Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-20 14:35

Volvo Car, AB Volvo, Scania och Svedavia permitterar 56 600 anställda

Kina-Volvo Car stänger alla sina fabriker och permitterar 25 000 personer. AB Volvo stänger alla sina fabriker och permitterar 20 000 personer. Det statliga flygplatsbolaget Swedavia permitterar 26 000 personer. Scania permitterar 9 000 personer. Till detta kommer antagligen mångfaldigt fler underleverantörer som drabbas i nästa steg och kanske kan dra upp siffran som får gå från jobbet till över 200 000.
Volvo från Kina-Volvo.
Permitteringar innebär alltså inte att folk får sparken. Än. Utan att de skickas hem med lön i enlighet med avtal mellan fack och arbetsgivare, eventuellt med statlig mellanskillnad enligt de nya snabblagstiftade lagarna.

Antalet underleverantörer till de berörda bolagen är mångfaldigt fler än huvudbolagen, och antagligen blir det permitteringar, varsel eller konkurser även i nästa steg. Det kan i förlängningen handla om över 200 000 personer som får gå hem från sina jobb, lite killgissat mellan tummen och stortån.

Nästa fråga är hur länge arbetsgivarna har kapital att betala för personal som inte jobbar? Till semestern? April ut? Maj ut? Till efter semestern? 

Kanske hoppas man på en snabb återhämtning, och gör så här i ett första steg, för att få andrum att se över vad man kan sparka och vad man behöver behålla.

Som tidigare sagt - detta är värre än finanskrisen 2008 - 2009. Hoppas att alla i sociala medier och medier som haft panik över coronaviruset är nöjda nu. Frågan är när uppsägningarna inom media kommer...

47 kommentarer:

 1. Ja, det ser mörkt ut. Börsen ser envis ut, med tanke på all negativa fundamenta som kommer på en och samma gång.

  SvaraRadera
 2. Frågan är om någon av dem kommer att startas igen? Det är inte självklart. Konkurser bland både leverantörer och återförsäljare kan dra ut väntan till flera år. Det gör inte så mycket. Världen har ingen brist på bilar. Vi klarar oss gott i många år med det som redan rullar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjaaa, alltså den största förtjänsten på bilar som säljs idag är eftermarknad med service verkstad osv, till det behövs reservdelar, förbättrade mjukvaror osv. Underleverantörer och logistikkedjor behövs för detta. SAAB som kursade för snart tio år sedan finns det väldigt få verkstäder som tar emot för service och reparation längre, tillägga att de flesta återförsäljare och serviceverkstädet som sålde SAAB också packade ihop.

   Radera
  2. Det vill säga att det är svårt att ha de bilar som finns rullande om det saknas resurser för att underhålla dom.

   Radera
  3. Om det som rullar är det enda som finns så räcker påhittighet långt. Kolla hur de pysslar om Amerikanska 50-talare på Kuba. Varenda en av dem skulle komma på hedersplats i cruisingen vid PowerMeet.

   Radera
  4. Lite skillnad på moderna bilar och amerikanare från 50-talet som man kan laga med lite ståltråd och god vilja. Förövrigt har få av dessa på Kuba kvar originalmotor, utan är hybrider av delar från olika bilar, ofta med en dieselmotor istället för den gamla V8-an.

   Radera
  5. På tok för mycket elektronik och styrenheter i moderna bilar som sätter käppar i hjulen. Exempelvis kan du inte köpa reservdelar som har elektronik i sig på skroten och stoppa i en annan bil då de kräver ny mjukvara för fordonet det monterats i pga identitet och lite annat.

   Radera
  6. För tex Volvo kan du idag hyfsat lätt få tag på någon som har utrustning för ”ingifte” av elektronik-delar från andra bilar. Går att spara mycket pengar om man går till skroten själv och sedan lyckas få hjälp med den biten.

   Radera
  7. Kanske med äldre Volvo med inte nyare, efter att de blivit uppkopplade har säkerheten strypts och delar ännu svårare att flytta om de inte plockats bort på rätt sätt och från en dator kopplad till Volvo fått rätt mjukvara. Alla Volvos mjukvaror är unika för respektive bil.

   Radera
 3. Om Wilderängs killgissning mellan tummen och stortån om 200.000 slår in, nota bene i ett första skede, så är det som sägs långt värre än finanskrisen för drygt tio år sedan.
  Om man utgår från att totalt antal anställda på svensk arbetsmarknad idag är cirka 5 miljoner så skulle då dessa 200.000 motsvara cirka 4% av arbetskraften ... och vi skulle hamna i en arbetslöshet någonstans runt 11-12% .... Inte långt mycket värre än när det rasslade till för cirka 30 år sedan och 500.000 jobb försvann i ett nafs och arbetslösheten gick upp från cirka 2% till närmare 10%...
  Vi överlevde det också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dålig jämförelse eftersom 90-talskrisen ej var universell utan i stort ett svenskt problem. Dvs vår starka exportindustri kunde genom export till mer välmående länder lyfta landet relativt enkelt. En stor del av detta draglok eller stridshingst försvann 08/09.

