Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-31 07:20

Viktor Orban utsedd till envåldshärskare över Ungern på obestämd framtid

Det ungerska parlamentet klubbade igår igenom att Viktor Orban blir envåldshärskare över Ungern på obestämd framtid. Han ges makt att härska med dekret som står över tidigare lagar och alla val skjuts upp tills vidare. Coronakrisen används som ursäkt, likt riksdagshusbranden i Tyskland användes för att ge Adolf Hitler envåldshärskarmakt.
Maria Thesia av Österrike, drottning av Ungern. Foto från Wien.
Det högerpopulistiska/fascistiska regeringspartiet Fidez röstade i det ungerska parlamentet igår igenom att premiärministern Viktor Orban ges envåldshärskarmakt på obestämd framtid, och avskaffade därmed helt de sista resterna av demokrati i Ungern.

Beslutet gäller tills vidare på obestämd framtid, och Orban kan nu på egen hand stifta lagar med dekret. Parlamentet stängs ner på obestämd framtid och inga val kommer heller hållas tills vidare. Att sprida vad regeringen anser är felaktig information eller rykten ska ge fem års fängelse och om man ägnar sig åt fri rörlighet kan man få upp till åtta års fängelse.

Coronakrisen används här som ursäkt för avskaffandet av den sista demokratin i Ungern, men envåldsmakten åt Orban begränsas inte till smittskydd, utan gäller allt. Krislagar som infördes under flyktingkrisen 2015 gäller fortfarande och inget talar för att Orban kommer backa från sitt nya envåldshärskarstatus och nu fullständiga makt över allt i Ungern.

Riksdagshusbranden i Tyskland 1933 användes på likartat vis av Adolf Hitler för att låta parlamentet ge honom envåldshärskarstatus, precis som nu skett i Ungern, via den efterföljande fullmaktslagen. 

Ungern har alltså formellt avskaffat allmänna val, parlamentet, rörelsefrihet och yttrandefrihet och lagt all makt i en enda persons händer.

Ungern bryter nu mot EU:s grundläggande lagar, liksom mot Nato-fördrag och bör omgående kastas ut ur både Nato och EU, eller åtminstone bör relationerna med envåldshärskardiktaturen frysas och alla transfereringar av pengar till Ungern bör stoppas.

Dessvärre har Orban som regeringschef i Ungern vetorätt i EU:s ministerråd och kan blockera många beslut om han inte får som han vill. EU är nu inlåsta i samma rum som en diktator.

Ungern visar vart högerpopulisterna och högerfascisterna strävaroavsett om de kallar sig demokrater eller ej. Kom ihåg vilka som hyllat och hyllar Ungern.

Källor? Googla "hungary" och nyheter senaste dygnet. T ex denna icke-länk på ansedda Washington Post www.washingtonpost.com/world/2020/03/31/coronavirus-kills-its-first-democracy/ eller denna ungerske journalist på Twitter.

För övrigt använder fascister, kommunister och antidemokrater demokrati och frihet mot demokrati och frihet. Man måste tyvärr göra undantag för att bekämpa de antidemokratiska krafterna - vill du bli struken från bloggens vitlista är det bara att försvara Ungerns agerande, så får du väl flytta till Ungern istället för att kommentera här.

71 kommentarer:

 1. NATO har inte slängt ut, eller ens infört sanktioner mot Turkiet som de facto hotar Europa med att släppa lös horder av migranter, så varför skulle de agera mot Ungern som trots allt inte utgör någon form av hot mot några andra?
  Utom möjligen ungrare i Ungern då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Situationen runt NATO-gränsen mellan Turkiet och Grekland verkar ju vara ansträngd också, även fast det inte rapporteras längre om detta nu när vi har en annan kris att fokusera på.
   EUs pengaregn över Turkiet både i EU-ansökningsfasen och nyligen för att hålla syriska migranter borta från Europa är intressant. EU väljer verkligen med vilka diktatorer de skall dansa.

   Radera
 2. Att stänga parlamentet låter som en säker väg till katastrof. Ska alla beslut gå via Orban? Men han kan säkert ta populära krafttag för att säkra tillgången på toa-papper precis som Maduro i Venezuela.

