Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-03-04 13:34

Verklighet kontra teori - det finns ingen exponentiell tillväxt i naturen

Det är nu mars månad, och flera framstående personer i sociala medier förklarade i början av februari att till mars skulle ett antal miljarder vara smittade av coronaviruset numera känt som SARS-CoV-2, och hundratals miljoner skulle vara döda. Så blev det inte, eftersom det inte existerar exponentiell tillväxt i naturen och verkligheten. Kommer folk sluta lyssna på de som slängde sig med sin okunniga mellanstadiematte nu? Antagligen inte.
Teoretisk exponentiell tillväxt (svart) och verklig naturlig tillväxt (grönt).
Det finns ingen evig exponentiell tillväxt i en ändlig värld, utan det finns alltid resursbegränsningar som sätter stopp för detta. I naturen växer allt förhoppningsvis mot ett jämviktstillstånd, men ofta så kraschar tillväxten och blir istället negativ via en sk overshoot, där tillväxten förbrukat upp resurserna bortom möjligt jämvikt, och allt därefter kraschar.

T ex går det inte att få ränta på ränta på skogsbruk, eftersom skogens tillväxt planar ut när markens bärighet uppnås. Och om inte annat för att äldre träd till slut dör i samma takt som yngre växer. Sedan kan man försöka sköta ett skogsbestånd så att man ständigt försöker ha den sammanlagda tillväxten i beståndet där tillväxten stiger som brantast, genom att avverka och nyetablera skog vid rätt tillfällen.

I en petriskål avtar tillväxten i takt med att bakterierna äter upp sin föda. Den avtar långt tidigare än när skålen är full och även i den kontrollerade miljön blir tillväxten S-formad, och inte exponentiell.

Naturen kan sägas växa i S-formade kurvor, om de inte kraschar och växer vågformat. Exponentiell tillväxt finns inte i verkligheten.

Det är lätt för amatörer att missta den tillfälliga höga tillväxtfasen för exponentiell tillväxt, men man ser inte exponentiell tillväxt i verkligheten. Tillväxten avtar alltid. Inte ens inom ekonomi är den exponentiell, utan trenden för tillväxten i västvärldens utvecklade ekonomier går mot noll och länder får generellt att sämre ekonomisk tillväxt över tiden.

Många mer eller mindre framstående personligheter i sociala medier proklamerade i början av februari att flera miljarder människor skulle vara smittade av SARS-CoV-2 till början av mars och hundratals miljoner skulle ha dött. Detta eftersom personligheterna saknar kunskap och analytisk förmåga, och blandar ihop förenklad mellanstadiematte med faktiska kunskaper

Således är det inte miljarder smittade och hundratals miljoner döda, utan i verkligheten har man inte ens passerat 100 000 smittade riktigt än, och drygt 3000 döda, istället för 300 miljoner. Tragiskt nog för de drabbade, men det visar hur fel spridarna av panik och hysteri har haft.

Kommer nu folk sluta lyssna på och följa de som sprider okunskap och felaktigheter? Naturligtvis inte. Man följer vissa personligheter för att man vill ta till sig deras eviga budskap om den omedelbart förestående undergången. Även om den bygger på okunskap.

Men kom ihåg en sak till nästa gång - i naturen finns ingen exponentiell tillväxt, för det finns alltid brist på resurser. Evig tillväxt kan bara existera i en oändlig värld, och en sådan har vi inte. Ett tips kan vara att läsa lite kurser i humanekologi på universitetet, och skaffa lite bildning.
Min humanekologiska hylla i biblioteket. En del kurslitteratur från universitetet, en hel del annat.
Tyvärr finns så kallade ekonomer som slänger sig med exponentiell tillväxt hit och dit, t ex menar de att eftersom elbilar ökar med X hundra procent så kommer alla bilar vara elbilar om Y år, eller så kommer alla fossila bränslen vara borta om Z år, eftersom solcellsinstallationer växer med Q varje år. Eller för den delen via vindkraften. Fast vindkraftverk behöver skrotas efter 20-25 år, och kommer då äta upp tillväxten, och nya verk kommer bara ersätta de man river. Verkligheten är att även inom elbilar och förnyelsebar energi kommer tillväxten avta och till slut nå noll. 

101 kommentarer:

 1. Din bedöming är alltså att tillväxten för coronaviruset strax ska avta pga av resursbrist? Specifikt allt för få friska människor kvar att smitta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillväxten håller på att avta. Resursen smittvägar är inte oändlig.

   Radera
  2. Notera att avtagande tillväxt fortfarande är tillväxt. Derivatan minskar, men är fortfarande positiv, om vi ska snacka högstadiematte.

   Radera
  3. I Kina avtog tillväxten pga karantäner och begränsingar för folk, dom fick knappt gå ut och handla.

   Tittar man utanför Kina syns ingen avtagande andraderivata vad jag kan se.