   Radera
  2. Somebody ... Min åsikt helt annorlunda. Primo om orsaken intern eller extern är av mindre vikt. Av vikt är att vad som tidigare under decennier betraktats som normal arbetslöshet om 2% i ett slag gick upp till närmare 10% och det tog flera år innan den stabibliserades på det nya jämviktsläget (jfr. NAIRU) om 6-7%. I offentlig sektor försvann mer än 200.000 jobb och ännu idag 30 år efteråt är cirka 100.000 färre anställda i offentlig sektor än den gången fast vi idag är 1.5 miljoner människor fler i landet. Inom privat sektor försvann på en tvåårsperiod mer 300.000 jobb under en tvåårsperiod och det tog mer än fem år därefter innan vi ungefär år 2000 var tillbaka till samma antal anställda som tidigare inom privata näringslivet.
   Av dessa anledningar vidhåller jag min redovisade ståndpunkt.

   Radera
  3. Min gissning är 15-20% till sommaren och 20-40% i oktober, om man fortsätter på samma spår som nu. Vad Sverige gör spelar roll, men vi är helt beroende av utländsk efterfrågan och det var den som räddade oss på 90-talet men som saknas nu.

   Radera
  4. Somebody...: Så kan naturligtvis bli fallet men min jämförelse utgick ifrån artikeltextens uppskattade 200.000.
   Om vi lever och har hälsan till sommaren och hösten så kan vi återvända till ämnet och se hur det blev!

   Radera
  5. @SIWOTI: Efterfrågan kanske kommer tillbaka när kronan rasat ner till 15 kr/usd.

   Radera
 4. Kan inte alla friska under typ femtio ordna Corona-partyn så vi får det här överstökat? Några promille stryker med men det får det väl vara värt eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Typ vattenkoppskalas menar du?

   Radera
  2. Jag har hört (av en påstådd doktor på youtube) att det är viktigt för läkarna att inte får för hög "viral load", oavsett vilket virus det är. Att om man blir smittad av 10k viruskroppar istället för av 10 miljoner, så blir man inte lika allvarligt sjuk då man ger kroppen mkt mer tid på sig att försvara sig, det är därför det är så mkt viktigare att läkarna får bra skydd. Vet inte var det finns forskningsdokument på det men vore väl rimligt att smitta folk i lågriskgrupper avsiktligen (för frivilliga) och ge dom en kontrollerad låg dos virus isf, samt boosta dom med vitamin d och zink i någon vecka innan, kanske en intravenös C vitamin kur på 14 gram med samma dag som dom blir smittade med.

   Radera
  3. Har också funderat på om inte det vore en bra väg att gå,bör ju kombineras med karantän då..

   Radera
 5. Och vad händer med konsultbolagen?

  SvaraRadera
 6. Värre än 2008 är väl ett ganska blygsamt påstående, frågan är väl om det kanske rent av är värre än 1929.

  Då ser jag bara influensan som den där tuvan vilken stjälper det stora lasset som är obligationsbubblan. Den som orsakat urspårade priser exakt överallt i världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror samma. Det kunde varit vadsomhelst - jordbävning i Cali + Taiwan - vulkanutbrott, whatever. Framtiden hade blivit intecknad en gång mer än den orkade bära och då kan vad som helst ge sista knuffen.

   Radera
 7. Birgitta Azizssons bröder äger 22 restauranger vilka har drabbats hårt av krisen.
  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/e8o9PK/hotellen-veckor-fran-konkurs-krig-varje-dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du anledningen till att bankerna inte anser sig behöva de där 500 miljarderna. De vill inte riskexponera sig mer.

   Man undrar hur många som får lån beviljade idag ens till väldigt goda affärer.

   Radera
  2. Just så, å andra sidan är dessa inte så kapitalintensiva verksamheter och de bör komma igång snabbt om det blir ett V.

   Radera
 8. Swedavia har 3074 anställda enligt Wikipedia. Hur kan man då varsla 26.000?

  SvaraRadera
 9. Kanske det. Som du sett i dina kommentarsfält finns det en del (som jag och Linus) som oroat sig för vilken enorm spridning ett virus av detta slag kan ha om man inte använder sig av rätt åtgärder. Nu är vi snart där, ett par veckor till bara innan 100% släppt idén om "det är bara som en vanlig säsongsinfluensa" eller "förkylningsvirus".

  Börsen har stått sig förvånansvärt bra under tiden. Livskraftiga företag kommer vara fortsatt livskraftiga år 2030, men det kan hända mycket på den tiden rent monetärt (plus att vi alla får vara med om något eller några år och finansiera "återuppbyggnaden").