  SvaraRadera
 3. EU har väl röstat igenom sanktioner mot Ungern som är första steget mot att Ungern ej har någon rätt att rösta inom EU längre?

  Men bra jobbat EU, den slapphänta icke-hanteringen av vissa politiska frågor som lett till denna tragiska situation. Vi ser det i fler länder också, bla Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka icke-hanterade frågor menar du som har lett till detta?

   Radera
  2. gissar att Tim syftar på #migpol

   Radera
 4. Vad är skillnaden mot vänsterpopulister och vänsterfascister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att högerpopulister reflexmässigt relativiserar diktatur.

   Radera
  2. Så kallad whataboutism.

   Radera
  3. Ok, ja sånt gör ju inte vänsterns motsvarighet...

   Radera
  4. Nej å det finns ju inga våldsamma vänsteraktivister heller... järnrör till höger och gatsten till vänster

   Radera
  5. Skillnaden mellan höger och vänstefascister är enligt min mening enbart att högerfascisterna anser sig "rationella" , "realister", etc, medan vänstefascisterna anser sig "goda", "medmänskliga", osv. Vet inte vilka som är farligast.

   Radera
  6. Off topic: Jag ser att min autocorrect saknar ett R i "Vänsterfascister". Undar hur många gånger jag måste ha skrivit fel för att den ska ha lärt sig det.

   Radera
  7. "Undar". R verkar vara ett bekymmer. Men så är jag från Halmstad, kanske därför.

   Radera
  8. Anders: både höger och vänster förespråkar ett totalitärt styre ... same same but (slightly) different

   Radera
  9. (de fascistiska falangerna alltså)

   Radera
 5. Kanske vi kan få lite inside-rapporter från SD:s f d rättspolitiske talesman som numera är invandrare i Ungern? Eller från en annan ökänd järnrörsviftare som haft hemvist ungern i ganska många år nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aluminiumrör var det. Att de ska va så svårt.

   Radera
  2. Vi i Socker-Conny generationen har en viss faiblesse för just järnrör.

   Radera
 6. Ifall Ungern stärks under Orban, undrar om de etniska ungrarna i Serbien flyttar dit permanent? Detta bådar inte gott för Serbien om de drabbas av en braindrain.

  Och då kanske Serbien allierar sig ännu närmare med Ryssland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsatt att de ser sig ser sig som ungrare och inte Serbiska medborgare av ungerskt ursprung? Sen om det bli diktatur i Ungern kanske det inte blir så lockande att flytta dit?

   Radera
  2. De som jag känner är mycket glada för sina dubbla pass.

   Radera
  3. Hur stor är chansen att Ungern stärks av att ledas av en liten klick som har fixa idéer och utestänger kritik? Det är ett klassiskt recept för i bästa fall ekonomisk tillbakagång och i sämsta fall katastrofer.

   Radera
  4. Serbiska pass är ju begränsade i sitt värde/omfång medan ungerska är EU-pass. Fri tillgång till Paris, Rom, Rivieran, Solkusten, välbetalda jobb etc.

   Radera
  5. @Magnus Redin:

   Men just mina fixa idéer är jättebra och därför värda att offra demokratin för så klart. Alla andra extremisters fixa idéer är dock dåliga.

   plus, yttre omständigheter (Soros, judar, NATO, riksdagshusbranden, 1919 års förödmjukande fred, whatever) gör att det ändå är OK att tumma lite på demokratin just nu.

   Radera
 7. Är inte Orban en gammal kommunistisk politruk som gjort en total make-over?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är han alldeles för ung för. Enl wikipedias artikel så var han iofs med i kommunistpartiets undomsverksamhet som tonåring men då det väl var en nödvändighet om man ville bli något under kommunistdiktaturen. Enl egen uppgift frångick han kommunismen under sin värnplikt.

   Radera
 8. Orban kom väl till sin oinskränkta makt efter att i valet 2010 vunnit ca 52-53% av rösterna fått mer än 2/3 av mandaten pga ett valsystem som kombinerade enmanvalkretsar och partilistor. Den majoriteten användes ju sedan för att skriva om konstitutionen så att hans parti i princip alltid kan få majoriteter oavsett valresultat. (Hans parti kan ju utan tvekan anses ha vunnit valen 2014 och 2018 men utan att fått en majoritet av rösterna).