   Radera
  4. Man får förmoda att de åtgärder man sätter in för att förhindra spridning faktiskt har effekt också. Exponentiell ökning sker i en fas då det finns personer som exponerar sig för smitta.

   Radera
  5. Tillväxten i Kina, som var en enormt stor andel av tillväxten totalt, har avstannat. Tillväxten i resten av världen är dock i kraftig uppåttrend.

   Radera
  6. Den något falskt avtagande tillväxten är också konsekvensen av att Kina lade till 15k fall i efterhand i en klump, vilket har lett till ett konstigt hack i alla grafer, när denna klump är ur systemet kommer man se hur det utvecklas bättre än att bara stirra på råa siffror.

   Radera
  7. Här är ett log-diagram över antalet smittade utanför Kina.
   https://ibb.co/QNZDKhb
   Källa:
   https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

   Jag tycker mig snarare se en ökande tillväxt bortsett från sista punkten som är idag och den här dagen är inte över ännu.

   Radera
  8. Du har läst men uppenbarligen inte förstått. Du gör exakt samma misstag igen, och tror att detta är exponentiellt. Det är S-format och kommer mattas av.

   Radera
  9. Vad säger att jag inte förstått?

   Det är snarare du som inte förstått var på S-kurvan vi befinner oss.

   Radera
  10. Så universum är inte oändligt alltså?

   Radera
  11. Nej, Stefan, universum är inte oändligt. Läs på.

   Radera
  12. Klart att antalet Covi-19 sjuka mattas av när antalet som haft sjukdomen approcherar merparten av världens befolkning, om inte förr.

   Men kurvan vänder aldrig neråt.


   Frågan är bara hur fort det går.

   Viruset kommer fortsätta sprida sig tills dess att tillräckligt många är immuna för att spridningsfaktorn faller under 1.
   Immuniteten får man på två sätt. Infektion eller vaccin.

   Nu leder infektion till ca 3,4% dödlighet enligt WHOs uttalande. Troligen lägre.

   De flesta bedömare tror på 1-4 miljarder smittade, och därmed 10-120 miljoner döda, troligen i det nedre spannet.

   Panik, nej. Oro, ja. Åtgärder, definitiv.

   Radera
  13. Källa på "de flesta bedömare". En lista tack, så man kan visa att >50% anser att 1-4 miljarder kommer smitats. Eller är det samma bedömare som menade att 7 miljarder skulle vara smittade till första mars och 500 miljoner döda?

   Radera
  14. 25-60% av världen smittade handlar väl om de seriösa bedömarnas värsta scenario för utvecklingen och de scenarion regeringar tar fram beredskapsplaner för, ex Boris Johnson nyligen.

   Radera
  15. Bara för att det står i en bok behöver det inte vara sant Lars...Big Bounce är en lika trolig (anti)tes ...

   Radera
  16. Enligt Johns Hopkins följer smittspridningen utanför Kina forfarande en initialt exponentiell kurva (rät logaritmsik linje). När den kommer att avta till en S-kurva återstår att se. Regionalt (utvecklade länder) kan förstås lyckas bättre med smittspårning, karantän, etc, att hålla nere procenten samtidigt smittade, medan andra regioner lyckas sämre och når naturlig mättnad av smittade relativt obehindrat. För Sveriges del verkar man fortfarande ha koll på läget när det mest är hemvändande turister som insjuknat. Vi kommer den närmsta veckan att få svar på om viruset har sluppit lös här eller inte. Förutsättningarna för snabb spridning i tätorten Stockholm är dock utmärkta med tätt packade människor i tunnelbana och annan kollektivtrafik.

   Radera
  17. Fönsterplatsen ska visst vara mindre utsatt för smitta, oavsett om man åker buss, tunnelbana, tåg eller flyg. Det är färre förbipasserande där och därmed färre droppar med virus som stänker, om man vänder sig lite mer mot fönstret. Man kan ha alltid ha på sig skinnhandskar på tunnelbanan, det sades ju redan för 20 år sedan, när man hade analyserat olika virus på ytorna där. Det är svårt att hålla det nu rekommenderade 1 m-avståndet på "sardinexpressen" på tunnelbanan (en del rekommenderar 1.5 m).

   Radera
  18. Det är inte säkert att man får immunitet efter att ha haft coronan, många har insjuknat på nytt, kanske ännu värre. Många har testats positivt, efter att ha testats negativt. Coronan kan vara "bifasisk"; det är en teori som sprids och då hjälper det inte så mycket att man redan haft den en gång. När man får bättre tester, vet man mer. Kraftfull fördröjning, tills en säker vaccin har börjat distribueras, är kanske ett bättre alternativ. Stäng skolorna och organisera undervisning på distans, trots att barn inte blir sjuka av coronan och inte tycks smitta andra barn. Men skolpersonalen och föräldrar kan ju bli ordentligt sjuka.

