Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-30 10:50

29% av läsarna har haft användning av prepping under coronakrisen

Knappt var tredje läsare uppger i enkätsvar att de har haft användning av sin prepping under coronakrisen.
Preppen!
29% av läsarna uppger i sina svar att de haft någon användning av sin prepping. 36% är tveksamma och har bara ägnat sig åt sedvanlig rotation av lagren. 22% svarar rakt nej, och 14% verkar inte ha preppat alls.
Svaren.
Det är väl bara att instämma. Enda effekten har i stort sett varit att man inte behövt få panik och springa och köpa toapapper, pasta, jäst eller vad det nu är som det hetsas om för stunden. I övrigt har ju dessa varor kommit in igen inom några dagar och inom en vecka har flödet varit normalt igen.

Har själv dragit en del erfarenheter, främst kring kaffe och té, nämligen att det går åt mycket mer av detta när man ständigt är hemma och inte dricker kaffe på stan, på resa eller vid framträdanden. Således kan bufferten för dessa behöva ökas.

Har ni själva några erfarenheter från krisen?

27 kommentarer:

 1. Ungefär samma som bloggaren själv. Att det går åt mycket när man är hemma mycket. Det hade jag inte tagit höjd för riktigt.
  Inget som dock har påverkat min grundprepp, som mer handlar om att få familjen att överleva några veckor och mest innehåller livets nödtorft.

  SvaraRadera
 2. Det enda jag preppade specifikt för corona var två stora handsprit som jag fick tag i på det fjärde apoteket jag besökte. De räcker fortfarande. Fyller på en liten flaska från dem för att ha när jag är och handlar och så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte använt handspriten jag har. Inte behövts när man bara är hemma, och bylivsmedelsaffären har handsprit vid ingången/utgången, så ...

   Radera
  2. Hemma tvättar man ju med tvål, men om man aldrig träffar någon och inte bor i ett trapphus där andra hostar på ytor, så är således behovet av handsprit lågt. Värsta pandemin i modern tid, och handsprit behövdes inte. Det är en lärdom.

   Radera
  3. Ja, inte precis strykande åtgång. Har fortfarande 1,5 stor flaska kvar. Räcker både åt mig och min bättre hälft som använder det mest eftersom hon måste vara fysiskt på jobbet (där finns iofs handsprit och skyddsutrustning) och därmed också handlar på vägen hem. Har väl blivit 2-3 ggr per vecka för mig när jag behövt använda spriten.

   Radera
  4. Jag tänker samma runt handsprit men handsprit är effektivt mot bakterieburna sjukdomar.
   Men jag använder handsprit ändå, det är väl något som satt sig på hjärnan, givetvis tvättas händerna också.

   Tvål och vatten är mer effektivt mot virus än handsprit så rent logiskt och vetenskapligt är handspriten mer som placebo mot Coronan.

   Radera
  5. Inte konstigt att handspriten är slut när man köper på sig för flera månader framöver!

   Radera
  6. Nils, ingen fara, jag bjuder på sprit om du behöver det.

   Radera
  7. Att köpa på sig saker när krisen är ett faktum är ju inte riktigt prepping utan panikprepping och bidrar till krisen. Hade man preppat korrekt så hade man inte behövt bry sig om att köpa något alls. Handsprit är fortfarande slut i lokala ICA-butiken men toapappret har kommit tillbaka.

   Radera
  8. @Axel
   +1.
   Det är precis det jag menar. Dessa sk preppers ställer ju bara till det. Jag skulle behöva ha handsprit där jag jobbar. Detta är då slut överallt.

   Radera
 3. Har inte heller användt handsprit särskilt mycket då jag tidigt inhandlade ett par snygga mjuka passande skinnhandskar. Tar man på och av dom på rätt sätt så kontaminera man inte sina händer på ytan där handskarnas kontaktyta är

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man köra engångs har Biltema lite olika varianter på tunna silikon/plasthandskar för engångsbruk. Har provat det en gång när jag handlade, men föll inte för det. Allt är ju kontaminerat ändå, så man kan lika gärna köra handsprit ett antal vändor: efter att man handlat klart, betalat, tagit in påsarna hemma, och packat upp.

   Radera
  2. Jag har läst att det oftast räcker att använda engångshandske på högra handen, om man nu är högerhänt, det halverar kostnaden. På min ICA Maxi finns två tvättställ, som kunderna får använda fritt, vid retur-burkautomaterna och demo-disken inne i affären. I morse när vi handlade tidigt, stod en medarbetare och tvättade kundvagnar med trasa. Dessutom har affären satt upp en massa skärmar i form av träramar, klädda med plastfolie, för att kunderna inte ska smitta varandra i kassakön eller efter den. Föredömligt av ICA. Överallt finns affischer med uppmaning att hålla sig minst 1.5 m från andra kunder/personal. Jag har läst nånstans, att handsprit är 90% så effektivt mot coronan som handtvätt med tvål. Man måste dessutom ta en rejäl tesked handsprit, en droppe räcker inte.