  Synd om obligationsfonderna. Visar egentligen återigen på poängen med diversifiering av tillgångar på olika sätt. Reala tillgångar (obelånade) kan nog vara en god idé att hålla även framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag delar långtifrån inte din positiva uppfattning om framtiden. Vi ser ju nu bl.a vad en olöst 2008 kris orsakat. En bubbla som vi visste skulle spricka. Men det lönar sig inte att vara negativ då det inte för saken framåt i krisernas kris. Hoppas du har rätt om en ev återhämtning. Däremot är jag helt o hållet på din o Linus med fleras sida angående Corona.
   Ett tack och all och respekt till vår vårdpersonal som sliter med alltifrån coronatester till intensivvård i ett stressigt läge. Och faktiskt med risk för eget liv.
   Samtidigt åker en del till fullbelagda hotell i Åre för att slåss i liftar och supa skallen av sig samtidigt som man smittar ner sin omgivning. Och alla andra när man kommer hem. Vet inte vem som är mest ansvarslös. Resenärerna eller staten som låter detta ske. För 499 personer på samma plats är ju ok.

   Radera
  2. Ja, de där sakerna (Åre mfl) kommer sänka oss. Även just idiotier som 499 pers är OK, 500 inte OK kommer sänka oss. Men det ändrar sig snart.

   Men de faktiska värdena i olika företag kommer finnas kvar. Ekonomin kommer prioriteras i slutändan. Sverige har ett OK läge här ändå, men det kommer ta ett tag...

   Radera
  3. Värdena i stora IT-företag är de anställda. Det är därför de "beordras" jobba hemifrån tillsvidare så att verksamheten kan fortsätta om än med något stympad effektivitet. Men till slut kommer även dessa att drabbas om detta drar ut för länge. Kunderna kommer med tiden att svika och nöja sig med det de redan har, istället för att investera i nytt.

   Radera
 10. Ticmate säljer biljetter på nätet till evenemang över hela världen. Nu har försäljningen gått ner med 99 procent och grundaren Marcus Moschelin har tvingats ansöka om rekonstruktion.
  "Läget kan inte bli mer brutalt", säger han.

  SvaraRadera
 11. Äger bostadsrätt i Stockholm. Vad är den bästa hedgen mot kraftigt sänkta (>-20%) bostadspriser i Stockholm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oumbärlig på jobbet eller på arbetsmarknaden, USD och guld. I den ordningen.

   Radera
  2. Riskinvesteringar som Lotto sägs kunna ge bra avkastning oavsett hur marknaden går.

   Radera
  3. Själv fick jag utdelning 2000 kr häromdagen på Joker. Försökte återinvestera allt på Triss, men orkade inte fullfölja. Får ta det i omgångar .

   Radera
  4. Svinto, ska vi spela v7 imorrn med atg tillsammans?

   Radera
  5. Har fått 6 rätt på Lotto samtidigt som jag fick 3 joker. Räckte inte till en BR i Sthlm dessvärre :(

   Radera
  6. @Fet, hästar är alldeles för oberäkneliga, jag håller mig till vetenskap o beprövad uthållighet.

   Radera
  7. Ja sju lopp, ca 80 hästar, men, det går ju att vinna, som han gorde i HongKong, jag brukar ju hitta 4-5 st var vecka.

   Radera
 12. Det största problemet är inte de på större företag som har lagliga anställningar. Jag ser i malmö hur det börjar bli problem med alla de utan uppehållstillstånd etc som får kicken från olika serviceyrken.

  Sanna mina ord, vänta en månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste att 4/10 av de som jobbar på restaurang har kommit till landet för max fem år sen.

   Radera
  2. Läste här om dagen att det plundrades butiker i Manila, folk har inga besparingar och får helt plötsligt inte jobba ihop till nästa dags skål med ris.
   Då stiger nog desperationen snabbt.

   Dit har vi nog en bra bit kvar i Sverige men jag tror helikopterpengar/medborgarlön behövs, även för att rädda alla dessa småföretagare från konkurs. Både Hongkong och USA har gjort det nu.

   Vad händer med en småföretagare som går i konkurs med för stora skulder? Jag tror de flesta saknar möjlighet till akassa och liknande och med allt för stora skulder. Kanske de blir socialbidragstagare resten av livet, kanske kryddat med lite svartjobb om de har en kompetens där efterfrågan finns.

   Radera
  3. Nuförtiden tror jag även småföretagare kan ta inkomstförsäkring och a-kasseförsäkring. Tror det var svårare förr.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. @Trollkung: Det stämmer, t ex www.smakassa.se som jag själv är med i sedan flera år. Kräver dock att man lägger sitt företag vilande under tiden.

   Radera
  6. Ja, man kan men jag undrar hur många som egentligen gör det?

   Som egenföretagare är man ju vanligtvis den siste som "får sparken" och de egenföretagare som anade med att nåt sånt här skulle hända kan nog räknas på tummen.

   Radera
 13. Fastighetssektorn och särskilt bostadsmarknaden tycks behöva en snyting vid varje djupare lågkonjunktur. Jag upplever den som dopad och mycket dåligt konkurrensutsatt särskit i storstäder och vad gäller hyresbostäder.

  SvaraRadera