   Radera
  19. Om vi klarar oss genom mars och april, finns det en stor chans att viruset tynar bort under maj-augusti (och härjar då på södra halvklotet), tills det återvänder med full kraft i september och skördar miljontals människoliv på norra halvklotet. Många virustyper påverkas nämligen av luftfuktigheten, som får dem att bli tyngre och falla snabbare ner mot marken eller golvet. Det är därför man sprutar med klor-desinfektion på bilderna från Kina m fl. som vi ser på TV. Av den anledningen ska man inte placera sin väska eller ryggsäck på golvet och därför finns det också extra mycket virus på plana ytor i allmänhet. Dessutom verkar solens UV-strålning desinficerande och människor tenderar att vistas mer utomhus och lite längre ifrån varandra (förutsatt att de slipper "vårkänslor"). Dessutom kan D-vitaminet, som bildas i huden av solen, höja immunförsvaret under sommaren. En del forskare rekommenderar även tillskott av stora doser C-vitamin, om man inte har anlag för njurstenar.

   Radera
  20. Hur säkra kan vi vara på att COVID19 är säsongsbetonad givet antydningarna om smittspridning i tropiska länder som Singapore, Indonesien och eventuellt Indien?

   Radera
 2. Jag har inte hört någon hävda att exponentiell tillväxt ska gälla för evigt, så det där låter mest som en halmgubbe.

  Och miljardtals smittade i mars? Det har jag inte heller hört, men det finns så klart alltid någon tokstolle på twitter som skrivit något.

  Vad jag sett så har antal smittade utanför Kina fördubblats var 6:e dag eller så. Det finns så klart en gräns när man inte kan testa mer och när det inte finns fler människor. Sen beror ju ytterst allt på hur vi människor agerar, karantän och andra åtgärder påverkar förloppet, knske just eftersom man påpekat vad som kan hända om man inte gör något.

  Kan vara värt att nämna att en exponentiell kurva kan bestå av flera S-kurvor som hakar i varandra. Ett bra exempel på det är datorers beräkningskraft och hur man bytt teknik när en S-kurva inte kunna ge mer, t.ex vakuumrör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte min sak att peka ut vilka som yrade om detta. Går du tillbaka och läser kommentarerna, så fanns det ju en del läsare här på bloggen som körde den linjen. Dessa kanske du hittar kommenterande detta inlägget som om inget hänt. Men främst tänker jag på andra personer som åtnjuter stora följarskaror på andra håll. Ingen nämnd, ingen glömd.

   Radera
  2. "Dessa", är ju ett finkänsligt ordval när bara två personer kometerat.

   Men visst ett förslag som fredagsmys är att vi kan gå tillbaka till de första blogginläggen om coronaviruset och se vad folk sagt samt jämföra mot hur det hela har utvecklat sig tills idag. Det kunde vara en rolig maskburk att titta och peta i.

   Radera
  3. @Skatt är stöld, inte vad jag sett heller. Kanske mest i bloggarens perception? Hur mår du egentligen Cornu? Kanske dags för en semester?

   Radera
  4. Ja det hade verkligen varit en pinsam maskburk. Kanske inte som peak-oil, bostadsbubblan eller ryssen som kommer. Men ändå, det visar förstås på förmågan till prediktioner.

   Radera
 3. "Man följer vissa personligheter för att man vill ta till sig deras eviga budskap om den omedelbart förestående undergången. Även om den bygger på okunskap."

  Huvudet på spiken. Känner mig med all rätt träffad där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl därför vi alla gillar att läsa den här bloggen.

   Radera
 4. Nu blandar du återigen ihop bekräftade fall med verkligt antal smittade.

  Dödligheten skulle vara enormt hög (5-20 %) om det inte fanns många fler "smittade men ej bekräftade" än bekräftade. Den verkliga siffran på IFR ligger antagligen runt 1 % (0.5% - 4%).

  Mina uppskattningar av antal smittade:
  Kina: hundratusentals - Upp till runt en miljon
  Iran: tiotusentals - Upp till låga hundratusental
  Italien: tusentals - Upp till låga tiotusental
  USA: hundratals - Upp till tusentals
  Sverige: tiotals - Upp till hundratals

  Alla dessa uppskattningar baseras på antagandet att myndigheterna i de olika länderna försöker ge korrekta siffror, det är långt ifrån säkert att det är fallet. Osäkerheten är stor eftersom bara en liten del av befolkningen testas, i alla länder. I Sverige har vi inte ens testat allvarliga lunginflammationer förrän idag.

  Anledningen till att vi inte sett fortsatt exponentiell tillväxt är sannolikt kinesernas mycket kraftfulla åtgärder. Stängda fabriker, storskalig smittspårning, ändrade beteendemönster och olika typer av karantän för runt 700 miljoner människor etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Informationen från WHO i går motsäger teorin som många haft, att det finns ett stort antal smittade som inte registrerats, och att den faktiska risken att dö skulle kunna vara lägre än initialt indikerats.