  Det kan väl jämföras med Sverige där de röster som för ca 20 år sedan luftade tankar om att förändra valsystemen så för att ge de partier som vann valet en majoritet verkar ha tystnat.

  SvaraRadera
 9. Obehaglig utveckling minst sagt. Jag är också orolig för hur länder som drabbas hårt av Coronaviruset och har en historisk fallenhet åt diktatur (Spanien, Italien mfl.) skall agera längre fram om detta blir ännu värre.

  SvaraRadera
 10. Orban får väl liera sig med Putin och Lukashenko som inte är helt olika i sitt sätt att "regera". Om man sen vill kalla det höger- eller vänsterpopulism eller -faschism är en smaksak.
  Whataboutism är nog nödvändigt vid analys av fenomenet.
  En fråga som sällan ställs är: hur blev det så här?
  Min analys är att de "etablerade" partierna och styrande fjärmar sig från för många av folket så att de känner sig svikna och röstar på nästan vad som helst för att visa sitt missnöje med hur de upplever sig blivit behandlade. Tendenser finns i många land, även i Sverige. SD är väl till stor del ett resultat av detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politisk analys är svårt - det verkar inte finnas många sakkunniga på området sas..
   Nu verkar det ju som att Ungern ställer kosan mot att enda sättet är en blodig revolt för att ändra på sakers tillstånd. Kanske vill dom ha det så i ungern?
   Jag läser opinionsartiklar i svenska tidningar som efterlyser hårdare tag här också så det är kanske något universellt eftertraktat med starka envåldshärskare..

   Radera
  2. Vi kanske kan hitta något mellanting mellan ansvarsbefriad politiskt impotent föreningsmedlem och diktatur.

   Radera
  3. Måste vi kalla nutidens politik saker som refererar till gamla ideologier? Orban tar tillfället i akt i Ungern men detsamma sker i västdemokratier också, dock, då är det naturligtvis mer "liberalt" med grupper som kallar varanda för kompetenta. Kompetent hur? De trodde, hoppades, ville..
   Terror och barnporr? Skatt? Global Compact?
   Orban kommer ju rakas, vi kan peka på honom vi, och ungrarna, ser ju honom som korrupt och kan säga "kolla den där Orban roffar makt och pengar". Vi kan se en stark samlad opposition mot just den maktgalne Orban så jag tror inte vi ska oroa oss för Ungerns öde för mycket på sikt. Det är Ungern även efter Orban.

   Radera
 11. När man kommer för lång till höger, eller till vänster för den delen, så har man liksom gått varvet runt. Ingen större skillnad på om diktatorn kommer från det ena eller det andra hållet menar jag. Allt görs ju ändå 'för folkets bästa' som förevänding.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kommunism (internationalsocialism) och nazism (nationalsocialism) är ju båda inriktningar av socialism.

   Radera
  2. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hästskoteorin

   Radera
  3. @Abbe:

   Nej. Bara nej.

   Radera
  4. @Abbe, just det, precis som att sjöhästar är hästar. Alla namn är bokstavligt beskrivande.

   Radera
  5. Nassarna använde ordet socialist för reklamändamål. Något politiskt mål att införa socialism av ett eller andra slaget hade man inte.

   Å andra sidan kan man ju fundera på hur viktigt mål det var för bolsjevikerna att införa kommunism.

   Radera
 12. Vad är alternativen? 49,4% av de 70% av ungrarna som gick och röstade, röstade på Orban. 43% röstade av de 67% som röstade i december röstade på BoJo. Att liberaler världen över och speciellt i Europa går banas kan jag förstå.
  Är det liberala svaret att alla demokratiska val och beslut skall överprövas av en meritokrati bestående av den liberala delen av EP så ekonomiska sanktioner eller nyval kan implementeras om fel resultat uppstår? Valet till EP hade 51% deltagare över hela Europa och många höger-/EU-skeptiska-grupper stärktes. Förstår att många liberaler gärna och ofta vill berätta för alla hur smarta de är.
  Tyvärr är fördumningen av folket accelererande och därmed krymper den potentiella väljargruppen för liberala krafter, speciellt i Sverige vad det verkar. Sorry, bara att tugga i sig - ni hade er chans på 80- och 90-talen men ni lyckades inte införa meritokratin då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana där jobbiga matematiska övningar är inget de behöver belasta sina fördummade hjärnor med framöver, nu slipper de ju rösta.

