Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-17 14:40

Volvo i Tuve stänger fabriken på grund av leveransstörningar - 1500 går hem med full lön

AB Volvos lastbilsfabrik i Tuve i Göteborg stängs ner i femton dagar på grund av "störningar i leverantörskedjorna och materialbrist" uppger AB Volvos presschef för lokaltidningen Göteborgs-Posten.
Ser mörkt ut i Göteborg.

Bolaget visade sig vara AB Volvo, som nu stänger ner sin fabrik i Tuve. De cirk 1 500 anställda får gå hem med full lön och varslas, permitteras eller avskedas inte i det här läget. Koncernen har redan stängt fabriker i Frankrike och Belgien. Presschefen uppger till GP att man ser över varenda fabrik och ort och kommer fatta ytterligare beslut i takt med att man får grepp om läget.

28 kommentarer:

 1. Jag har en fru som jobbar på en annan stor lastbilstillverkare i Sverige - går rykten på golvet även där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just dessa kortsiktiga konsekvenser är ju lite sorgliga eftersom vi inte direkt ser något minskat behov av lastbilar, tvärt om (även om vi kanske ändrar vad som driver dem osv).

   För många andra yrken har detta bara snabbat på en oundviklig förändring, vilket inte bara är negativt för det snabbar även upp ubyggnaden av modernare produkter, tjänster och arbetssätt.

   Radera
  2. alla som nu får jobba hemifrån.. vissa stora företag skickade hem alla redan för 2-3v sedan.. det borde ju leda till någon sorts utveckling tycker man...

   Radera
 2. Ifall man nu fortfarande ligger på + i sina portföljer (tack vare diversifierade tillgångsslag) tycker ni att man ska sälja allt, gå likvid i SEK och avvakta lite för att se hur det utvecklar sig för att sedan gå in igen fast i aktier mestadels eller sitta still i båten med risken att även andra tillgångar utvecklar sig negativt. I och för sig är ju SEK också en tillgång (ett skuldpapper).

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt har det för betydelse om du ligger på plus eller på minus just nu, för ditt beslut att kliva av eller ej?

   Radera
  2. Tack för svaret. Jag gör så.

   Radera
  3. Jag håller med, gör så!

   Och om det är nån som ligger minus tycker jag de ska göra tvärt om.

   Radera
  4. Personligen undviker jag att ligga likvid i SEK, oavsett virus pandemi. Hittills har det varit positivt för min portfölj

   Radera
  5. @Rickard L: Med facit i hand kan man konstatera att det gått bra. Vad ligger du likvid i då medan du väntar på market reset?

   Radera
 3. Hmm.
  Marknaden är just nu nere på ca 2017 års nivå.
  Givet att ekonomin fortsätter krascha lika enormt samtidigt som löner/bidrag fortsätter att betalas ut i stil med exemplet ovanför så uppstår väl risken att det blir inflation på priset för diverse varor?

  Finns det några historiska exempel att dra lärdom av?

  SvaraRadera
 4. Usa upp idag. Var det botten vi såg igår eller är det troligt att det vänder ner igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen vet mer än att väldigt många i västvärlden är under inkubationstid.

   Radera
  2. Alldeles för kort tid, det har precist börjar i Usa och de stora konkurserna kommet efter 6-9 månader och därefter kreditgivarna.

   Radera
  3. Bara en gissning, vi skall ner en bit till. Det måste komma lite goda nyheter för att marknaden skall vända. Nyheter som låter ekonomin börja rulla igen. Den möjliga nedsidan är just nu ganska stor.

   Radera
 5. Inte illa med betald ledighet.
  Tjänstemännen får väl gneta på hemifrån för att styra upp verksamheten som den sen kommer igång, att stänga ner så stör ju verkligen jättemånga flöden i bolaget.

  SvaraRadera
 6. Det värsta, i alla fall i antalet covid-19-fall är fortfarande framför oss. Både i Sverige och internationellt. Först framåt eller efter sommaren kan vi vara förbi den period då nysmittade/dygn toppat ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går antagligen betydligt snabbare än så. Vi är inne i den relativt kortvariga exponentiella fasen nu och några veckor framöver. Sen formas ett S. Titta på andra länder som ligger före så ser du utfallet. Tiden mellan olika länder S-kurvor blir nu kort.

   https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-korea/

   Radera
  2. Tänk globalt, även om det börjar minska i Sverige så finns det andra länder där det inte är kontroll t.ex. Turkiet. När resandet kommer igång så kommer det börja snurra runt folk mellan olika smitthärdar och det blossar upp igen. Först när ett vaccin finns att tillgå, då kommer viruset utrotas. 12-24 månader framåt minst.

   Radera
  3. Jag svarade både för Sverige och Globalt. Tiden mellan länders kurvor blir nu så pass liten att den globala kurvan kommer att bilda ett S, med ett visst brus för Kina i början.

   Sex promilles dödlighet som i Sydkorea är kanske att hoppas på för mycket. Italien ligger nu på 7,7%. Att detta är värre än flunsan står väl all klart idag.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. @Niklas: Det kanske är svårt att jämföra siffror mellan olika länder eftersom alla länder inte testar lika mycket.

   Om man får tro siffrorna för Sydkorea från Worldometer så ligger dödligheten där på knappt 1 %.
   Coronavirus Cases: 8320, Deaths: 81

   Radera
  6. @PD, sant. Dödligheten varierar en del utifrån varifrån man hämtar sina siffror. Vi kan kanske säga så här då, WHO's mönsterland ligger på under 1% dödlighet. Eller ungerfär 10 X värre än flunsan. Det blir antagligen värre för de flesta övriga länder.

   Radera
  7. Fast man ska nog jämföra utfallet i Sydkorea dvs 1400 tillfrisknade och ca 80 döda. Sedan finns det ca 6800 aktiva varav 60 på itensiven där utgången förmodligen får samma fördelning. Det verkar som om man hamnar på intensiven så är det i stort sett kört.

   Radera
  8. PD: Dödligheten kan variera mellan länder av många anlednings, hur väl man isolera riskgrupper, allmän hälsa, medicinska behandlings strategier, demografi, tillgång på intensivvård, kultur, genetisk disposition, strategi att hantera epidemin. etc.. Koreas låga dödlighet visar att man troligtvis hanterar epidemin enligt en bra strategi och kanske gynnas av någon omständighet.

   Radera
  9. Jo, så kan det vara, men det kan också vara så att länder som rapporterar högre dödlighet än Korea inte riktigt har samma stenkoll på läget och därmed underrapporterar antalet smittade.

   Radera
 7. Mini-bannern irriterar mig.. fladdrar ner när man ska klicka/tumma på cornucopia högst upp för att komma tillbaka till förstasidan.. Inte riktigt i nivå med di.se och fotbolldirekt som för tillfället känns snudd på obesökbara i mobilen, men tillräckligt jobbigt för att närma sig samma fack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ladda om sidan bara. Begränsat antal visningar per person för reklamen.

   Radera
 8. Skumt.. nu är det helt tomt på säljsidan på Tavex. Inte en enda guldtacka:
  https://tavex.se/guld-silver-prislista/

  SvaraRadera