   På den positiva sidan kan man däremot säga att Covid-19 är mindre smittsamt än vanliga influensan.

   https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19---3-march-2020

   "With influenza, people who are infected but not yet sick are major drivers of transmission, which does not appear to be the case for COVID-19.
   Evidence from China is that only 1% of reported cases do not have symptoms, and most of those cases develop symptoms within 2 days.
   Some countries are looking for cases of COVID-19 using surveillance systems for influenza and other respiratory diseases. Countries such as China, Ghana, Singapore and elsewhere have found very few cases of COVID-19 among such samples – or no cases at all.
   The only way to be sure is by looking for COVID-19 antibodies in large numbers of people, and several countries are now doing those studies."

   Radera
  3. Kul med en ny som kommentator, bara så där. Missade du den exponentialla ökningen av smittan? Så flunsan är värre utifrån smittspridning menar du alltså? Har du tänkt på nån andra parametrar eller är det bara att gå vidare till gå när den kommer?

   Radera
  4. Iran kan ha många fler smittade, kanske från några hundratusental till några miljoner. Det har ganska plötsligt kommit fram många dödsoffer där, efter att regimen förbjöd diskussionerna om coronaviruset i landet, med hot om prygelstraff, och ledningen t o m påstod, att coronaviruset var ett biologiskt vapen mot landet, utvecklat av Stora Satan (USA) och Lilla Satan (Israel).

   Jag tror att trångboddheten i landet, med många stora barnfamiljer i små bostäder och den vanliga toalettlösningen i bostäderna med ett hål i golvet, kanske t o m utan vattenlås (en engelsk urmakare uppfann vattenlåset på 1700-talet och efter det fick vattentoaletten större spridning). Corona-viruset sprids med alla utsöndringar från kroppen, inte bara med hostningar och nysningar, utan med kiss och bajs. I samband med "toaspolningen" kanske det sprids en "aerosol" av viruspartiklar, som transporteras till andra bostäder intill, när det inte finns något vattenlås som kan hindra det. Grannarna andas sedan in denna aerosol och insjuknar. En del experter menar på att coronan inte bara sprids som vätskedroppar från hostningar och nysningar i ett snävt storleksintervall, utan att det är ett kontinuum av aerosoler i flera olika partikelstorlekar, som når människor genom luften och smittar dem.

   Dessutom verkar ett land saknas totalt på listan och lär snart snart komma med stort: Indien, ett väldigt folkrikt land, med primitiva toaletter och där man släpper mycket toalettavfall i vattendragen, där man sedan badar själv.

   Radera
 5. Det beror väl på hur många personer en smittad person kan smitta andra. Är det två, så blir det 2, 4, 8, 16 osv. Eftersom det inte är känt, så går det inte att beräkna. Den viktigaste faktorn är, hur lång är inkubationstiden, ju längre desto sannolikare blir det att en person kan smitta ett större antal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför? Det verkar inte smitta under inkubationstiden?

   Radera
 6. Exponentiell tillväxt finns bara när den enda begränsande faktorn är cellernas (motsv) delningsfrekvens. Tillväxten bromsas när tillgången på näring (motsv) avtar och/eller när mängden avfallsprodukter når giftig nivå. Så länge detta inte hunnit inträffa (vilket det således alltid gör i sinnevärlden) har vi faktiskt exponentiell tillväxt, men att bara skriva fram den är naivt.

  SvaraRadera
 7. Det handlar om nedsatt produktion hos löneslavar, inget annat.

  SvaraRadera
 8. Ekonomi är inte en naturkraft eller en vetenskap . Det är en managementteori.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vete faen om jag ens skulle vilja tillskriva den status av Teori... snarare så Hypotes!

   Radera
  2. Sant .. än så länge har ingen lyckats presentera en funktionell antites till kapitalismen. Den som (över)lever får se.

   Radera
  3. "Det var inte riktig [liberalism|kapitalism|libertarianism|kommunism]"

   Radera
  4. Eller en filosofi.

   Men mängden pengar kan i alla fall växa exponentiellt i oändlig tid eller åtminstone så länge det existerar två människor kvar på planeten som kan enas om att lägga till ytterligare nollor på papperslapparna.

   Radera
  5. Kent No1: Även papper är en ändlig resurs!

   Radera
  6. En prepper som dessutom lyckas överleva och ge bra avkastning är en naturresurs

   Radera
  7. Cheif karlsson, Är du ekonom?

   Med siffror skrivna på exponentform så är det väl tveksamt att tillräcklig mängd papper skulle bli en begränsning innan människan är utdöd som biologisk varelse.