   Radera
  2. Nu är det väl inte bara delmängden liberaler som går bananer utan huvudmängden kallad demokrater som oroas.

   Radera
  3. @månskensbonde: Problemet är inte att att Orban vinner val som han gjorde 2010 utan den lilla pyttedetaljen att skriva om författningen så att den konstant gynnar det egna partiet och ger honom majoritet i parlamentet.

   Radera
  4. @månskensbonde: Alternativet är att grundlagar som skyddar mänskliga rättigheter, rättstaten och demokratin, och som är svåra att ändra på.

   Det hjälper förstås inte till 100% om folket är apatiskt.

   Radera
  5. att grundlagar -> att ha grundlagar

   Radera
  6. Eventuellt är det ett bra altternativ att stänga av Internet.

   Radera
  7. @PD
   Valresultaten för Fidesz-KDNP
   2010: 263 av 386 mandat (68%)
   2014: 133 av 199 mandat (67%)
   2018: 133 av 199 mandat (67%)
   Hade det varit i Sverige hade man kunnat ändrat många grundlagar på denna tid. Genom att klämma in en folkomröstning om det hade man kunna korta processen här i Sverige också.

   Radera
  8. @gbdcrvx:
   är han inte i sin fulla rätt att göra detta då han har en stor majoritet i parlamentet bakom sig?
   Är valen riggade och man skall inte följa resultaten?

   Radera
  9. Ja, Sverige saknar en del när det gäller grundlagsskydd. En del politiker, speciellt sossar, skulle gärna ha sett svagare grundlagsskydd (Carl Lidbom, t.ex.).

   Jag är lite osäker på om det är i enlighet med den ungerska författningen att införa undantagstillstånd utan tidsgräns, men om det är det så stärker det ju bara min tes om att det behövs grundlagar som bättre skyddar yttrandefrihet, mänslliga rättigheter och demokrati.

   Radera
  10. Bonden

   Senaste valet så fick Jobbik (är väl Ungerns svar på NMR?) ca 6.5% av rösterna. Inte helt enkelt att förstå att ett alternativ långt till "höger" (fascism är inte höger) om Fidesz lockar så många.

   Radera
  11. Jag tror att man kan finna en del svar på Ungerns lite speciall politiska karta i Trianonfördraget från 1920.

   Mer än två tredjedelar av landets yta avträddes till Tjeckoslovakien, Rumänien och Jugoslavien. Nästan två tredjedelar av den ungerska befolningen hamnade utanför det nya Ungerns gränser.


   Radera
  12. speciall -> speciella

   Radera
  13. @månskensbonde 2020-03-31 15:39
   Valen behöver inte vara riggade eftersom det inte kommer att hållas några val så länge Orbán är envåldshärskare, villket han är på obestämd tid.

   Allt tyder också på att det bara är Orbán som kan häva undantagstillståndet ...

   Radera
  14. @PD
   Ja, då återstår väl bara att en EU/NATO-armé rullar in och skiljer Orban från makten. Vi får väl hoppas att vi i Sverige är immuna mot en liknande situation, men vi är bara en folkomröstning + ett ordinarie val bort. Om Coronan skattar S-väljarbasen hårt och slänger oss in i den djupaste lågkonjunkturen sedan 30-talet så kommer vi kanske se en SD- eller MP-version av Orban även här.

   Radera
 13. Om man vill minska SD:s möjligheter att göra likadant bör man vara försiktig med att införa begränsningar i yttrandefriheten och istället arbeta för att stärka grundlagarna så att de skyddar den absolut.

  Alla begränsningar som man inför kan nämligen ens fiender använda mot en om de får makten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Det tycks finnas ganska många som inte förstår det.

   Radera
 14. Sparka Ungern ur EU medelst en stor j-a marschkänga. Väck med dem tills de kammar sig.