   Radera
  3. Biltemas engångshandskar är så billiga att man kan ta på dem på varje kroppsdel som sticker ut. Finns ingen anledning att välja ena eller andra handen.

   Radera
 4. Synd att man inte är riktig prepper med excelfetichism. När krisen började upptäckte jag förråden av något så alldagligt som mjöl och socker hade råkat bli små.

  Mera hemma och mindre småhandlande gav ett tillfälle att sluta handla extraprisprotein och börja tömma frysarna samt ät ur diverse udda och snabba på det ungefärliga roterandet.

  Överlag så ökade jag på lagerhållningen lite men rejält för varor som ser ut att kunna strula som kaffe och krossade tomater som nu borde räcka ett normalkonsumtionsår. Choklad vore frestande, för frestande så jag bunkrar inte.

  Vad mer borde man köpa på sig nu?

  I år vart det av att börja odla potatis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaffebönor påstås hålla väldigt länge, men då behöver man en bra kaffekvarn. Pulverkaffe dricker jag överhuvudtaget inte. Jag dricker bara IDEE bryggkaffe eller Monsoon Malabar, de är båda lågsyra-kaffesorter, om man har känslig mage. Tyvärr dyra.

   Radera
  2. Inte så mycket näringsvärde eller energi i konsumtionsbar kaffemängd, eller?

   Radera
  3. Kaffe ger en energikick. Apoteket säljer koffein-tabletter, som ger motsvarande mängd koffein som 2 dl kaffe. Ibland kan man behöva lite extra energi, trots noll kalorier.

   Radera
 5. Bor i lägenhet, preppade och fick användning av det då både jag och tjejen blev sjuka i ca 10 dagar (bekräftad corona för henne, jobbar inom vården. Jag hade samma symtom) samtidigt.
  Var mest därför jag preppade, trodde inte att livsmedel/toapapper skulle ta slut men att hamna inne sjuk och sen karantän i totalt 14 dagar kräver ju en del saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toapapper är hållbart och behovet är oändligt. Grannen blev svårt corona-sjuk under en hel månad plus att hans fru dog i corona+bröstcancer under samma tid (de var 50+ år gamla och båda "Duracell-kaniner" i vanliga fall), så det kan gå åt en hel del toapapper, om det skiter sig rejält.

   Radera
 6. Har justerat säkerhetsnivåerna på konserverad frukt, frysta grönsaker, kött, rotfrukter och mjölk med lång hållbarhet. Vi har också bakat mer så har ökat på lite av de sakerna som går åt där.

  Glödlampor/ljuskällor är något som vi kommer behöva justera. Använder Philips Hue samt Ikeas Floalt och dessa har ju lång livslängd men mycket har tagits i bruk samtidigt. Stor risk för att mycket ger sig samtidigt. Kommer ha ett litet lager Hue hemma samt köpa några billigare LED armaturer som man kan sätta upp tillfälligt om Floalt ger sig samtidigt som man inte kan få tag i ersättare. Kommer också skaffa ett lager av billigare dumma ljuskällor i E14/GU10/E27.

  I övrigt är vi rätt tillfreds med vår beredskap för kortare kriser upp till 4-6 veckor.

  Höns och alternativ vattenkälla samt lagring av vete som kan malas är något som finns i planerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finmalt vetemjöl har kort hållbarhet, medan hela korn håller sig väldigt länge, men då behöver man en bra spannmålskvarn.

   Radera
  2. Apropå lampor så har jag preppat i flera år mot inbrott, genom att tända alla lampor i huset, innan jag åker iväg och t ex handlar med bil. Vi har mycket inbrott i området och vi hör ofta särskilt på kvällarna och nätterna, att någon försöker ta sig in i huset eller gäststugan. Att ha tänt ett antal LED-lampor och lysrör under ett par timmar drar inte så mycket energi.

   Radera
  3. Marja, bra preppat!

   Radera
 7. Plötsligt är man förebild när man handlar mat och åker tåg i skyddsmask istället för socialt missanpassad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag såg dig på ICA Maxi för några veckor sedan. Scarf som dolde större delen av skyddsmask 90, eller liknande från öst. Vik inte ner dig!

   Radera
  2. Jag bor inte i Sverige längre, och har inte handlat på Ica sedan i julas, så det var nog någon annan du såg. Men skyddsmask 90 har jag i min samling.

   Radera