   Radera
  8. Vi kommer även fortsätta vara en resurs. "Av jord är du kommen .."
   Allt kol som existerar fanns innan och kommer finnas efter, oavsett mänskliga drag eller ej. Tills universum imploderar och processen börjar om (enligt en annan tes)

   Radera
  9. Stefan: Intressant frågeställning rörande funktionell antites. Visserligen har under senast gångna cirka 150 år ställts upp ett antal tankefigurer av varjehanda slag där till och med vissa av dem prövats i praktiken.
   Att notera i sammanhanget att Marx, som ju var den som grundligast analyserade kapitalismen under sin tid, faktiskt är väldigt förtegen i ämnet om man har visst överseende med en portion utopism i Manifestet.

   Därmed kanske till och med så att frågan är fel ställd om man förutsätter att den innebär att antitesen kommer utifrån i stället för att anlägga ett tankesätt att denna/dessa antites(er) finns inneboende i Kapitalismen och verkar dialektiskt i Kapitalismens utveckling.
   Kapitalismen i sig är ju endast ett produktionssätt och får antagas vara underkastat rationalitet i så mån att vid viss punkt en förändring är nödvändig för bibehållande av rationalitet.
   Med andra ord; Också vad gäller Kapitalismen, som en bland andra sociala konstruktioner, aktar jag mig för Fundamentalism.

   Radera
  10. Kent No1: Jag avlade ekonomomexamen marknadsdistributiv gren 1970, den kallas idag Diplomerad Gymnasieekonom om jag minns rätt. Detta då innan jag sadlade om till vad som ledde till Ingenjörsexamen på Högskola ett antal år därefter.

   Radera
  11. Du kan säkert drista dig att nämna minst en *-ism till som vi inte vill testa. Varför göra allt så komplicerat? Den moderna människan begår misstaget att tro vi står över alltet, förmodligen konsekvensen av att vi tappat tron , forna människan lyckades leva i nuet och hann njuta av livet, om än kanske kortare. Bättre en tro på livet före döden, för efteråt blir det svårare.

   Radera
  12. Sen finns det ju tesen att om vi kör kapitalismen ända in i kaklet så är det bevisat att Marx hade rätt

   Radera
  13. Stefan: Jag anlägger snarare tankemodellen att där finns inget kakel att köra in i ... detta då i analogi med vad jag tidigare funderade över som kontinuerlig omvandling under trycket av rationalitet.
   Samt då, under förutsättningen att vi tillerkänner Marx analyser och slutsatser status av Teori, så ligger det i själva definitionen av Teori att den ej är bevisbar ... endast att den är giltig som Teori så länge den överensstämmer med gjorda observationer.

   Radera
  14. Tesen för bloggen är att "evig tillväxt inte finns", min antites är att det går alltid att börja om (reset), vidmakthåller dock att kapitalismen inte ens kvalat in från tes till teori, större frågan är om vi klarar att plocka russinen och våga gå vidare och formulera en framtida syntes som inte slutar i total dystopi

   Radera
  15. chief karlsson Kapitalism är mycket mer än ett produktionssätt. Den är en myt och en religion, den har sina präster (ekonomer), sina tempel (bankerna) och sin mytbildning (marknadsliberalismen/marknaden löser allt).

   Radera
  16. Stefan: Kan utan vidare instämma i Ditt påstående att Kapitalismen inte är en Teori. Detta då eftersom jag endast ser den som ett produktionssätt.
   Vilket leder över till Plassas replik som jag också till dels kan instämma i under rubrik diskussionen om bas och överbyggnad. mvh

   Radera
 9. Jag gottade mig speciellt vid läsningen av Wilderängs text av cit:...-"Tillväxten avtar alltid. Inte ens inom ekonomi är den exponentiell, utan trenden för tillväxten i västvärldens utvecklade ekonomier går mot noll och länder får generellt allt sämre ekonomisk tillväxt över tiden."

  Detta då i all övrig vänlighet och respekt i anledning av i bloggen ofta förekommande artikeltexter rörande tilväxt eller brist på densamma inom svensk ekonomi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dags att publicera uppdaterade grafer. 10-års glidande medelvärde (10 år för att fånga in konjunkturcykeln) är rätt tydlig från 60-talet och framåt för länder i västvärlden. Även Kinas tillväxt har ju avtagit för övrigt, förr 10%, numera (pre-corona) 6%. Typ.

   Radera
  2. För mycket byråkrati och skatter.

   När det gäller ekonomisk tillväxt så finns det en otrolig potential framöver. När vi kan emulera en hjärna i kisel (eller annat billigt substrat) så kan kostnaden för ett livs hjärnarbete reduceras till några kronor.

   https://www.fhi.ox.ac.uk/brain-emulation-roadmap-report.pdf

   Radera
 10. Dr Campbells tes är att SARS-CoV-2 planar ut kring max 80% av jordens population (som max). Stämmer med S-kurvan. Antalet döda är inte uppskattade då det beror mer på det naturliga urvalet hos populationen.
  Tesen har bara bäring om vi spränger oss själva i luften innan eller börjar (tvångs)massvaccinera då blir utfallet lägre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta av mina familjemedlemmar ingår i riskgrupper (astma, högt blodtryck, stroke, epilepsi, hjärnblödning m fl). En stor del av mina grannar likaså, så jag följer coronan med förskräckelse och befarar det värsta.

   Radera
 11. Korrigering: "...om vi INTE spränger oss.."

  SvaraRadera
 12. Vad är din bedömning av antalet smittade/döda cornu? Eller räckte inte din gymnasiematte som du så gärna briljerar med till den beräkningen?
  Lätt o klanka ner på andra om man inte sticker ut hakan själv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. De siffrorna överlåter jag till proffsen. Det enda jag kan gå på är WHO:s siffror och jag har inget mer att tillföra än någon annan. På Diamond Princess har åtta promille dött, och i Sydkorea sex promille. I bägge fallen görs omfattande testning, vilket drar upp antalet identifierade fall, och sänker dödstalen.

   Radera
  2. 3.4% enligt WHO just no

   Radera
  3. Ofta läser man att den och den patienten som har konstaterats vara smittad med coronan mår jättebra. Corona-virusinfektionen har ofta ett "förlopp", om man har oturen att få den svårare varianten. Där mår man först väldigt bra, men får sedan alltmer förkylnings-lika symptom, sedan influensa-lika symptom, tills man får alltmer lunginflammations-lika symptom. De börjar som en liten "fläck" i ena lungan och fortsätter sedan till den andra lungan och expanderar sedan till flera "fläckar" i båda lungorna och då behövs respirator-intensivvård med syrgas och utsugning av slem, så att patienten inte "drunknar". Det bildas mycket ärrvävnad i lungorna som följd, vilket märks från tystnaden från dem som har "tillfrisknat"; det tar ofta veckor eller månader att bli tillräckligt frisk, så att man kan berätta om sjukdomen som man har genomlidit.

   Radera
 13. När ni nu ändå håller på och räknar på hur värdens ekonomi bromsar upp. Tänk om antalet gamla reduceras med flera %, vilken boost för samhället! Kompenserar med råge för produktionsbortfallet. Men, ta inte ut något i förskott, kanske vi som överlevt både asiaten och annat är segare än beräknat. Min gamla mormor brukade säga; människan spår men Gud rår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hade ju varit en lösning på många problem om du frågar vissa grupperingar i samhället....nästan så man kunde tro att det är planerat så. Tänk en värld av bortskämda lätt-triggade sköra varelser. En drömsamhälle om man har totalitära tendenser

   Radera
  2. Lättriggade sköra varelser. Du snackar om svärjisar förstår jag.

   Radera
  3. Man kunde tro det var riggat om man inte hade kvar i minnet att politikerna stirrar sig blinda på BNP och skiter högaktningsfullt i BNP/capita.

   Radera
  4. Svårt att särsklija i sörjan av alla subgrupper som kräver rättigheter men inga skyldigheter, men ja ingen kan riktigt beskriva enhörningen men alla tror dom är lika unika som en

   Radera
  5. Inte bara gamla, utan människor som tillhör riskgrupper också, som diabetiker, folk med högt blodtryck, hjärt- och lungsjukdomar, cancer (folk som har fått mycket cellgifter etc. och har därför sämre immunförsvar), människor med fetma, gravida, astmasjuka. Det kan bli en riktig "julafton" eller "jackpot" för dig, låter det som.

   Radera
  6. I vissa länder rekommenderar man folk över 75 år att stanna hemma helt och låta någon annan handla mat åt dem. I andra länder folk över 85 år. I Sverige och Finland överväger man att dra folk tillbaka från pensionen, till hälso- och sjukvården, skolorna och daghemmen, när den ordinarie personalen ligger hemma sjuka. Men folk över 65 års ålder löper mycket högre risk att bli svårt sjuka eller t o m avlida pga coronan, så man ber dem att ta en stor risk och kanske t o m offra sitt liv för andra.

   Radera
  7. Gravida kvinnor tillhör också en riskgrupp, med potentiellt svåra konsekvenser av en corona-infektion. Borde de ha tänkt efter före? Får de skylla sig själva? Borde de ha sett i kristallkulan att coronan var på väg? Borde de göra abort ASAP? Sen abort?
   Din "gigantiska boost" för samhället kan ha nackdelar, när några av dina nära och kära kanske också stryker med?

   Radera
  8. Tro mig jag önskar inte livet ur någon alls, däremot finns det gott om psykopater med totalitära tendenser. Det var dessa jag syftade på.

   Radera
 14. Jo vi har exponentiell tillväxt enligt WHO´s siffor där exponenten varit större än 1 under större delen. Så var det med det. Lite komiskt var allt motiveringen ifrån FHM när de höjde risknivån, med kanske på din argumentationsteknik.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ifall vi bortser ifrån handlingskraftiga Kina, så syns en näst intill perfekt exponentialfunktion. Med lite handling och riskuppskruvande, så kan vi säkert göra nåt åt det. Annars kan vi ju alltid skoja bort detta med "inte värre än flunsan".

   Radera
  2. "Handlingskraftiga Kina" som tillåter att denna typen av virus utvecklas från början, sen försöker mörka det så länge det går tills man blir påkommen innan man till slut inför drakoniska åtgärder som bara en totalitär stat kan göra? Det handlingskraftiga Kina ja...

   Radera
  3. Sant. Men vad gör vi här när lika många blir smittade. Förmodligen inte lika drakoniska åtgärder. Därför är de mer handlingskraftiga.

   Radera
 15. Sverige har klättrat upp på en 17e plats på bland smittad länder.

  Skönt att vi har Tegnell som är expert och proffs ut i fingerspetsarna och vet hur slipstenen ska dras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen. Tror du uppgraderingen sker i veckan eller ska vi behöva vänta tills Måndag även denna vecka, då de/FHM de s k experterna hänvisar till den globala WHO bedömningen igen, precis som om vi vore isolerade även denna vecka. Bättre att nedgradera en prognos, ifall man vill slippa hysteri. Men det är ett annat ämne.

   Radera
  2. Niklas, då har du större förtroende än mig för den myndigheten.
   https://www.expressen.se/nyheter/statsepidemiologens-hostattack-rakt-i-handerna/

   Radera
  3. Ja kanske, men jag skrattade högt när jag läste motiveringen till uppgraderingen och kritiken jag fått här för att jag tyckte det var läge för en uppgradering utifrån WHO. Nu hade jag hoppats på hög och inte måttligt. Men alltid nåt, så nu hoppas jag på "hög" denna vecka. "Mycket hög" är kanske lite väl. Men vill man sprida hysteri så ska man underskatta... Och det har aldrig varit min avsikt, men så har FHM framställt det för folket tyvärr. De borde veta bättre.

   Radera
  4. I Sverige har vi verkligen en kraftig exponentiell ökning (helt väntat) utifrån ovan. Samtliga forskningsföretag i Sveriges framkant som jag känner till tar detta på yttersta allvar. Hoppas denna bloggen kan bli lite mer seriös. Alla bor liksom inte i skogen och försörjer sig på försäljning av kiosk litteratur till vardags.

   Radera
  5. Tegnell bagatelliserar och förskönar mycket, det finns andra experter som är väldigt kritiska när det gäller hans besked till folket. Jag tycker att sådana som han minskar människors medvetenhet om risker och får färre att "preppa" dvs skaffa sig ett buffert-förråd, som gör att man slipper handla så ofta under epidemin. Eller att köpa lite alkogel - som idag var slut i affärerna, när jag handlade. Lyckligtvis hade jag köpt några flaskor alkogel redan för några veckor sedan, medan det fortfarande fanns att köpa.

   Radera

  6. Anders Tegnell sitter i Kungliga Krigsvetenskapsakademien (KKrVA) 

   "en oberoende institution, vars syfte är att främja vetenskap av betydelse för Sveriges försvar och säkerhet. Akademiens motto är: Fäderneslandets försvar – Mod och kunskaper."

   För att kvala in där så skrev han i sitt inträdesprov:

   "Rent teoretiskt skulle man kunna tänka
   sig att länderna eller personerna isolerade sig från sjuka personer. Historiskt har detta nästan aldrig fungerat, och dagens vetenskap talar för att resandet måste minska till en promille av dagens för att ha effekt. Sammanfattningsvis är isolering inte en metod som skulle fungera i dagens
   samhälle."

   Förklarar FHMs bångstyriga linje.

   Skulle vilja be Kineserna eller Italienska myndigheters reflektion om host-mannens teorier.

   Radera
  7. Källa:
   https://kkrva.se/wp-content/uploads/Artiklar/075/kkrvaht_5_2007_6.pdf

   Radera
  8. Tegnell och gänget börjat framstå som ett gäng stollar. Smittade barn som inte smittar! Asymtomatisk smittade som inte smittar! Potentiellt smittade utan symtom kan gå till skola eller arbetsplats, blir man sjuka då skall man gå hem! Vad förväntar man för resultat?

   Radera
 16. Lars/Cornu: Du börjar bli ganska jobbig i din ton och sätt att argumentera. För det första är det tramsigt att ta några ospecificerade personer på twitter som eventuellt har gjort överdrivna förutsägelser om smittans utbredningstakt. för det andra är självklart att kurvan är s formad. Kina har nu (tillfälligt?) stoppat tillväxten genom ganska extrema åtgärder. Problemet är dock att smittan nu finns överallt i världen och att den smittar relativt aggressivt. Detta betyder två saker: Vissa länder kommer att strypa den ekonomiska aktiviteten så som i Kina eller de kommer att göra som i Iran och Thailand....låtsas som om det inte är ett problem till det är ett väldigt stort problem. Om vi har tur är viruset väderberoende och vi ser att det minskar under sommaren men det verkar tyvärr inte visa några tecken på detta ännu. Jag håller med Dr Campbell och PhD Chris Martensson- Detta virus kommer att påverka samhället ordentligt för en tid framöver, i värsta fall fram tills vi har ett vaccin(1-3 år beroende på hur testerna går). DU borde kanske sluta skriva om hysteriker. Ger ett oseriöst intryck.
  Sedan skrev du En aning arrogant här i kommentaren till en läsare att universum inte är oändligt och att han borde läsa på. Lite roligt eftersom jag har läst teknisk fysik och kosmologi är ett av mina många intressen. Faktum är att man inte vet om universum är oändligt samt det beror också på hur du definierar begreppet universum. Det finns en mängd olika teorier vad gäller hur stort det är, hur platt det är och hur inflation och big bang fungerar etc. Long story short: Ingen vet och du borde inte vara så arrogant. Du kanske borde läsa på lite istället? mvh från ett grått och kallt Zurich.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det säljer klick och besökare och det är ju faktiskt bloggarens blogg så han får skriva som han vill.
   Vi som inte trivs med tonen har flera alternativ, läsa andra bloggar, skriva en egen blogg, jobba, träna, laga mat, göra barn, listan kan bli hur lång som helst.

   Jag vidhåller att vi inte vet än hur den här omgången av Asiaten/HongKong/H1N1/Fågelinfluensa kommer att gestalta sig. Risken är ju inte bara död, det talas om överbelagda sjukhus pga lunginflammation, haltande supply chains t.ex. Massor med roliga events som ställs in och reseföretag som går i konkurs, Fattiga människor som går i konkurs i USA pga dyra Corona-tester etc..

   Radera
  2. Håller helt med dig om din corona analys. Vi vet inte ännu, men mycket tyder på att problemen kretsar mest omkring sjukvårdens kapacitet, supplychain och konkurser. Det förefaller troligt att vi snart går in i en lågkonjunktur.

   Du har rätt att man kan läsa andra bloggar.
   Jag tycker dock att det är trist att Lars har utvecklat en sådan ralijerande och arrogant ton. Det var bättre för ett antal år sedan. Mvh Da

   Radera
  3. Göra barn under corona-epidemin? Det kan vara riskabelt och gravida är en riskgrupp. Tills man vet mer, kan det vara bättre att förebygga graviditeter.

   Radera
  4. Är gravida verkligen en riskgrupp? Gravida har immunförsvar på högsta växeln, de är således riskgrupp för svininfluensan och spanska sjukan, som går på de som är allra friskast, inte de som är allra minst friska som coronaviruset.

   Eller?

   Radera
 17. Det har varnats för risker att få coronan + säsongsinfluensan samtidigt, eller coronan + denguefebern etc. En del experter säger, att det fortfarande inte är för sent att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, som ännu inte har kommit i gång på allvar i Sverige. Det tar två veckor att få skydd och då har coronan blivit lite vanligare i Sverige (fortfarande är det nästan som en "omvänd lottovinst" att drabbas av den i Sverige). Sängplatserna behövs för coronan + andra svåra fall och säsongsinfluensan kan ofta förebyggas med vaccination (man kan fortfarande få en lindrig version av influensan). Dessutom slipper man fundera vilket man har fått, när termometern visar över 38 C, man har ont i halsen och hostar. Tips: snuva är inte något typiskt corona-symptom.

  SvaraRadera
 18. Senaste budet är att mutationerna har börjat, vilket skulle förklara rapporter om ett andra insjuknade. Lömska små jäklar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viruset har muterat, det verkar finnas två huvudvarianter, den ena är dödligare än den andra.

   Radera
  2. Den här typen av virus muterar hela tiden, i början av februari hade man identifierat 31 Haplogrupper. Nu finns det betydligt fler.

   Med denna genetiska information kan man spåra släktskapen i utbredning. Man kan konstatera att första generation troligen inte har med Wuhan Wet Market att göra och att zoonosen (hopp mellan djur och människa) troligen har skett under November-19.

   Radera
 19. Tesen om en spridning från Wuhan Wet Market är tunn. Riktigt tunn.

  SvaraRadera
 20. Riktigt kul att läsa dina "teorier". Se spanska sjukan, ja sjukvården var betydligt sämre men jorden var mindre befolkad och folk reste mindre. Blir det värre kommer folk i Sverige dö pga underdimensionerad sjukvård.

  SvaraRadera
 21. Oj här inne var det många som tror sig veta om spridning av corona . men det är bara gissningar troende .Tro får man göra i kyrkan

  SvaraRadera