoppa det i munnen. Värmer man upp maten under en längre tid tar det död på viruspartiklarna, men hur god är överuppvärmd mat. Bättre att laga mat själv i tider som dessa.

  SvaraRadera
 10. Hur ska man kunna ordna med hemkört när det inte finns jäst att köpa?

  SvaraRadera
 11. Lokala butiken kör ut gratis, ingen speciell minimumsumma, men inte för en dosa snus eller chipspåse så han.

  SvaraRadera