  SvaraRadera
 15. De vänsterliberala eliterna hackar hela tiden på Trump, Bolsonaro och Orbán. Dessutomm hackar man på vita män i största allmänhet. Det ingår i åsiktspaketet som man pryder sig med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men de begår också klara övertramp, Orban har ingen anledning att bli diktator, det har kritikerna rätt i.
   Bolsonaro och Trump är ju Imperiemän, Orban ledare för en nation.
   Problemet är att i resten av världen har de vänsterliberala ingen mäktig vän, Macron och Merkel har onekligen problem i eget bo.

   Radera
  2. "De vänsterliberala eliterna", är det så det heter nuförtiden?

   Radera
  3. Ja, av någon anledning vill fascisterna gärna koppla ihop liberaler med vänsterfolk. Det är ju en aning förvirrat.

   Radera
  4. Kan dom inte bara hålla sig till de gamla goda brunnsförgiftande judarna?

   Radera
  5. Så här kan man lägga ut ett litet påstående som jag tror man kan kalla lite korrekt?

   "Debattören Karl Palmås menar att partier som D66 i Nederländerna, Radikale Venstre i Danmark och Liberaldemokraterna i Storbritannien bör ses som vänsterliberala. Detta eftersom de är "för marknadsekonomi" samtidigt som de också står nära vänstern i flera frågor. Han menar också att vänsterliberalismens mål inte är att alla ska vara överens i samhället, snarare är målet att skapa ett slags fredlig samexistens mellan olika grupper och att olika värderingar och lösningar kan existera sida vid sida. Detta betyder inte att man skall blunda för orättvisor. Men det viktigaste är inte att komma till samma slutsatser, det viktigaste är att fokusera på frågan: ”lider du?” För att minska lidandet i världen främjar vänsterliberaler exempelvis demokrati och ekonomisk utveckling runt om i världen. Vänsterliberalism är vidare, enligt Palmås, en filosofi som menar att samhället varken bör byggas på religion eller vetenskap. Istället bör samhället byggas på demokrati, närmare bestämt demokrati i betydelsen offentligt samtal med många deltagare."

   Detta låter väl rätt korrekt? Jag vet inte hur man ser kopplingen till antisemitiska folksagor?

   Radera
  6. Fet och Fluffig: Varför nytt namn på vad vi i evigheter kallat Socialliberaler?

   Radera
  7. Jag tror inte att det är riktigt samma sak. "Vänsterliberaler" tror jag syftar på alla som förespråkar en demokratisk rättstat med grundlagsskydd för medborgerliga (och mänskliga) rättigheter och ett oberoende rättsväsende. Det omfattar fler än bara socialliberaler.

   Radera
  8. PD: Därvid betryggande att konstatera att samtliga svenska riskdagspartier i enlighet med offentligt redovisade partiprogram är Vänsterliberaler.

   Radera
  9. Partiprogram är en sak. Aktiv politik är en annan.
   Visst överlapp torde dock finnas.

   Radera
 16. Ungern blir nu alltså i vetenskaplig mening en god kontrollgrupp avseende coronahantering.

  Till skillnad från gällande Kina så har ju övriga länder tillgång till Ungerns medborgarskapsregister eftersom de deltagit i t.ex EU-val.

  Det betyder att när den värsta coronakrisen är över så kan vilken hälsovårdsmyndighet som helst i övriga EU plocka ut säg en kontrollgrupp på 10000 ungerska medborgare där x,x procent statistiskt borde vara döda - ringa upp dem och/eller deras anhöriga och kolla hur det ligger till.

  Sedan har vi svart på vitt om hur brutalt akutstängda gränser som metod stod sig gentemot de övriga tjugotalet varianter som prövas i övriga EU.

  SvaraRadera
 17. Det här är en klassisk (bokstavligen :) metod för att bli diktator på livstid. Den romerska republiken tog slut när senaten gav Octavianus (Augustus) diktatorisk makt för att besegra Marcus Antonius. Octavianus avsade sig aldrig denna makt och det romerska kejsardömet var fött.

  (Julius Caesar försökte ta makten men blev som bekant mördad, och sen pågick stridigheter innan Octavianus till slut vann över alla andra).

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera